Ronai and Ronai
AMERIKAI

Watergate ’40 2012. június 11. hétfő 11:09 | AN Forrás: Washington Post/AN

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Watergate ’40
Washington – Harminchat évvel ezelőtt írt utoljára a Washington Postba a világ két legismertebb újságírója, Bob Woodward és Carl Bernstein, akiket 1976-ban Az elnök emberei (All the President’s Men) című filmben Robert Redford és Dustin Hoffman személyesített meg. Idén negyven éve annak, hogy kirobbant a botrány, ami Richard Milhous Nixonnak később az állásába került.
.
1972 nyarán a The Washington Post kishírként közölte, hogy betörtek a Watergate-ház egyik, irodának használt lakásába és a kárvallott Larry O’Brien, az amerikai Demokrata Párt akkori elnöke volt. A hír a legnagyobb amerikai belpolitikai válság kezdetét jelezte. Az elnököt sokáig „csak” azzal gyanúsították, hogy megpróbálta fedezni az ügyben érintett legközelebbi munkatársait, később ellenben már azt feltételezték, hogy Nixon személyesen adott utasítást a Demokrata Párt irodájába való behatolásra, mert lehallgató készüléket akart elhelyeztetni politikai riválisa telefonjába.
.
Az ügy azzal kezdődött, hogy öt embert tartóztattak le a Demokrata Nemzeti Bizottmány Watergate-komplexumban lévő irodáiba való betörésért, amelyre 1972. június 17-én került sor – azaz most vasárnap lesz negyven éve. Az FBI a betörőknél lévő pénz útját követve jutott el Nixon egyik adománygyűjtő alapjáig. Az elnök végül kénytelen volt lemondani, és csak azért nem helyezték vád alá, mert a helyébe lépő alelnök, Gerald Ford első dolga az volt, hogy elnöki kegyelemben részesítse volt főnökét.
.
Az ügyet annak idején cikksorozatában sikeresen meglovagoló, minden idők legnagyobb klasszikus scoopját produkáló Woodward és Bernstein a negyvenedik évforduló alkalmával felelevenítik fiatalságuk izgalmas napjait; ennek keretében helyeztek el rövid közös írást egykori munkaadójuk, a Washington Post Outlook (Kitekintő) című rovatába. Meggyőződésüknek adtak hangot, miszerint Nixon sokkal rosszabb volt, mint amilyennek akkor gondolták.
.
.
„A Watergate, amiről mi 1972 és 1974 között írtunk a Washington Postban, nem ugyanaz a Watergate, amilyennek ma ismerjük”, írták. „Csak ízelítő volt valami sokkal rosszabból.”
.
A két újságíró – akinek tevékenysége következtében egyértelművé vált, hogy a demokráciákban a sajtó gyakorlatilag a negyedik hatalmi ág – előadja: fiatal, oknyomozó riporterként nem lehetett tudomásuk mindarról, ami az elmúlt négy évtizedben fokozatosan napvilágot látott, így nem ismertek számos bizonyítékot, valamint Nixon titkos hangfelvételeit, de a szenátusi és képviselőházi meghallgatásokon elhangzottak egy részét sem.
.
Woodward és Bernstein számára a Nixon-éra a Watergate és a háború érájával egyenlő, miután az elnök az öt és fél, hatalomban töltött év alatt odahaza „öt háborút” folytatott: egyet a vietnami beavatkozást ellenzőkkel, egyet a sajtóval szemben, egyet a Demokrata Párttal szemben, egyet az igazságszolgáltatással s végül az utolsót önmagával szemben.
.
A két riporter megállapítása szerint „Nixon elnökként elveszítette erkölcsi tartását. Titkos hangfelvételei – és mindaz, ami azokból kiderül – minden valószínűség szerint öröksége legtartósabb darabjai. Hallani rajtuk, amint a végtelenségig arról beszél, neki mi lenne a jó, az ő helye mi lenne a történelemben, s mindenekfelett hallani a haragját, a gyűlölködést, a különféle bosszúterveket.”
.
Nixon 1974. augusztus 9-én adta fel a kilátástalan küzdelmet és búcsúzott a Fehér Háztól e szavakkal: „Soha ne feledjétek”, mondta munkatársainak és családtagjainak, „hogy mások gyűlölhetnek benneteket, de azok, akik gyűlölnek, nem győznek le, csak ha te is gyűlölöd őket, és így megsemmisíted önmagad.”
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Watergate ’40, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Érdekes, hogy magyar politikus ilyesmiért sosem bukott le!!!!!!
    Pedig hánnyal és hányszor megtörténhetett volna!!! :((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Amerikában sem leányálom a demokrácia, néha egy nemi aktusra emlékeztet. Viszont, ha kiderül a turpisság, menni kell az elkövetőnek.
    Mikor Simicskát nevezték ki az APEH élére, első dolga az volt, hogy számítógépes szakemberekkel bezárkózott az adatrögzítő irodába. Előtte a dolgozókat szabadságra küldte.
    Ezt nevezik a hosszú bájtok éjszakájának.
    Vizsgálat meg, nem történt, és még mennyi gyanús ügy, amiben nem indult vizsgálat a Fidesz érdekköréhez tartozó cégeknél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Habár állítólag antiszemita volt,Izraelnek segített a jom kippuri háborúban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Ketsegtelen teny,hogy amikor szuksege volt Kissingerre,allitolag azt mondta :”hivjatok fel a zsidot akarok valami kerdezni tole”…..
    Megjegyzem,egy amerikai elnok sem szereti a zsidokat,kulonosen Carter volt egy szemetlada,rohadt goreny es a mai napig is az….viszont amikor a demokrataknak kell az elnokvalasztasi kampanyukhoz a penz,rogton megtaljak a Hollywood-hoz vezeto utat…..gyomorforgato mind a ket reszrol…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. „Soha ne feledjétek”, mondta munkatársainak és családtagjainak, „hogy mások gyűlölhetnek benneteket, de azok, akik gyűlölnek, nem győznek le, csak ha te is gyűlölöd őket, és így megsemmisíted önmagad.”
    .
    Orbán vajon ismeri Nixon búcsúszavait?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Tánó:
    .
    “…Habár állítólag antiszemita volt,Izraelnek segített a jom kippuri háborúban…”
    .
    - Hogy antisemita volt- e… nem gondolom, de akár az volt, akár nem, egyszerűen segítenie kellett. Megmondom, miért.
    .
    Amikor az arabok kezdtek megint tönkre verve lenni, és nagyon fogytán volt a felszerelés (főleg a tankok, nehézfegyverzet), a szovjet azonnal nyomni kezdte nekik az új felszerelést.
    .
    Az akkor már szintén megfogyatkozott izraeli sereg ezt már nem bírta volna el, így, a Zusákok a szovjet lépés UTÁN kezdték el a légihidat.
    .
    Nem hagyhatták veszni a Zusákok Izraet, na nem a “zsidók” miatt, hanem mert
    ez volt a térség utolsó országa, mely:
    .
    1, kiszámítható stratégiai szövetségesük volt,
    .
    2, ez volt az egyedüli ország a térségben, ahol nem volt kőkemény szovjet jelenlét és befolyás, és- vagy nem is állt szándékában a szovjettel egyezkedni, sem szovjet szövetségeseket közvetlenül vagy közvetetten kiszolgálni,
    .
    3, ez volt az egyetlen olyan ország a térségben, mely fizikailag is képes volt a szovjet befolyást (értsd: háborús aktivitást az arabokon keresztül) feltartóztatni.
    .
    Mondhatni, Izrael volt az iszlámnácizmus, az “arab szociálfasizmus”, és a bolsevizmus elleni utolsó közel- keleti bástya.
    .
    Na, ezért nem hagyták veszni.
    .
    Az akkori Irán is valami ilyesmi volt, de ami ott történt, arra a zusákoknak nem volt ráhatása, ezért nem említettem most.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  7. Eldrad:Talán Golda Meir könyvében olvastam.A történetet ismerem.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Kiadják Nixon tanúvallomását 2011. november 10. csütörtök | RR

Bush népszerűbb mint Obama 2010. december 7. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos