Ronai and Ronai
AMERIKAI

Veszélybe sodorta a hálózatot a kém 2012. június 15. péntek 12:48 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Veszélybe sodorta a hálózatot a kém
Washington/Hongkong – Az idén letartóztatott kínai állambiztonsági tiszt, akit azzal vádolnak, hogy a CIA-nak dolgozott, veszélybe sodorta az Egyesült Államokban működő kínai kémeket. A Reuters hírügynökség exkluzív értesülése szerint a hálózat komoly károkat szenvedett, és ez feldühítette Hu Csin-tao elnököt.
.
Kommunista Kína államfője személyesen rendelt el vizsgálatot azt követően, hogy az Állambiztonsági Minisztérium emberei a saját egyik emberüket tartóztatták le azzal a váddal, hogy információkat továbbított az amerikaiaknak. A Reuters két olyan név nélküli forrásra hivatkozik, akik állításuk szerint közvetlen tudomással bírnak az ügyről.
.
Az amerikaiak embere akiről annyit lehet tudni, hogy az egyik miniszterhelyettes, Lu Csong-vej személyi titkára vagy szárnysegédje, valamikor január és március között bukott le, miután a minisztériumban feltűnt, hogy az Egyesült Államokban sorozatban leplezik le a kínai hírszerzőket.
.
A minisztérium saját vizsgálata azt derítette ki, hogy az illető már évek óta a CIA-nak dolgozik, és a rezsim tengerentúli kémhálózatát az ő segítségével göngyölítik fel. Ez volt az utóbbi húsz év legnagyobb kínai kémdrámája, amelyről azonban mindkét érintett szuperhatalom mélyen hallgatott,  és amíg lehetett, titkolta a dolgot. A Reuters először június elején adott hírt a dologról.
.
A források nem voltak hajlandók többet elárulni az ügyről, csak azt tették hozzá, hogy a kiszolgáltatott információk között politikai, gazdasági és stratégiai jellegűek is voltak. Lu Csong-vej miniszterhelyettes – a szokásos kínai gyakorlattal ellentétben – nem bukott meg az ügy kirobbanásakor, mivel az elnök által elrendelt szélesebb körű vizsgálat tisztázta az ő személyét.
.
Azt viszont megállapították, hogy az alkalmazott felvételekor nem végeztek el minden szükséges szűrést és vizsgálatot. A miniszterhelyettest ugyan ezért már önmagában eltávolíthatták volna – ilyesmi a kínai kommunista diktatúrában indoklás nélkül is megtörténik –, de megúszta, mivel a források szerint „a központi kormányzat nem akar bajt keverni egy politikailag érzékeny esztendőben”.
.
A miniszterhelyettes azonban az idén 59 éves, így számíthat rá, hogy hamarosan nyugalomba kell vonulnia, jóllehet ha nincs a mostani botrány, esetleg még miniszter is lehetett volna belőle. A sanghaji férfi, aki kitűnően beszél japánul, egy, az állambiztonsági minisztérium által támogatot pekingi politikai kutatóintézetnek is munkatársa, korábban pedig annak vezetője volt, ezekben a hetekben nem érintkezhet külföldiekkel, és külföldi útjait is kénytelen volt lemondani, és nagy valószínűséggel a félhivatalos – népszerűnek aligha mondható – Kínai-Japán Baráti Társaságban sem fogják látni, ahol vezetőségi tag.
.
A kínai pártállamban tízévente tartanak tisztújítást, és ez az idén esedékes. A rendes esetben előre kiszámított és megkoreografált eseménysorozatba azonban már korábban baki csúszott: politikai gyilkossági botrányba keveredett Bo Hszi-laj, a feltörekvő káderek egyike, akinek komoly szerepet szántak az új vezetésben. Ez a botrány februárban robbant ki, amikor a délnyugat-kínai Csongking vezető rendőrkomisszárja bemenekült az amerikai konzulátusra, ahol huszonnégy órát töltött. Bo Hszilái, Csongking ambíciózus pártfőtitkára ezzel nemkívánatos reflektorfénybe került, és a vizsgálat során kiderült, hogy a felesége úgy tett pontot egy brit üzletemberrel, bizonyos Neil Heywooddal folytatott üzleti vita végére, hogy megmérgezte Heywoodot. Bo Hszilái feleségét letartóztatták, s ezzel a magasrangú káder további emelkedésének is befellegzett.
.
A kínai külügyminisztérium a fentieket semmilyen formában nem kommentálta. Az állambiztonsági minisztériumot már meg sem lehetett kérdezni, ennek nincs nyilvános profilja, se szóvivője, sőt honlapot sem üzemeltet. Nem kívánt semmit hozzátenni a megtudottakhoz Hillary Clinton amerikai külügyminiszter sem, mondván, a két ország egy sor ügyben csak ebben a hónapban kezdett együttműködni.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 5 szavazatból)
Veszélybe sodorta a hálózatot a kém, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Micsoda egy undorító ” hangyaboj-álszocializmus ” ( Ez Jefremov szovjet sci-fi író definíciója rá. )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  2. Moravcsik Jozsef

    Hat ilyen a magyar rendorsegnel is elofordul…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. Már az is csoda, hogy ennyi nyilvánosságra kerülhetett. Netán a kínai választások felkészülését akarták jellemezni??? :) :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Peking nehezen viseli a kritikát 2012. október 16. kedd | AN

Tiltakozik a Huawei és a ZTE 2012. október 10. szerda | AN

Nem lehet kínai szélerőmű Oregonban 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos