Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kétoldali végtagbénulás után jár egy férfi 2011. május 20. péntek 14:19 | AN Forrás: MTI, CBS, AP

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kétoldali végtagbénulás után jár egy férfi

New York – A világon először sikerült amerikai idegsebészeknek elérniük, hogy egy mindkét lábára megbénult férfi a gerince alsó szakaszába ültetett elektródákkal önállóan képes volt felállni, lábait mozgatni és segítséggel lépkedni.

Az eredményről a The Lancet brit orvosi folyóirat online kiadásában pénteken számoltak be a Louisville-i Egyetem (Kentucky) kutatói. Susan Harkema, a 11 fős műtéti stáb vezetője áttörésként értékelte a történteket.

A most 25 éves Rob Summers, egykori baseballjátékos még 2006-ban szenvedett el olyan súlyos autóbalesetet, melynek következtében mellkastól lefelé megbénult. Orvosai akkor azt mondták: soha nem fog újra járni. A három éven át tartó fizikoterápia is ezt igazolta.

Az úttörő műtét kipróbálására 26 hónappal ezelőtt Summers önként jelentkezett. “Négy éve egy lépést sem tettem meg, végül segítség nélkül lábra álltam”, nyilatkozta most elragadtatottan Summers. ”Ez a beavatkozás teljesen megváltoztatta az életemet”.

A páciens bénulását az okozta, hogy megsérültek a gerinccsatornájában futó idegek, melyek az agyba és onnan vissza az alsó végtagokba szállítják az elektromos impulzusokat. A műtét során a sebészek 16 elektródát helyeztek el a lumboszakrális (ágyék és keresztcsont környéki) gerincvelőbe, és összekötötték azokat az idegkötegekkel, melyek a boka, a csípő, a térd és a lábujjak mozgását kontrollálják. A 20 ezer dollár költségű beavatkozást követően rendszeresen elektromos árammal stimulálták az idegeket, mintha csak az agyból jött volna az inger: Summers naponta akár 250 percet is gyakorolt, edzette izmait, mire a most bejelentett eredményt elérte.

“Naponta egy órát állok. A lábujjaimat, a térdeimet és a csípőmet is tudom mozgatni”, mondta Summers, akinek húgyhólyag működése is normalizálódott, továbbá szexuális funkcióit is visszanyerte.

Az orvosok ugyanakkor hangsúlyozták: az eljárás tökéletesítése még rengeteg kutatómunkát igényel – a jelenlegi ismeretanyag a hasonló betegségben szenvedők 10-15 százalékán segíthet.

A beavatkozásról szóló videót ide kattintva tekinthetik meg.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Ez az első szívátültetés óta a legizgalmasabb hír ! Ha sériaműtét lesz, a költségek a jelenlegi töredékére fognak esni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Anamnesis Familiaris

    És hányoldali végtagbénulás után jár egy nő? Vagy mindenkinek férfi jár, függetlenül az oldalak számától?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  3. AF. Sajnos el kell, hogy szomorítsalak. Még mindig a sárgarépa kötözés a legjobb. Talán fiatalabb sebészek kellenek.. Na de akkor, minek a műtét? :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. “Summers önként jelentkezett.
    “20 ezer dollár költségű beavatkozást ”
    mert hogy hála a nem tudom kinek, minek de volt ennyi dolcsija!
    remélem eredményes lesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Már alig operálnak a Péterfyben 2011. június 11. szombat

Veszélyes kórokozók a mediterrán térségben 2011. április 28. csütörtök

A szacharin története 2011. április 25. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos