Ronai and Ronai
AMERIKAI

Maga az ENSZ játssza ki a szankciókat? 2012. július 5. csütörtök 10:36 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Maga az ENSZ játssza ki a szankciókat?
Washington/Genf – Az Egyesült Államok bejelentette, hogy felül kívánja vizsgálni az ENSZ egyik ügynökségének tevékenységét, miután alaposan feltehető, hogy a World Intellectual Property Organization (WIPO) információs technológiák alkalmazásához szükséges felszereléseket szállított az Iráni Iszlám Köztársaságba. Az ügynökség azzal védekezik, hogy csak néhány tízezer frankos szállítások voltak.
.
A WIPO székhelye Genfben van; száznyolcvanöt tagállammal rendelkezik, és ezek között van Irán is. Az ügy úgy pattant ki, hogy az irániak és a WIPO 2010 augusztusában zajlott levelezését az ENSZ egyik alkalmazottja eljuttatta a Reutershez.
.
Az ENSZ ennél jóval korábban, 2008-ban szankciókat hozott Irán ellen, hogy lassítsa az atomfegyver kifejlesztésére irányuló programját. A szankciók egyértelműen felsorolják mindazokat az alapanyagokat, technológiákat, eljárásokat, amelyek a teheráni rezsimnek el nem adhatók és ajándékba sem adhatók.
.
David Kennedy, az Egyesült Államok genfi ENSZ-irodavezetője arról számolt be, hogy több alkalommal kérték a WIPO titkárságától és személyesen Francis Gurry igazgatótól a vonatkozó teljes dokumentációt, valamint azt, hogy független, külső tényezők vizsgálhassák meg, konkrétan milyen országok vonatkozásában, milyen szankciókat hágott át a szervezet, amelynek dolgozói arról is tudnak, hogy a szervezet Észak-Koreát is hasonló segítségben részesítette, jóllehet ez az állam is szankcionált. Észak-Koreában kontrollált belső intranetet építenek ki a pártállami elit számára; az ehhez nyújtott ENSZ-segítség erkölcsileg is megkérdőjelezhető, mivel a lakosság továbbra is el van zárva az internettől.
.
Az ausztrál Gurry, aki 2008 óta vezeti a WIPO-t, azt állította, a történetből annyi igaz, hogy valóban küldtek némi felszerelést Észak-Koreának, de vitatja, hogy ez az ENSZ-szankciók megsértését jelentette volna; a tranzakcióra egy nyolcvan országot érintő, világméretű akcióban került sor, és az összértéke nem érte el az 50 ezer svájci frankot. A Reuters által megszerzett belső WIPO-dokumentum tanúbizonysága szerint ugyancsak körülbelül 50 ezer frankot érő felszerelés ment Iránnak.
.
Matthew Parish, a Holman Fenwick Willan ügyvédi iroda genfi kirendeltségének üzlettársa a dokumentumok megvizsgálása után leszögezte, hogy az iráni szállítások nem csak az ENSZ és az Egyesült Államok, de az Európai Unió által életbe léptetett szankciókat is sértik.
.
Gurry ígéretet tett arra, hogy a WIPO ezentúl minden, szankcionált országgal bonyolított tranzakció előtt ki fogja kérni az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozzájárulását.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 3 szavazatból)
Maga az ENSZ játssza ki a szankciókat?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Több a kár, mint a szállítás értéke! :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. 50 000 EUR ert azert nem kapnak olyan technikat amit ne tudnank megvenni maguk is. Csodalkoznek ha kiderulne hogy valami hiper szuper turbodizel injektoros technikat adtak volna.

    Ettol fuggetlenul az ausztral urat egy kicsit meg kell mogyorozni csak hogy a jozan esze is mukodjon neki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Itt nem arról van szó, hogy ötvenezer vagy 500 ezer. Ott kezdődik, hogy Észak-Korea egyáltalán milyen jogon részesül bármilyen ENSZ-segítségben, amikor nem is tagállam. Ordít az egészről, hogy korrupció.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Az u.n. “Élelmiszerért olajat” (Oil-for-Food) program is rávilágított az ENSZ korrupciójára, amelyeket gyakran humanitárius köntösbe próbál eladni a világ közvéleményének. Ezért a cikkben nincs semmi megdöbbentő, sokkal rosszabb, hogy sok európai nagyvállalat is vígan üzletel(t) az iráni rezsimmel jóval a szankciók után is, pedig az folytonosan az ő országukat fenyegeti interkontinentális technológiájával és szépen lassan elkészülő atomfegyvereivel, nem is szólva a terrorista-ölebeiről.

    OFF: “…el nem adhatók és ajándékba sem adhatók.” Azért szebben is fogalmazhatnánk, kérem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  5. Az egész ENSz nem más, mint egy velejében korrupt, hatástalan gittegylet, amely többezer léhûtõt tart el. Emlékszik még valaki a srebrenicai vérengzésre,
    amikor a szerbek többezer embert legyilkoltak az u.n. ENSz “békefenntartók”
    szeme láttára? Az egész sz@rrakás egy nagy vicc. Miért van Nagybritannia és Franciaország – vétójoggal, állandótagként – a “biztonsági tanácsban” és pl.
    Brazilia, Japán, Németország nem. És mi az hogy “vétójog”? Ha valahol lehetne
    takarékoskodni, akkor ezt a gittegyletet kellene hanem is a történelem szemét-
    dombjára dobni, legalább modernizálni – amiben kételkedem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  6. Az USA-nak mar regen fel kellett volna szamolni az Ensz-t,de elobb elszamoltatnam az osszes orszagot ,hogy mennyi penzzel tartoznak Amerikanak az 50 valahany evi ingyen es bermentve ott eloskodesrol,a birosag ele allitanam az ott levo osszes politikust valoban lehuto ganajokat,termeszetesen evekre vissza menoen,aztan elovennem a meg elo volt ensz fotitkarokat,akiknel mocskosabb szemeteket meg nem lattam i tak dalse……ja meg megkerdeznem hol a francba tanultak angolul,mert mindegyik mekeg mint egy kecske……beszelni nem tudnak…..aztan egy jo nagyott leb@szarintani ha nem tudnak valaszolni…utolso sopredek trogerek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  7. Emlékszem , sok-sok évvel ezelőtt az USA váratlanul bejelentette hogy kilép az ENSZ Oktatásügyi alszervezetéből, aminek következtében megkérdőjeleződött ennek az alszervezetnek a további léte. Mert gyakorlatilag az amerikai befizetés tartotta életben.
    Amikor remegő hangon kérdezték hogy miért teszik ezt , az volt a hivatalos válasz :
    ” Olyan , szovjet érdekszférába tartozó afrikai királyságok ( akinek pont akkora szavazati joguk van a jelképes pár Dolláros tagdíj befizetése után mint az mammut-befizető USA.-nak , vagyis egy azaz 1 ) rendre leszavazzák az amerikai bizottsági indítványokat , holott ezeknek még főiskoláik sincsenek ! “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  8. A szankció az szankció. Egy fillért sem szabad adni nekik. Kapnak egy technologiát amit aztán lecopyznak és soroztaban nyomják, Kína segítségével.
    Az egész ENSZ egy ostoba bürokratikus, öntelt intézmény. Amerika nélkül teljesen életképtelen lenne. Egyszerüen fel kellene oszlatni, mert csak akadályozza vagy lassítja a töketlenségével a megoldást.
    Ez az eset pedig annyira felháborító hogy csak na. Az ellenséget támogatják. Itt már mindenki hülye ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. CommonSense
    .
    Van az az összeg, amennyiért bevállalják, hogy alkalmanként hülyék. A korrupció és a politikusok végtelen kapzsisága fogja okozni a nyugati civilizáció vesztét. Az Iszlámmal szemben iszonyú ébereknek kellene lennünk, ezzel szemben végtelen felelőtlenül folynak a sötét üzletek. Iránnak iszonyú pénzei vannak, ha meg akarnak szerezni valamit, megszerzik. Ha nem az ENSZ-től, akkor az oroszoktól. Jó pénzért az anyjukat is eladják az ilyenek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. ricsi 12:47
    “Észak-Korea egyáltalán milyen jogon részesül bármilyen ENSZ-segítségben, amikor nem is tagállam.”
    Tévedés – MINDKÉT Korea (Észak és Dél Korea)ENSz tagok 1991 Szeptember 17-tõl.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Irán szupergyors visszavágást ígér 2012. július 5. csütörtök | Rákócza Richárd

Újabb hódításra készül a hamburger 2012. július 3. kedd | Rákócza Richárd

Kínát nem szankcionálja Amerika 2012. június 29. péntek | AN

Észak-Korea még saját mércéjével is hazug 2012. június 14. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos