Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bezárt a bazár 2012. október 3. szerda 21:56 | Rákócza Richárd Forrás: AFP/Ynetnews

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bezárt a bazár
Teherán – Az iszlám köztársaság semmiképp nem hajlik meg nyomás hatására, üzente Ali Khameini ajatollah, legfőbb vallási vezető immár nem csak a hazájával szemben embargót fenntartó országoknak, de azoknak az ezreknek is, akik a rendőrállam elnyomó intézkedései és az iráni gazdasági-pénzügyi rendszer összeomlása miatt az utcára vonultak. A fogadkozás nem biztos, hogy jó ómen, hiszen ugyanezt hajtogatta annak idején Omár mulla, Szaddám Huszein és Moamer Kadhafi is – nem sokkal azelőtt, hogy rendszerük megbukott.
.
Lesz-e az arab után perzsa „tavasz”? A hét hátralévő része – főleg a péntek – mindenesetre forrónak ígérkezik azután, hogy a múlt december óta a nemzetközi gazdasági-pénzügyi világban páriának számító, a főbb folyamatokból tudatosan kirekesztett, eladhatatlan nyersolajával világszerte kétségbeesetten házaló rendszer kilenc kemény hónap után nem bírta tovább. A nemzeti valuta, a riál, amelyből két éve még tízezerért adtak egy dollárt, az utolsó héten negyven százalékot zuhant. A rendszer jellegzetes rendőrállami módon avatkozott be: a feketézőket, csencselőket hibáztatta, s egyben bezáratta az összes valutaváltót, függetlenül attól, hogy engedéllyel vagy anélkül működtek. A riál ettől persze nem nyerte vissza értékét – legfeljebb az vált lehetetlenné, hogy kiderüljön, meddig zuhant volna még az inflálódó nemzeti valuta.
.
.
A rendőrség nem csak a valutaváltókat záratta be, hanem – biztonsági okokra hivatkozva – teljes egészében a legendás teheráni bazárt, amely a fővárosnak és az egész országnak nem holmi turistalátványossága, hanem élettel teli kereskedelmi és társadalmi központja is egyben. Ezzel nem tudta megakadályozni, hogy a Mahmúd Ahmedinedzsád-féle, igencsak unortodox gazdaságpolitika ellenzői a legkülönfélébb nyilvános helyeken össze ne gyűljenek. Az elkeseredett emberek szemetes konténereket borogattak, az úttestre kilocsolták a hivatalosan még mindig mesterségesen nyomott áron tartott, ám egyre nehezebben beszerezhető benzint és meggyújtották; a rohamrendőrök több helyütt gumibottal, könnygázzal oszlattak. A tiltakozókat nem csak a pénz összeomlása, az állandósult áruhiány bőszítette fel, de az is, hogy a bojkottal küzdő Irán dollárszázmilliókat költ a szomszédos Szíriában uralkodó baráti alavita rezsim rémuralmának meghosszabbítására, sokak számára meglehetősen értelmetlennek tűnő módon.
.
.
A rendszer egyelőre semmilyen szinten nem vonta le a történtekből a következtetéseket. Ahmedinedzsád elnök utoljára kedden nyilatkozta azt, hogy az iráni atomprogram – amelyhez való esztelen ragaszkodás mostanra csődbe vitte a világ egyik legnagyobb olajtermelőjét – mindenképp folytatódik, Irán nem hajol meg a gazdasági nyomás és a nyugati szankciók alatt. „Az ellenség azt hiszi, meg tudja törni az iráni nép ellenállását, de téved” – azonosította az államfő egy nagyívű csúsztatással a rendszert magával a néppel, amelynek már nagyon elege van abból, hogy miközben olaj-nagyhatalom polgára, hónapok óta luxuscikknek számít a hús, hiánycikk az üzemanyag és a szegényebb, távolabbi régiókban lassan éheznek az emberek.
.
A valós folyamatoktól szavai után ítélve teljesen elszakadt Ali Khameini ajatollah – akinek szava nélkül semmi nem történhet a perzsa országban – úgy kommentálta a történteket, hogy az ország nem hódolt be – és soha nem is fog behódolni – a nyomásnak, és az „ellenség”ettől feldühödött. A vallási vezető emlékeztetett arra, hogy az iszlamista államcsíny óta eltelt harminchárom évben hazája egy sor politikai, biztonsági, katonai és gazdasági szankciót élt már túl, és nemcsak túlélte őket, de megerősödve került ki belőlük.
.
.
Tény, hogy Reza Pahlavi sah elűzése és az Egyesült Államokkal való szembefordulás óta Irán szinte folyamatosan ostromállapotban él. A csaknem tíz éven át tartó véres iraki háború után is hiába reménykedtek az irániak abban, hogy rendszerük egyszer csak túljut „csikóévein” és konszolidálódik. A forradalmi hevület mit sem csitult, és ugyanezt lehet elmondani a korrupcióról is. A politikai nyitást a klérus fundamentalista része akadályozza meg rendre; a külfölddel fennálló kapcsolatok rendezését pedig maga Mahmúd Ahmedinedzsád, akinek nevéhez nem csak az iráni atomfegyver ábrándjának egyre eszelősebb kergetése fűződik, de az is, hogy az Egyesült Államokon kívül sikerült országát teljesen elszigetelnie az Európai Uniótól, szinte a teljes arab világtól és a legtöbb nagy nyersolajigényű ázsiai piactól is. Az elnök az olajjövedelmek újraelosztásán keresztül ígért fényes jövőt, ehhez képest Irán ma Ázsia szegényháza.
.
.
Nem tudni, hogy az egyre nyomorultabban élő tízmilliók agyát meddig lehet hatásosan mosni különféle Izrael-ellenes jelszavakkal; utóbbiaktól a rendszer nyilván még mindig remél valamit, miután a gazdasági összeomlás közepén is dobálózik velük. A zavargások kirobbanása után Hodzsát al-Eszlám Ali Sirázi, Khameneinek az elit Forradalmi Gárda mellé kirendelt személyes összekötője jelentette ki, hogy hazája huszonnégy óra alatt meg tudja semmisíteni a zsidó államot, ha az támadást indítana az iráni atomlétesítmények ellen. „Ha háború robban ki Izraellel, nem lesz hosszú, de jótékony hatással lesz az egész muszlim világra”, állította Sirázi a Dzsahán Newsnak adott interjúban.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
Bezárt a bazár, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Ès ezekkel kacérkodik, és ezek s%ggét nyalja az orbanisztáni újnyilas Szálasi- Zazrivez, Goebbels-Novák és bandája. Ez érthetõ, mivel Khameneiék pénzelik ezt a csürhét. Mivel Orbanisztán az utolsó ötszáz évben mindig a vesztes oldalon állt, hát miért változtasson éppen most. Csak az a kérdés, hogy áttérnek e muzulmánná, vagy sem?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  2. sammy*+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Nos ezt soha nem ismerte el a jobboldal, hogy a rossz oldalon állt és a végsőkig ki is tarott a hülyesége mellett!
    Vekkeres3xbóvli már bárkinek…, csak pénzhez jusson! Ha az IMF-fel nem jön össze a dolog és már úgy néz ki, akkor a piacok egy-kettőre le/beárazzák az országot, oszt jónapot! Pontosabban annnyi nekünk, még nappal is este lesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  3. Ezek tenyleg rokonunk lehetnek. Mindegy hogy valami emngedelyyes vagy anelkul mukodik…. A kiskapukat lezarjak igaz hogy a zartatlan nagy tobbseg szenved de kit erdekel… Akarcsak az egyhazaknal… lehetett egy ket bisznisz egyhaz , ere bezarjak az osszeset. Ami megmaradt a piszkos 14 az meg olyan hogy tisztesseges ember csak tevedesbol teved oda…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. “…Lesz-e az arab után perzsa „tavasz”?…”
    .
    - Azt nem tudom, de azt igen, hogy ha mégis lesz, az sem lesz több, mint az eddigiek esetében:
    .
    Egyik elmebeteg pokolkatlant váltja a másik. Az arab- iszlám világ ezer és egy, “külföldi mételytől”, “cionista bajkeveréstől”, meg hasonló marhaságoktól teljesen független ok miatt képtelen egy emberi rendszert kialakítani.
    .
    Aki elég jól vágja az angolt, olvassa el ebben a témában Bernard Lewis: What went wrong?- című politológiai- történelmi elemző remekművét. A netről is letölthető ha jól tudom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  5. tik-tak-tik-tak … :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. gets*
    Csaknem ketyegnek a rakétafejek?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  7. Szeptember 13. óta most jött hír arról, hogy eltűnt 5 db rakétafej.
    Hogy történhetett ilyesmi? Csak nem a portás a hibás?
    Normális országban már másnap repülne valaki, és nem azért mert felrobbant a rakétafej….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Nem baj majd Árvalányhaj is ide jut. Ha sokat hajaznak Vonatolláék meg az Elődeink a rongyfejű bagázsra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Iránban kivégeztek egy ellenzéki költőt 2014. február 14. péntek | AN

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

Embargós az iráni gáz 2012. október 15. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos