Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kiadják Nixon tanúvallomását 2011. november 10. csütörtök 12:57 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kiadják Nixon tanúvallomását

Washington – Mintegy négy évtized elteltével mindenki számára hozzáférhető lesz Richard Nixon néhai elnöknek a második elnöki periódusát leromboló Watergate-üggyel kapcsolatban tett tanúvallomása.

Négy hónappal azután, hogy egy bíró elrendelte az 1975. júliusában zárolt dokumentumok titkosításának feloldását, a Nixon Elnöki Könyvtár a mai naptól online elérhetővé teszi azokat, s az érdeklődők a kaliforniai létesítményben is betekinthetnek az aktákba. A történészek reményei szerint még világosabbá válnak azok a körülmények, amelyek tíz drámai hónap leforgása alatt oda vezettek, hogy az elnök a vádemelés fenyegetése árnyékában le kényszerült mondani.

Nixont annak idején kaliforniai otthonától nem messze hallgatták ki két egymást követő napon, összesen tizenegy órán át, amikor alelnöke, a helyébe lépő Gerald Ford elnöki kegyelemmel megoltalmazta őt a további jogkövetkezményektől. Nixonnak azonban a kegyelem birtokában is vigyáznia kellett arra, mit mond, mert ha kiderül, hogy eskü alatt hazudott, annak további következményei lehettek volna. Ez volt az első eset, hogy volt elnök vádesküdtszék előtt tanúskodott.

A nyilvánossá tétel komoly győzelmet jelent az azt forszírozó történészek számára, akiknek meg kellett birkózniuk a Fehér Ház ellenállásával. Az Obama adminisztráció azon a véleményen volt, hogy korai a titkosítás feloldása, miután az akkori hivatalos szereplők közül még sokan élnek.

A könyvtár több ezer oldalnyi egyéb Watergate-dokumentumot is közzétesz: hozzáférhetővé válnak Nixon azon visszaemlékezéseinek átiratai, amelyeket a politikus diktafonra mondott. Ezek között szerepel a visszaemlékezés 1970 májusára, amikor Nixon a Secret Service-szel a Lincoln Emlékműnél tüntető pacifistákhoz vitette magát, és szóba elegyedett a megdöbbent tömeggel. Arra kérte a jelenlévőket, megmozdulásuk „maradjon békés. Érezzék jól magukat Washingtonban, és ne keserű szájízzel távozzanak.”

A dokumentumok közzététele Royce Lamberth szövetségi kerületi bírónak köszönhető, aki júliusban úgy ítélt: Nixon tizenhét éve elhunyt, a Watergate valamennyi jelentősebb szereplője mostanra már megírta emlékiratait vagy elmondta élményeit, így a titkosítás okafogyottá vált.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Kiadják Nixon tanúvallomását, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Szerintem Ovi is követett el olyasmiket, mint Nixon! :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. gets,
    lehet, de fordítva már nem igaz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  3. Aki egyszer elnök volt annak amegszolitasa mindig is elnök marad, meg akkor is ha mar nincs hivatalban. Ez az ami tMO-n nem volna szabad bevezetni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. OV-t már mondhatják m.elnöknek. Mindenki megtapasztalta szavainak és tetteinek eredményét. Az elmúlt 20 év történése, ami az ő nevéhez fűződik, legfeljebb úgy marad a történelemben, mint Savonarola neve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

90 évesen elhunyt McGovern szenátor 2012. október 21. vasárnap | AN

Watergate ’40 2012. június 11. hétfő | AN

Közzétették Nixon szerelmes leveleit 2012. március 13. kedd | AN

Nyilvánosak a Pentagon Iratok 2011. június 13. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos