Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kínai állambiztonságis dolgozott a CIA-nek 2012. június 4. hétfő 11:52 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kínai állambiztonságis dolgozott a CIA-nek
Peking – Lebukott egy kínai állambiztonsági hivatalnok, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Egyesült Államoknak kémkedett, számolnak be szombati hírügynökségi jelentések.
.
Az illető, akit még az év elején őrizetbe vettek, az állambiztonsági tárca miniszterhelyettesének volt a közvetlen munkatársa, a CIA szervezte be, és évekig dolgozott az amerikai hírszerző ügynökségnek, mondták a téma kényes volta miatt magukat megnevezni nem akaró források.
.
A fontos poszton dolgozó, angolul beszélő titkár a politikai, gazdasági és stratégiai értesülésekért, valamint a kínai tengeren túli hírszerzői tevékenységről szóló információkért állítólag több százezer dollárt kapott. Az eddig nyilvánosságra került hírekből nem derül ki, hogy ezek az információk milyen mélységben tárták fel a kínai kémhálózat részleteit, illetve buktak-e le miatta hírszerzők, de egyesek szerint a kínai szervezetet jelentős kár érte.
.
A hongkongi New Way című lap úgy tudja, hogy az illető kezén átment valamennyi, a főnökének szánt irat, levél, így államtitkok tömkelegéhez férhetett hozzá. Az újság szerint akkor szervezték be, amikor az Egyesült Államokban tanult. A szintén hongkongi Oriental Daily szerint csapdát állítottak neki, majd megzsarolták.
.
A tanácsadót vélhetően január és március között vették őrizetbe, de mind Pekingben, mind Washingtonban hallgattak róla, s most sem hajlandóak kommentálni az ügyet.
.
Kínai forrásokból a médiának nem sikerült megtudnia, hogy ki pontosan a gyanúsított, illetve, hogy mely miniszterhelyettesnek dolgozott, de állítólag magát a politikust is felfüggesztették és folyik a kihallgatása.
.
Az incidens az egyik legkomolyabb nyilvánosságra került kémügy Kína és az Egyesült Államok között 1985 óta, amikor Jü Csiang-seng, a kínai hírszerzés egyik alkalmazottja Amerikába disszidált, és egyebek mellett elárulta, hogy egy nyugállományú CIA-elemző kémkedik Kínának.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Kínai állambiztonságis dolgozott a CIA-nek, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Egy buborék az álló víz tetejére jött. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Eghy igaz ember.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  3. Nekem mindíg gyanusak a ” magukat megnevezni nem akaró források”…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök 2012. október 25. csütörtök | AN

Peking nehezen viseli a kritikát 2012. október 16. kedd | AN

Nincsenek bizonyítékok a CIA-börtönökről 2012. szeptember 13. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos