Ronai and Ronai
AMERIKAI

A segélyre azért igényt tart Egyiptom 2012. szeptember 19. szerda 0:01 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A segélyre azért igényt tart Egyiptom
Washington/Kairó – Elakadtak az amerikai gazdasági segítségről szóló tárgyalások Egyiptommal a kairói Amerika-ellenes tüntetések és főként amiatt, hogy az egyiptomi kormányzat nehézkesen reagált az eseményekre, írta a The Washington Post.
.
Az erőszakos tüntetéseket egy, az iszlámot gyalázó videó robbantotta ki. Új segélyt valószínűleg már nem fognak jóváhagyni az amerikai elnökválasztást követő időszakig, és a már elfogadott százmilliók kiutalásának felgyorsítása sem sikerült. Név nélkül nyilatkozó amerikai források szerint az elakadás várhatóan csak átmeneti, és nincs szó az amerikai segélyprogram átértékeléséről.
.
Egyiptom évente nagyjából 1,5 milliárd dollárt kap létfontosságú gazdasági segélyként az Egyesült Államoktól, mert hosszú ideje lényeges arab partnernek minősül, annak ellenére, hogy mostanában aggodalmak vannak a nemrég hatalomra került, iszlamisták által ellenőrzött kormány miatt. E fölött a segély fölött Barack Obama elnök egymilliárd dolláros adósságkönnyítést ajánlott fel, de az ezzel kapcsolatos egyeztetések is elakadtak. A tartozás 3 milliárd körül jár.
.
.
A Mubarak-rendszer tavalyi megdöntése után az amerikai törvényhozás a további segélyezés feltételéül szabta, hogy a külügyminisztérium igazolja: Egyiptom kitart az Izraellel kötött béke mellett. Néhány képviselő most újabb feltételekről tanácskozik.
.
Victoria Nuland külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy fontos a mérsékelt, demokratikus, nyitott erők támogatása, ezért a kongresszussal együtt dolgoznak ezen. Hillary Clinton külügyminiszter hamarosan beszélni fog a törvényhozókkal a segélyekről és a tüntetések által érintett más ügyekről – mondta.
.
Kairóban múlt keddtől szombatig tüntetések voltak az amerikai nagykövetségnél, s a rendőrség csak késlekedve avatkozott közbe. Az amerikai elnök nyugtalanságát fejezte ki Mohamed Murszi egyiptomi államfőnél – a Muzulmán Testvériség korábbi vezetőjénél –, aki támogatta a békés tiltakozást, de elítélte a nagykövetség elleni erőszakos cselekedeteket.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 5 szavazatból)
A segélyre azért igényt tart Egyiptom, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. “…az egyiptomi kormányzat nehézkesen reagált az eseményekre…”
    .
    - Gondolom, ez a politikailag korrekt megnevezése annak, amikor a hatalomra jutott iszlámnácik által is hergelt félmajmok féktelenül tombolhatnak.
    .
    Remek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (23 szavazatból)
  2. Ezek az idiotak meg mindig segelyrol beszelgetnek, mikor a helyzet szonyegbombazast igenyel. Obama arab tavasza a Moszlem Testveriseggel olyan, mint egy uj Springtime for Hitler. Morszi nem tett eleget a minimalis elvarasnak, amit a nemzetkozi jog eloir az orszagaban mukodo kovetsegek szuverenitasa, teruleti serthetetlensege es a diplomatak es kollegaik szemelyes biztonsaga erdekeben, ket napig hagyta a csocselek esztelen tobzodasat, es Obama most tobb milliard dollaros penzjutalommal fogja kituntetni. Ugy latszik, Obama az arab testveriseg partolo tagja. Edd meg az arab tavaszodat, Obama.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (20 szavazatból)
  3. Határozottan állitom hogy az arab tavasz külső mesterséges beavatkozás mentén zajlott hogy még jobban megosszák az arab államokat.hát most megkapták amit akartak úgy hogy nem tudom hogy most mi nem tetszik.Libiában is eltávolitották Khadafit és ott sem tetszik a nyugatnak ezek után ami történik.Sziriában is sikerült kirobbantani egy polgárháborút.Érdekes eléggé hasonló a Libiában a háború kezdete ami Bengáziban kezdődött és ami Sziriában Aleppo-ban.Nagyon mesterségesnek tűnik és a nyugat nyafogása abból adódik hogy igencsak áthúzták a számitásaikat mivel nem az ő szájuk ize szerint alakulnak a dolgok.Na és még ebben a helyzetben csak hab lenne a tortán egy Iránnal vivandó háboru.Senkinek se legyen kétsége afelől hogy ebben a hangulatban minden Iszlám hivő Irán oldalára állna és beteljesülne Ahmedinedzsád jóslata amit egy konferencián mondott Iránban hatalomra jutásakor mégpedig hogy még az ő életében visszatér a próféta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (13 szavazatból)
  4. “…az arab tavasz külső mesterséges beavatkozás mentén zajlott hogy még jobban megosszák az arab államokat…”
    .
    - Kérném ezt érthetően, és ellenőrizhető tényekkel megindokolni, miféle jelei vannak ennek.
    .
    Másrészt, az arabok megosztása senkinek nem érdeke.
    .
    Harmadrészt, az arab- iszlám diktatúrák bármiféle külső gonoszkodás nélkül is rendkívül megosztottak, egymás vérét akarják meginni. Ennek nagyrészt vallási okai, kisebb részt politikai és gazdasági okai vannak.
    .
    Így megy ez, mióta a török birodalom – rettenetes elmaradottsága és korruptsága miatt – szétment. Nincs, aki rendet tartson a különféle iszlamista népségek között egy- egy fegyelmező szándékú tömegmészárlással.
    .
    Mert ezek másból nem értenek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (13 szavazatból)
  5. Jaj, és még valami:
    .
    - Az “érthető indoklásba” nem tartozik bele a “haverom azt mondta”, az “én így gondolom”, de még a “valahol azt hallottam” sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  6. Miért kellett volna valamibe külsőleg, mesterségesen beavatkozni? Beállt a világválság, ami a szegény országokat még jobban megviselte, a nyomorultak még nyomorultabbak lettek, fellázadtak. Az Kakas, ami Szíriában, Egyiptomban, Tunéziában és Líbiában lejátszódott, az semmi más nem volt, mint éhséglázadás. Éhesek voltak az emberek. Azzal kezdődött az egész, hogy valami tunéziai gyerek kordéról árult valamit, hogy eltartsa a családját és jöttek a közterületfelügyelők és agyba-főbe verték, na ez volt az utolsó csepp a pohárban. Ahol nincs olaj, ott ezek nyomorognak, rosszabbul élnek az állatnál, na nem mintha nagyon dicsekedhetnének ott, ahol van, ott a góré ellopja a nagy részét, nézd meg a GDP-t, Szaúd-Arábia ott van, ahol Magyarország majdnem. Szóval azért borultak ki, mert elegük volt a nyomorból plusz még hozzá ha pisszenni mer viszik a pribékek a kínzókamrába és belevezetik az áramot a tökeibe, meg a szeme láttára megerőszakolják az asszonyt meg a gyereket gumi nélkül Kakas, na ezen buktak ki, milyen nyugati lázítás kellett ehhez; semmilyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  7. ” Az amerikai elnök nyugtalanságát fejezte ki Mohamed Murszi egyiptomi államfőnél – a Muzulmán Testvériség korábbi vezetőjénél –, aki támogatta a békés tiltakozást, de elítélte a nagykövetség elleni erőszakos cselekedeteket.”
    .
    Na, ha csak fel ilyen bekesen tiltakoztok okt. 23-an orban es bandaja önkent lemond.
    .
    Amugy jol ertem?
    Az arab vilag meg akarja semmisiteni a civilizalt nyugati demokraciat, es hogy ezt tudja finanszirozni, az USA es az EU ad nekik milliardos segelyeket hozza.
    ???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Ez a Morsi meg a futtatói még nem érzik elég biztosnak a helyüket ahhoz hogy nagyon bekeményítsenek emberek letartóztatásával és eltüntetésével mert igaz hogy kirúgtak pár tábornokot de az ezredesektől van miért félniük még kb. 1 év mire eljutnak a hatalmi betonozásban odáig hacsak golyót nem kapnak a fejükbe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. “…Amugy jol ertem?
    Az arab vilag meg akarja semmisiteni a civilizalt nyugati demokraciat, es hogy ezt tudja finanszirozni, az USA es az EU ad nekik milliardos segelyeket hozza…”
    .
    - Jól érted.
    .
    Sőt, több tízmilliót be is fogadtak ebből a söpredékből.
    .
    Remélem, ezzel nem rontottam el nagyon a napod… :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. Na mi van kakasadék, értelmes, konkrét válaszokra várok ám még mindig… jaaaj, hogy azokra aztán várhatok?
    .
    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. Kakasadék :D :D Ne legyél türelmetlen Eldrad nem könnyű az emberi agyba belesulykolt baromságokat kidobni és az egész szerkentyűt egyik napról a másikra átállítani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Tudom… egyébként annyira tipikus… :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Eldrad
    .
    Es Svajc a napokban jelentette be hogy befogad 40 ezer sziriai menekültet, 95 ota elöször!
    Ausztriaban is szamoljak mar hogy hany alkalmas epület van (regi laktanya stb.) menekültek fogadasara.
    .
    Europanak nem csak közös penze lett, lesz közös nyelve is…az arab.:(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Na igen… alapvetően ez helyes intézkedésnek tűnne, ha nem tudnánk, ezek a menekültek nagyrészt hogy kezdenek viselkedni a befogadó országgal szemben.
    .
    Soha nem volt ez másképp, most sem lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. A hadsereg jogi úton hamarosan megbuktatja az Iszlám Testvériség kormányát Egyiptomban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Lesznek-e keresztények Egyiptom élén? 2012. július 31. kedd | AN

Javaslat: 680 millió dollár menne a Vaskupolának 2012. április 22. vasárnap | AN

Obama veszélybe sodorja Izraelt? 2012. február 19. vasárnap | AN

Egyiptom a békével akarja kizsarolni a segélyt 2012. február 17. péntek | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos