Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Tormay Cécile Kör elítéli “leszbika” táblájának leöntését 2012. május 22. kedd 13:22 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Tormay Cécile Kör elítéli "leszbika" táblájának leöntését
Budapest – A Tormay Cécile Kör elítéli a józsefvárosi Tormay Cécile-emléktábla meggyalázását. Az írónő Kőfaragó utcai épület falán elhelyezett márványtábláját vörös festékkel öntötték le; a rendőrség vasárnap közölte, hogy rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított.
.
A Tormay Cécile Kör keddi közleményében felháborodását hangsúlyozza, és a tettesek szigorú megbüntetését követeli. Mint írták, az irodalmi Nobel-díjra jelölt Tormay Cécile emléktáblájának megrongálása súlyos provokáció, amelynek indoka az, hogy az írónő Bujdosó könyve egy olyan hiteles kordokumentum, amelyet a kommunizmus szellemi örökösei nem bocsátanak meg.
.
A kör szerint a „legszínvonalasabb európai irodalmat” képviselő Tormay helye az irodalom „legnagyobbjai” között van. A 75 éve elhunyt írónő és folyóirata, a Napkelet pedig márciusban Magyar Örökség Díjat kapott.
.
Az ellenforradalmi kurzus legismertebb fasiszta irónője (1875-1937), akit a kor “leszbikájának” neveztek csillapíthatatlan kéjvágya és szexuális botrányai miatt, az irredenta irodalom vezércsillaga 1930-ban kulturális tevékenysége elismeréseként Corvin-koszorút kapott, 1935-ben a Népszövetség Szellemi Együttműködés Nemzetközi Bizottságába egyhangúlag választották a Marie Curie halálával megüresedett helyre. 1937-ben Nobel-díjra jelölték. Könyveit több nyelvre lefordították. Műveit 1945 után indexre tették, csak a kilencvenes években ismerhette meg ismét az olvasóközönség. Ezekből megállapítható, hogy Tormay Cécille közönséges fasiszta és antiszemita firkász volt, aki büszkén vallotta, hogy előbb volt fasiszta, mint Mussolini. Kiválóan illik a kultusza az Orbán-rendszerbe.
.
.
Magánélete és nemi identitása magánügy, csak nem illik éppen a vaskalapos valláserkölcsöt hirdető fasiszta elvek közé. Botrányos kapcsolatai közismertek voltak: elszerette gróf Zichy Rafael feleségét, a korabeli sajtó megírja, ő pedig feljelentett mindenkit, és a pereket rendre megnyerte, jóllehet élete során nem Pallavicini Edina volz az egyetlen leszbikus szerető. A háború előtt tizenöt évig fűzte gyengéd viszony egy Francesca ‘Orsay nevű olasz nőhöz. Rajta keresztül ismeri meg az olasz fasizmus Keresztelő Szent Jánosát: Gabriele D’Annunziót, majd az ő révén Anatole France-ot.
.
Politikai pályafutása sem elhanyagolható. 1919 novemberében a Magyar Asszonyok nevében üdvözölte a fehér lovon vonuló Horthy Miklóst és nemzeti hadseregét. Olaszországban személyesen tárgyalt Benito Mussolinivel, a Nőküldöttség képviseletében.
.
Élete utolsó évtizedében gróf Ambrózy-Migazzi Lajosnéval közösen vásárolt villájukban Mátraházán élt. Ekkoriban a grófné szerkeszti A Magyar Asszonyt, s a Tormay Cécile-életművet is ő rendezi sajtó alá.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 9 szavazatból)
A Tormay Cécile Kör elítéli "leszbika" táblájának leöntését, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. A nemi identitása nem érdekel. A probléma az, hogy egy dilettáns írogató lény szobrot, emléktáblát kap. Érdeme csupán az, hogy kellően irredenta, fasiszta moslék volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (36 szavazatból)
  2. Itt New York-ban 10 000 es 10 000 lany lakik egyutt egymassal, kenyszerbol, koltsegek megosztasa miatt, es ezekre nem mondja senki se, hogy lezbikusok. Azt miert nem irjak meg, hogy a tanacskoztarsasag megbuktatasat Anglia surgette nagyon, nagyon. A nyugatiaknak akkor jol jott Horthy, hogy megbuktassa azt a kummunista rendszert. Ez a Tormay Cecile egy muvelt no volt, muveltebbek, mint mi mindnyajunk itt, nemzetkozileg is elismert volt, a kedves uraknak most mi bajuk van vele? Miben artott a gyalazkodoinak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -14 (42 szavazatból)
  3. Arato Gyula, mit olvastal tole? Szegyen, hogy ilyesmit irsz egy artatlan, muvelt norol. Szazszor okosabb volt, mint te.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -8 (40 szavazatból)
  4. Mate, Ivan Tibor

    Kelemen, A bujdoso konyvet olvastam tole, gyulolettol csopogo irodalmilag amator elitista fercmu. Egy pillanatra sem tudott az arisztokrata szarmazasa onimado varazsabol kiszabadulni. Igen, szerette a noket, de nem azert haragszunk ra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (36 szavazatból)
  5. Ugyan már, ott a helye HOFFMAN Rózsi-féle NAT kötelezői közt.
    Had tanulja a másságot az ifjúság.
    .
    Irigylitek, hogy pedofilok oktatják majd őket?
    A családról szónokol majd olyan római katolikus pap, aki csak “oldal ágon” él családi életet, vagy paptársaival, vagy az “arra” hajlandó hívővel, apácával…
    Szigorúan az erkölcs szemelőtt tartásával.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (21 szavazatból)
  6. Nem egy leszbika tablajat ontottek le, hanem egy fasiszta irono tablajat. Jelen cikk iroja meg szegyellje magat, ez a hangnem a kurucinfora valo.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (17 szavazatból)
  7. Budaházyt 200 000 forint büntetésre itélték szobor festékkel való leöntése miatt. Remélem az is legalább ekkora büntetést kap aki leöntötte Tormay szobrát. Mert mindkettő közönséges garázdaság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (21 szavazatból)
  8. Leslie Charteris

    Tormay ezt írja Károlyi Mihályról abban a regényében,ami a mi Rózsikánknak annyira tetszik és helye van a NAT-ban( szerinte):” Vérrokonoknak korcs fia. Az óriási Károlyi-hitbizományok
    várományosa farkastorokkal és nyúlszájjal született.
    Tizennégy éves korában hajtották végre rajta a műtétet, mely
    a gondviselés ellenére módot adott arra, hogy fajának és
    nemzetének vesztére beszélni megtanuljon. Ezüst szájpadlást
    tettek a szájába. A fiú kínlódott és szenvedett. Küzdött a
    szavakkal és ha környezete nem értette állati hangzású
    dadogását, valóságos dührohamok lepték meg.” Ő, a korlátoltágával, szűklátókörűségével úgy gondolta, hogy a magyar bakának egytől egyig kötelessége lett volna az értelmetlen háborúban is föláldoznia magát az ilyen – feudalizmusuknál leragadt – élősködőknek, mint ő maga. Tőkéletes képet rajzolt erről az emberfajtáról Márai, 25 évvel később, amikor a jobboldal ismét tönkretette az országot. Tormay feldicsőítésében összeér a Fidesz és a Jobbik értékrendje. A különbség alig érzékelhető. Akár egyesülhetnének is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (19 szavazatból)
  9. Milyen erdemei voltak Karolyinak a vilagban? A legnagyobb gyuloloi az angolok, az angol arisztrokratak voltak. Nekik volt fontos, hogy karolyi kreatureja, a fold szinerol, gyorsan eltunjon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (17 szavazatból)
  10. Attól, hogy az angolok nem akarták Károlyit… A britek reálpolitikai érdekei sok esetben nem jelentettek jót másoknak. Ebben az esetben nekünk.
    A britek akkori érdekeitől függetlenül, Tormay egy fasiszta volt. Erről van itt szó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (17 szavazatból)
  11. “az írónő Bujdosó könyve egy olyan hiteles kordokumentum, amelyet a kommunizmus szellemi örökösei nem bocsátanak meg”

    Pontosan, fején találták a szöget. Pontosan a Bujdosó könyv az, ami hiteles lenyomata annak, ahonnan mindaz a szellemi mocsár elindult, ami most újra felütötte a fejét és fertőz. A megszállott “komcsizás” és zsidózás, Károlyi gyalázása és a keresztény nemzeti jajgatás hiteles kordokumentuma ez, amit ma legjobb lenne lefelejteni, vagy épp lerettentő példaként emlegetni.
    És sajnos, itt is ugyanaz a helyzet, mint Horthy esetében: a polgári jobboldal nem képes szembenézni a tényekkel. “Igen, az antiszemitizmusa csúnya volt, de…” Márpedig ebben nincs “de’. Tormay szellemi öröksége a legsötétebb eszméket rejti, aminek egy nyugati demokráciában fel sem szabadna merülni adekvát hangnemként…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (17 szavazatból)
  12. Leslie Charteris: Érdekes ez az idézet Tormaytól, köszönöm, hogy betetted. Jól mutatja, hogy ez a nő hogy lenézte a testi hibás, beteg embereket (jellegzetes fasiszta vonás). Nem olvastam még tőle semmit, így a műveiről nem tudok érdemben nyilatkozni, de ez az idézet ellenszenvessé teszi előttem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  13. Kezdek örülni, hogy nem akadt a kezembe ilyen szennyirodalom, ezután elég a szerző neve az elkerüléséhez. :(((
    Még hogy Nobel díj … nanemá!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  14. Mi meg elítéljük Cecilkét.
    Attól hogy le tudott skribálni egy két emelkedettebb gondolatot , még nem válik rendes emberré.
    -
    Himmler is nagy művészetpártoló hírében állott , színházba járt meg minden.
    Művelt ember volt. Érzékeny. Kedvelte a festészetet.
    -
    Szaal kedves Kelemen , olvasgassa csak az antiszemita kéj-firkász ” műveit ” az aki a Kurucinfó emlején nevelkedik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Ingyen termékenyítik a brit leszbikusokat 2012. május 22. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos