Ronai and Ronai
AMERIKAI

Petraeus beszámolt az elnöknek Afganisztánról 2011. június 17. péntek 8:56 | Rákócza Richárd Forrás: AP

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Petraeus beszámolt az elnöknek Afganisztánról

Washington – Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai haderő főparancsnoka, David Petraeus a csapatcsökkentés különféle módozatait terjesztette Barack Obama elé, jelezve, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a végső elképzelést.

Az Obama adminisztráció részint a közvélemény támogatásának csökkenésével, részint a riasztó költségekkel indokolva akarja feladni Afganisztánt, ahol tízévi beavatkozás után sem sikerült nemhogy a demokrácia meghonosítása, de még az sem, hogy egy viszonylag stabil kormányzat jöjjön létre, ami képes hatalmát gyakorolni ha nem is az egész országban, de legalább Kabulban és környékén.

Valószínű, hogy a végtelenségig korrupt Karzai rezsimnek a NATO-erők teljes kivonása után ugyanaz lenne a sorsa, mint ami a szovjet kegyenceké volt a szovjet erők kivonását követően. A különbség csak annyi, hogy ezúttal nem szabadságharcosok, hanem hétpróbás terroristák ölébe hull a hatalom.

Obama kampánya az amerikai katonai beavatkozások szükségességének megkérdőjelezését hordozta magában, ehhez képest az elmúlt két évben az afganisztáni amerikai kontingens létszáma 34 ezerről 100 ezerre nőtt. Az országban eddig 1600 amerikai katona halt hősi halált. Azt követően, hogy a CIA május másodikán megsemmisítette Oszama bin Laden al-Kaida vezért pakisztáni búvóhelyén, megerősödtek azok a hangok, amelyek követelik: az Egyesült Államok vállaljon a jelenleginél jóval visszafogottabb szerepet az afganisztáni terrorszervezetek féken tartásában.

A háború tízéves stratégiai mérlegét megvonva elmondható, hogy a NATO-erők intenzív nyomás alá helyezték a dél-afganisztáni tálib lázadókat, akik azonban ennek hatására szétszóródtak az egész országban, és egyre inkább benyomultak Pakisztánba is. Az afganisztáni háború évente 110 milliárd dollárt emészt fel; ehhez jönnek azok a további nyugati dollármilliárdok, amelyeket segély formában utaltak ki. Utóbbiak minden nyom nélkül eltűnnek http://nepszava.com/2011/06/amerika/destabilizalja-afganisztant-az-amerikai-segely.html a világ legkorruptabb adminisztrációja, a megfelelő összeg ellenében elfogott terroristákat is futni hagyó Hamid Karzai-féle kabuli bábkormány fekete bugyraiban.

A válság idején az afganisztáni beavatkozás irdatlan költségeivel lehet a legjobban érvelni. Kérdés azonban, mennyibe kerülhet később az Egyesült Államoknak, ha az országot a sorsára hagyja, s Afganisztánban ismét szabad kezet kap, sőt állami hatalomhoz jut az iszlamista terror legfékevesztettebb formája. Egy államhatalomhoz jutott Talibán a korábbihoz képest alaposan megerősödve ismét a globális terror eszközéhez nyúlna, és annak elhárítása, valamint az általa okozott károk minden további nélkül meghaladhatják a mostani számla összegét.

A csapatkivonásokkal kapcsolatban már eddig is számos találgatás látott napvilágot, nagyjából azonban el lehetett könyvelni, hogy a harcoló alakulatok, vagy azok nagyobbik része 2014-ig mindenképp marad – aztán majd meglátják. Robert Gates távozó védelmi miniszter utalt arra, hogy egy elkapkodott csapatcsökkentés veszélybe sodorná még azt a nehezen megszerzett eredményt is, amit az afganisztáni fronton az elmúlt tíz évben tudtak kicsikarni.

Ami bizonyosnak tűnik: júliusban mintegy nyolcszáz ember – konkrétan az Oklahomai Nemzeti Gárda 45. lövészhadosztálya harcoló egységei – ment volna Afganisztánba, őket azonban más küldetésre Kuvaitba irányítják.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Ha az USA és szövetségesei kivonulnak, fél év se kell, hogy visszatérjen a drogból és külső-belső támogatóktól pénzügyileg meghizlalt, ereje teljébe lévő Talibán. Megölik Karzait és korrupt haverjait, majd Amerika Pakisztán mellé ismét Afganisztánt találja terrorfészekként, és ez azon túl, hogy anyagilag sokkal többe fog kerülni, újabb merényletek lesznek várhatóak szerte a nyugati világban. Jobb lett volna csak a terroristák levadászására, megölésére koncentrálni, ahol csak vannak, és nem belefolyni ebbe az istenverte, örök vesztes népség mindennapjaiba. Nem vagyunk angyalok, hogy az évszázados szegénységükre gyógyírt adjunk, ha ők egyszerűen nem képesek élni az elmúlt évtized adta lehetőségekkel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. “…tízévi beavatkozás után sem sikerült nemhogy a demokrácia meghonosítása…”

    - Igazából a cél soha nem ez volt, nem is lehetett ez.

    Egy több évezrede totális törzsi anarchiában, kőkorszaki szinten vegetáló népességtől nem is várható el semmiféle szervezett állami szintű tevékenység, nem hogy “demokrácia”…

    A cél az volt, hogy az iszlámnácizmus által kirobbantott világméretű háborút áttegyék az iszlámnácik területeire, és ez sikerült is.

    Csak az a gáz, hogy ez a háború soha nem lesz elég hatékony, míg ultraliberális vezérpolitikusok mondják meg, hogyan vadásszon a Katona az egész földi civilizációt veszélyeztető iszlamistákra.

    Ilyen ellenséggel szemben nincs más lehetőség, mint visszatérni a 17. századi hadviselési módszerekhez. Sajnálom, ez van: vagy MI, vagy ők.

    Animebj:

    “…Jobb lett volna csak a terroristák levadászására, megölésére koncentrálni, ahol csak vannak, és nem belefolyni ebbe az istenverte, örök vesztes népség mindennapjaiba…”

    Alapvetően igaz, de azt azért nem vethetjük az euro- atlantiak szemére, hogy megpróbálták ezeknek a szubhumánoknak megmutatni, hogy másképp is lehet élni, nem csak állat alatti szinten.

    Ami meg a terroristák levadászását illeti, hát, mit mondjak, az ottani népesség fele terrortámogató, a többi meg vagy be van fenyítve, ezért ad menedéket a terrorgengeknek, vagy annyira korrupt, hogy BÁRMIT megtenne, ha kap egy halom kábítószert, lóvét, rabszolgákat, vagy egyéb “vagyontárgyat”.

    Van egy remek könyv, Steven Pressfield: Az afgán hadjárat.

    A III. Alexandrosz- féle afgán hadjáratról van szó, félreértés ne essék… namost, ebben a könyvben kitűnően le van írva, miféle népességek, miféle állat alatti szokások, eszmék voltak már akkor is arrafelé… azóta eltellt 2300 év, és semmit nem változtak.

    Ami egyébként engem nem érdekelne, egye meg a fene őket.
    De az már érdekel, hogy a civilizációra soha nem látott mértékű veszély tört rá, mely veszély egyik forrása pont ez a sz***rfészek.

    Erre pedig egyféle válasz létezik… és az nem a korlátozott háború, meg a helyi népek “megnyerése”, ami eleve lehetetlen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Allen tábornok az európai NATO élén 2012. október 11. csütörtök | AN

Nem hozza zavarba az erő alkalmazása 2012. május 29. kedd | AN

Meghalt négy NATO-katona Afganisztánban 2012. május 27. vasárnap

Távozik posztjáról a kabuli amerikai követ 2012. május 24. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos