Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: A fejsze a fák gyökerére vettetett 2012. január 23. hétfő 17:15

  • Hozzászólások(219)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: A fejsze a fák gyökerére vettetett

„Orbán vagy anarchia?” címmel írt levelet Gyurcsány Ferenc a Népszava főszerkesztőjének, Németh Péternek. A volt miniszterelnök ebben azt állítja, ha az ellenzék túl korán váltaná le Orbán Viktort, akkor anarchiába sodorná az országot. Orbán nem enged más alternatívát: vagy ő kormányoz vagy szétver mindent.

A levél okfejtése több helyen sántít, leginkább abban, hogy olyan helyzetre ad útmutatást, amely nem létezik. Fel sem merült ugyanis annak lehetősége, hogy Orbán Viktort most bárki leválthatná. Gyurcsány szerint még kell várni legalább két évet. Miért kettőt? Én azt gondolom, hogy nem kettőt, hanem legalább tizenötöt. De azt mondani bármikor, hogy még ne váltsuk le, az demoralizáló. Miközben fel sem merült, hogy ezzel egyáltalán foglalkozni kellene. Ez nem elhatározás kérdése. A sors majd kijelöli az időpontot és a szereplőket is. De a belső lelki ellenállást megtörni soha nem szabad.

A levél azt a látszatot kelti, mintha Gyurcsány mindent a kontrollja alatt tartana, mindenre gondol, mindent eligazít, megálmodja nekünk az országot. De senki nem tudja kontrollálni a történelmet. Azt sem lehet tudni, hogy mi lesz holnap. Jó lenne olyan országban élni, ahol nincsenek a hatalomban levőknek mindig víziói, hanem békén hagynának bennünket végre a jobb- és baloldali apafigurák. Jó lenne megfelelni annak a demokratikus modellnek, hogy a kormányzást szakszerű és személytelen szolgáltatássá teszik. Nem személyek állnak a középpontban, akikért az ország egy része fanatikusan rajong, a másik része fanatikusan gyűlöli.

Bibó István azt mondta, hogy „a fasizmus akkor alakulhat ki, ha a demokratikus fejlődés küszöbére lépő közösségben nem a konkrét feladatmegoldások, hanem az áltevékenységek uralkodnak el”. Az őszödi beszéd arról szólt, hogy „két éven át úgy tettünk, mintha kormányoznánk”. Most megint úgy teszünk, mintha valamit megoldanánk. Azzal kötjük le a demokratikus közvélemény figyelmét, hogy egy nem létező helyzetről vitázunk. Bibó szerint ezek nem ártalmatlanok, hanem a fasizmus melegágyai. Túl nagy ár ez ahhoz, hogy médiaszereplés szülessen belőle.

Sokan gondoljuk, hogy Orbánnak úgy kell megbuknia, hogy soha többé ne jöhessen vissza. De emiatt nem kell Gyurcsány Ferencnek aggódnia, mert Orbán soha többé nem adja át úgy a hatalmat, hogy visszatérhessen. Ha egyszer megbukik, előtte olyan eszközöket vesz majd igénybe, hogy többé nem jöhet vissza.

Gyurcsány szerint egy új demokratikus kormány nem tudná megvédeni a törvényes rendet, mert nem lenne elég erős. Egy állam akkor erős, ha használja az eszközöket, amelyek rendelkezésére állnak. Ha nem használja, akkor gyenge. Ha egy kormányt megválasztanak, akkor megkapta a felhatalmazást erre, övé a felelősség. Minimális többség esetén is fenn kell tartani a rendet. Ha fél használni a törvényes eszközöket, mert a szélsőjobboldal az utcára megy, akkor nem alkalmas a kormányzásra. Sem most, sem később.

Ha a gondolatot logikusan végigvisszük, akkor Gyurcsány Ferenc azt mondja, hogy Orbán Viktor kormányozzon, ameddig akar. A feltételek ugyanis nem lesznek jobbak később sem. A kihívás ugyanez volt 2006-ban, mint most, és ez lesz 2014-ben vagy 2024-ben is, egészen addig, míg Orbán a közéletben marad.

Gyurcsány 2006-ban arra kapott felhatalmazást, hogy megvédje az országot Orbántól. Ez olyannyira nem sikerült, hogy a ciklus végére még azok is Orbán hívei lettek, akik korábban nem voltak azok. Most valójában azt mondja, hogy vagy Orbán kormányoz, vagy Gyurcsány, de ha Gyurcsány kormányoz, akkor anarchia lesz, mert ő nem elég erős a csürhét lekergetni az Erzsébet hídról. De nem szükségszerű, hogy mindig olyan gyengekezű demokratikus kormány legyen, mint az övé.

Orbán kormányzása és az anarchia mellett van harmadik alternatíva is: olyan demokratikus kormány, amely nem ijed meg az árnyékától, és megvédi a törvényes rendet. Alakulhat olyan demokratikus kormány, amely nem követel egyenlő jogot a farkasnak és a báránynak, a rókának és a tyúknak. Gyurcsány állama olyan volt, amely nem avatkozott közbe akkor sem, amikor a farkas felfalta a bárányt. A miniszterelnök a civilekkel tüntetni ment. Elfelejtette, hogy ő a miniszterelnök, neki nem tüntetni kellene, hanem használni a törvényes eszközöket. Megvédeni azokat, akiket civilek élő fala oltalmazott a nyilasokkal szemben. Már akkor lehetett tudni, hogy ennek a vége katasztrófa lesz. Ilyen hatalmi vákuum csak ide vezethet.

Most pedig megint ezt a gyáva hangot halljuk, ami a katasztrófát előidézte. A betegség kórokozóját ajánlják itt gyógyszernek. A hívek féltik a reménységüket, de a reménységük lehet egy nagy csapda. Verhetik a szöget a másik oldalról ugyanabba a koporsóba. A kettő valahol feltételezi egymást. Mindkettő lehet szemfényvesztő és populista. Az egyik a romantikus nacionalizmussal, a másik a doktriner liberalizmussal eteti a népet, de a hangsúly saját személyükön van. Az egyik fasizmushoz, a másik anarchiához vezet, egyik sem az igazi demokráciához, a szabadság rendjéhez vezető út.

Az nem végzetszerű, hogy Magyarországon összeomlott a demokrácia, ennek konkrét okai vannak. A jogállam felszámolása akkor kezdődött, amikor Orbán következmények nélkül lebontotta a rendőrségi kordonokat. A köztársaság akkor bukott el, amikor ezt szó nélkül hagyták, nem akkor, amikor formálisan is eltörölték a köztársaság alkotmányát.

Orbánt nem kell misztifikálni, nincsenek különösebb képességei, mint bárki másnak, aki a törvényes rend ellen támad. A legutóbbi londoni zavargások is elvezethettek volna oda, ahova Magyarország jutott. Az Occupy mozgalom is okozhatott volna anarchiát Amerikában, elvezethetett volna polgárháborúhoz, ha nem védik meg a törvényes rendet. De ők megvédték.

A baj nem az, hogy Gyurcsány feltalálta a spanyolviaszt, és nem akarja még, hogy a demokratikus ellenzék átvegye a hatalmat, aminek a közelében nincs, s néhány cikluson át nem is lesz. Addigra ez az ellenzék talán már nem is létezik. Hanem az, hogy a levélből a totális alkalmatlanság és a feladattól való félelem beismerése árad, ami ragadós, és másokat is megfertőz.

Ha egy politikai erő beismeri azt, hogy nincs készen a kormányzásra, az soha nem lesz kész a kormányzásra. Ellenzéki párt soha nem mondhat olyat, hogy nem kormányzóképes. Nem mondhatja, hogy az önkénynek nincs alternatívája, mert Magyarország tízmillió lakosából nem tudunk kiállítani tizenkét olyan embert, akik jobbak, mint Matolcsy, Hoffmann Rózsa vagy az érettségizett Lászlóné.

Mítosz a „programalkotás”, azok szeretik, akik élvezik a politikus szerepet, „politikusosdit” játszanak. Legszívesebben csak ezeket gyártanák. A választót nem érdeklik a programok, néhány hiteles ember érdekli, akiről feltételezhető, hogy érti a dolgát, és képes megoldani a szakmai feladatát. A párt belső bikkfanyelve sem érdekli, hidegrázást kap tőle, főleg, ha a KISZ KB levegője árad belőle.

Gyurcsány azt is nyilatkozta, nem vágyik miniszterelnöki, sem kormányzati szerepre. Emlékszik majd valaki erre a mondatra? Nem azt mondta, hogy nem vállal ilyen szerepet, hanem azt, hogy nem vágyik rá. Ez a kettős beszéd sem a bizalmat építi. Hogyan lehet bízni valakiben, aki úgy beszél, mint a delphoi jósdában?

A szavatossági idő

Gyurcsány Ferenc interjút adott egy külföldi újságnak, amelyben kijelentette, hogy Magyarországon nincs diktatúra, Orbán Viktor nem diktátor. Mondta ezt akkor, amikor a nyugati sajtó diktátornak nevezte Orbánt, a Le Monde náci egyenruhában ábrázolta, amikor a demokratikus országok vezetői Orbán rendszerét diktatúrákhoz hasonlították. Azzal, hogy Orbánt mentegette, hátba is döfte a külföldi lapokat és politikusokat, akik felemelték szavukat Orbán ellen, a rendszerét pedig diktatórikusnak mondták. A legnagyobb pusztítást azonban ez a kijelentés a hazai demokraták lelkében végezte.

Idézzük fel, miket mondott korábban Gyurcsány Ferenc Orbán rendszeréről. November 29-én a „Bojkott” című írásában azt mondta, hogy „ez már nem demokrácia. A mi dolgunk, hogy küzdjünk az önkény ellen”. Orbánt Kádár diktatúrájával állította párhuzamba, de most kijelentette, hogy nem diktatúra. December 7-én azt írta, „a demokratikus köztársaság meggyilkolása zajlik a szemünk előtt.” Ahol a köztársaságot gyilkolják, az mi? Az Orbán-rendszert ugyanebben az írásban „magánosított önkényre épülő államnak nevezte”. December 23-án ezt írta: „Orbán a posztszovjet térség puha diktatúrái felé sodorja az országot.” Továbbá: „Itt nincs ’egyrészt-másrészt’ politikára lehetőség. A kérdés világos, az erőszakos állam rendje jön a polgári szabadság helyett.” Az erőszakos állam micsoda? Ugyanezen a napon az Index tudósításának alcíme: „Gyurcsány: diktatúra”. Majd ezt idézték tőle: „Az ország elindult a diktatúrává válás útján.” Ehhez képest egy hónap sem telt el, amikor kijelentette, „Magyarország nem diktatúra, Orbán nem diktátor”.

Meghazudtolta ezzel Gréczy Zsoltot is, aki tavaly május 15-én azt írta, hogy a Fidesz a kétharmadot „totális diktatúra kiépítésére alkalmazza”. Július 17-én azt, hogy „a diktatúra egyre gyorsabban és gátlástalanabbul épül”. November 22-én már az olvasható a Gréczy-blogban, hogy a választójogi törvény megszavazásával és a bírók fideszes kinevezésével „készen áll a diktatúra minden eleme”. December 22-én pedig Gréczy Zsolt kijelentette: „Itt van az állampárti diktatúra.” Kinek higgyünk? Gréczynek vagy Gyurcsánynak? A kérdés úgy is felvethető, melyik Gyurcsánynak higgyünk? A decemberinek vagy a januárinak? Mindig annak a Gyurcsánynak, amelyik éppen beszél? Ne emlékezzünk arra, mit mondott tegnap?

December 30-án még azt olvastuk, tőle, hogy „a házszabály módosításával véglegessé vált az állampárt kontroll nélküli uralma, a Fidesz önkényének bebetonozása. Mostantól az állampárt az ellenzék részvétele nélkül két nap alatt bármilyen törvényt megalkothat. Megátalkodottak.” Egy állampárt kontroll nélküli uralmát vajon minek nevezik? Apropó jelzők. Íme, egy csokor belőlük: „alávalók, feslettek, vásottak, silányak, ócskák”, ami mind igaz, de hol van ehhez az, amit a kifogásolt interjúban mondott?

Gyurcsány mindenkit nyugalomra int, nehogy idő előtt leváltsa Orbánt, mintha ennek bármi esélye lenne. De mit mondott szilveszterkor ő maga? „Nem szeretném annyival befejezni az évet, hogy szokásszerűen boldogságot kívánok a következőre. Inkább küzdelmet kívánok. Kinek a túléléshez, kinek a Fidesz rendszerének megdöntéséhez. És a végére sikert.”

Szilveszterkor sok sikert kívánt a következő évre a Fidesz rendszerének megdöntéséhez. Januárban pedig már azért illik lelkesedni, hogy nem szabad két éven belül megdönteni a Fidesz rendszerét. December 21-én még azt írta, hogy „mit gondoltok, mi lesz ennek a vége? Az ország népe csendben magára zárja az ajtót és szolgaian behódol nektek? Mélyen átélt szenvedélyes demokratikus felháborodással el fog zavarni benneteket. És minél tovább húzzátok, annál nagyobb lesz a szenvedély, annál brutálisabb a vereségetek.” Itt még elzavarásról van szó. Ugyanaz a száj fúj hideget és meleget.

De a hívek félájultan ismételgetik az új szöveget, mint a Miatyánkot, mást sem hallani, hogy milyen „bölcs a Feri”. Mintha kritikusainak az lenne a bajuk, hogy ők úgy gondolnák, bármi esély van most leváltani Orbánt. A meggondolatlan szavakról van szó, a légből kapott elméletekről, a robogó kocsiban a kormány rángatásáról. A szereplési vágynak, a középpontba kerülésnek feláldozott kiszámíthatóságról.

Ha most bölcs a Feri, akkor mi volt egy hónappal ezelőtt? Ha a Feri akkor is bölcs, amikor két hét különbséggel meghazudtolja önmagát, akkor a Feri miben különbözik a Viktortól? Ha ez nem számít, akkor a Feri elvakult hívei miben különböznek a Viktor elvakult híveitől? És akkor még nem is mondtuk, hogy Gyurcsány fogja még az ellenkezőjét is mondani annak, amit most mond. Mennyi kell hozzá? Egy hónap, két hét, egy év?

Diktatúra vagy nem diktatúra?

Nem szeretnék belemenni a definíciók harcába, de az önkényuralom nem a diktatúra ellentéte. Azt mondani, hogy nincs diktatúra, hanem önkényuralom van, fából vaskarika. A diktatúra egyik meghatározása éppen így szól: a diktatúra önkényuralom. Az autokrácia legitim egyeduralmat jelent, amely nem jár erőszakos jogfosztással. A hatalom központosítása konszenzuson alapul, mint egy királyságban vagy a bizánci császárságban, ahonnan a szó eredetileg származik. Ahol erőszakkal veszik el mások jogait, ahol zsarnokság és önkény van, az nem autokrácia, hanem diktatúra.

Márpedig azt Gyurcsány Ferenc sem vitatja, hogy az erőszakot leszámítva az Orbán-rendszer minden tekintetben megfelel a diktatúrák ismérveinek. De nem csupán totális diktatúrák léteznek. Ő azzal különbözteti meg a diktatúrát az önkénytől, hogy a diktatúra nyílt erőszakot is használó rendszer. Mivel szerinte Orbán nem használ nyílt erőszakot, ezért nem diktátor.

De Orbán rendszere már használt erőszakot, amikor a parlamenti leláncolásnál a rendőrség erőszakkal elhurcolt ellenzéki parlamenti képviselőket. Nemcsak az útból, hanem beszállította őket a rendőrségre, megfosztva személyes szabadságuktól őket. Olyanokat is, akik nem láncolták magukat sehova, csak egyetértettek a tiltakozókkal. Hogy több erőszakot nem alkalmaztak még, az nem a rendszer jellegéből, hanem az ellenzék gyengeségéből fakad. Eddig nem volt rá szükség. Ne tévesszen meg senkit, hogy még nem totális a diktatúra. Minden létező szabadság kegy és nem jog.

Az Orbán rendszer természetét tekintve diktatúra, legfeljebb még nem kifejlett állapotában látható. A tojásból kikelt csirke akkor is csirke, ha még nem kapirgál az udvaron. Egy másik meghatározás szerint diktatúráról akkor beszélhetünk, ha börtönbe vetik a politikai ellenfeleket. Ez sem igaz, de az a koncepciós eljárás, amely Gyurcsány ellen indult, éppen nem cáfolja az Orbán-rendszer diktatórikus természetét, csak az eljárásnak még nincs vége. Ez ugyanaz az eljárás, amely börtönnel végződhet, csak annak korábbi szakasza. Ha Gyurcsányt nem csukják börtönbe, az a diktátor személyes döntése lesz. Attól függ, Orbánnak mi lesz az érdeke. Akkor ez nem diktatúra?

Ha valaki kijelenti, hogy Orbán nem diktátor, és Magyarország nem diktatúra, azt az érzést kelti, hogy még mindig demokrácia van. Ezzel felmenti Orbánt, mint jogtiprót. Az önkényes jogtiprás diktatórikus intézkedés. Maga Gyurcsány mondja, hogy ezekhez a demokratikus jelmez csak álca.
Gyurcsány nem elméleti okból mondta, hogy Orbán nem diktátor, rendszere pedig nem diktatúra. Indoklása szerint ez „az Orbánnal szembenálló ellenzék stratégiájának meghatározásához vezető út első állomása. Miért is? Azért, mert a diktatúra megdönthető alkotmányon kívüli eszközökkel, ha viszont Orbán rendszere nem diktatúra, akkor bizony az alkotmány keretei között kell maradni”.

Csakhogy döntöttek már meg erőszakos eszközzel nem diktatórikus rendszert is, és diktatúrát is meg lehet dönteni erőszak nélkül. Emiatt nem kellett volna letagadni Orbán rendszerének diktatórikus jellegét, felmentve Orbánt ország és világ előtt. Elég lett volna azt mondani, hogy nem szabad erőszakot alkalmazni, az alkotmányos keretek között kell maradni. Ezzel minden demokrata egyetért.

Tudomásom szerint senki nem biztatott senkit arra, hogy erőszakkal döntse meg Orbán rendszerét. Az Amerikai Népszava az Orbán-rendszer elég következetes bírálója, de kifejezetten arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgárháborút el kell kerülni, és ez a demokraták felelőssége, mert Orbántól már minden kitelik. Nem tudok arról, hogy bárki is erőszakot hirdetett volna. Ez megint olyan helyzetre adott válasz, amely helyzet nem áll fenn.

Azt írja Gyurcsány, hogy „nincs helye forradalmi hevületnek, erőszaknak, nem elég szabadjára engedni az indulatokat Orbán ellenében”. Jól hangzik, mondja ezt ő, aki szerint az ország népe „mélyen átélt szenvedélyes demokratikus felháborodással el fog zavarni benneteket”, aki szilveszterkor sok sikert kívánt az általa korábban „alávaló, feslett, vásott, silány, gyalázatos, ócska” jelzőkkel leírt Orbán-rendszer megdöntéséhez. Rajta kívül senki nem használt ilyen hevült szavakat. Mi például csak fasiszta diktátornak nevezzük Orbánt, ami egy egzakt tudományos definíció. És mi vagyunk a leghatározottabb ellenzéke. Kiket int józanságra? Ki akart itt erőszakot, akit neki figyelmeztetni kell? A Milla? A 4K!? A Szolidaritás? Az MSZP? Az LMP? Semmi értelme nem volt, hogy a diktatúra vádja alól ezért Orbánt felmentse.

A diktatúra lényege a zsarnokság, a hatalom központosítása, ideológiai állam kiépítése, a jogtiprás, a szabadság és a demokrácia felszámolása. Erőszaknak tekinthető a fenyegetettség is, függetlenül attól, hogy az erőszakot bevetik vagy nem. Ha valaki a zsarnokság természetét menti, azzal az alattvalói attitűdöt erősíti, ami rombolja a lélek ellenálló erejét. Eddig ezt csak a kollaboránsok tették.

A lélek halála

Létezik külső és belső szabadság. Ha nincs külső szabadság, belső szabadság még lehet. Ennek feltétele a belső lelki erő, amely ellenáll a hazugságnak. A belső szabadság feltétele a zsarnokság azonosítása, gyökeres kiirtása a lélekből, a teljes elutasítás által. A biztos tudás, hogy ehhez senkinek nincs joga. Feltétele a tisztánlátás. Ha valaki egy kicsit is enged ebből, akkor bejön a félelem, a bizonytalanság, majd a rettegés. Ez megnyitja az embert a fertőződés előtt. Észrevétlenül erőtlenedik meg a lélek, erősödik a beletörődés, az alkalmazkodás ösztöne. A kígyó jött be így az Édenben.

Ha már Bibót idéztük, folytassuk vele. Bibó István azt írja, hogy a fasizmus célja az emberi személyiség teljes megsemmisítése, a személyiség összezúzása, és alárendelése egy vélt vagy valós közös érdeknek. Ahogy Orbán mondaná, az egyéni érdek a közös érdek alá rendelése. Ennek ellenállni csak lelkierővel lehet. A belső szabadság az, ami ennek ellenáll, ezt nem engedi meg. De ahhoz tudnia kell, kivel áll szemben.

Bibó szerint a fasizmus alattvalókat termel, tömeget épít a személyiségek helyett, közösségi hisztériát gerjeszt és mindent elpusztít. „Ennek forrása a közösség önbizalomzavara és cselekvés-képtelenség érzete” – teszi hozzá. Ha valaki az önbizalomhiányt gerjeszti, az ellenfél valódi arcát szépíti, a cselekvés-képtelenség érzetét erősíti, azzal az elnyomottakat kibeszéli a lelki harcból, gyengíti a belső ellenállásukat, amivel a fasizmust erősíti. Megnyitja az emberek lelkét a megfélemlítő erő előtt, ami összezúzza a személyiségüket. Nem én mondom ezt, hanem Bibó István.

Nem véletlenül tiltakoztak a szöveg ellen azok közül is sokan, akik egyébként sokat vártak Gyurcsánytól, és nagyot csalódtak. A szellemük és a lelkük ösztönösen védekezett, nem engedi be ezt a megalkuvó, korrupt beszédet. A fanatikus hívek viszont kiszolgáltatottak, mert fenntartás nélkül nyitják meg szívüket e szöveg előtt, ami az önfeladáshoz, a szolgasághoz, az alattvalói attitűdhöz és az elnyomáshoz vezet. Amitől megnyomorodik a lélek. Ha Orbán nem diktátor, ha Magyarország nem diktatúra, akkor nem kell félni, meg lehet nyugodni, lehet vele együtt élni. A beletörődés nemcsak „józanságot”, hanem a belső szabadság fokozatos elvesztését, a diktatúrától való lelki függőséget jelenti.

A demokratikus ellenzék tábora most lélekben gyengébb, mint amilyen Gyurcsány nyilatkozata előtt volt. A fejsze a fák gyökerére vettetett.

Epilógus

Akik azt állítják, hogy Gyurcsány Ferenc kritikája a demokratikus ellenzék szétverése, megosztása, hogy a vita és az őszinte vélemények ártanak a demokrácia híveinek, hogy minden ellenvéleményt vagy bírálatot el kell hallgatni, mert azok rombolják az egységet, azok gondolkodjanak el azon, hol hallottak hasonló szövegeket, kik képviselnek hasonló nézeteket. Ha nem lehet egy vezető egyes kijelentéseit bírálni, elemezni, kritizálni, akkor ott nagy baj van.

Senki nem Isten, mindenki tévedhet, e sorok szerzője is, de az is, aki sűrűn váltogatja a véleményét. A demokrácia nem hívek gyülekezete, akik fenntartás nélkül követik a bálványt, hanem gondolkodó embereké, akik ütköztetik nézeteiket. Akik ezt nem képesek elfogadni, tévúton járnak. Egy idő után már nemcsak azok felelősek ezért, akik kritikátlanul rajonganak, hanem az is, aki ezt eltűri, vagy éppenséggel építi.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (58 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +53 ( 105 szavazatból)
Bartus László: A fejsze a fák gyökerére vettetett, 4.0 out of 5 based on 58 ratings

  • Hozzászólások(219)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

219 Reader’s Comments

  1. Gyurcsány már 2010. októberben, még a szakítás előtt egy budapesti fiatal pár meghívásának tett eleget, néhány órára.
    Egyébként abból a szempontból hasznos, hogy média figyelem irányult az avasi lakótelep problémáira, mert a helyi újságban hiába írtak már évekkel ezelőtt a fészekrakós problémáról is, ha az országos ingerküszöböt nem nagyon érte el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  2. A fenti írással teljesen egyetértek.
    Úgy gondolom hogy aki eddíg szerepet kapott a politikában, az leszerepelt, bármennyire is nem akarom őket kritizálni. Jó lenne ha ezek félreállnának, és olyan embereknek adnák át a helyet, akik még nem voltak politika élén.
    Hátha azok eredményt érnek el. Elsősorban a 40 év alattiakra gondolok.
    A korábbiak egyszer már elszúrták, még a “libákat” is, nem kell hogy ez többször ismétlődjön.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (8 szavazatból)
  3. Olah Zsuzsanna

    Meg mindig sokan allnak, allunk mogotte, de mostanaban tenyleg butasagokat csinal, tobb lenne a semmi, most mar sok es a keves is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  4. Divatos ez a félreállítási tanács – súrolja a vicc határát.
    Szabad a pálya, csak “kissé” rögös, nem tartán futósáv.
    Kíváncsian várom a fiatalok elkötelezett ambiciózus hozzáállását és legalább az AN írói/olvasói által felsorolt kívánalminak teljesítését.
    .
    Kedves admin, nem lehetne valami büntit kitalálni azon hozzászólóknak, akiknek mindenről GyF dicsérése, vagy ekézése jut eszébe.
    Vagy Így akarjuk tovább növelni a népszerű(tlen)ségét?
    Előre viszi ez a demokraták ügyét? :))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  5. Kedves Bartus ur!Ön nagyon hiányzik a magyar politikkai életből.Önhöz hasonló tisztánlátó,demokráciát féltő ember ma Magyarországon nincs.Bevallom én Gyurcsány hive vagyok,voltam és talán leszek még.Most azonban engem is nagyon mellbevvágott az Orbánról és a diktaturáról alkotott véleménye.Rosz napja lehetett Gyurcsánynak,hogy ilyen átgondolatlanul nyilatkozott.Nagyon megzavart ez a nyilatkozat sok igaz demokratát,békét és nyugalmat ohajtó embert.Megzavart sok ollyan embert,aki ma a Fideszt és annak vezetöjét a pokolba kivánja.Megzavart engem is.Ön jól látja a kijelentés káros hatását.Bizony ez sokat ártott a magyar demokratikus erőknek és sokat segitett az Orbán mögött álló csőcseléknek.Remélem Gyurc sány elolvassa az On irását és elszégyelve magát okul tévedésétből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  6. “Nagyon megzavart ez a nyilatkozat sok igaz demokratát,békét és nyugalmat ohajtó embert.”
    Ezt magyarázza meg kedves tapis32. Szerintem éppen hogy a nyugalomra intett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  7. “Gyurcsányék rendszervisszaváltásra készülnek”

    http://nol.hu/belfold/20120124-gyurcsanyek_rendszervisszavaltasra_keszulnek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  8. http://www.youtube.com/watch?v=z8PdlrxT-F8&feature=player_embedded
    A Hír24 összefoglalója az első avasi napról

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  9. Gyurcsány pártját (annak eheti kongresszusát) teljesen agyonhallgatja a média.
    Az Avasi eseményről a Hírtv tudósított úgy tudom, de ugye azt pont úgy beállítva, ahogy itt Bartus teszi.
    Valóban nem tud megoldani egy ilyen helyzetet (lásd a fészekrakó-program negatív következményei), de vajon ki gondolta volna anno, hogy visszaélések lesznek, s végül olyan emberek is lakáshoz jutottak, akik azt fenntartani nem tudták.
    Most talán törvényjavaslat is elkészülhet, hogy élhetőbb legyen az élet az Avason.

    Akkor mi lehet a megoldás, így megtapasztalva, jobban jön-e az ötlet? Úgy tűnik, igen, mert Gyurcsány Ferenc előáll eggyel: „Kivásárlás…kényes ügy, mert fontosnak tartom a tulajdon szentségét, de vannak kivételes esetek, például ez is ilyen lehetne, és ennek a jogi hátterét kellene megteremteni.” Egészen pontosan arra gondol az elnök, hogy szigorúan ellenőrzött, szabályozott körülmények között ki lehetne vásárolni azokat a lakásukból, akik folyamatosan, súlyosan megsértik az együttélési normákat. „Persze úgy, hogy nem érheti őket anyagi sérelem. De látni kell, a közösség oldaláról kétszeres a siker: a lakhatási körülményeik javulnak, és felmegy az ingatlanjuk értéke” – teszi hozzá. Közben az is elhangzik: ezt a problémát komolyan kell venni, senki nem teheti tönkre a másik lakó életét. És persze azt, hogy az általa felvetett megoldási lehetőséget végig kell gondolni, figyelve arra, nem jár-e méltánytalan érdeksérelemmel. „Ha nem oldjuk meg, tönkre megy egy városrész…”

    http://www.mon.hu/gyurcsany-ferenc-az-avason-lakik/1890425?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. Kedves tapis32!

    Nem volt Gyurcsány Ferencnek rossz napja, hiszen a blogjában, a Klubrádióban és egy Népszava-beli cikkben is felelősen és következetesen azt mondta, amit Bajnai is, hogy minél előbb fel kell állni az ellenzéki összefogásnak, mert önkényuralom van.
    Nos, az ellenzék még sehol.

    Akkor mi is baj Gyurcsány Ferenccel?
    Mert realista és következetes?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  11. “Sanyibácsi” 2012. január 23. hétfő 22:50
    Bajnai bizonyított,mint szakértő – de nem mint politikus. A körülmények miatt (az Mszp aláírt, az Szdsz fogcsikorgatva parírozott és az ellenzék sem mert nagyon betartani) NEM volt politikai ellensúly a működésével szemben. Ezt nem lehet 4 évre állandósítani – ezért mondom, hogy POLITIKUSKÉNT még nem bizonyított.
    Én nem misztifikálom – hanem reálisan látom Simicskáék szerepét. Naná! amikor a magyar Népszavában is olyan cikk jelenthet meg, hogy CSAK Simicskáékban bízhatunk, hogy az uniós pénzek lenyúlása miatt az Unióban tartják Orbánt?!
    Én az álláspontjaimat nem Gyurcsány, hanem a demokrácia általam vélt érdekei alapján alakítom ki. Ahogy Károlyi írta: Hit, illúziók nélkül.
    Vallásügyileg egyetértek.
    Ego 2012. január 24. kedd 00:01
    Átgondolták – a saját érdekeik szerint, céirányos és fenntartható pályát jelöl ki: pl elköpték,. hogy a felére akarják csökkenteni az egészségügyi intézmények számát. Ez – a gyógyszerkassza megnyomorításával együtt határozottan az inaktív népesség csökkentése irányában hat! Azaz hosszú távon az ország profitálni fog belőle. Az más kérdés, hogy a lecsonkolt feléből meg jó kis bizniszt csinálnak maguknak – és lehet, hogy elsősorban ez motiválja őket.
    De sajna jobb, ha tudod és tudomásul veszed: a “strukturális reform”" az a leánykakori neve a kádári jóléti rendszerek erős amputálásának!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. admin 2012. január 24. kedd 00:03
    Sajnálom, hogy mostanában ennyire nem tudunk egyetérteni. “Nem egy csapat”?
    Milyen értelemben? Melyik nem demokrata és melyik nem akarja Orbán menesztését és utána egy élhetőbb országot? Márpedig ha mindkettő ugyanazt akarja (netán kissé másképp) azt én egy csapatnak tekintem. Beleértve a civileket és még az Mszp-t is – sőt az Lmp-t sem zárom ki (nem is kell, lehet, hogy kizárják saját magukat)
    Hajrá DEKA (DEmokratikus KerekAsztal)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  13. Kedves Kekec, félreért. Bajnaira riválisként tekintenek.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. CommonSense 2012. január 24. kedd 00:54
    Mondta Gyurcsány a MUNKÁLTATÓKNAK – egy olyan egyeztetésen, amit azóta Orbán felszámolt. Viszont olyan helyzetet teremtett, ahol a munkavállalók TÖMEGE kénytelen “elmenni”
    Senki sem olyan vak, mint aki nem is akar látni!
    Maeldron
    - akkor látogass el a Galamusra és olvasd el a látványosan nem említett Niedermüller igen alapos elemző cikkeit is. Csak ne egy ültőhelyben (mint én) mert garantált kulturális sokk!
    Bozse -
    mélyen egyetértek. Nem lehet mindent Gyurcsány nyakába varrni – mert akkor mi is nyahibásak leszünk (Gyurcsá nyahibás)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  15. admin
    2012. január 24. kedd
    21:11
    Jelen helyzetben ennek semmi racionális értelme. Kekeccel értek egyet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  16. O.V. úgy fél tőle mint az ördög attól a bizonyos tömjénfüsttől. Ha tetszik, ha nem most GY.F. az egyetlen igazi ellenfél, aki a sok mocskolódás ellenére megpróbál TENNI valamit.
    Más:
    Vasárnapi mise egy kisközségben,himnusz, szózat és a prédikáció arról, hogy “Magyarország nem eladó” miközben az a hír érkezik, hogy a tavalyi negyedévben 1,7 milliárd euro nettó átutalás érkezett az uniótól, a legnagyobb 1/4 évi, 2004 májusa óta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  17. András 2012. január 24. kedd 20:33
    Az irány szimpatikus. Az ördög meg úgyis a részletekben bújik meg. Nem is árt, ha a DEKA-ra már kiérlelt programjavaslattal mennek!
    András 2012. január 24. kedd 20:36
    Ez beleillik abba a vonulatba, amit én a Blikktv-ről feltettem! “Közel a plebshez” Persze van benne manír – de mutassatok egy fideszes ellenpéldát!
    András 2012. január 24. kedd 20:50
    András. mindig is szidtuk Gyurcsányt, hogy nem veszi igénybe a kommunikációs lehetőségeket, ami neki fel sem tűnik, hiszen minden megmozdulása médiaesemény. Úgy látszik, hogy rájött arra, hogy a bulvár politizálás korszakában nem lehet negligálni az ILYEN eseményeket.
    Tetszik-nem tetszik: az ország többsége nem használ internetet (vagy ha igen, nem politikai tájékozódásra) és többen nézik a Valóvilágot, mint a Híradót.
    Akkor olyan formákat kell alkalmazni, ami eljut hozzájuk! Akármit írna erről Solt Ottilia. Aki talán belátná, hogy egy baloldali kormányzás alatt lényegesen több esélye van az általa gyámolítottaknak, mint az azokat nyíltan csak eltávolítandó és kriminalizálható tehernek tekintő jobboldali és antidemokratikus kormányzás alatt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  18. adminm2012. január 24. kedd 21:11
    Én meg öttusaként. Ahol EGYÉNI győzelmek mellett a CSAPAT győzelméért is harcolnak. Vagy mint a kardvívó csapat – ahol a kispadon ülő Schmitt is nyerhetett aranyérmet az olimpián.Orbán leváltásában EGY csapat. És én azt látom fontosabbnak, minthogy ki lesz utána a csapatkapitány!
    Ráadásul bár Bajnai válságkezelése higgadt és szakszerű volt – én nagyon nem szeretnék egy olyan Reformszövetségi elképzelések szerint berendezkedő országban élni, amerre ő vinné az országot. Ahhoz nekem ő nem elég baloldali. Az egy jobbközép irány – amit nem árt ellensúlyozni, de együtt lehet vele működni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  19. Kedves Kekec!
    Gyurcsány valamelyik nyilatkozatában mondta, hogy itt Miskolcon úgy beszélgettek vele, mint az MSZP poitikusával.
    Azaz fogalmuk sincs arról (sokaknak), hogy van egy olyan párt mint a DK.
    Nos, akkor miért is baj, hogy Gyurcsány próbál mozgolódni a médiában?
    Ahová úgy tűnik nem lehet bejutni.

    Akik célzott politikai napilapot olvasnak, nem olvasnak Blikket. Gondolom azért a rétegért ment Majkához.
    Valahogy népszerűsítenie kell az új pártot, hogy ismertté tegye a nevét.
    A programját talán még korai közölni – ezt már leírtam – mert még azt sem tudjuk, csődbe megyünk-e, vagy megállapodunk az IMF-fel.
    Gyurcsány az utóbbira tippel.
    Valamilyen javaslat-csomag szerintem lesz a DEKÁ-ra.
    Ott kell összeokoskodni egy programot.

    Az utcán, szerintem nincs manír:

    http://www.youtube.com/watch?v=BKdGbIciC0U&feature=related

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  20. Kedves Bartus Úr!

    Gratulálok a cikkéhez, minden egyes mondatával azonosulni tudok.

    Pár nappal ezelőtt hasonlóan kritikus véleményt fogalmaztam meg Gyurcsánnyal szemben (http://granadinho1.nolblog.hu/archives/2012/01/17/Gyurcsany_tundoklese_es_bukasa/) – ha nem is ennyire terjedelmesen -, aminek következtében egy, a baloldali bloggerek körében nem ismeretlen személy meglepően heves módon kommentjeivel nekem ugrott. Ez is példája annak, hogy ami érvényesül az egyik oldalon (orbáni fanatizmus), ugyanolyan szerves részét képezi az ideológiai palást másik végének is (gyurcsányi fanatizmus).

    Üdvözlettel egy demokratától, aki Gyurcsányban legalább annyira csalódott, mint Ön:

    Granadinho

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (9 szavazatból)
  21. Kedves Bartus László!
    Vajon miként tekinthet Gyurcsány riválisaként Bajnaira, akinek konkrétan nincs pártja, s nem is lesz.
    Bajnai nem pártvezér, amolyan antipolitikus.
    Amennyiben lesz egy közös program, s végre megegyezés a demokratikus ellenzék között, akkor annak a kormánynak lehet a miniszterelnöke, illetve a pártszövetség miniszterelnök-jelöltje.
    Gyurcsány Ferenc izzig-vérig politikus, gyűjti a híveket, agitál, járja az országot és megmondta, nem akar már miniszterelnök lenni.

    Lehet, hogy szeretne lenni, de tudja, hogy nem lehet.

    Szóval ezt jó lenne megemészteni, mert kezd egy kicsit fóbiává válni e koncepció. S ez nem hat jól a publicisztikájára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  22. András,

    Abban téved(sz), hogy Gyurcsány nem akar bármi is így kormányfő lenni. Ez az ember egy valóban jól beszélő nagy handabandás, nyughatatlan izig vérig (hasonlóan Orbánhoz) pszichiátriai eset. Hogy mennyire az azt a mai a DK-s haverokkal művelt miskolci Avas lakótelepi 3 napos beköltözése tanusítja és ami mindenkinél azaz jobbról balig (beleértve e portált) kiverte a biztosítékot. Gyurcsány a magyar politika egyik óriási reménységének indult, de pont a stupid, kontrollálni nem tudó hiperaktvitásának (öszöd és a napi ész nélküli kormányzati ötletelései) köszönhetően önmagát (és sajnos a baloldalt) vágta haza, s vele az ország tragédiáját a Fidesz 2/3-os többségét. Tessék már lapozni Fletón ő most a DK val létrehozott egy szűk, többnyire alkoholista, könnyűdrogos, depressziós magukat értelmiségnek gondoló szimpatizánsi körnek a nosztalgia pártot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -9 (13 szavazatból)
  23. Hetus!
    Mikor voltál utoljára orvosnál? :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  24. gets

    ha ennyi az érved az olyan igazi fideszes

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  25. Na ja!
    Én is ehhez a “alkoholista, könnyűdrogos, depressziós magukat értelmiségnek gondoló szimpatizánsi kör”-höz tartozom – tehát látens fideSS tag vagyok!
    .
    :D
    Ne röhögtess és te tudod mit írtál? :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  26. Szerintem Gyurcsány is átgondolt, megtervezett politikai marketinget művel.
    (“is”: mint ahogy a fideSS is, de ezzel nem akarom más szempontból hasonlítani őket.)
    Ez néha bejön, néha félresikerül.
    (Medgyessynek bejött, amikor megválasztották, Gyurcsánynak is sokszor bejött. Ez a panelozó ügy nálam nem sikerült, igaz, nem is nekem szólt.)
    Nem is ez a baj, hanem az, amire használják, amire az így szerzett népszerűséget felhasználják. Nagyon örülnék Gyurcsány sikerének, ha határozottan minősítené a kormányzó maffiát. Voltaképpen még anélkül is örülnék neki, mert tudom, hogy e maffia ellensége, és szívesen venném, ha ő és a DK a maffia ellen felálló csapat egyik fontos eleme lenne.
    Csak abban nem bízom, hogy határozott ellensége tud lenni az önkényuralomnak. Most a leghatározottabb, legtisztább beszédre van szükség, mert csak ez tömörítheti egybe a demokratákat. Az igazság nem csak fájdalmas, de a leghatékonyabb fegyver is a diktatúra ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  27. Gets,
    Hát hogy valamitől delériumban vagytok az nagyon valószínű, mert nektek akaródzik tudomásul venni: elsősorban Gyurcsány valamint a rokonai, haverjai azok akik az őket anno hatalomra juttató MSZP-n (amit persze rendesen faképnél hagytak) verik el elsősorban saját balhéjukat vagyis a baloldal totális tönkreveretését, illetve az újnyilasok 2/3-os hatalomra kerülését. Hol voltatok 2008-ban „baloldali-liberális” ma Gyurcsány fan értelmiségiek amikor rajtatok kívül már csak az óvodások nem látták, hogy a fletói ámokfutásnak csőd lesz a vége? Mondj egy példát (rajtam kívül) aki figyelmeztetni próbálta akár csak egy hasábnyi publicisztikával vagy nyílt felhívással is Gyurcsányt, hogy vagy még időben mondjon le, vagy legyen előre hozott választás csakhogy elkerülhető legyen már az 2008-ban is garantált fideszi 2/3? És hogy nem tudtátok, hogy ennek 2/3 lesz a vége, ugyan már nem volt politikai elemző Magyarországon és külföldön egyaránt aki ne figyelmezett volna SZINTE NAPONTA erre. A politika kedves Gets nem az érzelmekről, az szbad értzelmiségi fantáziálásról, meg a borról- sörről szól, hanem az eredményről. Nos tény a gyurcsányi ámokfutás eredménye: az ország fasizálódása, a demokrácia megcsúfolása, a jogállam lebontása. Ha szabad párhuzamot vonni Hitler, illetve Orbán hatalomra jutása között akkor Hindenburg magyar hangja Sólyom László, von Papen–é pedig Gyurcsány Ferenc.

    Girbergurba
    kérdezz már önmagadra, hogy vajon Gyurcsány eredeti tőkefelhalmozása miben különbözik a többiekétől (akiket te most lemaffiózol) mert ugye te sem gondolod, hogy ő nem a mostanra agyonszidott és otthagyott MSZP kapcsolati tőkéjén lett -mint minden első generációs- tőkés?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -9 (11 szavazatból)
  28. Szóval drága kommentelő társaim! A galamus.hu-n Krémer Ferenc 3 remek elemzésben boncolgatja ezt a diktatúra vagy nem, hogy szabad megdönteni, civilek vagy pártok, problémakört

    Úttévesztés előtt
    Úttévesztés előtt 2. – Szabad-e megdönteni egy diktatúrát?
    Úttévesztés előtt 3. – Gyurcsány tévedése
    http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=82

    Csak néhány kiemelés belőle, figyelem felkeltőnek:
    ” “Ebből következik, hogy jogkövető magatartással nem lehetséges megdönteni egy diktatúrát. Amennyiben tehát az Orbán-rendszer valóban diktatúra, csak és kizárólag törvénytelen úton lehet megdönteni.
    De vajon lehetséges-e a jogállamot létrehozni jogtalan módon?

    Éppen ezért elsőrendűen fontos, hogy az ellenzék magát ellenállásra rászánó része megegyezzen abban, minek tekinti az orbánizmus rendszerét. Ettől függ ugyanis a követendő magatartásmód. Amennyiben mondjuk, korlátozott demokráciának minősítik, akkor a Fideszt csak le kell váltani, azaz be kell tartani az által hozott törvényeket mindaddig, amíg a választásokon el nem lehet érni a szükséges többséget. Minden jel arra mutat, hogy a Fidesz birtokosai erre számítanak, azt feltételezik, hogy művüket mindenki elismeri majd demokráciának. Ez a magatartás a kommunista forradalmárok taktikájára emlékeztet, ahogyan az is, hogy a fideszesek is, akárcsak Rákosi Mátyásék, hisznek benne, hogy amit létrehoztak, az az „igazi” demokrácia. Az azonban nem tudható, valóban hisznek-e benne, vagy csak be akarják csapni a jóhiszemű hazai és külföldi közönséget.
    ….
    A bizalom szintje azonban nagyon alacsony, ma senki sem hiheti magáról, hogy hatással tud lenni a vélemények alakulására, ez inkább spontán módon formálódik. A feladat tehát adott: hogyan számolhatjuk fel az orbánizmust úgy, hogy ez a folyamat a demokráciába vetett hitet és az egymásba vetett bizalmat hozza létre?

    Számos jel mutatja, hogy a Fidesz diktatúrát épít ki. Ha ez igaz, akkor törvényei jogtalanok és érvénytelenek is. Az ellenállásnak tehát nem kell sem betartania, sem követnie ezeket a törvényeket. Nyilvánvaló azonban, hogy ha így tesz, számolnia kell a hatalom retorziójával. Láthatta mindenki, akinek van rá szeme, hogy a még fel nem számolt szabadságjogokkal élő szakszervezeti vezetőket is retorzió érte, és eltüntették azokat a jogokat, amelyek lehetőséget adnak az újdiktatúra elleni fellépésre. Ezért az, hogy még mindig vannak szabadságjogok, csak annyit jelent, hogy a rendszer még nem épült ki teljesen.”

    “Ebben a tekintetben Gyurcsány Ferencnek igaza van, amikor azt mondja, hogy következményei vannak annak, ha kimondjuk, Orbán rendszere diktatúra. Igaza van, de annak is következményei vannak, ha nem mondjuk ki. Mit nyerünk és mit veszítünk az egyikkel, és mit a másikkal?
    ..
    Gyurcsány attól fél, hogy az ellenzék győzelme esetén meg fog ismétlődni 2006 ősze, tegyük hozzá, a korábbinál sokkal durvább formában. Teljesen egyetértek, ez fog történni, ha az ellenzék választási győzelme nem lesz elsöprő. Erre fel kell készülni, azaz, ha lehet meg kell előzni, ha nem lehet, más módszert kell választani. Tulajdonképpen ő is megelőzni szeretné, ezért gondolkodik valamiféle meghatározatlan közeledésben.

    A bizalom szintje azonban nagyon alacsony, ma senki sem hiheti magáról, hogy hatással tud lenni a vélemények alakulására, ez inkább spontán módon formálódik. A feladat tehát adott: hogyan számolhatjuk fel az orbánizmust úgy, hogy ez a folyamat a demokráciába vetett hitet és az egymásba vetett bizalmat hozza létre?”

    Az orbánizmus legsajátabb tulajdonsága, hogy tökélyre vitte a magyar mentalitás egyik legfontosabb jellegzetességét: Ne törődj a következményekkel! Ne is gondolj rájuk, mert ha semmit sem tudsz róluk, akkor egyáltalán nem fogják zavarni a tetteidet. „A tett első, a szó második” – állt a Fidesz 2002-es választási plakátján a Goethe parafrázis. Máig ez az egyik alaptétele az orbánistáknak

    A mai politikai helyzet egyik legszembetűnőbb sajátossága a bizalmatlanság. A politikától való elfordulás, amely hónapról hónapra növekedett az elmúlt évben, ugyanis nem közönyt, inkább kétségbeesést és bizalmatlanságot jelez. Azt üzeni, nincs ebben az országban egyetlen tisztességes politikus, nincs egyetlen értelmes, élhető jövőt hihetően kínáló párt sem. A politika iránti megvetés már az újdiktatúra híveinek kormányra kerülése előtt általános volt. Kétségtelenül ez volt az egyik, ami hatalomra segítette az orbánistákat. „A politika többség számára az érdekek megőrzésének és érvényesítésének nemszeretem színjátéka volt, a viszály, az egoizmus és a békétlenség forrása. A politikai mezőnyben csak szövetségeseket és csoportokat láttak, olyanokat, akik a háttérből irányítanak, valamint lelkes híveket, bandák és klikkek üzelmeit.” * Akármennyire pontosan írja is le a mi helyzetünket, ez mégsem a mai Magyarországáról szól – a harmincas évek Németországában viszonyultak így a polgárok a politikához. A „megoldás” akkor – ahogyan Safranski nevezi – a „politikamentes politika” volt. Valójában nemcsak a nácik, de minden diktatúra megszünteti a politikát,+”

    Elnézést, hogy kicsit sokat idéztem, ezt azokért tettem, akik elrettennek hosszabb szövegek elolvasásától.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  29. Hetus! Ha te vagy MSZP itteni (meg a Hírszerzőn) védelmezője, híve, akkor nagyon jól tette, hogy otthagyta őket. Sőt én is azt mondom, hamarabb kellett volna. Méltó vagy Szanyi kapitány stílusához.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  30. Bartus László mintha egyre jobban elveszítené realitásérzékét. Vajon ez a hit gyülis időszakával függ össze vagy Kertész Ákoshoz került túl közel!?? Nem tudom, de nem is ez a lényeg.
    Mindenesetre ha a Fidesz holdudvarában ilyen hangok jelentek volna meg, biztos nem óvációzhattak volna a kétharmadnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  31. Kezd szaporodni a micsodámban a düh, amikor demokratának valló valakik fröcsögnek más demokratákra és ezerrel ekézik egymást.
    NEM ENNEK VAN ITT AZ IDEJE!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  32. bozse (2012. január 24. kedd 23:18)
    Igen, Krémer Ferenc nagyon világosan és okosan ír, öröm olvasni.
    Bár sokan tennék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  33. @gets
    Menj és reklamálján Fletónál.
    De lehet, hogy már a hazatérő OV-val tárgyalják meg a következő heti forgatókönyvet.( közös agyturka?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)
  34. gets
    2012. január 24. kedd
    22:44
    Meg kell hallgatni az +öszödi” beszédet, és ha akkor sem változik meg a véleményed, akkor baj van a füleddel.
    http://www.savevid.com/video/szdi-beszd-full-25-perc.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  35. Olah Zsuzsanna írta (2012. január 24. kedd 18:51):
    “Meg mindig sokan allnak, allunk mogotte…”
    — Azt hiszem, ezt itt a baj lényege, a meg nem tanult lecke:
    hogy nem ember mögött/mellett kell állni, hanem eszmék mellett;
    hogy nem azt kell nézni, ki mondja, hanem azt, hogy mit mond (és hogy eddig mit mondott);
    hogy ha olyat mond/tesz, ami ellenkezik az elveimmel, akkor az embert adom fel, nem az elveimet.
    Aki nem így tesz, az vezérkövető, és jó eséllyel csalódni fog.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  36. Orbán még mindig nyerésre áll, és a Jobbikkal koalícióban még kétharmadot is szerezhet.
    Ma arról beszélni, hogy leváltsuk-e őket, teljesen irreális.

    Nyugtatgatni a demokratikusan gondolkodó civileket fölösleges. Nem fognak fejjel a falnak rohanni.

    Az erő és az erőszak egyelőre a mai kormány oldalán van. Változás csak akkor lenne lehetséges, ha Orbán csődbe vinné az országot.
    Szerintem ezt ismerte fel tavaly év végén, és ezért hajtott végre 180 fokos fordulatot, ezért kész az EU-IMF kívánságainak teljesítésére.

    És még egy tény: Ellentétben a baloldal minőségen aluli kommunikációjával, ezt a visszakozást simán megetette a követőivel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  37. A republikánusok és a demokraták ideiglenes összeboronálása a fasizmus/nácizmus ellenében sem gyerekjátékszerű feladat. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  38. bozse,

    a Szanyi történetesen csoporttársam volt bár valóban vannak vitáim vele de ellentétben Fletóval nem egy könyöklő karrierista, és nagyon képzett több nyelvet kiválóan beszélő okos srác (néha persze valóban van stílus probléma vele). Te és Gets nem is akarjátok az istenért sem észrevenni, hogy ok és okozat között bizony nagyon is van összefüggés mégpedig az, hogy 2010 ben 2/3 al nyert Orbán Fletót minősíti. Idealizmusból, fletói valóban nagyon hatásos szónoklatokból mégegyszer nem lehet eredményes lenni, éspedig minél hamarabb le kell váltani Orbánt mielőtt a kozépkorba esik vissza az ország és ennek az egyik legnagyobb gátja Fletó és a hozzá csapódott lezülőtt bőlcsészek, filozófusok, kulturális antropológusok és egyéb szerencsétlenek, nyomoroncok akik eszik a az öszödit és az egyéb nagy handabandákat.
    Nekem még az is a kedvencem, hogy Fletóék azért is távoztak az MSZP-ből, mert sokan ott bizony mutyiztak, (ami ugyan igaz), de még nem láttam egy DK -s fant aki azt mondta volna, igen Fletó eredeti tőkefelhalmozása, vagy házának a felújításának költségelszámolása vagy áfa visszaigénylése undorító a javából. Ahogy a Fidesz benne Orbán is már-már egy vallás amit nem lehet kritizálni, úgy Ti ugyanezt művelitek Fletóval és pájtásaival.

    Gets-ben pedig az a jó, hogy csak ő és többi igazhitű Fletós a valódi demokrata. Hát látszik is az országon a hozzállásotok, vakságotok, butaságotok, nyilván nem akaródzik látnotok, hogy hová vezetett Fletó öszödi “hallhatatlanja” meg a kormányzati szerencsétlenségei.
    Nagyon unalmas azt hallgatni azt a feltói “filozófiát”, hogy az a csúnya és javíthatatlan MSZP, a szocik, a Szekeresek, Baják, Puchok stb. mert 1994-1998 között is ugyanaz az összetételű MSZP volt hatalmon (Fletó nélkül) Horn is kapott Orbánéktól hideget-meleget és mégsem lett belőle 1998 ban orbáni 2/3-a ellenkezőleg alig kaptak ki.

    És ha már Fletó ti azaz bozse és Gets nyilván csak (bér)kommentáltok e portálon (meg a Hírszerzőn) és nem olvastok, ellenkező esetben felfognátok Bartus (meg a Hirszerőn számos írás) nem egy mondandóját Fletóról és általában a valóságról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (6 szavazatból)
  39. A pontatlanságok a ferdítés és a hazugságok melegágyai.
    Kedves Hetus, hintsed a kapcsolat.hu-n elméncségeidet, vagy onnan már kitiltottak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  40. Kedves Bartus László!
    Hogy minek mikor van itt az ideje, az nem hevület kérdése, hanem megfontolt helyzet elemzés eredménye kell, hogy legyen. Gyurcsány Ferenc a vitatott írásában pontosan ezt tette. Számba vette a magyarországi demokratikus ellenzék helyzetét, a magyar társadalom lelkiállapotát, a várható eseményeket, a nem kis létszámú radikális jobboldali elszántságát, a következményeket, és megosztotta a nyilvánossággal. Lehet vele vitatkozni, de az érveit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  41. Hetus! A 2/3-ért csak Gyurcsány a hibás, az MSZP még véletlenül sem? Nem emlékszel, az egész kampányban hátra volt tolva, nehogy megszólaljon. A Hírszerzőt csak a hvg.hu-n keresztül olvasom, a nyüzsiket, nem kommentálok, mert nekem nem fizetnek, és neked?
    Ez a színvonaladat is minősíti ez a ‘fletozás’. Ezzel befejeztem az MSZP körüli párbeszédet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  42. Még annyit azért megengedek magamnak, hogy azokat a törvényeket amit azt a helyzetet előállították valakiknek meg kellett szavazni, nem Gyurcsány egyedüli műve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  43. Hetus
    2012. január 25. szerda
    10:25
    Teljesen igazad van, de a fenti cikk írás is veled párhuzamos, Bartus is azt mondja amit te,csak másképpen. Van aki el sem olvassa, ..ezek szerint ,
    ………és úgy ír ide véleményt.
    Sajnos Magyarországon minden olyan ferde mint a címeren a kereszt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  44. Hetus –
    nem is értem, mire számítottál, hogy ide öntöd a szélsőjobb elmúlt évekbeli szövegeinek esszenciáját – de nem kérünk belőle. Ha még annyit sem látsz, hogy Gyurcsány egyszerűen végrehajtott egy 6 %-os szükséges költségvetési kiigazítást – és az előre eltervezett íven lendült már FEL az ország, amikor tőle teljesen függetlenül beütött a VILÁGgazdasági válság – és nem ő okozta a válságot, akkor egyszerűen nem vagy vitapartner. Ahhoz ugyanis kellene legalábbis egymáshoz közeli intellektuális színvonal.
    Ego 2012. január 25. szerda 08:59
    Egyetértek – az más kérdés, hogy nekem (eddig) bejön az értelmiségi rétegpárt mondandója. Meg még a választók 3-5 %-ának. Nem mindenki Gyurcsány-hívő, aki esélyt lát bennük.
    Gyurka46 2012. január 25. szerda 09:23
    Szerintem meg benne volt a terveiben az államcsőd (és nem vagyok róla meggyőződve, hogy végleg letett róla) de legalább azt belátta, hogy a görögök után nincs sok esélye mostanában adósságelengedésre játszani. Ezért sarcolta meg az osztrák bankokat – ha nem adjátok, akkor elveszem, amire szükségem van – elv alapján.
    Hetus 2012. január 25. szerda 10:25
    Egyik szavaddal ütöd a másikat. Gyurcsány a háttérbe vonult, és az Mszp-nek volt alkalma bemutatni, hogy az ő “valóban nagyon hatásos szónoklatai” nélkül mire mentek. A Szanyi kapitány által vezényelt anti-kampány, a szerényen eldugott Mszp logóval, a nem is agitáljuk a tömeget az igazunk mellett – vezetett a vereséghez! Az pedig már megbocsáss megint csak szélsőjobbos szöveg, hogy nem kell annyit foglalkozni a tagadhatatlan puchizmussal – de bezzeg a Fletó vagyonának eredete. Az egy lehetőség kihasználása volt – míg Orbánék KIZÁRÓLAG az állam pénzét megcsapolva vagyonosodtak. Aki nem képes, nem akarja látni a különbséget – azzal tényleg elég nehéz vitatkozni! Már mondtam – legalább közeli szint kell hozzá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  45. KFJ – ezért pluszt kaptál – bár Bartus nem fogja megköszönni, hogy Hetus szövegéhez hasonlítottad. Pedig valahol sajnos igazad van – már a hasonlításban. Eltekintve persze a a szélsőjobbos marhaságoktól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  46. Kekec! Annyibban kiigazítalak, hogy ezek a Hetus szövegei inkább szélsőbal. Bár a kettő között nem sok a különbség. Mindkettő lép még egyet szélre és már összes is értek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  47. kekec
    2012. január 25. szerda
    12:55
    Bartus cikke jó.
    A diktatúra fogalmába beletartozik az hogy “minden hatalmat” egy kézben tartanak, még akkor is ha az “puha” diktatúra.
    Nem részletezem, Barrtus leírta.
    Ha egy politikus ezekkel a fogalmakkal nincs tisztában, és állandóan változtatja a véleményét, akkor biztos lesz olyan riporter, aki ezt “kivesézi”, és jól teszi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  48. Gets
    íród, hogy a pontatlanságok a ferdítés és a hazugságok melegágyai.” Azért kíváncsivá tennél konkrétumokkal.
    bozse
    senki nem azt mondta, hogy az MSZP nem dehogynem, de demokráciában általában nem a pártot szokták leváltani ha valami balul sül el, hanem a vezetőket és ez így volt többek között az 1998-as választási fiaskót követően amikor Horn felállt a párt éléről. A 2010-es kampányban már késő volt hátravonni Fletót (jól olvasod), 2008 közepén kellett volna eltüntetni a közéletből és akkor meg lehetett volna akadályozni a 2/3 –ot a választási vereséget már nem. Ami pedig a Fletót mint „névstílustalanságot„ illeti bozse te –és most nagyon stílustalan leszek- nemcsak, hogy nagyon nagyon buta vagy, de még azt sem tudod, hogy Gyurcsányt környezetében mindenki így hívja. Ha meg emiatt le is zártad velem a vitát ám legyen, nyilván ennyi van benned. Ha az én szövegem szélsőbalos, akkor mit keresel Bartus írásainál (bér)kommentelőként, hiszen Bartusnak is többnyire azonos a véleménye Fletóról (jól olvastad)?
    Kekec,
    valóban Orbánék az állam pénzét csapolták, nyilván csapolják most is. És mit gondolsz Gyurcsány a pápai 2 szobás panelből két használt alsógatyával, Orbánhoz hasonlóan soha nem dolgozva vajon, hogy jutott hozzá többek között az állami tulajdonú már 1995-ben is több milliárdnyi értékű mosonmagyaróvári MOTIMHOZ (és akkor az Altus vagyon egyéb ékszereiről ne is beszéljünk, mert nem kevés mutyihozadék van még)? Nem arról van szó, hogy nem mutyiztak sokan az MSZP-ben (dehogynem) hanem arról, hogy Gyurcsány-ApróPiri-Dobrev is azt tette, csak ők már jóval korábban még a Suchmann idejű privatizációs panamák idején, vagyis kizárólag annak a pártnak a hátán amelyet most azért szidott és elhagyott mert ott szerinte elitélendően mutyiznak. Ha ebben nem találsz ellentmondást akkor nem tudok mit mondani. Ahogy az Orbán hívőket nem lehet még tényekkel sem meggyőzni, hogy kiválasztottjuk Tokaji borcsaták (forrás ÉS) bulija, vagy az váci utcai első pártházuk zsebből való eladása teletömte Orbán, Kövér és még néhány fideszes pali zsebét, úgy a getsek, bozsek és a többi a valóságtól teljesen elrugaszkodott Fletó-fanok sem akarnak tudomást venni kedvencük tőkésedéséről és egyéb bulijairól. De mondok mást: Gyurcsány és néhányan megalakították a DK-t, majd forrás híján Varjú Laci lakására jelentették be a pártot. Szerinted Gyurcsánynak nincs annyi pénze, hogy megteremtse a minimális feltételeket azoknak akik az ő két szép szeméért váltottak pártot? Vagy itt van a Klubrádió ügye: mindenki -így rengeteg kisnyugdíjas- is adott pénzt a rádió finanszírozásának segítésére, kérd ki a névsort (én láttam) te szerinted az évi 200 millió nettó osztalékot felvevő Gyurcsány-Dobrev pár neve szerepel rajta? És ugyanez igaz a Népszava alapítvány támogatására szervezett gyűjtésében is: számtalan kisember adott és szerinted a Gyurcsány házaspár szerepel közöttük? Többször mondtam most is fenntartom Gyurcsány 2005 ös felbukkanása valóban egy progresszív, nagyon reménykeltő korszakváltásnak tűnt a baloldalon. Az is tény, hogy Fletó nyerte meg a 2006 választásokat, éppúgy mint ahogy döntően neki köszönhető, hogy ma az nyilasok vannak 2/3-al hatalmon. És tételesen tudnék nagyon súlyos felsorolni nagyon súlyos politikai és kormányzati hibákat amelyeket kizárólag Fletó ötletei voltak és amelyek döntően hozzájárultak a baloldal csődjéhez (ha érdekel Benneteket később előveszek néhányat).

    Egyébként nekem mindegy, hogy ki tudja leváltani ezt az autoriter orbáni hordát csak váltsák le őket minél hamarabb, ha ez Gyurcsány nekem az is jó, csak jelenleg nemcsak nekem (így Bartusnak is -gondolom ő is szélsőbalos bozse szerint) tűnik úgy, hogy vele azaz Fletóval már nemhogy előre nem lehet, hanem sokkal inkább kizárólag hátra lehet menni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  49. kekec
    És még valami nekem is nagyon be tud jönni egy okos rétegpárt ilyen volt fénykorában az SZDSZ, de azt is tudomásul kell venni, hogy rétegpárttal különösen nem értelmiségivel (egyébként a DK nem az, hiszen nem kevés iskolázatlan, félművelt hatökör van az első, másod soraiban (és tudnék nem kis mutyistákat is felsorolni közöttük), programjuk semmi, ha csak nem a miskolci 3 napos panelprogramot nem számítjuk ide) választást ma különösen nem lehet nyerni. Gyurcsány az Orbántól balra (Debreceni, Bauer) illetve az MSZP-től jobbra gyűjtőpártot akar ami most csak azért koherens, mert a mostani „koalícióban” résztvevők többsége politikai értelemben hazátlan, csakhogy az orbáni korszakot követően remélhetőleg lesz még nálunk is egy európai értelemben vett tisztességes konzervatív párt, egy normális liberális formáció, és az MSZP gyaníthatóan halálos agonizálása miatt (valamelyik nagyon okos talán bozse leszocizott) lesz egy modern baloldali párt is. Nos ekkor maga Gyurcsány válik politikai értelemben hazátlanná nem beszélve arról, hogy személye nemcsak a baloldalt osztja a végletekig meg, hanem biztosan egységbe forrasztja középről a szélsőkig a jobboldalt, ami biztos gátja a demokratizálódásnak, a jogállami normák visszatérésének.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (8 szavazatból)
  50. Szegény gets and bozse ltd. nem elég, hogy mások kommentjének (nem beszélve Bartuséról) olvasása nélkül bérkommentelnek zavaros marhaságokat, de még kaptak ám mást feladatot is hiszen adott névre (mint az enyém) még azon nyomban a -, azaz a minusz gombot is meg kell nyomiuk. Ennyi -ráadásul bonyolult- feladat egyszerre nem lesz számukra megterhelő? -:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos