Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hamarosan meglesz az iráni urán 2012. október 9. kedd 0:46 | AN Forrás: Ynetnews/MTI

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hamarosan meglesz az iráni urán
Teherán/Washington – Iránnak 2-4 hónapra lehet szüksége ahhoz, hogy egy nukleáris robbanótöltethez elegendő, fegyvertisztaságú uránt állítson elő – állította egy hétfőn megjelentetett jelentésében egy amerikai biztonsági kutatóintézet.
.
A Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az iszlám köztársaságnak egy működőképes robbanótöltet előállításához további és hosszabb időt igénylő „műszaki kihívásokkal” kell szembenéznie.
.
Az ISIS nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy Teherán rászánta-e magát arra, hogy nukleáris fegyver birtokába jusson, ugyanakkor azt állította, hogy Irán az alacsony dúsítottságú uránkészleteiből 2-4 hónap múlva képes lesz előállítani egy robbanótöltethez szükséges 25 kilogramm fegyvertisztaságú izotópot.
.
A kutatóintézet szerint Iránnak még „további sok hónapra van szüksége ahhoz, hogy létrehozza a föld alatti kísérlethez szükséges nukleáris szerkezetet és még több időre ahhoz, hogy megbízható robbanótöltetet készítsen egy ballisztikus rakétához”.
.
Az ISIS szerint az Egyesült Államok és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hamar észrevenné, ha Iránnak sikerül áttörést elérnie. Egy ilyen fejleményre Washington erélyesen reagálna, amit Teherán a jövő évben vagy az idő tájt nem merne megkockáztatni.
.
Irán tagadja, hogy nukleáris fegyver előállítására törekedne, az Egyesült Államok, Izrael és több más állam viszont azt gyanítja, hogy ez a szándék áll az iszlám köztársaság atomtudósainak erőfeszítései mögött. Teherán a súlyos nemzetközi gazdasági szankciók ellenére is bővíti nukleáris centrifugáinak számát – jelenleg 10 ezer ilyen eszközzel rendelkezik -, ami felerősítette az egy izraeli megelőző csapással kapcsolatos spekulációkat.
.
Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök szeptember 28-án az ENSZ-ben kijelentette, hogy a világnak legkésőbb jövő nyárig meg kell akadályoznia Iránt abban, hogy képessé váljon atomfegyver megépítésére. Netanjahu szerint az irániak akkorra válnak majd képessé arra, hogy belekezdjenek a nukleáris fegyver előállításának „utolsó szakaszába”.
.
Az amerikai hírszerzés és a kormány vezetői szerint Irán vezetése még nem döntött az atomfegyver létrehozásáról, de műszaki értelemben egyre közelebb kerül ahhoz, hogy ezt képes legyen megtenni.
.
Eközben szombaton újra kinyitott a teheráni bazár, amelyet szerdán szálltak meg és zártak be rohamrendőrök azt követően, hogy összeroppant a dollárral szemben Irán hivatalos fizetőeszköze, a riál. A bazárral együtt – azon belül és kívül – az összes pénzváltót is betiltották, így az utolsó adatok szerint míg hivatalosan 28 ezer 500 riált ért egy zöldhasú, a „fekete” – tehát valódi – árfolyamon 37 ezer 500-ért is váltották. A bazár bezárása után Teheránban több helyről spontán ellenállást jelentettek, ezek azonban nem terebélyesedtek komolyabb összecsapásokká.
.
A teheráni Nagybazár elleni múlt heti rendőrállami fellépés azért is jelképes jelentőségű, mert 1979-ben épp a bazár kereskedői voltak az iszlám államcsíny és annak vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah legfőbb támogatói. Több dühös kereskedő ki sem nyitott szombaton, mintegy tiltakozásul továbbra is zárva tartva boltját, az ismét ott hullámzó embertömegben pedig szinte mindenki az egész világgal szemben erőltetett atomprogramot teszi felelőssé az ország gazdasági helyzetéért, bár egyre többen emlegetik az Ahmedinedzsád-adminisztráció hozzá nem értését, illetve nagymértékű tolvajlásait is.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 5 szavazatból)
Hamarosan meglesz az iráni urán, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Embert barátjáráról…vagy tollah.-járól hehe ( Lehet vona is. )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. Gyöngyösi Vona-tollah?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Csak nehogy az első kísérleti robbantásukat más állam területén végezzék!!! :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. Az irániak pont úgy jártak, mint most mi.
    A megtévesztett tömeg akaratából hazavitték az ajatollahot, aki villámgyorsan visszalökte az országot a középkorba. Nálunk kétharmadot adtak egy az ajatollahoz hasonló, félprimitív alaknak, aki láthatóan kedveli az Iránban alkalmazott módszereket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  5. Báthory Ödönke

    Talán ha elterjesztenénk, hogy nálunk van, akkor minket is megszabadítana Amerika. Aztán amcsi segítséggel helyreállítanánk az országot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  6. Ödönke:
    .
    - Jó ötlet, akkor már csak a lakosság kb. 80 %- át kellene lecserélni.
    .
    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  7. Eldrad,
    A fele már le van…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  8. Nincs nyelvérzéketek. Nem meglesz. MÁR MEGVAN ! Mikor már meglebegtik a lehetőséget, akkor már be van raktározva és már készül a töltethez a kiszerelés.
    Tényleg, minek a kísérlet robbants? Élesbe is ki lehet próbálni. Kétségbeejtően nem értitek Iránt és az iszlámot. Pakisztán segít, ha kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Gonosz:
    .
    - Értjük mi.
    .
    Én pl. azért nem aggódok, mert tudom, hogy Izrael eltapossa az iráni tébolyt, ha már nagyon nincs tovább. Hogy ez mikor lesz, azt ők tudják; biztos vagyok benne, hogy az elmebeteg, pederaszta iráni majmok minden lépését figyelik.
    .
    És Izraelnek azért van némi gyakorlata a preventív támadások területén (meg abban is, mi van, ha túl sokat sz…rakodnak).
    .
    De az iráni nuke- val nem fognak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. Ellentmondás:
    *
    AKINEK ANNYI ENERGIÁJA VAN, MINT IRÁNNAK
    - A VILÁG EGYIK .L E G N A G Y O B B . O L A J . E X P O R Ő R E –
    ANNAK MINEK ATOMREAKTOR,
    HACSAK NEM . A T O M F E G Y V E R T . A K A R . K I F E J L E S Z T E N I.
    *
    Az egyetlen logikus válasz; DE IGEN !
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Az iráni Orbadinedzsad a tízezer cenrifugára hivatkozva elmondhatja, hogy megoldottuk a munkanélküliség szorító nyomását, ha pedig végre szétlövik őket, akkor meg azért…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/modern_nem_halalos_fegyverek
    A humanizmus mindenek előtt!!! :) :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. kormorán:
    .
    - Én aztán nem védem ezt a tr…gyadomb iránt, sem pszichopata népvezéreit, de az atomerőműről aki ezt mondja, amit te említettél, az téved.
    .
    Hiába van kőolaj, attól még szükség van nagy mennyiségben termelhető, költséghatékony alternatív energiaforrásra, és ebben jelenleg a legjobb a nuke. Nézd meg, Szaudia kőolaj- termelő nagyhatalom, mégis, nagyszabású atomerőmű- programjuk van, reaktorokat, erőműveket építenek nekik (OK, nem szaudiak építik, de attól még ez szaudi atomprogram).
    .
    És jól is teszik mert erre igenis szükség van, másrészt az olaj egyszer elfogy. Aztán, akinek nincs MÁR KIÉPÍTETT alternatív energiatermelő- elosztó hálózata, az ott fog állni pucér seggel. Szaudi királyi ház alighanem ezt ismerte fel, és ezért építtet atomerőműveket.
    .
    Szóval, iránnal ebból a szempontból nem lenne semmi gond, még akkor sem, ha iszlámnácik, ha csak erre gyúrnának. Emlékszel, az iráni atomprogram mikor indult? Még a sah idején, hetvenes években. Amerikai segítség, meg minden. Az iszlámnáci hatalomátvétellel ez persze odalett, és csak a kilencvenes évek végén indult újra (ha jól tudom).
    .
    Senkinek nem volt az iráni atomprogrammal semmi gondja, míg átlátható volt, míg ellenőrizhető volt, és amíg nem elmebeteg, apokalipszisváró pedofil állatemberek diktálták, akik folyamatosan rikácsolnak, hogy “eltörlöm- kiirtom- eltaposom”, stb, és amíg nem kezdtek el nuke- hordozóeszközöket fejleszteni.
    .
    Más országoknak is van atomprogramja, ami nyomon követhető; India, Finnország, Brazilia, mittudoménmégkik… na, érted, ugye?
    .
    Az atomprogram önmagában nem probléma. Még akkor sem, ha olajnagyhatalmakról van szó. Sőt, kimondottan fontos, szükséges.
    .
    A gond, ha eszelősök kezébe kerül, ahogy az most iránban is történik.
    .
    Üdv,
    .
    E.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Bezárt a bazár 2012. október 3. szerda | Rákócza Richárd

Irán tart az izraeli atomtól 2012. szeptember 21. péntek | AN

Maga az ENSZ játssza ki a szankciókat? 2012. július 5. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos