Ronai and Ronai
AMERIKAI

BBC-felmérés: a világ Obamára voksolna 2012. október 23. kedd 15:05 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
BBC-felmérés: a világ Obamára voksolna
London – Ha a világ más országainak állampolgárai is részt vehetnének a novemberi amerikai elnökválasztáson, akkor Barack Obama, a hivatalban lévő demokrata párti elnök elsöprő fölénnyel legyőzné republikánus kihívóját, Mitt Romneyt a BBC Világszolgálatának kedden Londonban ismertetett globális felmérése szerint.
.
A BBC World Service megbízásából a GlobeScan közvélemény-kutató és tanácsadó hálózat a marylandi egyetem nemzetközi politikakutató programjának szakértőivel együttműködve 21 országban csaknem 22 ezer személy bevonásával végezte el a vizsgálatot.
.
A közvélemény-kutatás eredménye szerint a 21 ország közül 20-ban a megkérdezettek többsége Obamát pártolja Romney ellenében; az egyetlen kivétel Pakisztán.
.
A teljes minta átlagában  a vizsgálatba bevontak 50 százaléka szeretné a jelenlegi amerikai elnök újraválasztását, a republikánus elnökjelöltet ugyanakkor mindössze 9 százalék látná szívesebben a Fehér Házban.
.
A vizsgált országok közül Franciaország közvéleménye a legerőteljesebben Obama-párti: a megkérdezett franciák 72 százaléka mondta azt, hogy Obama híve, Mitt Romneyt ugyanakkor alig két százalék választaná.
.
Barack Obamának komoly többségű – 64-67 százalékos – támogatottsága van Németországban, Ausztráliában, Kanadában, Nigériában és Nagy-Britanniában is.
.
Pakisztánban a megkérdezettek 14 százalékának rokonszenvesebb Mitt Romney az Obamát előnyben részesítők 11 százalékos táborával szemben. Igaz ugyanakkor, hogy a Pakisztánban elvégzett felmérés során a vizsgálatba bevontak 75 százaléka nem nyilvánított véleményt.
.
A vizsgált országok közül Romneyt a spanyolok találják a legkevésbé rokonszenvesnek; mindössze 1 százalékuk nevezte meg a republikánus kihívót preferált jelöltként. Spanyolországban – csakúgy, mint az európai országok közül Törökországban és Lengyelországban – Obamának mindazonáltal csak relatív többsége van: a spanyolok 45 százaléka, a törököknek és a lengyeleknek egyaránt a 34 százaléka mondta rokonszenvesebbnek a jelenlegi elnököt.
.
Az eredményeket kommentálva a BBC World Service szakértői megállapították, hogy jóllehet Obamának most szorosabb esélyű versenyt kell vívnia ellenfelével, mint 2008-as megválasztása előtt, az Egyesült Államokon kívüli globális támogatottsága azonban nem csökkent a négy évvel ezelőttihez képest, a jelenlegi felmérés eredményei ugyanis összességében jórészt megegyeznek a 2008-ban világszerte elvégzett hasonló közvélemény-kutatáséival.
.
Azon 15 ország közül, amelyre a mostani és a 2008-as felmérés egyaránt kiterjedt, hétben – Franciaországban, Brazíliában, Nagy-Britanniában, Panamában, Indonéziában, Indiában és Törökországban – még nőtt is Obama támogatottsága. A jelenlegi amerikai elnök népszerűsége négy országban – Kenyában, Mexikóban, Lengyelországban és Kínában – csökkent, ugyancsak négy országban – Ausztráliában, Kanadában, Nigériában és Németországban – pedig nem változott az elmúlt négy évben.
.
A vizsgálati eredményekhez fűzött kommentárjában a BBC World Service kiemelte, hogy Obama világszerte megnyilvánuló támogatottsági előnyével éles ellentétben az Egyesült Államokban a legutóbbi felmérések tanúsága szerint szinte holtverseny alakult ki az elnök és kihívója között.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
BBC-felmérés: a világ Obamára voksolna, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. A franciak segitettek nekem eldonteni hogy veegre kit is tamogassak; nem keerek a franciak gogjebol, az amerika-ellenessegukbol, meeg a magyar tortenelmet is elgancsoltak Rakoczy alatt, de eleeg nekem az elso ketto is. Pedig franciszakos voltam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  2. ex-navy-val ellentetben engem maskent gyozott meg ez a kimutatas. Egyertelmu Obamat tamogatom. Nem ismerem a franciak gogjet, az pedig, hogy Rakoczy alatt mit tettet es mikor voltak brit- vagy amerikai-ellenesek a farnciak, nem erdekel, mert mar reg volt. A jovo Obama mellett szol, nem fogok a mult velt vagy valos serelmei miatt republikanus elnokre voksolni. En nemet bolcsesz szakon vegeztem, nem kedvelem amugy a franciakat, de Obamat igen. Gazdasagi terveiben nagyreszt, szocialis es tarsadalompolitikai kerdeseiben maximalisan Obamanak van igaza szerintem, ezert en ra voksolok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (13 szavazatból)
  3. Én is Obamára szavaznék, a világnak az most sokkal jobb! Mekkorát változott a civilizált (bár kizsákmányoló!) világ 40 év alatt, 1968-ban még lelőtték Martin Luther Kinget és 2008-ban elnökké választották Barack Obamát! Ez nálunk még ezer év múlva is elképzelhetetlen lesz, sajnos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  4. Fejlődjön a világ, de ne visszafelé. Hajrá Obama!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  5. Most, így Obama újraválasztásával és az USA külpolitikai ügyeiben a stagnáló kérdések megoldatlansága miatt azt hiszem tévednek azok politikai állásfoglalások – elsősorban a Franciák – hogy javult a helyzet!
    Obama első négy évében szinte semmilyen lényeges javulás nem állott be az USA belpolitikáját, gazdaságát, és még kevésbé a külpolitikáját illetően.
    Ha így folytatja, akkor egészen tragikus események várhatók Obama megismételt négy évének lejárta után. Addigra már Iránnak nukleáris fegyvere lesz, az USA gazdaságában nem várható változás, – sőt regresszió valószínűsíthető – legfeljebb az USA népének orvosi ellátása javul addig, ameddig ezt a gazdasága bírja, de nem tovább.
    Obama lehet hogy őszintén törekszik egy balosabb, a kisemberek jobb képviseletére, de a fogyasztás növelésével gazdasági fejlődést generálni még soha senkinek sem sikerült, mert a fogyasztáshoz pénzre és árura van szükség.
    Ezeket pedig csak munkalehetőséggel, és vállalkozással, beruházással lehet biztosítani, azaz a magántőke és banki invesztíciós tőke nélkül működésképtelen! Nos ha ezeknek a tőkeforrásoknak az adóját emelik, ha ezek ellen hangulatot keltenek, legfeljebb csak államosítással lehet védekezni, amely megoldásról már régen tudjuk, hogy működésképtelen, és csak olyan hozzá nem értők foglalkoznak ezzel mint a Magyar kormány.
    Az USA Obama által vezetett tilitoli külpolitikája miatt Izrael rá lesz kényszerítve, hogy maga oldja meg a saját és az Európát is veszélyeztető problémákat, amely négy év múlva sokkal erőteljesebb fegyveres beavatkozást igényel majd, mint amivel most lehetne rendezni a fasiszta iszlám államok kérdését.
    Ráadásul várható, hogy Izrael nem vár már külpolitikájában az USA közreműködésére, és nagyon hamar maga veszi kézbe a közeli vagy távolabbi környezetének egyénérdekű szövetségi politikáját. Ez pedig a USA súlyának jelentős csökkenéséhez fog vezetni.

    Úgy tűnik, az Obamát megválasztók nincsenek egészen tisztában választásuk következményeivel. Talán ezt nem is lehet elvárni tőlük, hiszen a komplex bel, gazdaság, és külpolitikai szemlélet messze meghaladja a képességeiket!

    Sajnos nagyon hasonlít ehhez a helyzethez kis országunk helyzete is, isszuk is mindnyájan már most a levét egy teljesen alkalmatlan kormány működésének.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  6. Ennyi idővel a választások után, már módunk van valóban mérleget vonni Obama működéséről!
    Ahogy az idő múlik, ez a vélemény egyre rosszabb az elnök működéséről. Ez komoly csalódás, hiszen már nem csak magának az elnöknek a működése kap egyre rosszabb minősítést, hanem az USA egész adminisztrációja is. A legtragikusabb a vélemény az USA, azaz Obama külpolitikájáról tapasztalható. Még a hagyományos Angol – USA barátság és szolidaritás is borulóban van.
    Különösen Obama határozatlansága és döntésképtelensége az ami nem tetszik sem szövetségeseinek, de még az ellenségeinek sem.
    Úgy tűnik, az USA sokáig nem fog eredetileg iszlám hitű családból származó, fekete bőrű elnököt választani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Bizony, világszerte népszerű a jóságos Husszein imám. Még a zsidók is szeretik a legnagyobb ellenségüket. “Fejlődjön a világ”, hajrá Obama, hajrá Hamász, hajrá Irán!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Sidney:
    ” Én is Obamára szavaznék, a világnak az most sokkal jobb! Mekkorát változott a civilizált (bár kizsákmányoló!) világ 40 év alatt, 1968-ban még lelőtték Martin Luther Kinget és 2008-ban elnökké választották Barack Obamát! Ez nálunk még ezer év múlva is elképzelhetetlen lesz, sajnos. ”
    Nagyszerű, hogy nyoma sincs már az apartheidnek az USÁban. Ugyanakkor a tét ma már nem ez, hanem az erőegyensúlyok változása. Obama az én szememben nem az első fekete elnök, hanem az idióta Jimi Carter szellemiségének képviselője, aki az ostoba “egyensúlyra törekvésével” visszafordíthatatlan károkat okoz és fog még okozni. A tét ma sajnos még nagyobb, mint Carter idejében volt, de, mivel a baromarcú Demokraták republikánus kihívói sokszor még nagyobb barmok, nem sok remény van az egyensúly fenntartására. Az USÁt tönkre fogja tenni a belső Iszlám, miközben Irán és az oroszok nyomulnak. Még a végén Kína fogja megmenteni a világot… micsoda szégyen…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Az Amerikát külföldön képviselő nagykövetekről.

    A Barack Obama elnök által az Oslói, a Budapesti és a Buenos Aires-i diplomáciai misszió élére kiszemelt nagykövetek jelölésének elutasítását sürgette a szenátustól John McCain republikánus szenátor. (Nemzetközi hírügynökségektől.)

    Nálunk természetesen csak az országunkba küldendő nagykövet személye érdekes. A most eltávozott követasszony olyan politika tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot amely példátlan a nemzetközi diplomácia történetében.
    ( Az USA és országunk stratégiai kiemelt kapcsolati értékére tekintettel konkrét példáktól eltekintek.)
    Megjegyzem viszont, hogy Obama Elnök mint a náluk megszokott rendszerüknek megfelelően jelölt nagyköveteket, így az Országunkba szántat is. És itt a nagyobb probléma!
    Az elnöktől az kap nagyköveti megbízásra kijelölést, aki a saját elnökké választásában pénzzel, vagy munkával az elnökké választásában szerepet vállalt. Tehát a rendszer dekraláltan személyi elkötelezettséget, érdekeltséget, anyagi – és egyéb érdekeltséget – honorál.
    Nálunk azt mondanák, hogy megvesztegetésre és korrupcióra alapul.
    Az állítólag demokratikus és jól megalapított jogrendszerrel rendelkező és működő USA nem engedhetné meg magának ezt az erkölcstelen magatartást!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Obama marad az Egyesült Államok elnöke 2012. november 7. szerda | AN

Obamáék húsz éve házasok 2012. október 7. vasárnap | AN

Obama hivatalosan is elnökjelölt 2012. szeptember 6. csütörtök | AN

Obama: Az AK 47-es katonák kezébe való 2012. július 27. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos