Ronai and Ronai
AMERIKAI

A címvédés margójára 2011. október 10. hétfő 14:47 | AN Forrás: BBC

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A címvédés margójára

New York – Amit már a szezon felénél sejteni lehetett, vasárnap hivatalossá vált: Sebastian Vettel megvédte Formula-1-es vb-címét, ezzel minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnoka lett – 24 évesen és 98 naposan.

Noha a Japán Nagydíjon “csupán” a harmadik lett a győztes Jenson Button (McLaren) és a második Fernando Alonso (Ferrari) mögött, a Red Bull német pilótájának ez is bőven elég volt az üdvösséghez, és ahhoz, hogy a szezon hátralévő négy futamát kényelmesen autózza végig.

“Hálával tartozom a csapatnak, minden nap kőkeményen dolgoztak azért, hogy most itt ülhetek kétszeres világbajnokként”, mondta Vettel, majd külön köszönetet mondott annak az embernek, aki szerinte a legtöbbet tette érte a szezonban: Tommi Parmakoski személyi edzőnek. “Nagyon odafigyel rám, soha nem engedte, hogy ne a földön járjak. Mindig emlékeztetett rá, milyen szoros a mezőny, és gondoskodott róla, hogy a megfelelő lelki állapotban készüljek a versenyekre.”

Sebastian Vettel gyakorlatilag átgázolt a sportág egyik legerősebbnek tartott, öt világbajnokkal felálló mezőnyén, az F1 történetében ugyanis először fordult elő az, hogy valaki az egész idény során vezeti a világbajnokságot. A fiatal német idén tizenöt futamból kilencet megnyert, míg az időmérőkön 12-szer bizonyult a leggyorsabbnak.

Ugyancsak kiemelendő, hogy a megszerezhető 375 pontból 324-et gyűjtött be, ez 86,4 százalékos hatékonysági mutatót jelent, ami szintén rekord. (Az eddigi csúcsot a hétszeres világbajnok Michael Schumacher jegyezte, akinek 2002-es teljesítménye 84,7 százalékos volt.)

Az ideális íven…

Mindezek után aligha lehet kérdéses, Vettel megérdemelten duplázott, igaz, ehhez kellett egy olyan, majdhogynem tökéletesre hangolt versenygép is, mint az Adrian Newey által megálmodott RB7-es. Az autó dominanciájáról sok mindent elmond, hogy 2011-ben csupán egyvalaki volt képes legyőzni Vettelt az időmérőn, a szintén red bull-os Mark Webber (aki ennek ellenére egyszer sem állhatott fel a dobogó legtetejére).

“Őszintén gratulálok Sebastiannak, mindent megtett azért, hogy kétszeres világbajnok legyen”, méltatta az ausztrál csapattárs Vettelt, akinek teljesítményéről a mezőny többi tagja is elismerően nyilatkozott.

“Rendkívüli érzés látni, hogy ismét megnyerte a világbajnokságot – nagyon örülök neki, s egy kicsit még büszke is vagyok rá”, emelt kalapot Michael Schumacher.

Felipe Massa “nagyszerű srácnak”, Fernando Alonso “bámulatosnak” nevezte a címvédőt, a mclarenes Lewis Hamilton és Jenson Button pedig a hibátlan teljesítményt emelte ki vele kapcsolatban.

Talán nem túl nagy merészség kijelenteni, a szezon véget ért, legalábbis ami a pilóták versenyét illeti, a Red Bull-istállónak ugyanis még várnia kell a – szinte biztosnak tűnő – második világbajnoki cím megünneplésére.

[youtube o0pTTVkLKiY]

Sebastian Vettel portréja:

született: 1987. július 3., Heppenheim

lakóhely: Walchwil (Svájc)

családi állapota: nőtlen

magasság/testsúly: 174 cm/64 kg

hobbi: hódeszka, hegyikerékpár, úszás, fitnesz

jelenlegi csapata: Red Bull Racing (2009 óta)

előző csapatai: BMW-Sauber (2007-ben egy futam tartalékpilótaként), Toro Rosso (2007 augusztusától 2008 végéig) első GP: 2007. június 17., Egyesült Államok Nagydíja (BMW-Sauber) első GP-győzelem: 2008. szeptember 14., Olasz Nagydíj (Toro Rosso)

összes futam a Forma-1-ben: 62

futamgyőzelem: 25 (ebből 2011-ben 9)

első rajtkocka: 36

szerzett világbajnoki pontok: 1243,5

legnagyobb sikere: Forma-1-es világbajnok (2010, 2011) rekordok: az F1 legfiatalabb világbajnoka (23 évesen és 134 naposan), az F1 legfiatabb kétszeres világbajnoka (24 évesen és 98 naposan), az F1 legfiatalabb futamgyőztese (21 évesen és 73 naposan), az F1 legfiatalabb első rajtkockása (21 évesen és 72 naposan), az F1 legfiatalabb pontszerzője (19 évesen és 349 naposan)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Kellet ehhez az is hogy Mark Webber-nek gyakran voltak apróbb hibái a versenygépen. Ami Vettel-lel nem tudott előfordulni!?
    Hogy lehet ez????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Nem mehetünk el a mellett, hogy Vetteltől egyetlen versenyzőtársára sem hangzott el panasz, acsarkodás, és még kevésbé feljelentés. Nem csak tehetséges, hanem egy igen jól nevelt fiatalember, – pedig még német körülmények között is – igen szegény családban nőtt fel.
    Szemben a csapattársával Weberrel, Vettel soha nem nyilatkozott úgy, hogy majd alaposan megnehezíti csapattársának hogy elérje célját, a világbajnokságot.
    Remélhetőleg még sokat fogunk gyönyörködni vezetésébe, hiszen a köreit bemutató filmeken végig követhető, hogy szinte matematikai pontossággal a lehetséges legjobb nyomvonalat követi, és majdnem mindig a tapadási határon.
    Egyetlen tisztességes embernek sincsen oka azt hinni, hogy a Weber kocsiját rosszabbul állítják be, vagy nem olyan gyors az autója! Csak figyelni kell a vezetését és a mentalitását, és megtalálható a magyarázat a különbségre. Ez nem politika, hanem objektivitás és szakértelem kérdése!
    Valószínűsíteni, gáncsoskodni kétségessé tenni persze lehet, de ez egyszerűen öngól!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

F1: Räikkönen visszatéréséről beszélnek 2011. szeptember 23. péntek | AN

Lewis Hamilton szerint a siker kockázattal jár 2011. szeptember 21. szerda | AN

Vettel Monzában is verhetetlennek bizonyult 2011. szeptember 11. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos