Ronai and Ronai
AMERIKAI

Rózsa Mihály: A forradalomtól nem kell félni 2013. szeptember 26. csütörtök 14:29

  • Hozzászólások(74)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Rózsa Mihály: A forradalomtól nem kell félni

Tegnap egy nagyon érdekes beszélgetésen vehettem részt a Firkász étteremben a Liberális Klub rendezésében. Tarján András barátom, a zseniális Bitó Lacival beszélgetett. Az egész beszélgetés rendkívül érdekes volt, aki nem jött el, az bánhatja. De volt a Bitónak egy nagyon érdekes gondolatmenete, amitől nem tudok szabadulni.

Emlékeztetett minket arra, hogy nagyon sokan szeretik idézni Bibónak azt a mondatát, hogy demokratának lenni annyi, mint nem félni. Csakhogy azt már kevesen teszik hozzá, hogy Bibó részletesen ki is fejti, hogy mi az, amitől nem kell félni. És nagyon fontos gondolata ezek között, hogy a forradalomtól nem kell félni!

Láthattuk már a választási törvény erőszakos és egyoldalú megváltoztatásánál, hogy a Fidesz mit akar kezdeni a jogállammal, miként is viszonyul a szabad választások intézményéhez. Baján meg is mutatta, mennyire tiszteli a választási tisztaságot. És ott lebeghet előttünk a határon túliak szavazati jogának kérdése, akik levélben szavazhatnak, ellenőrizetlenül, nem is feltétlenül személyesen ők adhatják így le szavazatukat, hanem más is megteheti ezt helyettük. Felmerül a kérdés, hogy lehet-e hatalmat váltani békésen, demokratikus úton a jelenlegi csapdahelyzetben? Lehet-e ott békésen hatalmat váltani, ahol a választóról listák készülnek, ahol, ha nem kedvező eredmény születik a végén, akkor aki a “rossz oldalon” állt, elveszítheti állását, egzisztenciáját, vagy akár koncepciós perbe is keveredhet? Lehet-e ott békésen változást elérni, ahol a hatalom a hatalmat koncként védi? Bibó azt is mondta: a kommunista akkor a legveszélyesebb, amikor már nem az elvet védi, hanem kizárólag a zsákmányt. Ez erre a neokommunista hatalomra is – sajnos félek – igaz.

Az emberek többsége nyugalomban és békében szeretne élni. A forradalomtól természetesen viszolyog, hiszen nagyon ritka a vértelen forradalom, ahol meg vér folyik, szinte elkerülhetetlen az ártatlan véráldozat. Ezt jó lenne elkerülni. Amíg lehet. Min van a hangsúly? Az elkerülésen, vagy az amíg még leheten? Ha az utóbbin, akkor hol van az a határ, amikor már kimondjuk, hogy nem lehet? Elrabolták 3 millió ember magánmegtakarítását. Elrabolták emberek az ország földjét és szétosztogatták ajándékba haveroknak, rokonoknak. Elrabolták több tízezer ember megélhetését jelentő trafikját, amit jellemzően szintén a haverok és rokonok között osztogattak szét. Koncepciós perek tömegét indították el emberek ellen. Tömegeket bocsátottak el állásukból, politikai okok miatt.  Manipulatív szándékkal, nyerészkedésből bedöntötték többször is a forintot, amin egyesek hatalmasat kerestek, míg tömegek kerültek általa kilátástalan helyzetbe. Rokkant embereket rúgtak ki az ellátásból, hogy a nekik jogosan járó pénzeket saját céljaikra használják fel. Elhibázott gazdaságpolitikájuk okán az országban egyre rosszabb lett a gazdasági helyzet, egyre nagyobb tömeg él létbizonytalanságban. Például tönkretették forrásmegvonásokkal azokat a szervezeteket, akik a hajléktalanokat segítették, közben meg a hajléktalanokat a hajléktalanságuk okán kriminalizálták. Olyan állapotokat idéztek itt elő, ami okán - menekülve innen – több fiatal hagyta el az országot, mint amennyi az 56-os megtorlások elől volt kénytelen menekülni. A szegényebb réteg gyerekei elől gyakorlatilag elvették a lehetőséget ahhoz, hogy felsőfokú képzésben vegyenek részt. A munkanélküliektől megvont támogatásokkal elérték, hogy aki elveszíti az állását, éhhalálra van szinte ítélve. Rossz gazdaságpolitikájuknak köszönhetően a hazai kis- és középvállalkozások ellehetetlenültek, ilyen arányban a rendszerváltás óta még nem mentek tönkre cégek, mint most. Folytathatnám sajnos szinte végtelen hosszan ezt a sort, miként lett széles tömeg számára elveszve a remény. Ezek az intézkedések közvetlenül érintettek széles tömegeket. És akkor még nem beszéltem a jogállam, a demokrácia tudatos lebontásáról, a média szabadságának erőszakos korlátozásáról, nem beszéltem az ország nemzetközi lejáratásáról, a vállalhatatlan gazemberségek sorozatáról. Ezek nem lépték át a forradalom elkerülésének ”amíg lehet” határát?

Sokan gondolkodnak azon, van-e forradalmi helyzet ma Magyarországon, vagy nincsen. Nagyon okos emberek – pro és kontra - sok érvet tudnak erre vagy arra a változatra felhozni. Csak az a baj ezzel, hogy a forradalom soha nem úgy tör ki, hogy vannak látható és hosszabb folyamatai. Ma teljes nyugalom és béke, holnap már lángtenger mindenhol. Ha kirobban egy forradalom, rendkívül gyorsan történik, nagy dolog sem kell igazán hozzá. Adott a húr, amit feszítenek, feszítenek. Amíg feszítik, nem tudjuk milyen állapotban is van az a húr pontosan. Lehet, hogy egy nagyon pici mozdulat kell a végén már csak ahhoz, hogy nagyot pendüljön és elszakadjon.

Ma Magyarországon az csak a vak vagy hülye előtt nem egyértelmű, hogy rendesen “meg van ez a húr feszítve”. Tekeri a kormány elég rendesen és úgy gondolja, érdemi lazítás az, ha mondjuk rezsicsökkentés kamujával eteti az embereket, miközben a többség pontosan látja, hogy ami csökkentés, az valójában emelés, hiszen a lényeg, hogy a végén mennyi marad a zsebben. De egy egy ilyen tyúklépés, még ha valóban tehercsökkentés is lenne, ahogyan nem az, egy negyed csavarlazítás a teljes csavarfeszítéssel szemben. Mérhető a társadalomban, az egyéni viselkedésben is a feszültség növekedése. De a magyar olyan fajta, hogy csak tűr, tűr, sokáig fát lehet hasogatni a hátán, de aztán a sok tűrés olyan feszültséget halmoz fel benne, hogy amikor kitör, akkor az a tűzhányó erejével ér fel.

Sokan azt mondják, nincs forradalmi helyzet, hiszen az ellenzéki demonstrációkon alig pár ezer ember vesz csak részt, a nagy tömeg hallgat. De ez a kép nem mutat semmit, csak annyit, hogy a hatalom aljasan ügyesen építette fel a megfélemlítés taktikáját. Ne szólj szám, nem fáj fejem - mondják sokan ma még -, és várnak az alkalmas pillanatra. Lehet, ma az ellenzék rendezvényeire pár ezer ember megy ki. A békés rendezvényekre, ahol mindenki tudja, hogy kicsit morgolódunk, majd békésen haza fogunk sétálni, miközben ezzel nem változtattunk semmit, csak erkölcsi kötelességünket teljesítettük. Ráadásul ezt az ellenzéket csak valamivel kevésbé tartja a nagy többség gazembernek és idiótának, mint a kormányt. Ez is sokakat távol tart az utcára vonulástól. De mi történik, ha egyszer az utcán a demokratikus oldal tömege nem lesz békés? Ha bemegy a parlamentbe, ha elindul és keményen lép fel? Az első pár perc vagy óra a kivárásé, de utána simán elképzelhető, hogy több tízezer, több százezer ember is csatlakozna a felforduláshoz.  A jelenlegi hallgatás nagyon nem azonos a forradalmi helyzet hiányával.

Akarom-e a forradalmat? Nagyon sok rossz kormány regnálását éltem át a rendszerváltás után is. Azok a kormányok voltak kisebbségben, amiket rendben lévőnek találtam. Talán a Horn-kormány 94-96-os időszakát mondanám ennek, az első Gyurcsány-kormányt, és leginkább a Bajnai-kormány rendkívül rövid időszakát. De bármennyire is elegem volt ezekből a kormányokból, ha valaki feltette volna nekem a kérdést, hogy akarnék-e forradalmat, a leghatározottabb nem lett volna rá a válaszom. Ma viszont erre a kérdésre már ilyen határozott nemet képtelen lennék kimondani. És néha ettől még magam is meg tudok riadni. Ott MÉG nem tartok, hogy magam ragadjak fegyvert és vonuljak az utcára felszabadítani a városomat, a hazámat, de ha elindulna a demokratikus oldal az utcára ezzel a szándékkal, MÁR nem gondolom, hogy itthon maradnék. Persze akkor is jobban örülnék, ha fegyverek nélkül csinálnánk forradalmat, egyéb eszközökkel – amit vagy lehet vagy nem -, de ma már nem tudnék hittel a forradalom ellen szólni.

Kell-e félni tehát a forradalomtól? Félni biztosan lehet, hiszen az erőszak minden formájától nem árt, ha tart az ember. De van, lehet olyan helyzet, amikor az embernek le kell tudni győzni a félelmét, és vállalni azt is, amit nem szívesen vállal. Van olyan, amikor a rosszat csak radikális fordulat, radikális eszközök változtathatják meg. És félek, ´56 óta ilyen közel ehhez még nem állt az ország, mint most.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (43 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +66 ( 78 szavazatból)
Rózsa Mihály: A forradalomtól nem kell félni, 4.6 out of 5 based on 43 ratings

  • Hozzászólások(74)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

74 Reader’s Comments

  1. Érdekes 56-ban akkor robbant ki a forradalom, amikor a diktatúra kiengedett kicsit, mondhatjuk lazított. Rákosi hatalma megroppant, szeretet volna megint a hatalom csúcsára törni. Rajkot akkor tavasszal temették. Valóban úgy tört ki a forradalom, mint derült égből a villámcsapás, senki nem számított rá. Most is hasonló a helyzet. Az átlag embernek egyre rosszabbul megy a sora, ráadásul 56-hoz képest talán még rosszabbul. Hiszen akkor a nyomor viszonylag egyenlően volt terítve, nem úgy mint manapság. Akkor a nyomor is adott valami minimum létbiztonságot. Jelenleg a mérhetetlen nyomor mellett egyes rétegek hatalmas vagyonokat vágnak zsebre, tehát kettészakadt az ország. A hatalom egyre cinikusabb és félelem miatt a véleményt nem nyilvánító emberek azt a tévhitet adja a hatalomnak, hogy minden rendben van az országban.
    A valódi forradalom az véres és kegyetlen, ha jövőre marad ez az autokratikus rendszer, akkor előbb, utóbb bármikor kitörhet a forradalom, ezért most még remény van arra, hogy a választáson elzavarjuk örökre a mi kis zsebdiktátorunkat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  2. 1. Újkommunista? Dehogy. Ez a fasiszta rezsim a kommunistákhoz hasonlóan államosít, és von el jövedelmeket, de ezek elosztását egészen más elvek szerint végzi. A mai zsarnok az elvont vagyont és jövedelmet nyíltan saját csatlós rétegének kezébe helyezi. (A lenini forradalom után a kommunisták is éheztek. A parasztokat kifosztották, de amit így szereztek, azt az erőltetett iparosításra fordították.) Más elveket s hangoztat. (Annyit ér, amennyije van.)
    .
    2. A forradalom lehet parttalan, célját soha el nem érő, ha nincs előkészítve, vagy céljai megvalósíthatatlanok. Jól ismert példa a rabszolga-lázadásoké: mindig leverték őket. A szicíliai rabszolgák ideiglenes állama működésképtelen volt. A spontán parasztlázadások és munkásmozgalmak is bukásra voltak ítélve. Azok a forradalmak sikeresek, melyeket megelőzően olyan eszmék terjedtek el, amiket a forrongók magukévá tettek, igyekeztek célként megvalósítani, és melyek aktuálisak is voltak. Tipikus az 1789-es francia forradalom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  3. Éhséglázadásból lehetne forradalom, de egy ennyire megosztott társadalomról még ezt sem hiszem!
    Amikor 40 fokban csak csöpögő csapokat biztosítottak a nyomorban élőknek és ezt még sokan támogatták is – azóta végképp nem hiszek az összefogásban, az együttérzésben, az egymásért kiállásban!
    Azok akik Borsodban élnek, tudják az okát miért nem dolgoznak arrafelé az emberek, hiszen nincsenek munkahelyek, de arról beszélnek, hogy sokan nem is akarnak dolgozni – így én csak az irigységet és rosszindulatot látom és semmiféle nyomát az összefogásnak. Az Éhség Menet is ezt bizonyította.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (25 szavazatból)
  4. Le kell egyszerűsíteni a dolgokat. Persze csak akkor, ha az ellenzék nem akar izmozni egy már most elbukott választásra.
    Nemzetközi bíróság elé kell vinni az alkotmány önkényes megváltoztatását a NER-re.
    Indoklás van bőven. A fékek és ellensúlyok megszüntetése, haveri körök kistafírozása állami, vagy Eu-s pénzből.Rendőrök, katonák, tanárok ÉLETPÁLYA MODELLJE, rokkantak alázása, a média bekebelezése, trafik, föld, és takarék mutyi, és minden ami az európai normák ellen megy.
    Mert igaz ugyan, hogy vizsgálódott Tavares úr, meg a Velencei Bizottság, de ennek eredménye a hivatalok ügyintézése folytán nagyon elhúzódik.
    Ezt tudva a kormányzópárt nagyon elszemtelenedett, és olyan választást akar kikényszeríteni, ahol csak ők nyerhetnek.
    Lehet itt Á-t is mondani, meg B-t is, a lényeg az, hogy az országot bekebelezte egy állami szinten működtetett maffia.
    Nem forradalmat kell csinálni, hanem kérni kell a Nemzetközi Bíróságot, hogy szerezzen érvényt a demokratikus normáknak.
    Hülyeség az ötlet? Lehet.
    Az is lehet hogy mindent lepapírozott ez az élelmes kormány.Akkor hivatalból kell vizsgálatot kezdeményezni minden érintettnek a vagyoni helyzetéről! Számoljanak el fillérig a vagyonukkal. Ha nekünk mint állampolgároknak el kell tűrnünk az állam vegzálását a vagyonunkat illetően, akkor tegyék meg ők is. Merjék bevallani mennyit, és mit loptak!
    Na! Akkor lesz majd forradalom! A hívők tépik őket szét, mert kihasználták a hiszékenységüket, és a kedves vezetőjük egymás ellenségévé tette az ország lakosságát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  5. Ez a nép nem fog forradalmat csinálni. Az emberek beletörődtek a sorsukban, az úgynevezett ellenzék pedig csak néhány megélhetési mandátumot akar a parlamentben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  6. bumburi
    2013. szeptember 26. csütörtök
    15:58 Álmodozol! Ébresztő! Ez Magyarország!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  7. Tölgy: Nincsen végsőkig feszíthető húr. Minden elszakad egyszer. Csak az a kérdés, hogy mikor és melyik pontján. Ez fizika.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  8. Tölgy
    Nem szokásom az álmodozás.Már megettem a kenyerem javát, így reálisan nézem a dolgokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  9. ig lett volna esedékes és helyénvaló – az

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. bumburi
    2013. szeptember 26. csütörtök
    16:39 Nem akartalak megbántani! Azonban Magyarországról beszélünk és sajnos ez a nép nem képes a szellemi fejlődésre. Ezt őszinte sajnálattal írom. Nem hiszek a forradalomba, sem abba, hogy a tolvajokat elszámoltatják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  11. BocsánaT: A forradalom 2010. április 26. és 2011. jan.1-e között lett volna esedékes- az ellenzék felhívására és vezetésével./?!/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  12. Sokan elfelejtik, hogy az 1956 október 23-án történt események egy békés tüntetéssel kezdődtek.
    Véleményem szerint a k k o r és o t t az robbantotta ki a forradalmat , aki e l ő s z ö r lőtt.
    Ugye nem gondolja senki komolyan, hogy a mai baloldal ilyesmire képes lenne ?
    Mint ahogyan a k k o r sem !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  13. “Nem forradalmat kell csinálni, hanem kérni kell a Nemzetközi Bíróságot, hogy szerezzen érvényt a demokratikus normáknak.” Bumburi! Ha komolyan hiszel ebben akkor próbáld meg és írjál nekik egy levelet. Nemzetközi szinten tudnak a magyar helyzetről még sem csinálnak semmi érdemlegeset. Az Európai Parlament elítélő határozatára sem változtak érdemben a dolgok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  14. heveske
    2013. szeptember 26. csütörtök
    17:29 1956.-ban a csőcselék őrjöngött az utcákon. Azt nem vitatom, hogy voltak olyanok is akik valódi demokráciát akartak. Azonban ez a nép nem akar demokráciában élni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  15. Witner Mariskát tartja ez a rendszer 1956. hősének, és ez sok mindent megmagyaráz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  16. “Tele lett a tarisznya K. lettél. K. lettél Mariska” Hofi Géza idézet, azonban Ő a K. betűs szót ki is mondta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  17. A Fidesz szerint sem kell félni a forradalomtól. Ők kirobbantották a magyar szavazók segítségével, 2010-ben. Most fejezik be. Aki forradalmat akar ezek után, az ellenforradalmár. A történelem ismétli önmagát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  18. A forradalmat – ipi-apacs – már lefoglalta a Fidesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  19. Tölgy
    Nem haragszom.
    Jusson eszedbe, amikor az unió nagyon be volt indulva az országra, már nem tudom milyen apropóból, akkor Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy itt nincs diktatúra. Akkor miért segítene?
    Amikor kiment Mesterházy, majd Bajnai, hogy ne büntessék a magyar embereket, ( mert Orbán a lakosságra terheli a büntetést) azt elfelejtették mondani, hogy itt bizony diktatúra van.Ne “báncsák” a magyart.Ez volt a lényeg. Pótcselekvésként.
    Ahhoz már nem volt vér a pucájukban, hogy teljesen feltárják a hazai helyzetet. Attól tartottak biztosan, hogy megkérdezik tőlük, hogy akkor Önök? Miért nem ezzel kezdték?Miért nem tesznek ellene?
    Én írjak levelet? Egy mezei állampolgár? Az okos emberek miért nem teszik meg?
    Tudod, ha egyszer bedurranok, képes leszek írni, és tájékoztatni őket a helyzet tarthatatlanságáról.
    Aztán már gondolkodnom sem kell a továbbiakról. Teljes ellátásban fogok “részesülni” azt hiszem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  20. Többször megírtam már: Orbánt – demokratikus úton – leváltani nem lehet, mert diktatúrát demokratikusan megdönteni lehetetlen. Orbánnal a nép fog végezni – az egyetlen kérdés az, hogy mikor. Holnap, jövőre, évek múlva?
    .
    Azt is kizárom, hogy a mai ellenzék ebben a leváltásban részt vállal majd, legkevésbé, hogy érdemi szerepe legyen benne. Orbánnal a teljes politikai elit bukni fog – MSZP, Együtt, DK, stb. Abszolút megtisztulásra van szükség, kompromisszum nélkül. Ez lesz a „D-Day”.
    .
    Azonban ha nem készülünk a következő napra, arra az állapotra, amikor a teljes elitet fizikailag is karanténba zárjuk, akkor olyan mértékű káosz uralkodik el az országban, mint azt a különböző katasztrófa-filmekben láthattuk. Ha nem lesz alternatíva, nem lesz megoldás sem.
    .
    Szóval Orbán rendszerének vége borítékolható, ezen agyalni már nem kell. Gondolkodni a következő napon kell: nehogy bármelyik politikai gazember-szervezet visszatérhessen! Harcolni kell az egész politikai elit ellen, beleértve ebbe Gyurcsányt is (akinek lehetnek szimpatikus elgondolásai, de kormányozni nem tudott – ez tény – és engedte, hogy a politikai baloldal hagyja lejáratni a baloldal fogalmát).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  21. A forradalomtól valóban nem kell félni egy bizonyos pont után…… ez az ország ezt a pontot régen átlépte mégis mindenki a saját pecsenyéjének elkészítését tartja a legfontosabbnak, a cikk szerzője pedig legfőképpen! Volt ő radikális anarchista, boklászott a fidesz környékén, majd egyik főszereplője volt az SZDSZ elemeire hullásának…… sokkal inkább akarta a szocikat legyőzni, mint a fasisztákat…… Egyébként Magyarországon akkor lesz majd forradalom, ha a lenézett/megvetett vidék megunja a ráosztott szerepet és kaszával, kapával felkeresi a nagyvárosi urakat….. Na, akkor lesz majd nemulass…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  22. bumburi
    2013. szeptember 26. csütörtök
    17:48 Ha megírod azt a levelet akkor lehetséges, hogy a Vezír beküld valamelyik börtönbe. Ez az ország már olyan mint Dél-Amerika!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  23. Csacsika Tamás 18:24 hozzászólásáról jut eszembe az, amit pár napja írtam. választói akarat: mindenki menjen el és senki ne jöjjön vissza

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  24. Tölgy !
    Pontosan erről írtam : ez a nép akkor változást akart- nem forradalmat. A lövések után kezdődött a csőcselék őrjöngése .Vesd össze 2006 őszével – ekkor ugyan nem voltak lövések /hálistennek/ viszont volt / és van/ a vezér – ki több láthatatlan lövést adott a rajtra ! A nép akarata szempontjából a helyzet akkor /1956/ talán jobb volt mint most, mert most még ki sem lehet vinni utcára a tömeget tiltakozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  25. Tölgy
    Ezért írtam úgy, hogy “részesülni”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  26. Gergely Róbert: Bizony, ez merész következtetés…
    .
    Ami a “választásokat” illeti: hiába nyüzsgött a teljes ellenzék összes prominense Baján – a szavazásra jogosultak részvétele siralmas volt, mint eddig mindig. Szóval a “mozgósítás” abszolút hatástalan volt. Él egy legenda az MSZP-ben a rejtőzködő szavazókról, akik 2014-ben majd bátran oda fogják húzni a nagy X-et az ellenzék jelöltjének neve mellé – nagy kár, hogy ennek a bátorságnak híre-hamva sincs. De még ha megjönne is az akarsz: kinek kell Mesterházy, Bajnai, vagy Gyurcsány? Mit remélnek azok, akik siralmas politikájukkal hatalomra segítették Orbánt? Azért halovány a részvétel, mert nincs reális ellenzék, nincs ellenzéki program. Azért siralmas a részvétel, mert csak “ki”-re lehet szavazni és nincs “mi”-re. Pedig a népet a “mi”-vel lehetne mozgósítani, már ha az ellenzéknek lenne bármilyen KONKRÉT mondanivalója.
    .
    De nincs.
    .
    Szembe kellene nézni a valósággal: Orbán megfélemlítette az országot, uralja a hétköznapi médiát, ha kell, gátlástalanul csal a választásokon – ez a nem-demokratikus helyzet nem vezet a megbuktatásához.
    .
    A forradalom, az igen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  27. http://www.hirhatar.hu/blogok/A_Heti_Valasz_esete_a_pikirt_menyecskevel

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  28. heveske
    2013. szeptember 26. csütörtök
    19:59 A csuti azt nyilatkozta egyszer a repedt sarkúról, hogy Ő ” az 56.-tos forradalom élő lelkiismerete” Hát akkor elég sötét lelkiismerete van 56,.-nak, ha az a véresszájú vén boszorkány testesíti meg az akkori forradalmat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  29. Ajállom a hvg-Orbán nyilatkozatát!” Ha kell Kádár Jánost tüzi a zászlojára de akkor is megnyeri a választást…, 25 éves álmát valora váltja! Mondom-mondom
    nem lesz tisztességes választás, arra várni? Olyan mint a kutya vacsorája, a régi idökben-rendetlen-szivtelen gazdiknál! Egy lehetséges bevonulni a Télipalotába
    mert már a tüzifa is fogyoba nembeszélve a kenyérröl :-(Korai és tartos hideg télre kell számitani, mi lesz a szegényekkel? :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  30. kitti
    2013. szeptember 26. csütörtök
    21:54 A Kommunista Munkáspártban is bőven lehet találni elvakult Orbán rajongókat. A magyar szélső balosoknál kifejezetten népszerű a vezír!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  31. “A multik a bankok és az EU a hibás mindenért! Ismerős? Ezt mondja Thürmer Gyula is aki a háttérből Orbánt támogatja:” http://www.youtube.com/watch?v=fJTVClgSLvw

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  32. Akkor nagyobb ganék ez a Thürmerék mint gondolnám; viszont TGM és a Zöld Baloldal – még ha nincs mindenben igaza – hitelesen képviseli a radikális baloldaliságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  33. Amúgy jellemző a magyar fasiszta szélsőjobboldalra, hogy még forradalmi helyzet közelében sem kell lenni ahhoz, hogy ezek legszívesebben vérbe fojtsanak, bármilyen megmozdulást. Például taxisblokád 1990; csak Göncz Árpád köztársasági elnöki vétója – amelyért többek között olyan eszeveszettül gyűlöli a magyar szélsőjobb – akadályozta meg a tankok kigördülését Budapest utcáira. Úgy látszik a keresztyén-nemzeti uraságoknak alig egy évvel a vasfüggöny lebontása után, meg kellett mutatni Dózsa György népének egy második Tiananmen térrel való fenyegetéssel hogy hol van a helye; nehogy már elbízza magát a “mocskos nemzetidegen” demokratikus berendezkedéstől, hiszen akkor hogyan is lehetne kényük kedvük szerint nyúzni a paraszt népet…?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  34. Walla!
    2013. szeptember 26. csütörtök
    22:34 Én TGM-el több interjút láttam és azok alapján egy politikai szélkakasnak tartom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  35. Csacsicska Tamás
    Egy hirtelen jött forradalom lehet, hogy mindenkit elsöpör, még Gyurcsányt is. Értem, hogy szívesen látnád ezt is. De akkor abból anarchia lesz.
    Így gondold? Úgy tűnik nekem, hogy a mindeki elsöprését tartod helyesnek – még Gyurcsányt is. Talán személyesen ismered őt? Talán téged is letegezett mint Havast?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  36. Walla!
    2013. szeptember 26. csütörtök
    22:34 A Thürmer féle Munkáspárt kongresszusán ott volt vagy 40-50 ember és az elnök elvtárs meg óbégatott. A szerencsétlen! Több mint 20. éve nem tudja bevinni a pártját a parlamentben, de még mindig Ő az elnök, csak közben elfogyott a pártagság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  37. Néhány éve Szűrös Mátyás egy Kommunista Munkáspárt- MIÉP-FIDESZ-KDNP választási szövetséget akart létrehozni. Az elvek nem állnak távol egymástól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  38. Egyébként azért is lehet ” fát hasogatni ” következmények nélkül az átlag magyar hátán, mert itt általánosan a gyengébb megalázása, eltaposása és a “feljebb valók” seggének a kinyalása a történelmi ezer éves társadalmi norma. Ez az ország amúgy azon kevesek egyike Európában, ahol a feudális berendezkedést nem 19 századi vagy legkésőbb az első világháborút követő egy két évben alulról jövő polgári-demokratikus forradalmak döntötték meg hanem az 1941-es hitleri invázióban csatlósként való részvétel után 1945 -ben az országot felszabadító szovjet hadsereg számolta fel. Tehát a lényeg, hogy ennek az országnak a történelmében egyszer sem volt a társadalom képes arra, hogy egy demokratikus jogállamot hozzon létre. 1989-ben is felülről hozták létre nem pedig a társadalom aktív kezdeményezésére, ez is volt az egyik legfőbb gyengéje a 2010-re weimarizálódott köztársaságnak. Ez a társadalom nagyjából Oroszország, a volt szovjet közép-ázsiai utódállamok, Afganisztán, vagy Észak-Korea szintjén van polgárosodottságban, általános műveltségben, civilizálódottságban, még némely arab országban vagy Iránban ( amely utóbbit több ezer éves civilizációjával nem is említenék egy lapon Magyarországgal ) is több mersze és igénye van a tömegeknek szembeszállni a hatalommal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  39. Walla! Hát igen! Forradalmat most is csak felülről lehetne csinálni. A szolga nép nem akarja ugyanis ledobni a láncait. Beszéltem több közmunkással akik havonta 49. ezer forintot keresnek. Azt mondták, hogy milyen jó, hogy a polgármester munkát biztosít nekik. Teljesen természetes nekik, hogy állami-önkormányzati rabszolgák. Mi lenne ha például Ausztriában bármilyen kormány ilyen közmunka programot akarna bevezetni? Szerintem már aznap elzavarná a kormányt a nép amikor ennek tervezetét bejelentenék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  40. Thürmer elvtárs pedig azt felejti el, hogy a Nyugat-Európában a kapitalizmusban jobban éltek az emberek mint a Kádár rendszerben. Emlékszem az emberek a 80-as években azt mondogatták: ” Addig jó nekünk még Kádár apánk él”! Szolga lelkűen viszonyultak Kádár Jánoshoz annak ellenére, hogy tőle távol állt a személyi kultusz. Bár ha jobban megnézzük Kádárnak nagyobb kultusza volt mint Rákosinak, csak a Kádár kultusz nem felülről elrendelt volt, hanem a szolga lelkű gondolkodás következménye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  41. Feleselő,
    nagyjából én is ismerem TGM munkásságát, én sem értek vele mindenben egyet, senki sem tévedhetetlen, de nyilvánvalóan nem a primitív volt besúgó, munkásőrök színvonalát képviseli ő valamint a Zöld Baloldal. És inkább a Zöld Baloldal ( ismétlem ebből nem következik hogy egyetértek velük, bár vannak jó kritikai észrevételeik ) legyen harmadik legerősebb párt ebben az országban mint a Jobbik, amelynek illegalitásban lenne a helye, mint bárkinek aki a ‘45 előtti időszakot akarja rehabilitálni. Én nem értek egyet a Magyarorsz.-on, még az “ellenzéki” pártok hívei között is elterjedt nácizmus=kommunizmus féle primitív, reakciós, kispolgári történelemhamisító leegyszerűsítéssel. Ez a második világháborús emberiségellenes bűntettek relativizálása. A munkásmozgalmi önszerveződésen, vagy a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésén alapuló eszmeiség nehogy már ugyanolyannak legyen véve mint a Bartus úr remek esszéiben is levezetett középkori feudális katolicizmusban és 19-20 századi nemzeti-etnikai sovinizmusban gyökerező, modern fasizmus, illetve az ebből kinövő “szekularizált”, fajelméleti nemzetiszocializmus. Persze hogy súlyos bűntetteket követtek el a kommunista utópia eszmeiségére hivatkozó rezsimek, de azért talán a kádári Magyarország, vagy a titói Jugoszlávia azért mégsem azonos Horthy, Szálasi vagy Ante Pavelic országaival, vagy a szovjet vonallal még a hetvenes években szakító ny.-európai eurokommunista pártok a különféle kelet és nyugat-európai neonáci, újfasiszta mozgalmakkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  42. Feleselő,
    Thürmeréket illetően egyetértünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  43. http://www.kanadaihirlap.com/2013/09/26/osszeno-ami-osszetartozik/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  44. Amikor Kadar “elvtars” (mar akinek elvtrsa volt nekem soha) kiment a Csepeli piacra korulnezni, hirtelen leestek az arak, mindenki boldog volt, es Janinak az a benyomasa lehetetett hogy minden ok. Igaz akkor semki sem tudott vasarolni, majd amikor a piacnezes veget ert vissza allatak az arak az eredeti ertekukre. Igazi nep es Ön hulyites volt, nagyon a mostani fideszes era-ra hajaz. Egybkent teljesen mindegy hogy milyen diktatura (fasiszta/kommunista/vallasi vagy tudomanyos alapon muxik) a lenyege hogy az ember termeszetet megeroszakolja/eltorzitja es aki valamilyen szinten ezt nem fogadja el azt elpusztitja vagy ellehetetleniti. A bolsevizmus a tobbsegi akaraton jott letre, a Fidesz szinten a tobbseg alapon epitette ki a diktaturat. “Same sh!t” ahogy az angol mondaná.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  45. Walla!
    2013. szeptember 26. csütörtök
    23:52 Kádár rendszer és a Horthy rendszer között hatalmas különbségek vannak. Kádár János javára. Azonban jobb lett volna, ha Magyarországon nem állampárti szocializmus, hanem polgári demokrácia és szociális piacgazdaság jött volna létre. Én a Kádár rendszerben nőttem fel és helyi szinten is tapasztaltam a tanácselnökök és egyéb kiskirályok basáskodásait és ebből szintén nem kérek. Az iskolákban akkor is ment az agymosás és nem díjazták az önálló gondolkodást.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  46. Diktatúra “többségi akaraton”…? Inkább a többségi önálló akaratnélküliségen… Ettől függetlenül létezik demokratikus baloldal is, és nem vennék minden marxistát meg nácit egy kalap alá, még ha a hitleri és a sztálini tömeggyilkos rezsimek alaposan összeértek is a Molotov-Ribbentrop paktummal… A szovjet típusú “létező szocializmus” egyfajta baloldali fasizmus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  47. Latyapatya:
    .
    Gyurcsányt nem ismerem személyesen – de a hat évét láttam. A kormányzati teljesítménye nulla volt: nem tudsz egyetlen jelentős pozitív eseményt, vagy társadalmi változást a nevével összekapcsolni. Gyurcsány alatt az ország talán „túlélt”, de nem fejlődött.
    .
    A másik kérdés: nincs orbánt-váltó program. Sem gazdasági, sem társadalmi vízió nem létezik – nincsenek érthető preferenciák, s ha néha-néha felmerül egy-egy okos ötlet, jobbára az sem az „ellenzéktől” származik. Közben Orbán rendszere egyre inkább csak erőszakosan – megfélemlítéssel, csalással, nyilvánvaló hazugságok áradatával – tartható fenn. Lásd éppen: a pedagógusok beléptetése egy olyan szervezetbe, ami még nem is létezik…
    .
    Nincs olyan társadalmi erő, vagy csoportosulás, amelyik a változásoknak profilt adhatna. A liberálisok hitelüket vesztették, a baloldal – köszönheti saját magának – szégyen-fogalommá vált, talán a Jobbik az, amely borzalmas ideológiával és eszmékkel, de radikálisan fordul szembe Orbánékkal, vagy inkább kontráz alájuk. Szembe kell ezzel is nézni, nem szabad lekicsinyellni a hatásukat.
    .
    A felhalmozódó társadalmi feszültség egy ponton robbanni fog – és nincs olyan társadalmi csoport, amely abban a pillanatban felkészült lenne a problémák kezelésére. Borítékolhatóan az első megnyilvánulás a csőcseléké, a B-Középé lesz: randalírozás, károkozás, káosz – akár gyilkosság is.
    .
    Az ország jó útra kizárólag akkor léphet, ha a mai politikai elittől egyszer és mindenkorra megszabadul – különben kezdődik minden elölről és ennek a folyamatnak sohasem lesz vége.
    .
    Tessék látni végre: Magyarország már a saját régiójában is sereghajtóvá vált – ha ez nem a pusztulás folyamata, akkor micsoda?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  48. “Ezek nem lépték át az : “amíg lehet” határát?”
    .
    Nem, nincs már határ, pont ezekkel gyengítették le és fárasztották ki a népet olyan szintre, lassan, fokozatosan de tempósan, hogy nemhogy forradalomra és tiltakozásra, de már semmire sem maradt ereje, energiája. Kiölték belőlük a szabadságvágy utolsó morzsáját is, elfelejtették velük mi a szabadság és hogy ők emberek.
    .
    A megdöbbentő híres kísérlet volt, tigriseket, párducokat, farkasokat azaz erős szabad bátor ragadozókat szűk ketrecbe zárták ahol sanyargatták, éheztették őket. Egy bizonyos idő múlva kinyitották a ketrec ajtaját és nyitva hagyták, eltávolodtak és magukra hagyták őket. Egy sem ment el pedig szabadok voltak immár. Ottmaradtak engedelmesen, kimerülten, megkínozva, meggyötörten a ketrecükben és megadóan várták a halált. Más vágyuk már nem volt.
    .
    Miért???

    Mert elfelejtettek vadászni, mert gyengék voltak már a vadászathoz az önálló élethez és jobban ragaszkodtak a kínzóiktól kapott éheztető morzsákhoz, mert nem tudták, hogyan kell megtanulni az elfelejtett dolgokat. Mert beléjük nőtt a sanyargatás, megtanulták szeretni és becsülni a fájdalmat, a szomorúság a nyomorúság és börtön lett az otthonuk.
    Az egyetlen otthonuk.
    .
    Ezt tették a magyar néppel kiszámítottan aljasul ezek pokolra való bűnözők akik nemcsak anyagi javakért fosztogattak és bosszúvágyból öltek, de kéjesen élvezik mások szenvedését.
    .
    Pokolra valók azokkal a pszichológusokkal együtt akik eladták lelküket az ördögnek és összeállították nekik a program pszichikai részét amelyet maguktól az erőszakos buta agyukkal soha össze nem hoztak volna.
    .
    Ha van olyan pszichológus aki képes ellenmérget beadni elindítani az ellen-folyamatot és kivinni a népet a hipnózisból, akkor Magyarországon patakokban fog folyni a vér.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  49. A forradalmak mindig akkor robbannak ki, mikor a nyomás kicsit enged már. Hiszen addig nincs szabad vegyértékük az embereknek erre.
    A forradalom soha nem békés. Ha kitör, bizony sok vér fog folyni. A csőcselék bizony ugyan olyanok lesznek, mint 56-ban, ahol égő csikket nyomtak fejjel lefelé felakasztott emberek orrába.
    A forradalomra bizony felkészült ez a vezetés. Nézzük csak meg, mennyit is költöttek rendőrökre, TEK-re, stb…csírájában leverik. Aztán úgy fogják propagálni, hogy nézd ez az ember adót csalt, alkoholoista, szar ember, itt pattog, ez kell nektek??!!!
    A forradalom sok-sok kis véletlen együttállása lesz, ha lesz.

    Azt látjátok mire megy ki a hétvégi nagy műsorfolyam? Most kész,ti elő Orbán, hogy a külföldi szavazók rá voksoljanak! Hány milliárd is megy el erre a csuda Magyarország szeretlek-re? Pénz nem számít!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  50. Csacsicska Tamás
    Nem tudom hol élt akkoriban, amikor az ellenzék “vezette” itt az országot?!
    -
    Akkoriban az ellenzék ellenállásán bukott el minden reform, de most azok a nem megvalósítatlan reformok zúdultak a narancsosok nyakába.
    Ha gondolkodtak volna narancsék, hagyták volna megvalósítani a reformokat, abba simán belebukott volna a kormányzat és ők beleülhettek volna a készbe.
    De nem, ők tombolni akartak, népszavaztattak, tüntettek – na így azt a szoárét kapták a nyakukba, amiért keményen megküzdöttek és persze a zemberek is, mert megérdemlik!!!!!
    Pl.: a 300 forintosok népe leszavazta a vizitdíjat, a tandíjat – most pedig a többszörösét kell kipengetni, hogy csak ezt a két lényeges dolgot említsem!
    -
    A4mutyipeti minden kormányintézkedésnél előugrott és nyomatta, hogy ők majd ezt is és még ezt is visszacsinálják.
    -
    Sokan azóta is várják a visszacsinálást, mint pl. a 13. havi nyugdíjat, miből állna 2/3-dal megszavazni, esetleg még a 14. havit is?!
    Gyurcsány Ferencnek nem csak a narancsnyikokkal kellett megküzdenie, hanem a sajátjaival is, ha ezt nem látja, akkor valamikor tényleg letegezte Önt is!))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos