Ronai and Ronai
AMERIKAI

Veszélyes kórokozók a mediterrán térségben 2011. április 28. csütörtök 22:01 Forrás: Utazáselőtt.hu

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Veszélyes kórokozók a mediterrán térségben

Gondolta volna, hogy a világon élő emberek közel 40%-a illemhely és csatornarendszer nélkül éli az életét?  Tudta, hogy a mediterrán térségbe utazók is találkozhatnak olyan veszélyes kórokozókkal, mint a hepatitis A vírus, mely a fertőző májgyulladás kialakulásáért felelős?

A legnagyobb kihívást a mediterrán térségbe utazók egészségügyi tájékoztatása jelenti. Ezt célozza meg az Egészségtudatos Utazásért Program új kampánya, melynek egyik támogatója Kovács István Koko, aki egy évvel korábban esett át egy súlyos utazási betegségen.

Magyarországon tavaly emelkedett az utazással kapcsolatba hozható megbetegedések gyakorisága

Annak ellenére, hogy a gazdasági válság miatt jóval kevesebben utaznak külföldre, az utazással kapcsolatba hozható betegségek előfordulása 2010-ben növekedett. Tavaly összesen 450 hepatitis vírus által okozott fertőzést diagnosztizáltak a 2009-es 332 esettel szemben. A hepatitis fertőzések száma viszonylag alacsony Magyarországon, így az új fertőzések egy részét akár külföldi utazás is okozhatta. Korábban például a 2006-os istvándi járványt okozó hepatitis A vírust bizonyítottan egy Olaszországból hazaérkezett turista hozta magával. Világjelenség az utazási szezont követő halmozódó hepatitis A megbetegedések előfordulása. Tavaly 5 maláriás és 3 paratífuszos beteget is kezeltek Magyarországon. A trópusokról hazatérő utazók körében előfordult az egzotikusan hangzó dengue-láz is.

Nagyon fontos, hogy az utazók a nyaralás előtt 4-6 héttel látogassanak el az oltóközpontokba, ahol széleskörű, egészségüket óvó tanácsokat, és oltásokat kaphatnak. Fontos felhívni az utazók figyelmét arra is, hogy amennyiben utazásukról hazatérve vagy azt követően megbetegednek, akkor az orvosuknak mindenképpen jelezzék, hogy merre jártak a közelmúltban. Ez megkönnyítheti a betegség időben történő felismerését, és így lényegesen jobbak lehetnek a gyógyulás esélyei is, és elkerülhetőek a téves diagnózisok.

Koko is támogatja a mediterrán utazóknak szóló kampányt

A kampányt Kovács István Koko ökölvívó is támogatja, aki korábban saját maga is megfertőződött egy külföldi utazása során. „A dengue-lázat én sem tudtam kivédeni, amikor pedig már megtörtént a baj, hirtelen nem is tudtam, hogy hova kell fordulnom. Éppen emiatt tartom fontosnak, hogy felhívjuk az utazók figyelmét a védőoltások jelentőségére, és arra, hogy mindenképpen forduljanak orvoshoz az indulás előtt. Saját példámon okulva a családom is megkapja a leggyakoribb utazási betegségnek számító hepatitis A és B elleni védőoltásokat.”

Az utazóknak fel kell készülniük az idei nyárra

Tévedés lenne azt hinni, hogy a magyar utazók nem találkozhatnak a leggyakoribb utazási betegségekkel. A nagyon népszerű Földközi-tengeri országokban a hepatitis A vírus cirkulációja sokkal intenzívebb, mint hazánkban. A WHO éppen emiatt ajánlja a hepatitis A elleni védőoltás felvételét minden utazónak. Az észak-afrikai országokba látogatóknak ezen kívül még a hastífusz elleni védőoltás beadatása is javasolt. A megfertőződés esélye realitás mindenki esetében, hiszen a kórokozó bekerülhet a szervezetünkbe akár egy mosatlan gyümölcs vagy zöldség révén, esetleg fertőzött vízből készült jégkocka, koktél által is. Az is megtörténhet, hogy a szállodában dolgozó helyi személyzet szolgál fertőzőforrásként. Mielőtt bárki elindulna nyaralni, látogasson el háziorvosához vagy a legközelebbi oltóközpontba, és kérjen egészségügyi tanácsadást. A szakemberek az úticél ismeretében személyre szabott tanácsokkal, oltásokkal, gyógyszerekkel látják el az indulókat.

Illemhely nélkül a világ közel fele

Jelenleg mintegy 2,6 milliárd ember él mindenféle illemhely és csatornarendszer nélkül. A szennyvíz elvezetésének hiánya miatt a talajközeli vízrétegek is fertőzötté válnak, sok esetben a vezetékes víz sem mindig biztonságos. Ez elsősorban az afrikai, ázsiai, közép- és dél-amerikai régiót érinti. A szennyezett víz fogyasztása miatt számos betegség gyakorinak mondható a fejlődő országokban. Ilyen például a hepatitis A is. A betegség előfordul a magyar turisták által gyakran látogatott Egyiptomban, Tunéziában és Marokkóban, Törökországban, Bulgáriában, Olaszországban is. További problémát jelent az is, hogy vannak olyan országok, amelyek minden szennyvizet közvetlenül a tengerbe engednek. Ennek következtében például a Földközi-tengerben élő kagylók 40%-a hepatitis A-val fertőzött. Így azok könnyen eljuthatnak a mediterrán országok asztalaira is. A rossz vízminőség, a csatorna hiánya továbbra is fontos népegészségügyi problémát jelent a világon. A becslések szerint évente közel 1,8 millió ember halálát okozza a nem megfelelő minőségű ivóvíz.

Tudnivalók mediterrán utazóknak

A mediterrán nyaralásra készülődőknek minden esetben ajánlott a hepatitis A és B elleni védőoltás felvétele. Amennyiben valaki az észak-afrikai régióba indul vagy Jordániát választja úti célpontként, abban az esetben a hastífusz elleni védőoltás is ajánlott számára. Azokban az országokban, ahol köztudottan rosszak a higiénés körülmények, nem szabad csapvizet fogyasztani. Érdemes gondolni arra, hogy a fagylalt, a jégkocka vajon megfelelő minőségű vízből készült-e? A zöldségek, gyümölcsök megfelelő minőségű vízben lettek-e megmosva? A napozáshoz érdemes a Magyarországon megszokottnál jóval erősebb napvédő készítményt használni, délelőtt 11 és délután 3 óra között pedig kerülni a közvetlen napsütést. Személyre szabott utazási-egészségügyi tanácsokért minden utazó forduljon a háziorvosához vagy a lakóhelyéhez legközelebb lévő oltóközponthoz.

KÖTELEZŐ ÉS JAVASOLT OLTÁSOK AZ EGYES ORSZÁGOKBAN

Mexikó, Costa-Rica – kötelező oltás: sárgaláz ellen, javasolt oltás: Hepatitis A, B, diftéria-tetanusz
Brazília, Peru – kötelező oltás: sárgaláz ellen, javasolt oltás: Hepatitis A, B, tífusz, diftéria-tetanusz
Kuba, Jamaica, Dominika – kötelező oltás nincs, javasolt oltás: Hepatitis A, B, tífusz, diftéria-tetanusz
Ciprus, Jordánia – kötelező oltás nincs, javasolt oltás: Hepatitis A, B, tífusz, diftéria-tetanusz
Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia – kötelező oltás nincs, javasolt oltás: Hepatitis A, B, tífusz, diftéria-tetanusz, polio
Japán, Kína – kötelező oltás nincs, javasolt oltás: Hepatitis A, B, tífusz, diftéria-tetanusz, polio
Ausztrália, Új-Zéland – kötelező oltás nincs, javasolt oltás: Hepatitis A, B, tífusz, diftéria-tetanusz
Egyiptom, Kanári-szigetek, Tunézia – kötelező oltás nincs, javasolt oltás: Hepatitis A, B, tífusz, diftéria-tetanusz
Kenya, Seychelle-szigetek – kötelező oltás: sárgaláz ellen, javasolt oltás: Hepatitis A, B, tífusz, diftéria-tetanusz, polio (Forrás: Országos Epidemiológiai Központ)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Veszélyes kórokozók a mediterrán térségben, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Bizonyos közép-európai (de valószínűleg helyesebb kelet-európainak nevezni) veszélyes kórokozók elszaporodása miatt, honfitársaink nagy része immunis a mediterrán térség problémáira. Örülök, hogy Koko felgyógyult a mediterrán lázból, s kívánok neki további teljes gyógyulást súlyos fertőző betegségéből is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Ejnye, ejnye, hát a picinyke vírusokat is Istenke teremtette, ugye? Most gondoljátok csak el, ha egyszer picinyke teremtményeit kezdi pátyolgatni! A spanyol nátha
    ideje kis kutyapöcse lesz hozzá képest. Lecsökken az a 7 milliárd! :-) :-) :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos