Ronai and Ronai
AMERIKAI

„A magyarok nem mennek ki éjszaka” 2012. augusztus 7. kedd 15:51 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(76)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
„A magyarok nem mennek ki éjszaka”
Wellington/Budapest – Az új-zélandi kormányfő szerint az Afganisztánban szolgáló magyar csapatok nem járőröznek éjszakánként, s emiatt az elmúlt években jelentősen nőtt a terrortevékenység az általuk ellenőrzött területen, ugyanakkor nem tartja értelmét a pressziónak, mert a magyarok szerinte úgyis menthetetlenek. A budapesti Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nem tartja igazságosnak a magyar katonákat ért vádakat, ezért határozottan visszautasítja azokat, konkrétumokra azonban nem tér ki.
.
John Key új-zélandi miniszterelnök hétfőn bírálta az Afganisztánban szolgáló magyar csapatokat, mert azok nem járőröznek éjszakánként. Azt állította, hogy emiatt az elmúlt években jelentősen nőtt a felkelői tevékenység mértéke az általuk ellenőrzött területen, írta keddem a Stuff új-zélandi hírportál. „A magyarok nem mennek ki éjszaka. Lehet, hogy Budapesten igen, de Afganisztánban nem”, fogalmazott Key.
.
A miniszterelnök azután bírálta a magyar csapatokat, hogy vasárnap két új-zélandi katona életét vesztette és hat megsebesült Afganisztánban a tálib lázadókkal vívott összecsapásban.
.
A budapesti honvédelmi tárca válaszában kifejtette: a magyar vezetésű bagláni tartományi újjáépítési csoport az ISAF által megfogalmazott követelményeknek megfelel, s magas színvonalon teljesíti feladatait, amit a közelmúlt szövetségesi elismerései is alátámasztanak. Sajnálatosnak nevezték, hogy a magyar katonákat ért bírálat nélkülözi azt a szövetségesi, bajtársi szellemet, amelyet a Magyar Honvédség minden körülmények között meg kíván őrizni a jövőben is.
.
A minisztérium rámutatott: a magyar tartományi újjáépítési csoportnak – a nyilatkozattal ellentétben – nem feladata a tálib ellenállás fészkeinek felszámolása, azt az erre a feladatra létrehozott (amerikai, német és afgán) harccsoportok végzik. Az újjáépítési csoport feladata a tartomány fejlesztési feladatainak irányítása és koordinálása, amit a magyar katonák kiválóan látnak el, írták. Hozzátették: tevékenységüknek köszönhetően a tartományban közel százezer ember életminőségét javítva fejlődött az oktatás, az egészségügyi ellátás, a mezőgazdaság helyzete és jelentős fejlesztések történtek az infrastruktúra terén is.
.
A szintén Baglán tartományban tevékenykedő magyar-amerikai műveleti tanácsadó- és összekötő csoport az elmúlt években sikeresen készítette fel az afgán hadsereg rábízott zászlóalját az önálló feladat-végrehajtásra, és közös tevékenységüknek köszönhetően a tartomány biztonsági helyzete javult, állította a tárca.
.
A minisztérium kitért arra is, hogy a tárca és a Magyar Honvédség együttérzését fejezi ki az Afganisztánban elhunyt új-zélandi katonák bajtársainak és családtagjainak. Felidézték, hogy korábban Magyarország is megtapasztalta már bajtársai elveszítésének fájdalmas érzését. „Továbbra is értékesnek tartjuk a két szomszédos tartományban szolgálatot teljesítő tartományi újjáépítési csoportok közötti egyeztetéseket és együttműködést”, húzták alá.
.
A 140 fős új-zélandi erők a közép-ázsiai ország Bámiján tartományában teljesítenek szolgálatot, amely a magyar csapatok által ellenőrzött Baglán tartománnyal szomszédos. Az új-zélandiak szerint a tálibok bagláni bázisaikról hajtanak végre támadásokat bámijáni célpontok ellen, ezek felszámolása pedig a magyarok feladata lenne. A vasárnapi támadás miatt az új-zélandi csapatok ezután Baglánban is végeznek majd őrjáratokat.
.
Az új-zélandi kormányfő ugyanakkor azt is elmondta, hogy Wellington sem a magyar kormánynál, sem a NATO-nál, sem pedig az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnokságánál nem fogja kérelmezni a magyar hozzáállás megváltoztatását. „Ez egy jogos kérdés, de a magyarok álláspontja nem változott, mióta itt vannak. Úgyhogy nem gondolom, hogy bármit is megváltoztatna, ha akár közvetlenül, akár közvetve nyomást gyakorolnánk a magyarokra”, jelentette ki Key TV3 új-zélandi tévécsatorna Firstline című műsorában.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
„A magyarok nem mennek ki éjszaka”, 3.7 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(76)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

76 Reader’s Comments

  1. Animbej, Légyszives olvasd el figyelmesebben a beirásomat
    és arra válaszolj. Szépen kérem!Mit kellett volna Aszadnak csinálni?
    A másik: hol bántottam én az iszlámot,mint vallást????
    Én az iszlamista szemeteket kritizáltam.(pl:szalafisták,iszlámfasiszták )ahogy te irod. Aszad egy f@sz,DE!!!!!!! Nem Pol Pot. Tehát…légyszives arra válaszolj amit
    irtam,ahelyett ,hogy szemináriumot tartasz nekem az iszlámról.Jó lenne ha beszélnél egyszer egy szirrel……Üdvözlettel Barry1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. “Komolyan, ha megkérlek, kopj le innen, azzal a kommentelők többségének az óhaját is átadom, hidd el. Ne legyél már olyan, mint a száraz kutyagumi, hogy le sem lehet vakarni.”
    >
    Eldrad, ne legyél már ilyen utálatos, miért kell elüldözni, hadd maradjon, legyen kinn szórakozni, meg aztán ha nagyon unatkozunk, meg is kínozhatjuk a szerencsétlen hülyét :D :D

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. ricsi
    Igazad van soha sem árt egy baromfit skáláztatni.
    Messze még a hajnal. Hagy gyakoroljon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Fej–fej mellett haladnak a versenyzők, a jelenlegi állás
    Miss Eldrád +5/39 szavazatból
    KAKAS +5/17 szavazatból
    Hajrá kislány húzzál bele !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  5. Most megint ki fogom húzni a gyufát minden vallásos embernél , de mégis meg kell jegyeznem , hogy annak idején a Hitler-i fasizmussal vagy a szintén II. Világháborús japán fasizmussal szemben nem kellett poltikailag “korrektnek” és toleránsnak lenni.

    Ha azonban Hitler vagy a japánok kitaláltak volna maguknak egy Mindenható , Természetfeletti Istenséget és annak a nevében cselekedtek volna , máris hasra esve tisztelné és tolerálná őket mind a mai napig mindenki , mert az istenhívő vallás az egy szent és sérthetetlen dolog és sokkal magasabb fokú erkölcsiséget és igazságot képvisel , mint a büdös és mocskos istentelenség

    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Vazelin, köszönjük újabb, értékes hozzászólásod. Nagyon sokat hozzátettél a témához. Hasznos, akár az egész léted.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. ricsi:
    .
    - Na, ez is egy szempont, de egyrészt, az ilyen féleszűeket inkább pusztítani kellene innen, van még belőlük pár, pl. ez a vazelin gyerek is.
    .
    Ezen kívül, én inkább olvasnék még több, elemző jellegű kommentet, mint ezeknek a kreténeknek az értelmetlen baromságait.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  8. Eldrad
    2012. augusztus 10. péntek
    09:05
    Emlékszel még simplemind-re? :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. gets és Eldrad nagyon szimpatikus nekem a hozzáállásotok a gondolataimhoz.Biztos jól el tudnánk órákik beszélgetni egymással a játék lényege pedig az hogy melyikünk kap idegösszeomlást előbb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  10. hamond:
    .
    “…Én el olvastam a cikket, a kérdésem továbbra is fenn áll…”
    .
    - Nem olvastad akkor figyelmesen, így röviden leírom:
    .
    A gyilkosok abból a tartományból érkeztek, melyet a magyar alakulatoknak kellene takarítaniuk.
    .
    Az pedig, hogy a magyar kontingens hogy végzi a munkáját, és miért úgy, arra linkeltem a Kálmán Károly riportot. De amiket én írtam, azok is igazak (sajnos…).
    .
    Hidd el, a különleges felderítőkön, meg pár lövésszakaszon kívül az egész banda egy ingyenélő kenyérpusztító, egy igazi botránykő. Írtam, miért, de a Kálmán- interjúban sokkal jobban benne van. Fogadd el, így van. Rengeteg alkalmatlan senki, akiknek egy T1 katonai fizikai felmérés is megoldhatatlan feladat volna, hiányos képzéssel, mentálisan egy söpredék, ilyenek.
    .
    NEM MIND ILYEN, még egyszer mondom. De vannak köztük ilyenek rendesen, és ebből egy is elég, ha ott van, az már gyenge láncszem. Egy ennyire gyilkos helyen pedig a gyenge láncszem nem engedhető meg, sem legénységi, sem tiszti szinten.
    .
    “…A tálibok olyanok mint a hangyák, ki tudja honnan bújhatnak elő…”
    .
    - Ez nagyon is igaz, nem lehet a katonáknak mindenhol ott lenni.
    .
    Mindenhol nem, de ha egyértelműen kiderül, hogy egy katonai alakulat egyszerűen nem megy járőrre, vagy megy, de hanyag módon, VAGY dilettáns módon megy, akkor vannak az ilyen balhék.
    .
    “…de kell egy bűnbak, mert nehogy már egy SAS alakulat elrontson valamit. ..”
    .
    - Ez többszörösen is téves, de most csak nagyon kevés dolgot tudok erre válaszolni;
    .
    - Az euro- atlanti haderők többek között azért eredményesek, mert nem sumákolják el a számonkérést, ha valaki hibázik. Ha valaki elront valamit, és ezt egy kemény vizsgálóbizottság be is bizonyítja, ott szervezeti átalakítások jönnek, taktikai változtatások, seggberúgás, nyílt felelősségre vonás, stb.
    .
    De ez az ókor óta így működik, a rendkívül eredményes hadseregek egyik alapvető jellemzője ez (makedón, római, stb). ugyanazt a hibát még egyszer nem követik el.
    .
    Ennek az ellenkezője jellemző az olyan reguláris haderőkre, melyek évszázadok óta folyamatosan lúzerek, főleg az arab- iszlám haderők, vagy a magyar.
    .
    Kérlek ezeket vedd figyelembe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  11. gets:
    .
    - Hogyne emlékeznék, de ez a kaka(s) művésznevű hülyegyerek más.
    .
    Mégpedig annyiban, hogy amaz a félkegyelmű tárgyi tudása megvolt, és mégis baromságokat írt, gyakran olyasmiket, amiknek köze sem volt az adott cikkhez.
    .
    Ez a kaka(s) meg egyszerűen egy műveletlen bunkó, kb. egy rosszabb képességű ötéves értelmi – érzelmi színvonalán. Komolyan, az ilyenekről pszichopatologiai tanulmányt lehetne írni…
    .
    Amúgy azt is imádom az ilyen lelki nyomorékokban, hogy igazából egy kifejtős kommenthez szavuk nincs, de újra visszajönnek, és beszólnak a beíróknak… nem a beírásokra reagálnak, hanem a beíróknak ugatnak, na ez se semmi…
    .
    Na, ez ilyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  12. Barry1:

    Jól van, tényleg túllőttem az iszlámmal való kiokítással, ám Aszad az Én szememben nem a körülmények áldozata. Amikor több, mint egy évvel kitört Szíriában is az “arab tavasz”, megtehette volna azt, hogy viszonylagos méltósággal tárgyalásokat kezdeményez a felkelő városok tüntetőinek esetleges vezetőivel, ám ehelyett azonnal a tömegbe lövetett, sőt biztos vagyok benne, hogy amint hírt adtak Kadhafi szánalmas végzetéről, úgy dönthetett, csak apja módszerével tudja leverni a forradalmat. Ő a felelős a civilek halálért, hiszen az ő hű katonái és banditái gyilkoltak le nemcsak harcképes férfiakat, hanem több ezer időset, nőt és gyereket. Ilyen lépések után semmi kivetnivaló sincs abba, hogy a lakosság szunnitái megelégelték a mészárlásokat, és fegyvert fogva megpróbálják megdönteni hatalmát.

    Amibe viszont továbbra is egyetértek Veled (is), az az ellenállás decentralizáltságából, megosztottságából és átalakuló ideológiájából eredő félelmek. Így is történtek atrocitások, gyilkosságok Aszadhoz hű civilekkel szemben, amit nem szabad azzal letudni, hogy a diktátor (szó szerint) ezerszer nagyobb vérengzést hajtott már végre, de hogy megjelent az iszlámfasizmus és persze az öbölmonarchiák támogatását élvező szalafisták is, nos, nagyon rossz jövővel nézz szembe Szíria.

    Álmodozok, hogy ha az USA nem is, de az ENSZ legalább megpróbálna fegyveresen beavatkozni, de tudom, abból csak Libanon 2.0 lenne, főleg az állítólag már jól felszerelt Hezbollahhal és Iránnal. Így marad a valóság, a szektás polgárháború rémképe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. John Key miniszterelnöknek teljesen igaza van. Még a háborúban, a katonáink, az állítólagos hőseink miatt is is szégyenkeznünk kell. A magyar csapatok kiképzése katasztrofális. És többségük gyáva is. Pénzért vállalják a missiot, de félnek harcolni. A speciális egységen és a tűzszerészeken kívül többnyire egy nyamvadt bagázs. Az US Military tagjai közül évente 500-600 katona illetve tengerészgyalogos hal hősi halált. Minden nap többször járőröznek, de különösen éjszaka, mert a tálibok akkor merészkednek elő rejtekükből. Az US katonák és marine-k kemény túrával, 50-60 kilós felszereléssel a hátukon, felmennek a hegyekbe, a Tálib falvak közelébe. Felderítik a lázadók rejtekhelyeit és jelzik a légierőnek, hogy bombázhasson. A Canadai Hadsereg tagjai közül évente 200-250 katona hal meg, csakúgy mint az angol katonák közül. Ők mind járőröznek. Az Afgán hadsereget az amerikaiak képzik ki, még ők is bátrabbak, mint a magyarok. Az amerikai harcos is hivatásos, a magas fizetésért, a jó és biztos nyugdíjért áll a hadsereg vagy a Marine kötelékébe, de bátor, és patriota, büszke a státuszára és mindig elvégzi a küldetését, nem fél a haláltól. A magyar katonák pöszmötölését csak döbbenten bámulják ezek az ép csak nagykorúvá vált fiúk és lányok. A magyar haderő nem is harcol, gyakorlatilag csak logisztikai és háttérbiztosító szerepet lát el. A közelében sem voltak Kandahar tartománynak, vagy Helmand-nak, amely a két legveszélyesebb terület volt, több száz katonát veszített az USA és Canada, amíg megtisztították. Még csak augusztus 9 van, és már 11 amerikai hős halt meg, ebben a hónapban. Az elesett hősök többnyire 19-23 évesek. Még ők is bátrabbak, mint ami katonáink. Egy fiatal junior sergeant azt mondta nekem: “A szabadság vér, veríték és könnyek árán tartható meg. És mi ezt hajlandóak vagyunk megadni a világnak. Nincs kérdés vagy kétely, csináld vagy halj.” Május 11-én elesett. Még nem volt 18 éves amikor tengerészgyalogos lett. Melyik magyar 18 éves lenne képes teljesíteni egy tengerészgyalogos kiképzést?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  14. Mivel két kemény évem volt a seregben és tartalékos főhangyaként kaptam obsitot, úgy vélem, hogy a sereg az egy hierarchikus szervezet. Ennélfogva nem egészen értem az itteni fitymáló hsz-eket.
    A katona azt csinálja, amire parancsa van. A parancsnok saját maga ellensége lenne kiküldeni járőrbe arra nem felkészített embereket.
    Ha a magyar kontingens feladatai között ez nem szerepelt, akkor ki és milyen jogon vonja ezért őket kérdőre???
    Kérdeném, hogy a hozzászólók közül ki látta a kontingens feladatlistáját?
    A jelenlegi haditechnikai színvonal mellett a parancstól való eltérés sokkal veszélyesebb, mint 50, 100, vagy 200 éve. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. gets. A magyarok az ISAF és PRT kötelékében mentek Afganisztánban. Feladatuk a járőrözés, objektumok biztosítása, őrzése, támadás esetén védelme, szeméylzet biztosítása a különböző biztosítási pontokon lévő megfigyelő állásokban, kutatási és mentési feladatok ellátása és a logisztikai konvojok, vagy kiemelt személyek kísérése, védelme. A PRT inkább az afgán rendőrséggel teljesít szolgálatot. Tehát, a járőrözés igenis feladatuk lenne. 2004-2008 között még bátran járőröztek, 2008-2010 között a konvojokat és a táborokat több támadás érte, és haltak meg magyar katonák. Ettől kezdve, ha lehetett, nem mentek járőrbe, ezt rábízták az angolokra, vagy más NATO hadosztályra. Ezért elterjedt a magyarokról, hogy gyávák, nem lehet rájuk számítani. Még arra sem voltak hajlandóak általában, hogy a járőrözőket távolabbról biztosítsák. Konvojban bátrabban haladnak, mert sokkal kisebb az esély meghalni, mint egy gyalogos járőrszolgálatban. Konvojt általában házi készítésű robbanószerkezettel, vagy öngyilkos merénylők útján támadnak. Ezeket jó esetben ki észre lehet venni, és kivédeni. Rossz esetben egy-két páncélozott autó sérül, de kevesen halnak meg, mert a jármű szerkezete véd. Az amerikai katonák és Marine-k közül is a házilag gyártott bombák és öngyilkos merénylők szedik a legtöbb áldozatot, illetve a hadműveletek végrehajtása. A mi tűzszerészeink közül többen haltak meg, de ők nem ijedősek, tudják ez együtt jár a munkájukkal. Egyébként a tűzszerészeink és a sniper-eink valóban jól képzettek, őket tisztelik az US katonák. A parancsnokok nem adnak utasítást az éjszakai járőrszolgálatra, mert a katonáink nincsenek jól kiképezve az éjszakai harcokra, a valós afgán tájon. Nomeg, nem szívesen megy ki egy tiszt a csaknem biztos halálba. A táliboknak van felszerelésük, hogy lássanak éjszaka, és nagy távolságról is eltalálják acélpontot., ugyanis nekik is van seal-juk, akiket Pakisztánban képeznek ki a fundamentalista táborokban. Elsőként mindig a járőr parancsnokát lövik ki, hogy megzavarják a többieket. 37 ország egyesül az ISAF-ban és a magyarok az egyetlenek, akik félnek éjszaka járőrözni, holott benne van a feladatkörükben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. Layli:

    Azért ennyire nem kell lehúzni a magyar katonákat. Túl sokan állítják be őket zsoldosoknak, pedig semmi közünk sincs az egészhez, hiszen eleve ha egy ország adójából képzik ki,szerelik és tartják el, akkor nem lehet azok. Biztos vagyok benne, hogy nem maga a katonával, hanem sokkal inkább a Honvédséggel és a mindenkori magyar nagypolitikával van baj, ezt Eldrad által linkelt videó megnézése előtt is így gondoltam, utána már csak megerősítette véleményemet. Az pedig végképp nem értem, hogy mégis mi köze van a halálozásnak a katonai érdemekhez; a nyugati hatalmak seregei a XX. században soha nem zavarták öngyilkos küldetésekbe katonáikat, hát miután a modern technika ilyen kiemelkedően fontossá lett, különösen meg kell válogatni a lehetséges hadműveleti stratégiákat. És mi lesz ha a repülő drónokkal együtt majd a távirányítású avagy a mesterséges intelligenciával felruházott humanoid robotok (androidok?) végeznek el? Akkor is nagy büszkeség, bátorság és áldozatvállalás lesz? Hát nem hiszem. Persze itt nem is a hősiességről és egyéb szép dolgokról van szó, hanem a puszta győzelemről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Anibej. Gets-nek válaszoltam műár, de a comment nem jelent meg, így nem tudom, ez a válaszom eljut-e hozzád. A magyar katonák zsoldot és fizetést kapnak, csakúgy mint az amerikainak. Tisztelem, és becsülöm az amerikai katonákat, különösen a tengerészgyalogosokat, mert magasan képezett kiváló bátor harcosok. A halálozási ráta azért fontos, mert aki az élvonalban harcol az elesek, aki elesnek az megadta a végső áldozatot, mert ő egy hős. Akik nem sebesülnek és nem halnak meg azok nincsenek a tűzharc közelében. Nincs kedvem még egyszer elírni amit gets-nek válaszoltam, talán az admin majd feldobja a commentet, nagyon rövidítve csak annyit, a magyar kontingens feladatai között van a járőrözés és harc. Ahogy a többi ISAF tag országnak is. És a magyar az egyetlen aki nem járőrözik. Az Irakban zajló háborútól kezdve az USA 65 ezer hősi halottat temetett el, és több mint 25 ezer katona vagy tengerész lett hadirokkant, és ül tolókocsiban, vagy visel művégtagot. Tehát ők azok akik a vérüket és életüket adják azért, hogy a fundamentalista iszlám terrorizmus ne terjedjen. Ők védenek meg minket és nem a saját katonáink. Ez a bajom. Szeretném, ha a magyar katonai kiképzés és a magyar katonák legalább a magyar sniper-ek és tűzszerészek szintjére lépnének. Nos, akkor nem fogom “lehúzni” őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  18. layli:
    .
    - Gondolom, akkor láttad, hogy is működik néha egy magyarsztáni PRT “kiképzés”, meg főleg, hogy gyakran miféle alakokat küldenek PRT- ra.
    .
    Én magam láttam pár olyan gyereket, aki az alap T1- et nem tudta volna teljesíteni (nem hogy a T4- et, ami ugye, a missziós követelmény), és legénységi állomány tagja volt, nem is valami tiszt. Komolyan nem értem, az ilyennek ki és hogy intézi el, hogy kimenjen havi 600.000- ért.
    .
    Emlékezz annak a századosnak az esetére, aki egy társával együtt úgy 15 hónapja veszett oda, amikor a konvojukat támadás érte. Már ez után nem sokkal terjedt a hír, hogy is volt ez, de Kálmán Károly jobban elmagyarázza a riportban, ott benne van minden. A szakszerűtlenség, a képzés hiánya ordítóan megmutatkozott abban az incidensben.
    .
    De a különféle biztosítóalakulatokat sem készítik fel rendesen. Akik jól fel vannak készítve, max. pár lövésszázad, és a HUMINT egységek, na, azok gyakran kerülnek fegyveres harcba, de ez meg nem kimondottan sajtóhír, nem tudom, miért, nem mindegyik fedett művelet, amit végrehajtanak.
    .
    Sajnos, ez van.
    .
    gets:
    .
    - Te voltál katona? Melyik seregben?
    .
    Mert ha a magyarban, akkor tudnod kell, hogy amiket itt írunk, igazak…
    .
    És igen, hieralchikus szervezet, de ha egyszer a hieralchia majdnem összes emeletén semmihez nem értő senkik vannak, akkor nagy gáz van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  19. Vajon a Magyarországi fórumokon is lenne “bátorságunk” kétségbe vonni a magyar katonák bátorságát és a mindenkori magyar hadseregek hatékonyságát ?

    Engem például a kommunista fórumokon már nagyon durván leszóltak azért , mert keményen bíráltam a Kádár rendszer és a Varsói Szerződés képzetlen és morálisan lezüllött kiskatonákra épített hadseregeit és a “gonosz” NATO -t hoztam fel követendő példának.

    Vajon a nemzeti-jobboldali fórumokon hogyan lennénk virtuálisan leköpködve és keresztre feszítve , ha netalán kétségeink támadnának a mai magyar nemzeti hadsereg katonáinak a bátorságát , erejét és hatékonyságát tekintve ??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  20. Eldrad!
    Tökéletesen igazad van. A problémát több összetevő jelenti. Azért soroznak be a NATO kontingensbe kevésbé alkalmas katonát, mert annyi hivatásos illetve fiatal, jól kiképzett hivatásos, akivel fel lehetne tölteni a missios alakulatokat nincs. Másrészt, kevés a jelentkező, még a valóban havi brutto 500- 600 ezer fizetés mellett is, akik vállalják a kiképzést és kockáztatják az esetleges halált, elszakadnak családjuktól, hónapokra. Így aztán csak az egészségügyi vizsgálaton kell átmenni, a minősítést megkapja, hacsak nem extrém gyengén teljesít a kiképzés során. Azt hiszem, ez pénz kérdés is, hiszen a megfelelő kiképzéshez háborús körülmények imitálásához szükséges kiképzőtábor, terep is szükséges, valamint háborús tapasztalattal rendelkező kiképző tisztek. Ezekkel nem igazán rendelkezünk. Az igazi katonák ( nem Magyarországon) 6-12 hónapig vannak bevetésen valahol, aztán újabb 1-2 hét kemény kiképzés, mielőtt ismét bevetik őket máshol. Szabadságra nem mennek, ünnep, ha 1-2 nap, 1-2 hét eltávozást kapnak. Gyakran 12-18 hónapig nem látják a családjukat. 1-2 éves gyerek úgy veszíti el az apját, anyját, hogy sohasem látta. Ez az igazi háborús bevetés és szolgálat. Természetesen vannak nagyon tehetséges, bátor katonáink is, de őket gyakran pejoratív értelemben vakmerőnek titulálják.

    Csiszár István.
    Megértelek. Más főrumokon, vagy oldalakon, elfogult, tájékozatlan emberek istenítik a magyar katonákat, válogatás nélkül, csak azért, mert egyenruhájuk, fegyverük van, és külföldön “harcolnak”. Elvakult magyarkodás folyik ebben a témában is, olyanoktól, akiknek fogalmuk sincs, hogyan kellene működnie egy hadseregnek, egy katonának, harci övezetben. A külföldiek ezt pontosan tudják, és a magyar alakulatokról gyakorlatilag nem beszélnek, mert udvariasságból nem akarnak lealázni egy szövetséges haderőt. Eddig egyetlen egyszer láttam pozitív hozzászólást,( amerikai állampolgártól) amely megköszönte, hogy szövetségesként harcolunk mellettük Afganisztánban. Aztán kiderült, hogy az illető csak egy gyerek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  21. “…Vajon a Magyarországi fórumokon is lenne “bátorságunk” kétségbe vonni a magyar katonák bátorságát és a mindenkori magyar hadseregek hatékonyságát ?…”
    .
    - Ez ugyan nem magyarországi, de magyar fórum. Nem azt akarta az úr inkább írni, hogy “nyilas fórum”?
    .
    “…Vajon a nemzeti-jobboldali fórumokon hogyan lennénk virtuálisan leköpködve és keresztre feszítve …”
    .
    - Aha… nyilas fórum, értem.
    .
    Amúgy, kit érdekel, hogy a sok büdös paraszt hogy ordít a nyilas fórumokon? Tök mindegy, attól még ezek mind igazak, amiket itt leírtunk.
    .
    Namost, ilyenkor lehet a hibát beismerni,
    .
    VAGY,
    .
    Jó magyar szokás szerint, lehet a hibára a figyelmet felhívó személyt kurvaanyázni, hazaárulózni, gyilkossággal, családirtással fenyegetni (ezek realitásától függetlenül).
    .
    Ezért olyan szar az az ország, és ezért nem fog soha kimászni a pöcegödörből, amibe magát vitte be. mert ilyen a lakosság nagy része.
    .
    Egyébkét, és ezzel befejezem ezt a témát, a honvédség állományán belül is mindennapos téma ez az egész szemétség a különféle alakulatoknál, és kb. ilyen hangnemben, ahogy mi itt írunk róla.
    .
    A nyilasok meg kiny…lhatják egy hat hetes elefánthulla s…gét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  22. http://hvg.hu/vilag/20120810_uj_zelandi_kormanyfo

    Valószínű, hogy az új-zélandi ellenzéki erők csak a maguk módján játsszák a kormánykritikát, de szeretném azt hinni, hogy tényleg megharagudtak a kormányfőre, amiért kijelentését meg se próbálta diplomatikusan, jóval kisebb nyilvánosságot keresve átadni a magyar kormánynak. De sajnos akár hogy is fogalmazta meg, ettől még van igazság benne.

    csiszár istván

    A változáshoz vezető út első lépése a hibák felismerése. Attól, hogy lehordják a Honvédséget az internetes közösség színe-java politikai vagy ideológiai hovatartozástól függetlenül, nem azt fogja jelenteni, hogy látva a külföldi példákat, ne áldoznák rá a befizetett adójukat, és csak trollkodásra használják fel a témát. Szerintem mindenki szeretné, ha valóban fejlett, képzett és kelően motivált hadsereg lenne az országban, még akkor is, ha egy Oroszország szintű katonai fenyegetést nem is tudna kivédeni. Legalább lélekben biztonságot adna, sőt ha a környező államokkal félretennénk a több évszázados ellenérzéseinket, már egy ütőképesnek is tekinthető katonai szövetség is lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Szégyen teljes, egy két ember, (hölgy) hozzászólása, pláne úgy, hogy az irományából teljesen jól kivehető, hogy még csak katonát sem látott, nehogy katona is lett volna.
    A katonaság nem demokratikus intézmény, hogy megszavazzuk kimegyünk járőrözni, vagy félünk a sötétben, és nem megyünk, ha kapnak erre parancsot, akkor mennek, ha nem feladatuk, nem mennek, de a tálib tevékenységek függvényében sokszor meg tiltják, akár 20 méterre is elhagyni a tábort, erre a felderítők megfigyeléséire támaszkodnak.
    A Magyar kontingens is alá van rendelve, az ottani kihelyezett (NATO) ISAF parancsnokság vezetőjének, táborparancsnoknak, és nem a Magyar csoport parancsnoka dönti el mit, és hogyan kell tenni.
    Ennek a parancsait, kötelesek végre hajtani, és nem hinném hogy ha önkényesen el sumákolnák a járőrözést, (ha kapnak erre parancsot) szó nélkül hagynák azt, és még mindig kint lennének azok akik ezt elkövették.
    A másik, a járőrözést ott nem úgy hajtják végre, mint egy objektum területén párokban, hanem egész konvoj megy ilyenkor, amit alapos biztosítással kell végre hajtani. Belső objektumőrzés az van, amit “támpontokon” elhelyezkedve, váltásos rendszerben hajtanak végre
    A probléma már megint ott van, hogy egy politikus beleugat a katonaság ténykedésébe, azért hogy a népszerűségét, vagy ő, esetleg a miniszterei alkalmatlanságát elfedje, és ezzel nem csak a magyarokat szólta le, hanem az Amerikai parancsnokok hozzáértését is, mivel rendszerint ők határozzák meg egy “objektum” napirendjét, feladatát, és ellenőrzik annak végre hajtását.
    Mindenkinek lehet véleménye, azt el is mondhatja, de tessék már figyelembe venni, hogy egy politikus hőzöngése mennyire helytálló lehet akkor, amikor az amerikai katona vezetés, ezt még nem tette szóvá, tehát bizonyára a fiúk parancs szerint jártak el, mert harci körülmények között a parancsmegtagadás, nem ejnye bejnyével jár.
    Egyébként megnéztem Kálmán Károly ny. szds. monológját, van sok igazság benne, (sajnos) DE, ez egy sértett önérzetű ember, akit eltávolítottak a honvédség kötelékéből, és nem azért mert jó kis fiú volt. Arról miért nem beszél az úriember hogy miért???
    Kedves Eldrad, a kérdésem továbbra is fent áll, (mert írtál mindenfélét, konkrétumot azt nem) mi köze van a sajnálatosan elhunyt Új-zélandi katonák halálához az, hogy a magyarok, majd 100 km távolságra levő bázisukon nem járőröznek?
    Budára a Petőfi hídon, és a Rákóczi hídon is el lehet jutni, tehát mit jelent az Új-zélandi kormányfő azon kijelentése, “abból az irányból érkező tálibok”, vagy “emiatt az elmúlt években jelentősen nőtt a felkelői tevékenység mértéke az általuk ellenőrzött területen” ? Melyiken? Azon amin a Magyarok nem járőröznek? De akkor miért nem azt a tábort támadják, amelyik ezáltal védtelen? Inkább el mennek 100 km mert ott jobb támadni? Vagy az Új-zélandi csapatok által ellenőrzött területeken élénkült fel a tálib tevékenység? Arról meg ki tehet? Nyújtsanak be panaszt a tálib vezetésnél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  24. hamond! Bár már nem akartam írni a témában, de miután megszólítva éreztem magam a commented kapcsán, mégis, utoljára, íme néhány sor. Én magam, nem csak, hogy láttam katonát, avagy hadsereget közelről, de az afganisztáni helyzetet közvetlen közelről láttam. Olyannyira, hogy még ma is tartom a kapcsolatot afgánokkal, és US tengerészgyalogossokkal. Amennyire Eldrad commentjeiből kivettem, ő is volt katona. Nos, a magyar kontingens nincs alárendelve az ISAF parancsnokának oly módon, ahogy te azt gondolod. A PRT csapatokból csak 13 van alárendelve az ISAF-nak, 25 pedig független. Nos ezen 25 egyike a magyar. A probléma az, hogy, bár a PRT az afgán miliciával együtt köteles lenne járőrözni, nem konvojban, hanem gyalogosan is, ezt az utóbbi években nem teszi. Mégpedig azért, mert NATO szervezési hiba miatt, ezt megteheti, mert a nem ISAF alá tartozó PR Teameknek nincs azonos előírásuk, így a magyarok ki tudnak bújni a járőrözés alól. Éppen ezért mondták azt más haderők, hogy ” egyeseknek több van megengedve, mint másoknak” . Ez ránk utalt. Egyébként igazad van, konvojban végeznek megfigyeléseket a magyarok, de fegyvert csak akkor használnak, ha őket megtámadják. Egyébként nem kezdeményeznek támadást, még ha látnak tálibot akkor sem. Mint korábban is írtam, vannak nagyon bátor katonáink is, és nem ők a hibásak ezért a katonához méltatlan viselkedésért. A parancsnokok adták ezt utasításba. A kabuli US nagykövet a már 2-3 éve kifogásolta ezt, mert 2004-2008 között a magyar csapatok még harcolni is hajlandóak voltak. Most meg a PRT úgy áll hozzá a dolgokhoz, hogy ők csaj újjáépítő , helyreállító csapat. Azt mondták róluk, már akkor is, hogy a magyarok csak egyetlen dologra figyelnek, hogy épségben menjenek haza. Van magyar hősi halottja a PRT-nek, az említett tartományban 7-8 fő azt hiszem, ők IED-től haltak, ha jó tudom és nem tűzharcban. Azok a katonáink, akik az ISAF combat team-jében vannak., (nagyon kevés) valóban jól képzettek és harcolnak. A tűzszerészeink kiválóak. A KIWI katonák halála pedig azért fáj az Új Zélandiaknak, mert a tálibok, Baghlan tartományon keresztül az éjszaka leple alatt mentek át Banyan-ba. Ha a magyarok járőröztek volna éjjel, ez nem történik meg. A tálibok pedig azért nem támadtak a magyar táborra, mert még ők sem tekintenek bennünket veszélyesnek. A KIWI-k nem számítottak a támadásra, mert azt hitték a magyarok végzik a munkájukat. De, hogy megnyugodj, nem minden politikus vagy magas rangú tiszt támadja a magyarokat. Pl: volt aki azt mondta, bizonyára meg van az okuk arra, hogy nem járőröznek. Hát meg. LOL. Ami fájó pont, hogy nem tekintenek bennünket valós segítségnek vagy haderőnek. Tisztelet a kivételnek, azoknak a magyar katonáknak, akik valóban elhivatottak , bátrak, és büszkék az uniformisra, és minden körülmények között elvégzik a feladatukat. . Az US Marine buzdító jelmondata harc előtt.: “Ha visszavonulok ölj meg! Ha betárazom a fegyverem, kövess engem! Ha meghalok, bosszulj meg engem!” Csak követnünk kellene az ő hozzáállásukat, és kivívnánk a tiszteletet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  25. hamond:
    .
    - Az előttem szóló megválaszolta a kérdésed, bár erre próbáltam én is utalni korábban.
    .
    Kálmán Károlyról pedig halvány hupilila fingod sincs, ha olyan marhaságot leírsz, hogy “meg van sértődve”, meg hogy “ki lett rakva”.
    .
    Én személyesen beszéltem olyan harcoló tisztekkel, akik neki voltak tanítványai, majd alárendeltjei, és több missziót megjártak vele, az ő oldalán harcoltak. Mert hogy ezek tényleg harcoltak.
    .
    Kálmán Károly egy élő legenda a felderítők és a lövészkatonák körében, a többi alakulat állománya (akik nincsenek tisztában az ő katonai tevékenységével, de ismerik a nevét) pedig azért tiszteli, mert bele merte vágni az egész “honvédségnek” nevezett szégyenfolt képébe, mi a baj velük (kivételekre persze ez nem vonatkozik, de ezt ő is mondja).
    .
    A magyar PRT pedig- pár, nagyon ritka kivételtől eltekintve – tényleg egy semmirevaló, kenyérpusztító banda, a NATO potyautasai, ahogy KK is említette.
    .
    Ha láttad volna, néha miféle alakokat visznek misszióba… egyszerűen elképesztő, de ha nem találkoztál ilyenekkel személyesen, úgysem fogod megérteni, miről beszélek.
    .
    Ez van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  26. Még valami, szintén hamondnak:
    .
    - Tudod, mit jelöl a katonai fizikai felmérésben a T1 és a T4?
    .
    Segítek, nem a Terminator 1- ről van szó. A T1 az alapkövetelmény egy katonai felvételihez, a 2,3,4 pedig emelt szintek, egyéb beosztásokhoz.
    .
    A T4 a missziós szint, elvileg aki az alatt teljesít, az nem vihető ki.
    .
    Namármost, én magam láttam olyanokat, akik KITŰNŐ eredményekkel hozták a T4- et, sőt, messze túlteljesítették (volt, aki 60 ponttal). Ezeket nem vitték ki misszióba, pedig megfeleltek a pszichológián is.
    .
    A tohonya, reheny, semmirekellő, lényegében semmihez nem értő analfabéta zsírparasztot meg kivitték. A nikotinbeteg, majdnem- alkoholista nagypofájú lelki nyomorékot, aki egy kib…szott járőrversenyen nem vett soha részt, azt is.
    .
    Nem is egyet vittek ki ilyenekből. Nagyon jól tudnak pózolni a fotókon a sivatagi gyakorlóban, de kb. ennyi.
    .
    Szégyen, és ennél már csak az a nagyobb szégyen, hogy amikor HARCOLÓ (érted, wazze, HARCOLÓ!!!!!!!) NATO alakulatok tisztjei beszólnak, akkor kezdődik a tipikus magyar hőbörgés, meg hogy kérjenekbocsánatot, meg ilyenek.
    .
    Nem ám, hogy esetleg jogos a kritika, és mennyire égő, hogy odáig fajul a helyzet, hogy ezt már nyilvánosan kell kimondani, mert a hivatalos megkeresésekre semmi intézkedés nem történt magyar részről – nem.
    .
    Hanem “kérjenekbocsánatot”, meg sértett hőzöngés, mindez hivatalos magyar álláspont.
    .
    Ide figyelj, a magyar népvezéreknek nem ez volt az első ilyen hivatalos álláspontja, és már ezért is a sok szarházit úgy vágnám ki a NATO- ból, ha rajtam múlna, hogy a lábuk sem érné a földet.
    .
    Hogy ezek miatt más, érdemes hadseregek értékes katonái halnak meg, na, az meg mindennek a teteje.
    .
    ilyen nincs, és mégis van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

2014 után: utóvéd Afganisztánban 2012. október 21. vasárnap | AN

Washington lemondott az afgán békéről 2012. október 3. szerda | AN

Afganisztán két év múlva magára marad 2012. október 1. hétfő | AN

Korán-égetők, halott-hugyozók büntetése 2012. augusztus 28. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos