Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kilencnapos ázsiai körútra indul Panetta 2012. június 1. péntek 0:10 | AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kilencnapos ázsiai körútra indul Panetta
Peking – Kommunista Kína azt reméli, hogy az Egyesült Államok pozitív és konstruktív szerepet fog betölteni az ázsiai és csendes-óceáni térségben, s tiszteletben tartja Kína érdekeit, derült ki a kínai külügyi szóvivő csütörtöki szavaiból, amikor Leon Panetta amerikai védelmi miniszter ázsiai útjáról kérdezték.
.
„Kína többször is kifejezte, tiszteletben tartja az Egyesült Államok jelenlétét és érdekeit a régióban és reméli, hogy Washington ugyancsak tiszteletben tartja Kína érdekeit a térségben”, hangoztatta Liu Vejmin szóvivő. Hozzátette: Kína továbbra is úgy véli, a régió országinak közös vágya a béke, a stabilitás és a fejlődés, s megjegyezte, az ázsiai- és csendes-óceáni térség ügyeit konzultációk útján az ázsiai és csendes-óceáni nemzeteknek maguknak kell kezelniük.
.
Liu emlékeztetett arra, hogy a két ország megállapodott, hogy „a feltörekvő és a már létező hatalom” kapcsolatait a kölcsönös előnyökre alapozva, pozitív kölcsönhatásra törekedve építi.
.
Az amerikai védelmi miniszter szerdán kilencnapos körútra indult, amelynek állomásai Hawaii, Szingapúr, Vietnam és India. Szingapúrban az évente megrendezett, úgynevezett Shangri-La Párbeszéd keretében több térségbeli ország képviselőjével lesz alkalma találkozni.
.
A védelmi miniszter a Pentagon közlése szerint iránymutató beszédet tart majd az Egyesült Államoknak az ázsiai- csendes-óceáni térséggel kapcsolatos új stratégiájáról. Washington korábban már jelezte, kül- és védelmi politikájában is a korábbinál nagyobb hangsúlyt szándékozik fektetni, több figyelmet fog fordítani a régióra. A Pentagon januárban adta ki ezzel kapcsolatos új stratégiai irányelveit.
.
A kínai védelmi minisztérium pénteki tájékoztatóján Jang Jü-csün szóvivő kérdésre válaszolva közölte, a szingapúri eseményen a Népi Felszabadító Hadsereg Hadtudományi Akadémiájának alelnöke vesz részt. Mint mondta, országa reméli, hogy a párbeszéd elősegíti a megértést és a bizalmat. Elhangzott: Panettát 2012 második felében várják Kínába.
.
A Shangri-La Párbeszéd közel 30 térségbeli ország vezető civil és katonai vezetőit fogja össze, olyanokat, akik a biztonsági együttműködésben érintettek. Első találkozójukat 2002-ben tartották, szponzora a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete. Nevét az eseménynek helyet adó szálloda nevéről kapta.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Kilencnapos ázsiai körútra indul Panetta, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Kínának az az érdeke jelenleg , hogy a Délkínai Tengert övező többi országtól egyszerűen elbitirolja a Tengerjog szerinti felségvizeiket.
    Merthogy kiderült , kőolajat rejt a kontinentális talpzat sekély vize.
    Ezenkívül igényt tart még a Spratley-szigetekre is,
    Ezért van az , hogy az ÖSSZES térségbeli ország az USA védelmét kérte , beleértve Vietnámot is !
    Mindenesetre bizarr látvány az ötágú csillagos, gazdag aranydíszítéses tiszt mögött az amerikai lobogós hadihajó.
    Lásd a fotón:
    http://hvg.hu/vilag/20110715_hergeli_kinat_kozos_vietnami_amerikai

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Az úgynevezett hátsó-indiai térség lélekszáma 500 millió feletti, ha a Fülöp szigeteket is ide számítjuk, akkor legalább 600 millió. Ezek az országok ha összefognak, akkor Kína nem tud legalább 20 évig föléjük kerekedni.
    Nem lesz egyszerű megegyezni! :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Peking nehezen viseli a kritikát 2012. október 16. kedd | AN

Amerika: Izrael nem tudja Iránt megállítani 2012. augusztus 15. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos