Ronai and Ronai
AMERIKAI

Magyar művész sikere San Francisco-ban 2013. november 19. kedd 17:48 | Lázár György

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Magyar művész sikere San Francisco-ban

Zavartan forgatom a néhány soros meghívót.  San Francisco belvárosában, az Atelier Galéria előtt állok, és nem tudom hogy jó helyre jöttem-e.  Elnéztem a címet?   Én egy kis stúdiótárlatra számítottam, de ez egy tágas kiállítóterem a kaliforniai metropolis egyik legforgalmasabb utcáján.

Festők ezrei álmodnak arról, hogy San Francisco-ban éljenek, dolgozzanak és kiállítsanak; kíméletlen a verseny. Hogyan kerülhetett ide ez a Békéscsabáról elszármazott festő?  Ráadásul önálló kiállítása van, 16 vászna lóg a falakon két teljes hónapig.

A megnyitóra sokan eljöttek.  Gena Banducci, a galéria vezetője, sajtóanyagot nyom a kezembe, elmondja, hogy az Academy of Art University legtehetségesebbjeinek adnak lehetőséget a bemutatkozásra.  Ez az első eset, hogy mesterkurzusukon végzett művésznek önálló tárlatot rendeztek.  Jól hallottam?  Első eset?  Igen, az.

Az 1929-ben alapított művészeti magánegyetem a legnagyobb az Egyesült Államokban.  Borsos a tandíj, a hallgatók stúdiói a város történelmi épületeiben találhatóak­, és 90%-os a lemorzsolódás.  A mesterkurzusra csak korábbi teljesítményt felmutató művészeket fogadnak el.

Simon az utolsó két évben készült olajfestményeivel mutatkozik be.  Állandóan festek – magyarázza.  Domináns színei a fehér, a fekete és főleg a szürke, annak minden elképzelhető árnyalata.  Alig látok sárgát vagy vöröset.  Képei gondosan szerkesztettek, a fény és árnyék játéka,  egyfajta rejtett, intuitiv struktura jellemzi azokat.  Határozott,  tudja hogy mit akar mondani, nem bizonytalan, nem csapongó.  A tárlat gondosan szerkesztett, átgondoltan válogatta képeit.  Jól ismeri a vásznat,  a festéket, a texturát; keményen dolgozó, fegyelmezett művészembernek tűnik.  A témák egyszerűek, első pillantásra legalábbis annak tűnnek, de meglep a nüanszok, a rezdülések kidolgozása.  Képei alapján idősebbnek gondolom Simon-Mazulát.

40 éves. Szegeden rajz-matematika szakot végzett, majd Békéscsabán tanárkodott.  Ezután Budapest következett, számítógépes grafika és filmkészítés.  Nekem tetszik a Halászbástyán forgatott  Snap című rövidfilmje.  Dubajban is dolgozott, majd jött a nagy elhatározás;  San Francisco és festőiskola.  Beleszeretett a Bay Area Figurative Movement-be.  Hát igen, nem csodálom, Diebenkorn, Thiebaud iskolát teremtettek.

A megnyitón egy afroamerikai úriemberrel beszélgetek, számítógépes játékgrafikát tanít.  Tibor nagyon erős festő – mondja és bólogat.  Egy pohár pohár Chardonnay-t szürcsölök amikor ismerősbe botlok,  Tibor olyan szerény – súgja.

Az árjegyzéket kétkedéssel vegyes mosollyal forgatom, a képek árai ötezer dollárig (kb. egy millió Ft) is felszaladnak.  Nem túl magasak az árak? – érdeklődök.  Nathan, a kiállítás egyik szervezője elmondja, hogy egy képet már el is adtak.  Eladtak?  Alig egy órája nyílt a kiállítás.  Igen, egy már elment, a többi is el fog – nyugtat meg.

Néhány nappal később a galériával szemközti kávézóban ülök Simon-Mazulával, és azt kérdezem tőle, hogy milyen érzés kiállításának plakátját látni az utca túloldalán.  Csak most kezdem felfogni – magyarázza. Az American Art Collector októberi száma is lehozta tárlatát, de az indulás nehéz volt.  Borzasztóan drága a város, szerencsére felesége, Diána, mindenben segít, felvették egymás családnevét amikor egybekeltek. Onnan a Mazula.  Kellemes, udvarias, nyugodt, mintha a szomszédos felhőkarcolóból kilépett bankárral beszélgetnék.

Régebben a vásznaimat is magam feszítettem – magyarázza, és hosszasan beszél festékkeverési technikájáról.  Mindennel festek, néha a kezemmel is – elmosolyodik.  Dubajban élénkebb szineket használt, de San Francisco-ban a szürke dominál.   Az óceáni köd színe ez, amely olyan gyakran beborítja a várost.  Falfreskót is csinált egy iskolának, és valóban gondosan szerkeszti képeit.  Elvégre matematikát is tanítottam  – mondja.  A néhai Schéner Mihály nagy hatással volt rá, sokat beszélgettek, nagyon bíztatta. Elmondja, hogy Amerika megváltoztatta, festőként is sokat nőtt.  Néha ma is vívok, segít a koncentrálásban – teszi hozzá.  Fiatalabb korában ifjúsági vívóversenyekre is járt.

A teámat kortyolom és arra gondolok, hogy bátor ember Simon-Mazula.  Félvilágnyira szülőföldjétől, elképesztően sok munkával, egycsapásra berobbant Amerika művészvilágába.   Egykoron a fiatal Diebenkorn is San Francisco-i szólókiállítással indította el a karrierjét.

A kávézó előtt búcsúzunk.  Szemközt plakát hírdeti, hogy Simon-Mazula Tibor önálló kiállítását a feltörekvő tehetségek sorozatban rendezték meg.  Elindulok a földalatti megállója felé.

(Simon-Mazula Tibor szólókiálítása december elsejéig látható az Egyesült Államokban. Atelier Galéria, 79 New Montgomery Street, San Francisco, Kalifornia)

A kiállítás megnyitójának képei az alábbi weboldalon találhatóak.

http://www.aaugalleries.com/

A művészt bemutató amerikai videó itt látható.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (26 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +27 ( 27 szavazatból)
Magyar művész sikere San Francisco-ban, 4.9 out of 5 based on 26 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Jó volt olvasni róla. Gratulálok a fiatalembernek!Nem kis út, amit megtett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  2. Jó nézni a képeit. Meg a művészt is a videón.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. Végre valami, ami nem politikai mocsok. Amibe nem tudtak belegyalogolni a horthysta neonácik.
    Jó tudni, hogy ez is létezik a világban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (14 szavazatból)
  4. Gratulálok a művésznek és köszönöm a tudósítást.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Itt megmutatja a festőmüvesz a munkajat,ahol ertekelik! Gratulalok a muvesznek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Kedves Oldberg, Dicséretes hogy tudna örülni egy politikamentes cikknek, hírnek. Azonban Ön mégis igyekszik viszályt kelteni. Nem értem mi keresnivalója van a hozzászólásoknál Vitéz nagybányai Horthy Miklósnak, na meg a neonáciknak?
    Kérem ne is válaszoljon. Ön önmaga paródiája.

    Gratulálok a művésznek, sok sikert kívánok neki. A képei ízlésesek és nagyon festőiek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Simca ! Gratulálunk !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Elveszett Leonardót állítanak ki Londonban 2011. július 12. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos