Ronai and Ronai
AMERIKAI

Panetta a katonai kapcsolatok erősítésére buzdítja Kínát 2012. szeptember 19. szerda 0:10 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Panetta a katonai kapcsolatok erősítésére buzdítja Kínát
Washington/Peking – A katonai kapcsolatok szorosabbra fonására biztatta Kínát Leon Panetta amerikai védelmi miniszter kedden Pekingben, hogy csökkentsék a félreértésekből származó konfrontációk kockázatát, különös tekintettel a Peking és Tokió közti területi vitára.
.
„Célunk az, hogy az Egyesült Államok és Kína a világ legjelentősebb kétoldalú viszonyrendszerét építse ki, s ennek kulcsa a fegyveres erőink közötti erős kapcsolat”, mondta az amerikai vendég kínai kollégájának, Liang Kuang-liének tárgyalásaik kezdetén, amikor még jelen lehettek az újságírók.
.
A Pentagon tisztségviselői régóta panaszolják, hogy Peking nem eléggé őszinte gyors katonai fejlesztéseit illetően, míg a kínaiak azzal vádolják Washingtont, hogy gyanakvó, „hidegháborús” szemlélettel tekint országukra.
.
Peking megszakította a kétoldalú katonai kapcsolatokat azt követően, hogy az Egyesült Államok 2010 elején bejelentett egy több mint 6 milliárd dolláros fegyverüzletet Tajvannal. A kapcsolatok még az év végén helyreálltak, röviddel Robert Gates akkori amerikai védelmi miniszter 2011. januári látogatása előtt.
.
A két védelmi miniszter keddi tárgyalásainak elején, újságírók előtt Panetta nem említette a kínai-japán szigetvitát, inkább az Egyesült Államok és Kína hasonló helyzetét hangsúlyozta regionális ügyekben. „Kína csendes-óceáni hatalom, amint az Egyesült Államok is, és közös aggodalmaink vannak e térségben a terrorizmust, az atomfegyverek tovaterjedését, a humanitárius segítséget, a drogkereskedelmet, a békefenntartást és egyebeket illetően” – mondta.
.
Előző nap, hétfőn Tokióban az amerikai miniszter mindamellett kifejezte aggodalmát a Peking és Tokió között növekvő feszültség miatt is, nyugalomra és mértéktartásra intve a feleket. Mint mondta, kormánya tartja magát a Japánnal kötött szerződésben vállalt kötelezettségeihez, de nem óhajt állást foglalni a – Japánban Szenkakunak, Kínában Tiaojünek nevezett – szigetek fölötti szuverenitás vitájában.
.
Panetta háromnapos látogatása során találkozik több más magas rangú kínai tisztségviselővel, így Hszi Csin-ping alelnökkel is, aki a tervek szerint az év végén átveszi a Kínai Kommunista Párt vezetését, a jövő év elején pedig az államelnöki tisztséget.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Panetta a katonai kapcsolatok erősítésére buzdítja Kínát, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. This is a hard case! :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  2. Ezek a szigetek legyenek Kina és Japán gondja.Nem kéne egy harmadik félnek beavatkozni mer abból nem születik igazságos döntés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Tiltakozik a Huawei és a ZTE 2012. október 10. szerda | AN

Nem lehet kínai szélerőmű Oregonban 2012. szeptember 30. vasárnap | AN

Kínai óriáscégeket vizsgál az Egyesült Államok 2012. szeptember 14. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos