Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama marad az Egyesült Államok elnöke 2012. november 7. szerda 7:21 | AN

  • Hozzászólások(87)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama marad az Egyesült Államok elnöke

New York – Miután Barack Obama nyert Ohióban minden bizonnyal ő lesz az Egyesült Államok elnöke a következő négy évben is. Chicago ünnepel, ahogyan hatalmas tömeg árasztotta el New Yorkban a Times Square-t is, és a Rockefeller Centernél is a demokraták hívei vannak többen. A vártnál szorosabb küzdelemben nyer Obama, mert a republikánusok nem tudtak igazán jó jelöltet állítani vele szemben, ugyanakkor Barack Obama sok amerikai számára megkérdőjelezi mindazokat az értékeket, amelyek Amerikát Amerikává teszi. Ha nem lesz semmi rendkívüli baj a világban, akkor marad minden a régiben, Amerika veszít vezető szerepéből, de sok minden nem változik. Ha valami baj lesz a világban, sokan attól tartanak, hogy nem lesz a szabad és demokratikus világnak egy határozott és erős vezetője, aki megvédje. Sokak szerint Amerikát az mentheti meg, hogy Obama nem túl szorgalmas.

Az amerikaiaknak nem okoz nagy meglepetést az elnökválasztás végeredménye, miután kezdettől fogva Barack Obama volt az esélyesebb. Egyébként is nagy hibákat kell elkövetnie egy elnöknek, hogy ne legyen esélyesebb, miután négy év áll rendelkezésére, hogy meggyőzze a választókat. Négy éven át áll a nyilvánosság középpontjában, és egy rendkívül professzionális csapat építi nap mint nap az imázsát. Nem könnyű ezzel egy kívülről érkező jelöltnek versenyezni, ha az elnök nem követ el nagy hibát, és megtestesíti azokat az amerikai értékeket, amelyek az amerikaiak többségének pártállástól függetlenül fontosak.

Obama hátránya éppen az volt, hogy sokak számára ezeket az értékeket kérdőjelezte meg a szociális politikájával, a terrorizmushoz és az iszlámhoz való viszonyával, Izraellel szemben szokatlan keménységével, és az Egyesült Államok nemzetközi súlyának csökkenésével. A republikánusok éppen ezekkel ellentétes értékeket képviselnek, ezért jó esélyük lehetett volna arra, hogy Obamát legyőzzék. Nem találtak azonban olyan jelöltet, aki egy kicsit is emberi arcot tudott volna mutatni. Romney-t mindennek lehet mondani, csak közvetlennek és szimpatikusnak nem, márpedig ez az amerikaiaknak fontos, és e tekintetben Obama kétségtelenül előnyt élvez. Emellett Romney személyében megtestesített mindent azokból a negatívumokból, amelyeket a republikánusokkal kapcsolatban megfogalmaznak: a gazdagok képviselője, aki eldugta az adóját, gyanús ügyletekkel és spekulációval gazdagodott, a felső tízezer képviselője, szociálisan érzéketlen. Obama emberileg sokkal szimpatikusabb, emiatt nem tudta legyőzni egy olyan jelölt, aki a republikánus értékek negatívumait személyesítette meg, annak ellenére, hogy Obama nem illik abba a képbe, amit Amerika jelent.

Az utolsó héten sokat segített Obamának a Sandy hurrikán is, és nemcsak New Jerseyben, ahol a republikánus Chris Christie kormányzó az egekbe dicsérte. Obama könnyen hozta az olyan államokat, mint Maryland, ahol a feketék nagy arányú győzelmet biztosítottak számára, és a déli államokban is, ahol a spanyolajkúak hagyományosan demokrata szavazók. Annnk ellenére Obamára szavaztak, hogy Obama egyetlen választási ígérerét sem teljesítette velük szemben, legfőképpen nem született új bevándorlási törvény, amely amnesztiát adott volna az illegálisoknak. De a demokraták még mindig puhábbak a bevándorlási ügyekben, mint a republikánusok lehetnének. Floridában végig szoros volt a küzdelem, a fehér republikánus és a fekete-spanyol demokrata szavazók közül az utóbbiak győztek.

Az utca embere általában eddigi pártpreferenciája alapján szavazott, de a nem vérmes pártszimpatizánsokat leszámítva az általános vélemény az volt, hogy egyik jelölt sem igazán jó, szívesen leváltanák sokan Obamát egy igazi “amerikai” elnökre, ha lenne jó ellenjelöltje, de Romneyt sokan olyan jelöltnek tartották, akire egyszerűen nem lehet szvazni. Nemcsak elvek, hanem emberek küzdelme is ez, és Obama egy közvetlen, kedves ember ahhoz a Romneyhoz képest, akiről még azt sem lehetett megtudni, hogy valójában kicsoda, mert a szívébe nem lehetett látni, és az amerikaiak ezt nem szeretik. Azt nem bánják, hogy Obama nem viszi Amerikát egy felesleges háborúba, de attól sokan tartanak, hogy Amerika súlya csökken, és ez veszélyt jelent az egész szabad világra, amelynek ellenségei nem olyan békések, mint amilyennek Obama viselkedése mutatja. Sokan tartanak attól is, hogy szociális programjával fellazítja azt az amerikai kapitalizmust, amely tiszta viszonyokat teremtett, és amely az amerikai siker és jólét alapja. Az állami újraelosztás szerepének növelése nagy veszélyt jelent Amerikára, ahogyan a republikánusok szabályozatlansága is, amely nyitva hagyott olyan kiskapukat, amelyek a válsághoz vezettek.

Két rosz jelölt közül választották azt, aki szimpatikusabb, és kevesebb kockázattal jár. Az amerikaiak többsége abban bízik, hogy maga a rendszer olyan erős, hogy az elnökválasztás nem hozhat földindulást, noha a bengázi terrortámadásnál mutatott gyengekezű és elfogadhatatlan amerikai magatartás megengedhetetlen egy nagyobb és súlyosabb konfliktus és támadás esetén. Az iráni fenyegetés árnyékában Obama megválasztása komoly kockázatot jelent, figyelembe véve alig titkolt izraelellenességét is, amely szintén szembemegy minden amerikai értékkel és hagyománnyal. A gazdasági problémákra nem hozott megoldást az elmúlt négy év, de Romney megválasztása sem ígért ebből a szempontból sok jót, miután személyében egy olyan réteget képviselt sokak szemében, amely egyik felelőse a kialakult válságnak.

Mindezek fényében papírforma győzelem született, Romney a vártnál jobban megszorongatta Obamát, de ez csak azt jelenti, hogy Obama sem élvezi az amerikaiak nagy többségének bizalmát.

A Rockefeller Centernél nagy ünnepléssel fogadták az eredményt, miután New York demokrata, liberális város, amelynek sokkal jobban megfelel egy békepárti elnök, aki a melegházasságot, a lazaságot és általában a nagyobb szabadságot támogatja. Obama kampányát támogatták a legnagyobb rocksztárok és hollywoodi-i színészek. A Rockefeller Centerben működő NBC az utcára vetítette a választási műsorát, és a műjégpályára festett hatalmas térképen festékkel színezve pirosra vagy kékre az egyes államokat attól függően, hogy melyik jelölt nyert az adott államban. Obama győzelme után a tömeg átindult a Times Square felé, amely csak néhány Avenue távolságra található, és itt hatalmas ünneplés kezdődött az utcán. A Times Square-en a CNN kivetítőjén lehet követni az eseményeket, és minden bizonnyal reggelig tart majd az ünneplés. A Sandy után New York csendesebb lett, és megrázta az, ami történt, a választás éjszakája egy kicsit újra felrázta a City-t.

New York bárjai tele vannak, ez egyébként is Obama közönsége, akik ünneplik a győzelmet. Itt úgy látszik, hogy mindenki megnyugodott, hogy nagy változások nem lesznek, a gazdaság nem omlik össze, de nem lesz sokkal jobb, új háború nem lesz, de nem is lesz vége semminek. Obama az első négy éve második felében nem volt különösebb aktív, sok vizet nem zavart, majdhogynem ellustult. Ezt még a republikánusok is szerencsének tartják, mert ha a nézetei szorgalommal párosulnának, az veszélyes lenne Amerikára és a világra. Ha a következő négy évben nem lesz támadás se Amerika, se Izrael ellen, ha nem lesz háború a közel-keleten, ha Irán nem támad a szabad világ ellen, akkor Amerika és a világ megúszhatja Obama következő négy évét is. Négy év múlva viszont biztosra vehető, hogy Amerika úgy meggyengül, hogy mindenki egy erősebb kezű, és az amerikai értékeket helyreállító elnököt akar majd a Fehér Házba. Ezt jelzi az is, hogy Obama tulajdonképpen a szegény feketék és a spanyolajkúak szavazataival nyert, akik nem éppen a klasszikus amerikai értékeket testesítik meg.

A republikánusoknak négy évük van, hogy találjanak egy épkézláb elnököt, aki nem testesíti meg a republikánusok összes hibáját, mert ennek volt köszönhető, hogy ilyen alacsony munkanélküliség mellett még soha nem választottak újra amerikai elnököt, és Obama ilyen gyenge teljesítménnyel, és különösebb erőfeszítés nélkül duplázhat.

Obamára a nők 55 százaléka szavazott, Romneyra a 43 százalékuk. A spanyolajkúak 69 százaléka voksolt Obamára, 29 százalék Romneyra. A feketék 60 százaléka Obamát támogatta, 36 százalék Romneyt. A számok önmagukért beszélnek.

Mitt Romney az egész kampány legoldottabb, legbarátságosabb és legszimpatikusabb beszédét mondta el, amikor elismerte vereségét, és gratulált Obamának. Az amerikai politikai kultúrának megfelelően jókívánságait fejezte ki a győztesnek, és azt mondta, hogy imádkozni fog, hogy sikeres legyen a legyőzője, mert ez Amerika érdeke. Hangsúlyozta, hogy mindent megtettek, azért indult csatába, mert féltette Amerikát, és azokat az értékeket, amelyekre Amerikát alapították.

Céltudatosabban és ihletettebben térek vissza a Fehér Házba – jelentette ki szerdán Chicagóban több ezer támogatója előtt mondott beszédében Barack Obama. Az elnököt, feleségét, Michelle Obamát és két lányukat, Sashát és Maliát mennydörgő tapssal üdvözölték a jelenlévők.  Huszonöt perces gyújtó hangú beszédében az újraválasztott elnök hangsúlyozta: az amerikai nép “összekapja magát”, és győzedelmeskedik a nehéz gazdasági időkben. “A java még hátravan” – tette hozzá. “Minden nehézség ellenére a legtöbben közülünk osztoznak az Amerika jövőjével kapcsolatos reményekben” – jelentette ki. “Erre kell haladnunk. Előre!” – mondta egyik híres kampányszlogenjét ismételve.

Barack Obama hangsúlyozta: kompromisszumokra van szükség ahhoz, hogy előrevigyék az országot. Kijelentette: találkozni kíván Mitt Romney republikánus párti elnökjelölttel, hogy megvitassák, hogyan tudnak együttműködni. Úgy fogalmazott, lehet, hogy ádázul csatáztak, de csupán azért, mert mindketten mélységesen szeretik az országot.

A hivatalban lévő elnök a jelenlegi állás szerint legalább 303 elektori szavazatot nyert el, így biztosan legyőzte republikánus ellenfelét. Floridában továbbra is függőben van az eredmény. Barack Obama közölte: együtt akar működni mind a Demokrata, mind a Republikánus párt vezetőivel a deficit csökkentésében, az adótörvények és a bevándorlási reformok kidolgozásában. Kijelentette: dolgozni fog azon is, hogy megszabadítsa Amerikát a kőolajfüggőségtől.


A választás éjszakája a Rockefeller Centernél New Yorkban

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.2/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 16 szavazatból)
Obama marad az Egyesült Államok elnöke, 3.2 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(87)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

87 Reader’s Comments

  1. Maeldron
    Semmi baj az iszlámmal. Azokkal van, akik visszaélnek vele, és belemagyarázzák az, hogy Isten (Allah) azt akarja, amit. Vannak ilyen szekták. De az iszlámmal általánosítani hiba. Nagyon nagy többségük (legalább 80%) teljesen békés és szociális.
    A keresztények között is vannak “dzsihádisták”. Ezért azt mondani, hogy a kereszténység borzasztó, ugyanolyan téves.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  2. Érdekes, eddig azt hittem, hogy az AN demokrata párti, erre itt van ez a gyászének a republikánus Romney miatt, akiről pedig világosan látja: “olyan jelölt, aki a republikánus értékek negatívumait személyesítette meg,”
    Akkor a liberalizmus ellenesség lenne az előnye a republikánusoknak?
    A diplomácia előtérbe helyezése a “durr bele” erőszakos megoldásokkal szemben?
    Hogy a segélyre szorulók támogatását fölösleges pénzpocsékolásnak tartják? Akkor mi baja van Orbánnal, aki a gyakorlatba ültette át ezen republikánus “előnyöket”?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  3. proaktiv
    Az amerikai elnöki rendszer egyáltalán nem az, amire Orbán vágyakozik, ő inkább a mindenféle SZU utódállamban divatozó egyeduralomra tör. Amerikában a szenátus és a képviselőház igen erős ellensúlya az elnöknek, és a szenátusban republikánus többség van – és ha jól tudom a mostani választások után is az maradt. Ezért az elnök gúzsban táncol, amikor a republikánus többségen akarna átvinni egy valamennyire is demokrata (tehát liberális) javaslatot. És az első ciklusát töltő elnök minden lépését meghatározza az újraválasztásra kacsingatás is, tehát az, hogy nem haragíthatja magára az ott is hatalmas bizonytalan szavazótömeget.
    A sziklaszírt meg nem rossz fordítás, a törvények írják elő, hogy az USA mennyire adósodhat el, ez a szám a “sziklaszírt” ahol nem lehet tovább előre menni, hanem egy csomó beépített mechanizmus biztosítja, hogy valóban meg kelljen fordulni. Obama reformjaihoz – de akár a gazdaság felpörgetéséhez is – viszont pénz kellene, ami ja stagnáló gazdaság mellett nem várható az adókból – a jelenlegi adószintek mellett. A republikánusok – hiszen főleg a felső és középosztály gazdaságilag terhelhető rétegéből van az elkötelezett szavazórétegük – keményen adóemelés-ellenesek. És a szenátusi többséggel meg is tudnak akadályozni minden ilyen törekvést.
    Azaz Obama emelné a gazdaság támogatása érdekében az adókat – ami az adófizetők érdekét is szolgálná – de pont ezek az adófizetők ellenzik, hogy ezt megtegye. Anélkül meg a gazdaság csak vergődik, ami egyáltalán nem érdeke ezeknek a rétegeknek sem.
    Ezek után csak azt csodálom, hogy mi a fenének küzd egy ilyen pozícióért valaki? Tisztára Bajnai: ő is hagyhatná a fenébe az egészet, de a hazaszeretet és küldetéstudat nem hagyja.
    Nagyon erősen remélem, hogy az AN nem fog átállni Orbán támogatói közé, aki aztán igazán vegytisztán testesíti meg a “negatív republikánus értékeket”
    sajnál minden forintot, amelyet a rászorulókra költ, és minden lehetséges módon szűkíti is ezt a forrást, miközben az anyagilag terhelhető réteghez csoportosítja át a nyomorultaktól elszedett forintokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. Egyébként meg azt előre lehetett tudni, hogy Obama fog nyerni. Na ja! Az ellenfelét Orbán támogatta, aki már hivatalban levő vezetőkre is gyászt, vagy bukást hozott. Úgy látszik ez már a jelöltekre is kihat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  5. Kedves Kekec,

    az amerikai jobb es baloldal nm feleltethető meg a magyarországival. Sem az egyik, sem a másik. Ebbe a szövegbe nincs mit belelátni, beleolvasni, azt jelenti, ami oda van írva. A magyarországi viszonyokhoz ennek semmi köze. Csak egy mozzanat: a magyar jobboldal a politikai katolicizmusra épül, az amerikai azokra az evangéliumi kereszténységre, amelyet eretnekként üldöztek Európában, és akik a katolikus egyház elől menekültek Amerikába. A kettő ég és föld, szöges ellentéte egymásnak, ellenkező társadalomfilozófiával. Magyarországon nem ismerik a kapitalizmust, fogalmuk nincs arról, hogy mi az. Egyebek mellett a rendszerben levő elemek miatt, amelyek a szocializmusból származnak. Az a fajta demokrata irányzat, amely nem fékezi és szabályozza a republikánus szélsőségeket, hanem ezeket az elemeket beülteti a rendszerbe, az lerombolja Amerikát, felszámolja azt, aminek a sikerét köszönheti. Magyarországon nem tudják, hogy ezek nélkül is nagyobb a létbiztonság és a szociális gondoskodás, mint a magyar típusú pazarló és működésképtelen rendszerben. De nincs ingyenebéd, és van vizitdíj. Tiszta viszonyok vannak. Aki ezt szétveri, az a nyomort és a bomlást készíti elő, éppen azt, ami Magyarországon van. Csak abban bízhatunk, hogy az alkotmány és a rendszer egésze, szabadsága ellenáll ennek. Az Amerikai Népszava a tiszta kapitalizmus híve, mindig is az volt, és a szociális demagógiát soha nem támogatta sem itt, sem ott. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  6. b es talalom!
    ures es semmit mondo hulyesegeket irtok.
    Azert nert valaki nem egyezik a demagog dumaval es esetleg republikanus nezeteket vall meg nem kell leirni vagy letorolni a terkeprol.
    Az,hogy a feher faj kihaloban van az olyanoknak koszonheto mint obama meg a sztahanovista modon eroltett multikulti,meg az olyan egyenek nezetei mint ti.
    Erre fog Amerika rafizetni meg az egesz vilag.
    Mifele marhasag es hogy jon ide a taliban eszme?.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  7. fringe
    “Mit gondoltak,a muszlim elnok majd a kedvukbe fog jarni? Igy is a minimalisra csokkent a ket orszag kozotti kapcsolat.”
    .
    Hol és milyen muszlim elnök?
    Muszlim elnökjelölt az USA-ban nem volt. Romney mormon, Obama keresztény.
    .
    Maeldron
    Kifejtenéd az “iszlám leves”-be menést? Ki vagy mi megy bele?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  8. kekec
    2012. november 8. csütörtök
    07:06
    A szenátusban demokrata többség van, a képviselőházban republikánus. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. admin
    “Magyarországon nem ismerik a kapitalizmust, fogalmuk nincs arról, hogy mi az.”
    .
    Így igaz. Matolcsy és Orbán ismeri a legkevésbé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. 1. Fringie, nov. 7. 23.53: “Utat nyit hussein obama az alkaida taliban duonak?” Te hoztad fel a talibánt, nem én.
    2. Admin: “Az a fajta demokrata irányzat, amely nem fékezi és szabályozza a republikánus szélsőségeket, hanem ezeket az elemeket beülteti a rendszerbe, az lerombolja Amerikát, felszámolja azt, aminek a sikerét köszönheti.” Ezt a mondatot nem értem. Mi az a republikánus szélsőség, amit az Obama féle demokrata irányzat beültet a rendszerbe? A kérdés komoly, hiszen én itthon élek, és nem látom részletesen sem egyik, sem másik irányzat napi politikai dolgait. Köszönöm, ha válaszolsz.
    3. Admin: MAgyarországon a többség sajnos a szocializmus mibenlétével sincs tisztában, és mivel a kérdéses rendszerekről még komoly társadalomtudósi körökben is éles vita folyik, egy kicsit másként fogalmaznék. Dilettáns megfigyelőként úgy látom, hogy tökéletes rendszer ugyan nincsen, de a közösségek akkor működhetnének többé-kevésbé sikeresen, ha minden eltérő érdek világosan megfogalmazódhat, és meg is fogalmazzák. Erre szolgálna a demokrácia. A különféle csoportoknak persze eminens érdekük (nem találok hirtelen jobb szót helyette), hogy érdekeiket úgy mutassák be, mint a többségnek előnyt hozó, a társadalmi igazságosságot megvalósító egyetlen helyes utat. Ez egészen addig rendben van, amíg ez az agitáció a realitások talaján marad, de erre sem Amerikában, sem Magyarországon nincs sok esély. A lényeg szerintem a mindennapokban, a társadalom viselkedését megszabó írott és íratlan törvények minőségében van.
    Magyarországon évszázadok hagyománya a ködösítés, a hazudozás. Ahol, mint itthon is, homályosak, többféle módon kezelhetők a szabályok, ott szinte az egyetlen sikeres életstratégia a zavarosban halászás. Nem tudom pontosan mi az oka ennek, de biztosan nem genetikai a meghatározottság.
    A magyar jobb- és baloldali szélsőségesek egyaránt az állami tulajdonban, az állam gazdasági szerepének kiszélesítésében látják a megváltást, és hiába magyarázod nekik, hogy olyan, mint “állami tulajdon” nem létezik, csak papíron. Azt az “állami tulajdont” magánemberek működtetik, éppen a hatalom érdekében és nem a többség érdekében. Ez pedig egyenesen vezet a teljes gazdasági legatyásodáshoz (miközben persze a tűzközeliek fényesen gazdagodhatnak). Pedig az elmúlt évtizedek után ezt már lehetne tudni, még akkor is ha a Kádár rendszer jónéhány évében keményen szankcionálták az egyéni gazdagodást (teljesen hiába). Az állam szerepének a közösségi szolgáltatásokra kellene korlátozódnia (hon- és rendvédelem, oktatás, eü, szociális háló). Az utóbbi háromnak azért, hogy valamelyest biztosítsa a társadalmi mobilitást, mert ahol bezápulnak a felső és az alsó társadalmi rétegek közötti határok, az a közösség szétesik.
    Nézzük az eü-t. Magyarországon ma általános és kötelező a társadalombiztosítás, méghozzá az amerikaiak szemében eszetlen magas díjakkal (kb. 35% most). Ennek fejében a magyar állam azt ígéri, hogy mindenkinek a legmagasabb szintű ellátást biztosítja. Ez két okból sem megy. Az egyik, hogy az eü., mint a leggyorsabban fejlődő iparág ma már olyan szolgáltatásokra képes, amelyek nemcsak drágaságuk, hanem technikai akadályok miatt sem adhatók általánosan. De ehhez a hazugsághoz rendületlenül ragaszkodnak a populisták, és boldogan bekajálják a népek. A következmény: alulfizetett egészségügyiek, ma már teljesen kontraproduktív korrupció (mindenki ad hálapénzt, így az előnyöket már inkább csak személyes kapcsolatokkal lehet kicsikarni), lerobbant technológia, és az örökké változó, homályos szabályokat minden erővel kikerülő adófizető. A játszmának két nyertese van: a szolgáltatást kegyként osztogató államhatalom és az orvosoknak az a szűk rétege, amelyik a hálapénz haszonélvezője. A vesztes a nagy többség és az egészségügy, ahol a feudális viszonyok romba döntik az infrastruktúrát és elgáncsolják a szellemi kapacitást.
    Miért gondolom mégis, hogy szükség van a kötelező társadalombiztosításra? Amerikában úgy tudom, hogy különféle szintű eü-biztosítás létezik, a szerződésekben pontosan meghatározva, hogy milyen szolgáltatásra terjed ki, viszont a népesség jelentős hányada semmiféle eü-biztosítással nem rendelkezik, az ő ellátásukról karitatív intézmények gondoskodnak. Ez óriási előny, hiszen az emberek hozzászoktak, hogy világosan megmondják nekik: mire számíthatnak és mennyiért, betegség esetén. A kötelező tb szilárd alapul szolgálhatna egy konszenzussal kialakított szolgáltatáscsomagnak, és talán maradna némi fedezet az eü innováció támogatására is. A társadalmi haszna szerintem még nagyobb lenne, hiszen az USA társadalma bizonyíthatná: szegény, munkanélküli állampolgárai is fontosak a közösség számára. Ez a fontosságtudat minden ember számára sarkalló erő: ha számít rám valaki, nekem is kötelességem megfelelni. Jól tudom, hogy az amerikai munkanélküli életszínvonala, ellátása nagyságrendekkel jobb, mint mondjuk az én, 40 évi munka után élvezett nyugdíjas körülményeim. De a szegénység nem abszolút, mindig viszonylagos, ezért kérlek ne azzal érvelj, hogy az USA-ban a kötelező tb nélkül is jobb az eü ellátás, mint Magyarországon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  11. Nem örülök Obama győzelmének.(magán véleményem) Soha nem tudta egyértelműen tisztázni, hogy nem az iszlámmal szimpatizál. Ez nem probléma egy kiegyensúlyozott világban, de most sajnos igen. Az, hogy szép fiú, és tetszik a nőknek, jó kommunikációs stábja van, még nem minden. Nagyon is igaz amit a cikkben kihangsúlyoznak, egy erős kezű határozott elnökre lenne szükség (lásd Ronald Reagan)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  12. Szomorúnak tartom, hogy ennyire savanyó a szöllő egyesek számára!
    Obama, és a Demokrata Párt reálpolitikát folytat a külpolitikájában.
    Épen elég baja az az USA-nak, hogy ÉVI 100-200 MILLIÁRD DOLLÁRT költ, hol az iraki, hol az afganistáni háborúkra. ( Az emberéletekről nem is szólva)
    Feltehetően, sokkal hasznosabban tudná ezt az összeget a belpolitikában elkölteni, akár munkahelyteremtésben-, akár a szociális szféra terén.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  13. szivből gratulálok a győzelemhez, ha amerikai lennék, én is rászavaztam volna!

    egy biztos:
    a 14-es kampány nem igy fog müködni:
    az elnökválasztás két jelöltje még az utolsó pillanatban is győzködte a bizonytalanokat, nálunk ez előre le van zsirozva, a bizonytalanok nem állampolgárok, ugy kell nekik!:(
    most már arra leszek kiváncsi, hogy az Obama-stáb mikor kezdi és milyen sikerrel fogja felkésziteni a Mesterházi stábot egy ilyen elcseszett választási törvény alapján?
    ez a féleszü csuti barom küldött gratuláló táviratot, vagy a Kohl úrnak irt levél teljesen lemeritette az agyvizét??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  14. Orbán begyújtotta a motorokat és valami altájtisztító civilszervezet intézi már Bajnai Gordon lejáratását!
    Most kellene összeszámolni a megfagyottakat , öngyilkosokat és az egészségesnek nyilvánított, de azóta már elhunyt rokkantakat, a magát szíven szúró rokkanttal az élen – oszt lehet gondolkozni, hogy ki és mennyit is ártott!
    Nagyon bevonalkódosodott 3xbóvliskontárék gatyókája, hogy Bajnaiék mennyire népszerűek lettek!
    Azt gondolom, hogy a tisztességesebb fidesznyikeknél most fog eldőlni, meddig mennek még el a szemétségben.
    Megeshet, hogy ezzel még népszerűbbé teszik Bajnait?
    A világ figyel ránk, ez a lejáratás is “javítja” az ország imázsát – bugrisék ezt nem tudják?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. http://atv.hu/videotar/20121108_folytatodik_europa_hatterbe_szorulasa
    :(((
    Nógrádi prof. vázlata. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. A cikk iroja nem teljesen oszinte. Reszben bedoll a MainStreamMedia elmeleteinek miszerint Romney valamifele masvilagbol jott szornyeteg, nem kedvelt a valasztok altal. A cikk meg sem emliti azt a modfelett mocskos, kizarolag szemelyes tamadoskra alapozott Obama valasztasi kampanyt. Ember, akar isten legyen a talpan aki ezt jobban emesztette volna meg mint a talpig oszinte getleman, jol nevelt, hazajat szereto Romney. Hajlando vagyok meghallgatni azt aki felhoz akarhonnan a modern tortenelembol (EA vagy akar mas orszagok) egy hasonlo peldat. Az ocsmanysagok, a szemelyes tamadasok, a tragarsag, a bosszuvagy ott voltak Obama es csatlosai szajan honapokon keresztul. Meg azt sem szegyeltek hogy a vilag esetleg lathatja. Obamanak nem volt egy pozitiv eloremozdito teljesitmenye az elso negy ev alatt. Ha a valasztoknak lett volna bor a pofajukon es nem csak arra gondoltak mit tudnak meg kisajtolni az allam kasszajabol akkor otthon maradtak volna szavazas helyett. Dehat ahol nincs akarat ott az isten sem segit.
    Bocsanat a helyesirasi hibakert de mar reg nem elek anyanyelvemen..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (13 szavazatból)
  17. A cikk iroja nem teljesen oszinte. Reszben bedoll a MainStreamMedia elmeleteinek miszerint Romney valamifele masvilagbol jott szornyeteg, nem kedvelt a valasztok altal. A cikk meg sem emliti azt a modfelett mocskos, kizarolag szemelyes tamadoskra alapozott Obama valasztasi kampanyt. Ember, akar isten legyen a talpan aki ezt jobban emesztette volna meg mint a talpig oszinte getleman, jol nevelt, hazajat szereto Romney. Hajlando vagyok meghallgatni azt aki felhoz akarhonnan a modern tortenelembol (EA vagy akar mas orszagok) egy hasonlo peldat. Az ocsmanysagok, a szemelyes tamadasok, a tragarsag, a bosszuvagy ott voltak Obama es csatlosai szajan honapokon keresztul. Meg azt sem szegyeltek hogy a vilag esetleg lathatja. Obamanak nem volt egy pozitiv eloremozdito teljesitmenye az elso negy ev alatt. Ha a valasztoknak lett volna bor a pofajukon es nem csak arra gondoltak mit tudnak meg kisajtolni az allam kasszajabol akkor otthon maradtak volna szavazas helyett. Dehat ahol nincs akarat ott az isten sem segit.
    Bocsanat a helyesirasi hibakert de mar reg nem elek anyanyelvemen..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (11 szavazatból)
  18. Bocsanat de nem en kuldtem be ketszer…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  19. Üdv Mindenkinek. Gyorsan végigolvastam a hozzászólásokat. Látom kinek savanyú, kinek mégsavanyúbb a szölö.
    Akkor most elmondom hogy én hogyan szavaztam. Amikor megkaptam az állampolgárságot megfogadtam, hogy itt minden alkalommal elmegyek szavazni (mert mint emlékeztek Magyarországon a kádári diktatúrában a szavazás nem volt lehetséges). Jó, de mit tehetek ha a mostani elnökben csalódtam az új jelölttöl meg egyenesen hányingerem van?
    Vajúdtam sokíg, aztán döntötem. Elökaptam az ID-mat, szépen elballagtam és szavaztam. Beirtam kedvenc elnököm Ronald Reagan nevét. A fogadalmamnak eleget tettem, szavaztam és igy hálámat is leróttam Ronald elött, akinek sokat köszönhetek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (11 szavazatból)
  20. De jó… :)
    .
    - Akkor én meg a legközelebbi magyarsztámi szavazáson I. Anjou Lajosra, vagy Hunyadi Mátyásra szavazok…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (11 szavazatból)
  21. Eldrad,
    Gondold meg.
    Nem volt ez a Hunyadi egy kicsit zsidó? Már csak az orra miatt… de nekem mindegy. :-))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  22. b
    Köszönöm a válaszodat. Maradok inkább demokrata szimpatizáns.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  23. Bubu64
    Szívesen. Most én is. De meglátjuk, mi lesz 4 év múlva, hogy melyik irány programja visz a jobb irányba. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  24. “…Nem volt ez a Hunyadi egy kicsit zsidó? Már csak az orra miatt…”
    .
    - Nem is tudjuk, milyen volt az orra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (9 szavazatból)
  25. Csörgheő Csuli

    szíjjártó a republikánusoknál volt kint nyalni- persze a diktátor utasítására-innentől elkezdve biztos volt a demokrata győzelem…Emlékezzünk csak orbán útjaira, ahol megjelent a kis féreg bukott is a regnáló kormány.j

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  26. A cikk ellenére én örülök Obama győzelmének. Mjdnem végig néztem az ATV-n a válsztási műsort. Sajnos indulnom kellett dolgozni(nekem még van munkahelyem).
    Azt a politikai kultúrát amit mutattak irígylem. Mikor jutunk mi el ide?
    A vesztes el tudta viselni a vereséget, a győztes el tudta viselni a győzelmet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  27. Obama legalább nem támogatja Orbánt, és a megoldásai nem annyira költségesek, mint Romney lettek volna!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  28. Igaz egy par nappal kesobb de valaszolok proaktivnak.
    Obivan edesapja a kenyai “fuszerkereskedo”csak a vicc kedveert,szoval apuka az muszlim volt.
    Obivan feleskudott “En Barack Hussein Obama”…..2009-ben ha nem tevedek, ezeket a tenyeket tudomasul kell venni……lehet tobben megsuketultek abban a pillanatban es nem hallottak ezt…..
    Gondolom egy protestans nem fogja a gyereket husseinnek elnevezni.
    Na de vegyuk a dolog masik oldalat.Lelkipasztora J.W.egy koztudott mocskos antiszemita fehergyulolo kreten allat aki evekig a keblen dedelgette hussein obivant.
    Na a lekipasztor hordalek eltunt,mert hogyan is nezne ki az egesz hobelevanc obivannal egyutt ha ilyen hatter van mogotte……csak a sumak kedveert….
    A bengazi iszonyat az eltunt mint a legy a levesben,kiderult,hogy a CIA fonoke inkabb agyba jart kekszelni es nem az irodajaba ment utana nezni mi az istennyila folyik libiaban…sorolhatnak a dolgokat,de volt ugye peldat venni clinton bacsitol az is monikazott ahelyett hogy a kulpolitikaval foglalkozott volna es akkor nem lett volna annyi iszonyat…igaz proaktiv?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  29. fringe
    Obama nem muszlim, hanem (protestáns) keresztyén. Az USA választással kapcsolatos összeállításában az egyik osztrák lap közölte, ami hivatalos forrásokból merít.
    ,
    Az apuka lehetett muszlim Kemyában, de a fia nem az. Lehet, hogy a muszlim apa nevezte Husseinnak Obamát, de mivel a fia másutt nevelkedett, nem Kenyában, a fia vallására az apja vallása semmilyen hatással nem volt.
    .
    Az apja akkoriban ösztöndíjas volt az USA-ban, utána visszament Kenyába, Obamát pedig a nagyanyja nevelte, aki szintén nem volt muszlim. Hidd el, Obama nem muszlim. Ha az lenne, a két kampány hevében híre ment volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  30. Proaktiv
    Ezen a teman orokke el leherne csamcsogni,a teny teny marad.
    A muszlim ver benne csorgedezik es szimpatizal Veluk.
    Ha nem igy lenne akkor nem ment volna Kairoba bocsanatert esengeni..Mast nem csinalt ez a bohoc mint terdenallva hajlongani az arabok elott,amiota megvalasztottak.
    A fairness kedveert,hanyingerem volt attol is,hogy Bush kezenfogva jart a szaudi kirallyal.
    Na de terjunk vissza obivanhoz.Ez egy droton rangatott ember, aki azt csinal amit reid szenaror es a bandaja mond.Mit gondolsz biden bacsi kedvelei ?Egy fraszt,lehet latni,hogy megjatszak magukat a milliokkal a zsebukben a nagy demokratak.
    Az orszagukat eladnak egy tal lencseert.Hazaszeretetuk egy nulla..Kulpolitikailag lejaratttak az USA-t.
    Gondolom Romney es csapata jobban kezelte volna a zongorat mint obivan.
    udv fringe

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  31. A Galamusból: Jay Carney, Barack Obama amerikai elnök szóvivője a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezetre, a Hamászra hárította a felelősséget az erőszakért. Ez az erőszak “semmit sem segít a palesztinoknak” – nyilatkozott újságíróknak a szóvivő az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén, amely New Yorkba vitte Obamát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  32. Éljen November. 7!
    Azóta semmi érdemleges nem történt az USA-ban?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  33. Dehogynem csak sajnos nem tudunk vitatkozni es velemenyt formalni,mert minden kulpolitiai rovat marmint uj az eltunt.
    Apropo szeretnem megkerdezni a Tisztelt Adminisztratort tenyleg mi tortent,hogy hetek hota nincs cikk egy darab sem ami a kulpol-t illetti csak hazai esemenyek.
    Tisztelettel fringe

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  34. Meg nem telt el egy ev a diadalmas ujravalasztas ota, es kiderul errol az “emberileg szimpatikusabb” elnokrol, hogy despotikus egeduralokodojent kormanyozza az orszagot, a kormany hivatalait mozgositotta a politikai ellenfelei uldozesere, a sajat diplomatait hagyta meggyilkolni, hogy az altala elkepzelt “muszlimok elleni serelem” megtorlast nyerjen. Na most tessek lelkendezni, kedves Obama rajongok. Ez egy elkotelezett moszlem, most unnepelte a Ramadant a Feher Hazban, es egymasutan fogadja az arab vilag szelsoseges karaktereit, a tanacsadoi az Izrael (es Amerika) gyulolo moszlem un. szakertok. Egy hanyinger.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  35. Szeretettel koszontom a Minuszokkal a Tenyek Ellen Tarsasag megjelent tagjait.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  36. Mate, Ivan Tibor (2013. augusztus 3. szombat 08:07)
    Csatlakozom.
    ++++++++++++++++++++++++++++++
    .
    Csak néhány példa a legközelebbi múltból:
    – Tennessee államban a közoktatási iskolák tanulóit osztálykiránduláskén mecsetbe viszik, ahol kapnak egy-egy Koránt és megtanulnak leborulni
    – Egyiptomban erőszakra való uszításéert letartóztatták Gehad el-Haddadot, a Clinton Alapítvány korábbi munkatársát, nem mellékesen a Muszlim Testvériség vezető tisztviselőjét
    – Montgomery megyében (Maryland) a terrorista Hamas frontszervezete, a CAIR (Council on American-Islamic Relations) azt követeli, hogy a közoktatási iskolák zárjanak be a muszlim ünnepek idejére
    – A Bengázi-kihallgatásról kivonultak a demokraták, mielőtt megkezdődött volna a meggyilkoltak családtagjainak vallomástétele
    .
    A sor szinte végtelen, szinte minden napra jut egy. Obama hivatalba lépésének első percétől a politikai iszlám és ezzel a dzsihád szekértolója, aki elárulta hazáját és annak alkotmányát. Legutóbb módosította az amerikai fegyverexport-tiltásokat, hogy fegyvereket szállíthasson az Asszad ellen harcoló iszlámistáknak, holott pontosan tudja, hogy ha győznek, az iszlámisták le fogják mészárolni a szíriai keresztényeket. Ő találta azt mondani, hogy a bostoni maraton bombamerénylője, a két rohadék közül a kisebbik Carnajev, akár az ő fia is lehetett volna. És tényleg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  37. Pardőz, Obama nem ezt a gazembert nézte a fiának, hanem a másikat, Trayvon Martint, aki — ugyan fegyvertelenül, de — megtámadta Zimmermant és miután földre vitte, elkezdte verni az áldozast fejét a járdába. Utána megkapta azt a golyót, amit megérdemelt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Amerika és a világ jövője is a tét 2012. november 4. vasárnap | AN

Obama-előny a korai szavazóknál 2012. október 28. vasárnap | AN

BBC-felmérés: a világ Obamára voksolna 2012. október 23. kedd | AN

Romney jobb kapcsolatokat ígér Izraellel 2012. október 9. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos