Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szigorú ellenőrzések szükségesek 2011. április 13. szerda 7:29 Forrás: europarl.europa.eu

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szigorú ellenőrzések szükségesek

Szakemberek már régóta figyelmeztetnek az antibiotikumok túladagolása okozta veszélyekre. A túladagolás következtében kialakuló rezisztencia az állatoknál is megfigyelhető, az állati húsok fogyasztásával pedig az embernél is kialakulhat. Paolo de Castro, a mezőgazdasági szakbizottság elnöke ebben a témában készített állásfoglalás‑tervezetet, amelyben alaposabb kutatást, elemzést, és az antibiotikumok mérsékeltebb alkalmazását szorgalmazza.

Európában jelenleg az antibiotikumok felét állatok kezelésére használják. Ez megnöveli annak a kockázatát, hogy az állatok rezisztenssé váljanak az antibiotikumokkal szemben, ami hosszú távon nem kis gondot okozhat az európai állattenyésztés számára. Az antibiotikumokat ugyanakkor nem csak a betegségek kezelésére, hanem megelőzés céljából, illetve az állatok növekedésének elősegítése érdekében is használják.

Kedden a Parlament mezőgazdasági szakbizottsága foglalkozott a kérdéssel. A témában készült állásfoglalás-tervezet szerint először is csökkenteni kell az antibiotikumok használatát, hogy továbbra is hatékonyan lehessen őket alkalmazni a betegségek kezelésére emberek és állatok körében egyaránt.

Paolo de Castro a mezőgazdasági szakbizottság elnöke

A házi kedvencek is terjeszthetik a baktériumot

Az állatok ellenállása az antibiotikumokkal szemben közegészségügyi szempontból is problémát vet fel. A rezisztencia az állatok húsának fogyasztásával az élelmiszerláncba is bekerülhet. A házi kedvencek is baktériumgazdák lehetnek, amely szintén megnöveli az antibiotikum-rezisztencia továbbterjedésének esélyét.

Az állásfoglalás többek között ezért a kiterjedt adatgyűjtést, és a problémával kapcsolatos további kutatásokat javasol. Fel kell mérni, hogy pontosan milyen célból és milyen mennyiségben használják az antimikrobiális hatású készítményeket. Emellett jobban fel kell hívni a gazdák és az állatorvosok figyelmét arra, hogy milyen kockázatokkal járhat az ilyen készítmények túlzott használata.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Jobb a fokhagyma az antibiotikumnál 2012. május 3. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos