Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ettől híznak a gyerekek: zsír, szénhidrát, só az iskolában 2010. december 18. szombat 13:27

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ettől híznak a gyerekek: zsír, szénhidrát, só az iskolában

Megdöbbentő mértékben túladagolják az óvodai és iskolai étkeztetésben a zsírt, a szénhidrátot és a sót, ezért az ÁNTSZ programot indít Békésben az egészséges táplálkozás elterjesztéséért.

Az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális intézetének helyettes vezetője kondorosi tájékoztatóján elmondta: az intézet tavaly a régióban mintegy 100 konyhát vizsgált meg, és arra a következtetésre jutott, hogy az iskolások étkeztetését alapjaiban meg kell változtatni, hiszen a helytelen táplálkozás később elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és egyéb érrendszeri betegségekhez vezethet.

A vizsgálat kimutatta, hogy a szükségesnél majdnem hétszer annyi só kerül a gyermekek szervezetébe, ráadásul ritkán kapnak friss gyümölcsöt és zöldséget.

Az ÁNTSZ ezért Kondoroson, a helyi csárda közreműködésével egy mintaprogramot indított májusban, amelynek célja, hogy a helyi közétkeztetésért felelős csárda konyhája olyan menüsort állítson össze a nagyközség gyermekei számára, amely az egészséges táplálkozást segíti elő. A csárda májusban átírta a korábbi menüt, így már megjelentek olyan ételek, például halak, baromfi termékek, friss gyümölcsök és zöldségek is az iskolai menzákon, amelyek korábban nem szerepeltek az étlapon.

A program még nem fejeződött be, de az első adatok alapján már látszik, hogy némi odafigyeléssel, és nem csekély szervezéssel át lehet alakítani a 20-30 éve megszokott ételajánlatot – hangzott el.

Dankó Béla, Kondoros polgármestere mindazonáltal hozzátette: sajnos a közétkeztetést az állam legfeljebb ötven százalékban támogatja normatív módon, így annak másik felét az adott településnek kell előteremtenie.

Hozzátette: erre azonban nem minden önkormányzat képes, ezért rendkívül eltérő a közétkeztetés minősége. Mint mondta, Kondoroson például sok millió forintba kerül az óvodai és iskolai étkeztetés támogatása, mert a diákok 43 százaléka hátrányos helyzetűnek minősül, így számukra jár az ingyenes étkezés.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Ettől híznak a gyerekek: zsír, szénhidrát, só az iskolában, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Veszélyes kórokozók a mediterrán térségben 2011. április 28. csütörtök

A szacharin története 2011. április 25. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos