Ronai and Ronai
AMERIKAI

Olajláz Texasban 2011. május 29. vasárnap 2:14 Forrás: The New York Times

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Olajláz Texasban

Catarina, Texas – Az új olajkitermelő technológiak fellendítették a gazdaságot ebben az álmos texasi faluban, de az anyagi haszon miatti örömöt tompítják a környezet iránti aggodalmak.

A Catarina és Carrizo Springs közti országút mentén néhány éve benzinkutat is alig lehetett találni. Ma egy tucat olajkitermelő cég van itt jelen, és a tervek szerint jövőre háromezer új olajkutat fúrnak.

Eagle Ford, az újonnan felfedezett texasi olajmező nem hagyományos, folyékony olajjal rendelkezik, hanem agyagpalában megszilárdult, bitumenhez hasonló állagú szilárd olajjal. A kitermelés „hidraulikus tördeléssel” történik, amit a köznyelv angolul „fracking”-nek hív. Ez a módszer homok, víz és kémiai anyagok magas nyomású belövésével fellazítja a kőréteget, és lehetővé teszi az olaj kivonását.

Eagle Fordban az első olajkutat csak három éve fúrták, de ma már napi százezer hordó olajat termelnek ki, ami Ecuador napi olajkitermelésének mintegy az ötöde. A hasonló módon üzemelő Bakken Field nevű észak-dakotai olajmező napi hozama 400 ezer hordó.

Részben az olajnak köszönhetően Észak-Dakotát elkerülte a recesszió, és a korábban gazdaságilag elmaradottnak számító texasi régióban is megduplázódtak az ingatlanárak, rekord forgalmat bonyolítanak le az éttermek és a szállodák. Az örömbe viszont egy kis üröm is vegyül, mivel a hidraulikus tördelés veszélyezteti az ivóvízkészletek mennyiségét és minőségét. Az olajcégek a felhasznált víz visszaforgatásával tervezik megoldani ezt a problémát.

Figyelemre méltó, hogy ezeket az olajmezőket gyakorlatilag értéktelennek minősítették öt évvel ezelőtt. Az új kitermelési módszerek csak akkor váltak kifizetődővé, mikor az olaj ára a hordónkénti 60 dollár fölé kúszott. Ha azonban az ár hordónként 100 dollár körül marad, az agyagpalába fúrt olajkutakba fektetett pénz nyolc hónap alatt megtérül.

Ha a környezetvédelmi problámákat sikerül megoldani, a nem hagyományos olajkitermelés lehet az USA energiafüggetlenségének a kulcsa.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Pont most néztem a Spektrumon egy filmet az “alternatív” enrgiákról…
    Csak egy akadály hárul mindezek elé, mégpedig az á r . A magyar film mégis közönyösöknek nevezi az ezekkel nem élő vásárlókat. Pedig azt tudni illik, hogy
    A P É N Z B E S Z É L , A K U T Y A U G A T .
    sk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Texas volt kormányzója 2011. május 30. hétfő | AN

Új amerikai szankciók Irán ellen 2011. május 25. szerda | AN

Idegesíti Amerikát a kubai olajkutatás 2011. május 18. szerda | AN

Texas le van égve 2011. május 13. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos