Ronai and Ronai
AMERIKAI

Destabilizálja Afganisztánt az amerikai segély 2011. június 9. csütörtök 19:31 | AN Forrás: Christian Science Monitor

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Destabilizálja Afganisztánt az amerikai segély

Washington/Kabul – Az átfogó kongresszusi jelentés szerint a közép-ázsiai feudális államba beleölt dollármilliárdok csak arra voltak jók, hogy még inkább megszilárdítsák a korrupciót. Ha az amerikai csapatokat valóban kivonják, Afganisztánban valamennyi stabilizációs programnak lőttek.

Tíz év alatt elképesztő összeget, 19 milliárd dollárt költött az Egyesült Államok Afganisztán stabilizálására, de ezt az összeget megerőltetés nélkül fölzabálta a minden képzeletet felülmúló baksisrendszer, amit nem sikerült megváltoztatni. És ha eddig nem sikerült, valószínűtlen, hogy a még hátralévő időben sikerülni fog.

A Szenátus külügyi bizottságának jelentése arra figyelmeztet, hogy miközben Amerika jelenleg minden más országnál erőteljesebben segélyezi Afganisztánt, ennek a világon semmi látszata, vagy ha van hatása, az negatív. A pénz sok esetben az amúgy is mértéktelen korrupciót pörgette fel, és így még reménytelenebb helyzetbe hozta a világ egyik legszegényebb országának leszakadó régiói lakosságát.

A jelentés megállapítása szerint az ország stabilizálására szánt segélyprogramok – valamint az azokkal járó irdatlan összegek – az Egyesült Államok afganisztáni terrorellenes stratégiájának lényegét képezik. „Stratégiánk feltételezi, hogy a rövidtávú segélyezés stabilitást eredményez a felkelőkkel szembeni műveletekben és ’megnyeri a szíveket és az agyakat’. Ezt azonban csak korlátozott mértékben támasztják alá az afganisztáni tapasztalatok.”

A jelentés ezzel még finoman fogalmaz – a valóság az, hogy a pénz pozitív hatása nada, nem létezik. A dokumentum arra is rámutat, hogy az országba beáramló pénz felpumpálhatja a kondérhoz közel ülők javadalmazását – akár az afgán átlagfizetés tízszeresére is –, emellett azonban csak a korrupciót fűti. Hosszú távon a segély az ország totális összeomlását eredményezheti, mert az amerikai és más külföldi csapatok távozása után Afganisztán nem lesz képes a megkezdett folyamatok folytatására.

John Kerry demokrata massachusettsi szenátor kimondta: „Meg kell kockáztatnunk a feltevést, hogy stabilizációs programjaink jelen formájukban a stabilizálódás ellen hatnak.” Erre utal az is, hogy világbanki adatok szerint az ország rekorder: nem létezik még egy állam a Földön, aminek a GDP-je 97 %-át külföldi segélyek tennék ki. A maradék a kábítószer előállításából és forgalmazásából származik.

Mindennek fényében sokan értetlenül állnak Barack Obama azon kívánsága előtt, hogy az Egyesült Államok a 2012-es költségvetési évben emelje 3,2 milliárdra az afgán segélyt – miközben maga Amerika képtelen kikászálódni a válságból, sőt, a szövetségi kormány működése is csak augusztusig látszik biztosítottnak.

„Geostratégiai érdekeinket a terrorizmuson kívül az adósság, a gazdasági verseny, az energia- és élelmiszerárak, a tömegpusztító fegyverek elterjedése és számos más dolog is fenyegeti”, jelentette ki Richard Lugar indianai republikánus szenátor. „E problémák megoldása megnehezedik, ha túl sok forrást ölünk egy országba, amely történelmileg ellenállt a nemzetépítő kísérleteknek.” Lugar arra is felhívta a figyelmet, hogy a segély maga csak kis része annak, amibe az afganisztáni rendfenntartás kerül. Az Egyesült Államok évente százmilliárdot költ erre az országra, és ennek nem sok látszatja van.

A jelentés szerzői meg nem vonnák a segélyeket Afganisztántól, ellenben azokat feltételhez kötnék, megállítanák például az inflációs bérkiáramlást, ami mögött az égvilágon semmiféle gazdasági teljesítményt nem lehet még nagyítóval sem felfedezni. De ilyen teljesítményt a segélyek sem generálnak. A dollármilliárdokat a kabuli adminisztráció az utolsó centig elkölti önmaga fenntartására. A jövőben ebből a pénzből utaknak és iskoláknak kell épülniük.

Nagy kérdés azonban, hogy sikerülhet-e megszüntetni a korrupciót anélkül, hogy felszámolnák magát az országot, vagy a kettő már egy. Ryan Crocker kabuli amerikai nagykövet szerint a korrupció az ország rákfenéje, aláás az államtól a gazdaságon át a foglalkoztatásig mindent. A megoldás az lehet, hogy a segélyek kizárólag célzott támogatások formájában használhatók, és így nem, vagy nem olyan mértékben lehet szétlopni őket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Lizicska Krisztián

    Vajon az USA mért öl 19 milliárd dollárt afganisztánba? Mért visz ki pénzt a saját országából ahol, szükség lenne rá? És Obama a rendkívül előre látó, legszuperebb ember a világon, Miért emeli 3.2 milliárdal az afgán segélyt? Meg mondták neki? De vajon miért? – Nevetséges.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. “…a kabuli bábkormány szétlopta a pénzt…”

    - Néha a magyarázat annyira egyszerű, hogy éppen attól tűnik hihetetlennek.

    “…az USA mért öl 19 milliárd dollárt afganisztánba?..”

    - Mert úgy gondolták – tévesen – hogy ezeken érdemes, és lehet segíteni.

    Érdemesnek érdemes lenne, csak nem lehet.

    “…Obama a rendkívül előre látó, legszuperebb ember a világon…”

    - WTF???

    Ezt meg ki, és mikor állította?

    “…Miért emeli 3.2 milliárdal az afgán segélyt? ..”

    1,
    Nem ő “emeli”, ő nem “emelhet” semmit, legfeljebb súlyokat a konditeremben.
    A Kongresszus, és a Képoviselőház “emelhet” egy másik országnak nyújtott segélyt. Az elnök max. javasolhatja, aztán jóváhagyhatja, mármint, ha az említett két törvényhozó szerv megszavazza.
    2,
    Azért emelték meg a segélyt, mert még mindig azt hiszik- tévesen – hogy lehet ott segíteni.

    “…De vajon miért?…”

    - Ezért.

    “…Nevetséges…”

    - Nem. Inkább tragikus, hogy egy nép saját magát csinálja ki (mármint, a különféle afgán népekre gondoltam).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Lizicska Krisztian

    Eldrad:

    A Kabuli kormány hogyan tud szét,ellopni 19 milliárdot, mert számomra felfoghatatlan!? Felfoghatatlan, mert nem buták és figyelik minden lépésüket.
    Tudod, meglehet, hogy az a 19 billio valakinek a zsebébe landol, és nem érdekel, hogy kinek a zsebét izzasztja, az jobban aggaszt, hogy hülyítik a népet. – Bár ez csak egy erős vízió. /erre értettem, hogy nevetséges

    -Mindennek fényében sokan értetlenül állnak Barack Obama azon /kívánsága/ előtt, hogy az Egyesült Államok a 2012-es költségvetési évben emelje 3,2 milliárdra az afgán segélyt –

    Rosszul fogalmaztam, máskor pontosabb leszek. Amúgy tudtommal a kívánságok általában teljesülnek:)

    Igen, azt hogy: Obama a rendkívül előre látó, legszuperebb ember a világon
    Béke Nobel-díj úgy, hogy az országa háborúzik? Ilyenkor nem az elnök a Főparancsnok? -érdekes, hát nem a megmentőnek állítják be?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. 2 MRD dollár. 4000 t ópium. Csak véletlen egybeesés?

    A katonai szállítmányozás a drogkereskedelem legbiztonságosabb, legegyszerűbb, és ezért Afganisztánban ahol a világ ópiumának 90% termelik, a legelterjettebb módja. Afganisztán GDP-jének 97 %-át külföldi segélyek teszik ki. A maradék 0,3 % származik az ópium termesztésből. Aha. Hát persze.
    Tehát a cikk írója szerint 4000 t ópium csak 60 millió dollárt ér. Hát nem. Ott se.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos