Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vatikán: Minek kiteregetni a szennyest? 2012. február 13. hétfő 18:53 | AN, Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Vatikán: Minek kiteregetni a szennyest?

Róma – A pápai államnak nem tetszik, hogy a szabad sajtó a római katolikus egyház viselt dolgait taglaló tényeket tereget ki, jelentette ki a Corriere della Serának Walter Kasper bíboros, miután az utóbbi időben több bizalmas egyházi dokumentum is az olasz sajtó kezébe jutott, árulkodván főként a Vatikánban tomboló korrupcióról. Az Il Fatto quotidiano című napilap pénteken publikálta a szentszéki államtitkárság jelentését Paolo Romeo palermói érsek furcsa kijelentéseiről.

Mint arról beszámoltunk, a La 7 tévécsatorna nyomozó riportjának köszönhetően robbant ki a Vatikán eddigi legnagyobb botránya, miután bemutatták Carlo Maria Vigano érsek, Vatikánváros korábbi kormányzóhelyettese feletteseinek és XVI. Benedek pápának küldött levelei bizonyos részleteit. Vigano, a pápai állam jelenlegi washingtoni nagykövete 2009 és 2011 között volt Vatikánváros helyettes kormányzója, s munkaköre átvételekor azon nyomban érzékelte, mennyire elterjedt a nepotizmus, a korrupció, a „kéz kezet mos” szellemiség, különösen a különböző külső cégeknek kiadandó állami megrendelések terén, amelyeket általában sokszoros áron teljesítettek. Az érintettek az átvilágítást zokon vették, rágalomhadjáratot indítottak ellene, mivel tartottak attól, hogy drasztikus lépéseket tesz a korrupció felszámolására, ez pedig rengeteg ember érdekét sértette volna.

Noha Vigano munkája nyomán jelentősen csökkent, majd többletbe ment át a Vatikán államháztartási hiánya, 2011-ben aláírás nélküli cikkek jelentek meg az Il Giornale című lapban, amelyek személyét támadták, működését hatástalannak minősítették. Tarcisio Bertone vatikáni külügyminiszter 2011. március 22-én értesítette Viganót, hogy semmiképp nem fogja kitölteni az eredetileg 2014-ig tartó megbízatását. Noha az érsek tiltakozott az ellen, hogy felfelé buktassák, tavaly októberben mégis Washingtonba nevezték ki nagykövetnek, mivel ottani elődje, Pietro Sambi apostoli nuncius súlyos betegségben elhunyt.

A botrány azonban most tovább dagad, éspedig a korrupciónál jelentősen izgalmasabb dimenziókban. Az Il Fatto quotidiano című napilap pénteken publikálta a szentszéki államtitkárság jelentését Paolo Romeo palermói érsek kijelentéseiről. Romeo egy XVI. Benedek elleni halálos összeesküvésről beszélt, amelynek következtében a pápának 12 hónapja maradna hátra. A jelentés kitért az egyházfő és Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár feszült kapcsolatára is. A Szentszék „félrebeszélésnek” nevezte az információkat és belső vizsgálatot indított a kiszivárogtató megtalálására.

„Sajnálom, hogy a Szentatya azt látja, hogyan teszik tönkre azt, amit ő épített”, mondta most a Corriere della Serának Walter Kasper, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának volt elnöke. A 78 éves bíborost a napilap az egyik legnagyobb élő teológusként és XVI. Benedek bizalmasaként mutatta be. A Vatikán azt a sajtóértesülést is cáfolta, miszerint az olasz hatósági ellenőrzések elkerülésére a Vatikán száznyolcvan millió eurót utalt volna át német bankokba. „Nem tudom, hatalmi harcról van-e szó vagy mi másról. Nem világos, mi a cél. Talán a szentszéki államtitkárt akarják támadni és másokat. Az biztos, hogy ez az egész egyházra árnyékot vet”, állította Kasper, aki felelőtlennek nevezte a belügyek kiteregetését, amely „zavart kelt a keresztény népben”.

Arra, hogy mi nem működik jól a kúrián, Kasper azt válaszolta, hogy „az egyháziasság hiányzik. Ez az ügy azt mutatja, hogy a belső bürokrácia, a munka stílusa nem helyes”.

Szintén a Corriere della Serában, Ha a hit inog vagy kialszik az egyház szívében is címmel Vittorio Messori írt kommentárt. II. János Pál életrajzírója szerint a XVI. Benedek vezette vatikáni „adminisztrációs gépezet évek óta aggasztó gyakorisággal akad el, félreértések, tévedések követik egymást diplomáciai bakik, még hibák is. Az egyháznak kevés embere maradt és néha ez a kevés sem megfelelő”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 8 szavazatból)
Vatikán: Minek kiteregetni a szennyest? , 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

25 Reader’s Comments

  1. ha még csak ez lenne a vatikán egyetlen bűne…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  2. ha még csak ez lenne a vatikán egyetlen bűne..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. No itt az újabb PUCCS tervezete (bocs aki már megnézte):
    http://atv.hu/cikk/20120212_terv_a_papa_meggyilkolasara

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. “Sajnálom, hogy a Szentatya azt látja, hogyan teszik tönkre azt, amit ő épített”
    Csak ilyent tudott épiteni a szentatya:
    “amely „zavart kelt a keresztény népben”, HA KITUDÓDIK.
    Mondhatjuk “sikeres” egyházépités! (nem náci ez még mindig?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  5. “Az egyháznak kevés embere maradt és néha ez a kevés sem megfelelő”
    Most már értem, hogy kerül a képbe Semlyén Zsolt.
    Az is világos, miért kell a gyevi bíró szerepét a Vatikánra osztani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  6. Na, itt egy ujabb putsch! Ez is csak a figyelem elterelese! Semmi meglepo nincs a Vatikan viselt dolgaiban. Maga az egyhaz megalapitasa hazugsagra es korrupciora epult, most csak a hagyomanyaikat folytatjak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  7. Szerencséjükre nem kell hogy tessenek nekik az igazságok. Elég ha tudomásulveszik hogy nem emberfelettiek , mint régen….bár nagyon akarnának tüzeket gyújtani az általuk ” eretneknek ” kikiáltottak alatt , de annak Napóleon már rég végét vetette….pech.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. Mindenek előtt a kígyó fejét kéne szét taposni!

    Meg kell szüntetni a VATIKÁN Államot!
    Semmilyen egyháznak soha nem szabad, hogy legyen saját állama, illetve bármiféle e világi hatalma!
    Aztán a saját önellátó templomaiba úgy éljen a katolikus egyház, na és az összes többi is ahogy akar és ahogy a hívei fenn tudják tartani!
    A pápa is had éljen, ha vannak akik igényt tartanak rá, de ne legyen befolyással a világ hatalmi dolgokra! Szorítkozzon csak a lelki küldetésére!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  9. Vissza a Borgiákhoz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. Persze minek kiteregetni a szennyest ?

    Tudjuk ugye hogy az “igazsag szabadda tesz (Jézus)”, es ugye sem a vatikannak sem az Orban fele diktatoroknak nem erdekuk hogy szabadsag legyen.

    Kulonben is a “disznok egyenlobbek”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  11. “(nem náci ez még mindig?)”
    .
    Nem, csak túl szelíd és jóindulatú, amit körülötte a habzsoló, hitetlen haramiák kihasználnak. Lehet, hogy a közismert szelídsége miatt is választották meg pápának, de nem számoltak a világi sajtóval. Nem egy irigylésre méltó poszt ez sem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  12. Úgy vélem mégiscsak meg kellene ismerkedni a Bibliával azoknak is, akik azt hiszik, hogy a világosság kizárólagos hordozói.
    Ján 3:20 Mert minden, aki hamisan cselekszik, gyűlöli a világosságot és nem megy a világosságra, hogy az ő cselekedetei fel ne fedessenek;
    Ján 3:21 Aki pedig az igazságot cselekszi, az a világosságra megy, hogy az ő cselekedetei nyilvánvalókká legyenek, hogy Isten szerint való cselekedetek.
    Egyébként volt már – nem is oly régen – ilyen hatalmi harc, amikor pl. az Opus Dei „beépült” a Vatikán vezetésébe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  13. Voltpapnövendék

    Ezek a belső összeesküvésekről, meg merényletre való felkészülésről szóló porhintések pont azt a célt szolgálják, hogy a lényeges dolgokról szó se essék. A Vatikán mindig bajnok volt a dezinformálásban. Hülyeség az egész, a pápát miért kellene megölni, amikor vannak teljesen szabályos eszközök is a félreállításához?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  14. - gusztavnagy-
    Megszüntetni? Lehetetlen. A legnagyobb maffia, a tudatlanság, azaz a félelem és a hit táplálja.Lelkekkel és reménnyel kereskedik. Ezek láttán,Jézus ma önszántából mászna föl a keresztre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  15. innen
    Jézus önszántából vállalta a kereszthalált.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. figyelő- köszönöm javításod.
    Jó, persze. Akkor ma is.
    Tehát a majd’ kétezer éves egyházi kamuzásnak ennyi eredménye lett, hogy ma is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Krisztus Urunk a Jelenések könyvében, a laodíceai levélben kijelentette, hogy még az ateisták is különbek, mint az álkeresztények. “Mivel sem hideg nem vagy, sem meleg, – mivel langyos vagy, – kivetlek téged az én számból.”
    Tele van a világ a látszatkeresztényekkel, akik nem tartják be a vezetőkre, a papokra vonatkozó Isteni parancsot. Olvasható a Bibliában, Ezékiel könyve 3, 33. és 34. fejezetében. Erről véletlenül sem szólnak a szószékekről!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Kadves innen!
    Istennél semmi sem lehetetlen!

    Ha már a Jelenések könyve említve lett: A nagy parázna le lesz vetve a fenevad hátáról és halálos sebet fog kapni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Kedves gusztavnagy!
    Istennél semmi sem lehetetlen! Mint írod.
    Na, ja. Ha képes vagyok hinni Benne, akkor abban is, hogy Nála vagy csak úgy, semmi sem lehetetlen.
    Ám a történelem valahogy nincs tele a megérdemelt büntetéstől senyvedők történeteivel.
    Ezért, (plagizálok kicsit) magamban bíztam eleitől fogva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. innen!

    Nem csinálok hitvitát!
    De azért egy idézet: “átkozott aki emberekbe bízik!” ( magam is ember vagyok és nem vagyok megbízható)
    Na és még egy: Isten nem attól van, vagy nincs, hogy hiszünk-e benne! Ahhoz mi a világ mindenségben jelentéktelenül semmik vagyunk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  21. Kedves gusztavnagy!
    -Isten nem attól van, vagy nincs, hogy hiszünk-e benne!-
    No, akkor mitől?
    Bár ez így messze vezet, értelme, pedig nem sok. Lezárva(?).

    :-) béke

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. Nekem a cikkből leginkább az tünt fel, hogy valamilyen szinten visszaszorította
    a vatikáni korrupciót és az eddig veszteséges költségvetés pozitívba fordult.
    Ha ezt nállunk is meg tudná valaki csinálni akkor az ország gazdagodna és nem
    azok a korrupt cégek/emberek akik jól nyalnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Az hiszem én is, le kellene zárni a – politikai – vitát arról a valamiről,
    melynek létezése vitatható! Különben még párthivőkké válhatunk!
    Tisztelve a hivőket hitükben e vita saját ügyük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. Persze, hogy nem akarják kiteregetni a szennyest, mert rengeteg hívő embernek felfordulna a gyomra azoktól a dolgoktól, amik kiderülnének róluk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  25. Kedves innen!

    A van-ban nem kell hinni, legfeljebb hinni lehet neki.!
    A nincs-et meg nem kell tagadni, mert értelmetlen, és hinni sem kell neki, mivel az a nemlétezés maga!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Nem biztos, hogy jön a pápa Magyarországra 2013. szeptember 25. szerda

Orbánnal tör Európa ellen a Vatikán 2012. november 19. hétfő | AN-álláspont

Katolikus hitvallás Bajnai alapítványánál 2012. november 15. csütörtök | AN

Az amerikanizálódástól retteg a Fidesz 2012. november 5. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos