Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megkegyelmeztek a rég halott kormányzónak 2011. április 13. szerda 17:27 | AN Forrás: Reuters

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megkegyelmeztek a rég halott kormányzónak

Raleigh, Észak-Karolina – William Woods Holden volt Amerika első kormányzója, akit vád alá helyeztek és elmozdítottak hivatalából. Bűne az volt, hogy meg akarta fékezni a Ku Klux Klán terrorját.

Észak-Karolina szenátorai egyhangú szavazattal semmisítették meg az 1871. évi döntést, amelynek értelmében Holdennek azért kellett hivatalából távoznia, mert kísérletet tett a Rekonstrukció után alakult, mai napig létező rasszista terrorszervezet megzabolázására.

Az aktusra a raleigh-i Kapitóliumban került sor, ahol annak idején, negyvennégy napi tárgyalás után bűnösnek találták Holdent. Vád alá helyezését 1870-ben egy Klán-tag indítványozta; a mostani kegyelmi határozatot a Szenátus afro-amerikai jegyzője, Lee Settle olvasta fel.

Holden kormányzó eredetileg a rabszolgatartás és az elszakadás híve volt, nézetei fokozatosan változtak meg, miközben kiábrándult a Konföderációból és a Republikánus Pártból is; később átlépett a demokratákhoz. Az 1868. július 4-én tartott beiktatásakor hitet tett amellett, hogy a polgárháború utáni Rekonstrukció – azaz a legyőzött Dél gazdaságának és társadalmának északi útmutatással történő átalakítása – fehérek és feketék számára egyaránt hasznos lesz.

Akkoriban azonban még a fehér Demokraták közül is sokan úgy érezték, a Rekonstrukciót ráerőltetik a volt Konföderációra, és azon voltak, hogy az 1870-es választásokon visszaszerezzék a hatalmat. Erőfeszítéseikben támogatta őket a Ku Klux Klán gyilkosságokkal, kínzásokkal és megfélemlítésekkel tarkított terrorhadjárata.

Holden 1870-ben szükségállapotot hirdetett Észak-Karolina két olyan megyéjében, ahol a Klán a legvadabbul tombolt, és milíciája mintegy száz szélsőségest letartóztatott. Bíró elé kellett volna őket állítania, de nem tette, mert tudta, hogy a bírók általában rokonszenveznek a Klánnal. Papíron törvénytelenséget követett el, és ez lett a veszte. A választásokon nyertes demokraták azon nyomban vád alá helyezték, a Szenátus bűnösnek találta és lemondatta.

Holdennek később kegyelmet ajánlottak, amit ő visszautasított, mondván semmi rosszat nem tett. Elbocsátása után Washingtonba utazott, ahol visszatért régebbi foglalatosságához, az újságíráshoz. Raleighbe akkor tért vissza, amikor Ulysses Grant elnök postamesterré nevezte ki; ebben a minőségében 1873 és 1881 között szolgált. A raleigh-i republikánusok nyomására James Garfield elnök nem hosszabbította meg megbízatását.

A volt kormányzó 1892-ben hunyt el, sírja a Historic Oakwood temetőben látható.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Megkegyelmeztek a rég halott kormányzónak, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Csendesen emlékeznek a polgárháborúról 2011. április 10. vasárnap | AN

Missisippi már nem rasszista 2011. március 29. kedd | AN

Jemen a polgárháború szélén 2011. március 25. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos