Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az amerikanizálódástól retteg a Fidesz 2012. november 5. hétfő 18:32 | AN Forrás: Origo

  • Hozzászólások(101)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az amerikanizálódástól retteg a Fidesz

Budapest – Az angol nyelv helyett a németet kellene tanulnia a magyar gyerekeknek először, ez Hoffmann Rózsa terve. A hivatkozás szerint előnyösebb a bonyolultabb nyelvvel kezdeni, de a szakemberek szerint ennek az érvnek nincs tudományos alapja. Sokkal inkább arról van szó, hogy az angol nyelv kinyitja a világot a szabadságra, a liberális értékekre, az amerikai gondolkodásmódra, és ez ütközik az iskolákban zajló katolizálás programjával.

Jelentősen átvariálná az iskolai nyelvoktatást az oktatási államtitkárság [origo] birtokába került nyelvoktatási stratégiája. Az angol helyett a német lenne az első nyelv, mert az államtitkárság szerint az nehezebb, és így jobban felkészít további nyelvek megtanulására. A diákokat kétévente felmérőre köteleznék, hogy tényleg megtanuljanak más nyelveken, 2017-től pedig csak nyelvvizsgával lehet majd felvételizni. “Keresztre feszítenének a szülők, ha nem az angollal kezdenénk a nyelvoktatást” – mondta egy budapesti általános iskola igazgatója arról, mi alapján döntötték el, hogy szeptemberben csak angol csoportokat indítottak. Több pedagógus is azt mondta, hogy iskoláikban az angolt, a németet, a franciát és esetleg az oroszt lehet választani, de a szülők kilencven százaléka hallani se akar az angolon kívül más nyelvről.

Az oktatási államtitkárságon a napokban elkészült nyelvoktatási stratégia nem is hagy sok választást a szülőknek. Az [origo] birtokába jutott dokumentum szerint az idegen nyelv oktatása mindenhol az általános iskola negyedik osztályában indul majd, és csak az angol és a német között lehet választani. Ezt azzal indokolják, hogy más nyelveknél nincs garancia arra, hogy felső tagozatban és gimnáziumban folytatni tudja a diák az elkezdett nyelvet. A dokumentum ugyan hangsúlyozza, hogy “angolul mindenkinek tudnia kell”, Hoffmann Rózsáék ugyanakkor azt javasolják, hogy a németet tanítsák először a diákoknak. “Nyelvpedagógiai szempontból javasolt, hogy a tanuló a komplexebb nyelvtani struktúrával rendelkező német nyelvvel találkozzék először, ne az angollal” – áll a stratégiában, amely szerint az angol után a “második, komplexebb nyelvtani struktúrájú nyelv tanulása gyakran nehézséget okoz”. Emellett a stratégia készítői német kutatásokra hivatkozva azt állítják, hogy a tanulók elveszítik motivációjukat a második nyelv tanulására, ha az angollal kezdenek.

Az [origo] tavaly közölte a stratégia egy korábbi változatát, amelyben az angol nyelv oktatásáról az szerepelt, hogy “az angoltanulás kezdeti, nagyon gyors és látványos sikerei azt a tévképzetet kelthetik a tanulókban, hogy idegen nyelvet ilyen egyszerű tanulni”. Ez most már nem szerepel a dokumentumban. A most elkészült változat szerkezetileg megegyezik a korábban ismertetett verzióval, de több ponton azért finomítottak a stratégián, mert tavaly szakmai szervezetektől több kritikát is kapott az államtitkárság a “sarkos megfogalmazásokért”. Magyarán: a szakmaiatlanságért, az ideológiavezérelt gondolkodás és a butaság miatt.

A technológiai forradalom, az internet nyelve az angol és nem a német. Az Orbán-kormány el akarja szakítani a magyar diákokat a világtól és az amerikai típusú szabad gondolkodástól. Ezzel egyszersmind elzárja Magyarországot a fejlődéstől és a kutatástól is. Igaz, egy közmunkára épülő társadalomban ezekre semmi szükség nincs.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (25 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +34 ( 42 szavazatból)
Az amerikanizálódástól retteg a Fidesz, 4.4 out of 5 based on 25 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(101)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

101 Reader’s Comments

  1. Egy régi hozzászólás a német kontra angol vitához. Nagyon részrehajló a humán gimnázium felé, de nagyon érdekes is.
    .
    Karácsony Sándor: A nyolcéves háború. Budapest, Exodus, 1944.
    fejezetcím: Görög helyett francia vagy olasz vagy angol
    .
    Ezt a furcsát tavaly óta naponta hallani. Kedves fiúk, kedves lányok, akik az imént még a betlehemi csillag fényinél leltároztátok a kultúrember szerszámos ládáját, ti is elhiszitek, hogy ilyesmi lehetséges? Vagy talán tán ti is szoktátok hajtogatni ezt a mondatot?
    Görögül tanulni is lehet és szép dolog. Franciául, olaszul, vagy angolul tanulni is lehet és szép dolog. De egyiket a másik helyett? Hát mi az egyik és mi a másik, kérdem, hogy egyik a másikat helyettesítheti vagy pótolhatja?
    .
    Francia. Tanítják francia kisasszonyok, Berlitz-iskolák, fiú és leánygimnáziumban erre képesített tanárok. A kereskedelemben is érteni kell a francia levelezést. Kicsi gyerekek igen-igen jól tudják, hogy világnyelv, azonkívül a diplomáciai érintkezésnek is ez a nyelve. Elegáns dolog tudni, de jó is tudni igazán.
    .
    Gimnazista, el ne hidd. Neked mindezekért kell tudnod franciául és mégis: nem ezért kell tudnod, ha tudnod kell. Soha el ne felejtsd, soha olcsóbban ne add, soha kevesebbel ne elégedjél, soha ne engedj belőle egy tapodtat sem: neked egy egységes cél érdekében egyetlen egy tanulmányod van a nyolc év alatt, az emberi lélek épülete és továbbépítésének mesterfogásai. Közlegény vagy, de a marsallbotot el ne veszítsd a borjudból. Közbeneső, mellékes, apró kis célok el ne térítsenek. Hosszú, nagy utat vagy megteendő, útszéli kocsmákban ott ne feledkezz egy meszely bor mellett!
    .
    Kereskedősegéd tanulhat azért franciául, hogy a jövő hónapban már valamelyik francia városban leljen alkalmazást. Te a francia lélekre vagy kíváncsi, vagy az angol lélekre. Neked a nyelv egyrészt kulcs, másrészt maga is egy része ennek a kultúrának, grammatikájában, néplélektani, szókincsében művelődéstörténeti tanulmány. Az irodalom pedig maga az a tiedtől eltérő, vele mégis csodamódon azonos kultúra, a kortársaid kultúrája, amelynek a birtokában a magadé is megteljesedik és megnő jelentőségében. Ó, mekkora tanulsággal szolgál hallanod a Hartmann von Aue kedves szavát:
    ___ein her, so geleret was
    ___daz er in den bouchen las
    és tudnod, hogy a magyar ajak az első Blütezeit idején még néma. Szomorúan igazít útba – dadogva… a feheru waru rea meneh hodu utu rea… Parcellázás közben.
    .
    Görög. Patér, métér, thügatér és gasztér, hadarják az ötödikesek, kamno, ekamon, kekméka, dadogja a hatodikos és egy rég letűnt világ felfülel reá. Akárcsak a népkönyv Faust doktorának mágiás parancsszavára, megelevenednek tudósok, költők, hősök portsátorai és lassankint felsorjáznak ahogy a különös szabású betűrengeteg nagynehezen értelmet nyer. Jönnek nagyhírű tudósok és komoly képpel állítanak vagy vitatnak olyan sületlenséget, amelyet ma a tízesztendős gyermek is megmosolyog, támadnak bölcsek és megálmodják a teremtett világ elveit olyan szabatossággal, hogy ma is nagyobbrészt csak módosíthatunk az alapjában megingathatatlan igazságokon: felébrednek a költők és művészek és elgyönyörködnek a világ szépségein, de olyan édesdeden, hogy magunkat is elandalítanak. S mindezt praesens perfectumban, készen, összes tanulságait megmutatva, zárt egységben, klasszikus formában úgy mutatva, mint kikristályosodottan a sókocka a hexaédert: szabályos négyzetlapok határolják, élszögei 90 fokosak, paraméter viszonya a: a: a.
    .
    Ha már tanultál poetikát, tudod mi a különbség az epikus és drámai formák közt. Ez ni:
    __Göndör Sándor ekkor öklét rázva így kiáltott: hej, Bátki Tercsi, Bátki Tercsi! (Ez az epikus forma.)
    __Göndör Sándor: (öklét rázva) Hej, Bátki Tercsi, Bátki Tercsi! (Ez meg a drámai forma.)
    Nos, a történelmi tudatod is más lesz, ha a görög ember megmozdul és maga filozofál, vagy énekel, a szemedláttára, füledhallatára, nem pedig “pletykában” hallod róla, hogy filozofált meg énekelt. Életének immár tanulságaival befejezett tartalma, alapja, sokszor kulcsa a tiednek, klasszikus formája pedig mintája. Hiszen a mi életünk még nem zárult le, formát pedig sokszor a pillanat hevületében adunk néki.
    ***
    Franciául tanulni szép és okos dolog is annak, aki a maga és a németek kultúrája mellé még egy harmadikat akar tanulmányozni összehasonlításképpen. Görögül tanulni is szép és okos dolog annak, aki a maga és a latinok kultúrája elé még egy harmadik kultúrát is ismerni akar, hogy történelmi távlata mélységben is biztosabb legyen. Egyik embernek térben, másiknak időben lesz élesebb szeme és objektívebb ítélete.
    .
    De úgy-e, gyerekek, egyiket a másik helyett nem csinálhatja öntudatos diák?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán maradinak nevezte Európát 2013. április 12. péntek | AN

Köves Slomót fantomszervezet jelölte? 2013. április 11. csütörtök | AN

Orbán filoszemita hős lett 2013. április 8. hétfő | AN-álláspont

Éljen április 4-e, a felszabadulás napja 2013. április 4. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos