Ronai and Ronai
AMERIKAI

Erdős Virág nem közösködik a Kárpátiával 2013. szeptember 19. csütörtök 20:32 Forrás: AN

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Erdős Virág nem közösködik a Kárpátiával

Budapest – Erdős Virág ma talán a legismertebb és legnépszerűbb kortárs magyar költő. Versei politikai nagygyűlések slágerei, legújabb kötete reménykeltően nagy mennyiségben fogyott el. Működését a nemzeti kulturális Alap is elismerte, négyszázezer forintot ítéltek meg a számára.

A költőnő most mégsem tart igényt a támogatásra. Nem mintha felvetné a pénz, de úgy gondolja, hogy az szellemisége nem egyeztethető össze  azzal, hogy – akárcsak egy támogatás erejéig – összemossák  a szélsőséges politikai erők kedvenc zenekarával, a rasszista, homofób és soviniszta szövegeiről elhíresült Kárpátiával.

A költőnő ezúttal nem verset, hanem levelet írt, és elküldte a Nemzeti Kulturális Alap számára. A levelet itt olvashatják:

Tisztelt Pályáztatási Osztály!

A Nemzeti Kulturális Alap Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégiuma 2013. szeptemberében 400 ezer forintos alkotói támogatást ítélt meg a számomra.

Pályázati azonosítóm: 7802/35

Az NKA kuratóriuma ugyanezen pályázatában támogatásra méltónak találta a homofób, rasszista, irredenta és holokauszt-tagadó nézeteiről elhíresült Kárpátia zenekar legújabb lemezét kiadó Exkluzív Music Kiadót, és így közvetve magát a Kárpátia zenekart.

A zenekar szellemiségétől való legteljesebb mértékű elhatárolódásom jegyeben a számomra megítélt alkotói támogatásról ezennel lemondok.

Köszönettel:
Erdős Virág

Budapest, 2013. 09. 19.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (37 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +68 ( 72 szavazatból)
Erdős Virág nem közösködik a Kárpátiával, 4.9 out of 5 based on 37 ratings

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

27 Reader’s Comments

  1. Megemelem a nem létező kalapomat Erdős Virág előtt! Követendő példa!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +60 (68 szavazatból)
  2. Minden tiszteletem Erdős Virágé!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +50 (56 szavazatból)
  3. Köszönjük Erdős Virág!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +41 (47 szavazatból)
  4. Kiváló költő és kiváló ember, örülünk, hogy van nekünk !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +41 (47 szavazatból)
  5. Erdős Virág nagyszerű tiltakozására megmozdult a rezsim kommunikációs gépezete, a megszokott módszerekkel. Ezúttal L. Simon László költőtárs (brrrrr!), újabban kulturális komisszár vállalta/kapta a markáns cáfolat feladatát. Nézzük röviden, hogyan sikerült néki.
    „A Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégium olyan forrás felett rendelkezik, amely a művészek munkája és az irántuk mutatkozó piaci kereslet révén keletkezik. Amennyiben az így keletkező összeg elosztásából bárkit is ki kívánnának zárni, joggal merülhetne fel, hogy az illető a befizetések alól is mentesüljön – vetette fel az alap alelnöke.”
    Magyarra fordítva: jövedelemmel rendelkező művészeknek adózniuk kell egy bizonyos központi alapba, ahonnan az összegyűjtött pénzt, pályázati elbírálások után szétosztják. Kulturális életünk gondos felügyelője, elesel úr azt mondja, ha bárkit kizárhatnának az indulók közül, akkor az megtagadhatná a befizetést.
    Rossz érvelés! Minden kormányzatnak joga és kötelessége az ország megfelelő irányításához, működéséhez szükséges hozzájárulást elkérni, a bevétellel rendelkezőknek pedig teljesíteni. Az elosztás szempontja nem lehet más, mint az ország építését segítő hasznosság. A következő idézetből kiderül, ők is válogattak:
    „A Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégium több mint nyolcszáz pályázatról döntött, köztük az Exkluzív Music Kiadó Általános Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kérelméről. Az egyik legnagyobb jogdíjbefizetőnek számító Kárpátia zenekar következő lemezének kiadására az együttes kiadója 3 258 800 forint támogatást kért, és 7:0 szavazati aránnyal 400 ezer forintot kapott, több száz művészeti csoport mellett.”
    Tehát, a mintegy nyolcszáz pályázatból több százan (!) kaptak támogatást. Akik nem, természetesen azok is adóztak, de könnyűnek találtattak. Az ő jövőbeni befizetési elzárkózásuktól nem félnek. A legarcátlanabb a záró szöveg:
    ” Mivel a Nemzeti Kulturális Alap a törvényesen működő művészeti csoportok politikai szempontoktól mentes támogatására törekszik, az Alap vezetése továbbra is tiszteletben tarja a független szakmai kollégiumok véleményét. Aki pedig a politikai szempontok érvényesítését kéri számon, az egy olyan rendszer felállítását követeli, amely távol áll a művészet szabadságától” – zárul L. Simon László közleménye.”
    Elesel úr kormányzatát, sok egyéb ok mellett azért is szeretjük, mert naponta adja újabb bizonyítékát, mennyire fontos számára a kulturális élet politikamentes támogatása, amely semlegesség például gyönyörűen látható a közszolgálati média működtetésében is. „Aki pedig a politikai szempontok érvényesítését kéri számon”….kezdetű önleleplezést különösen köszönjük. Ilyen világosan ritkán árulják el, az ő értékrendjükben a hungarista, a nyilas eszmék egyre markánsabb jelenléte a közéletünkben a „művészi szabadság” része.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (24 szavazatból)
  6. Ma a Klubrádióban valami nevesincs nagyokos jól megmagyarázta miért helyes dolog a nácirokkbandának pénzt osztani.
    És hogy az nagyon is hogy természetes egy dolog volt.
    Hányikálnom kellett egyből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (25 szavazatból)
  7. Aha látom már..pont előttem jegyzetelő Vontolla kollega írta meg részletesen azt amit ma előadott a Klubrádióban ez a Simon

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  8. Egyébiránt ha a Tirpákia együttes a legnagyobb adóbefizető “művész” (méghogy művész! igazi vész! mégpedig dögvész!) akkor az ifjúság – hallásával, – ízlésével (vagy annak totális hiányával), – erkölcsi érettségével, – tudásszintjével óriási gondok vannak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (24 szavazatból)
  9. Erdős Virágnak maximális tiszteletem!

    A Kárpátiát nem ismerem, kultúrember nem hallgat olyan zenét, amelynek szerzői még élnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (23 szavazatból)
  10. Kedves Virág, köszönöm minden honfitársam nevében ezt az igazi karakán lépést, büszkék vagyunk rád és tiszta szívből kívánjuk, hogy a sors sokszorosan jutalmazza meg ezt a nagyszerű tettedet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (25 szavazatból)
  11. Kedves Erdős Virág, gratulálok Önnek!
    Az Ön tette egy párját ritkítóan bátor és határozott kiállás volt Orbánisztán földjén! Bárha a demokratikus politikai ellenzék, a baloldali értelmiség, a szakszervezetek, az érdekérvényesítési szféra csúcsain is ilyen karakán kiállásra képes emberek küzdhetnék végre magukat a felszínre!
    Ön minden esetre példát adott arról, hogy milyen az a magyar ember, akinek polgári öntudata és tartása van, szemben azokkal, akik bagóért eladják a lelküket, sunyi megalkuvók, avagy akik még azt sem képesek felfogni, hogy maguk a szolgalelkű “zemberek” népes táborát gyarapítják, ahogy azt a Kertész Ákosi helyzetrajz olyan érzékletesen bemutatta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (30 szavazatból)
  12. Ennyi penzert az osszes gerinctelen szolgalelku magyar nem csak koponyeget de partot, vagy akar istent is cserelne.
    Erdos Viragnak van gerince !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (30 szavazatból)
  13. Erdős Virág: Na most akkor…

    ..mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki legeljen penneágyon rozmaringos mellfilét, ki pecázza kukából a halolajos kiflijét, kinek legyen friss levegőn tartózkodni ideje, kinek teljen karcinogén cuccokkal a tüdeje, ki rágja a Cafe Picard mascarponés pitéjét, ki mossa a Szentiványi nagyságosék bidéjét, kinek kelljen éjjel-nappal folyton-folyvást igyekezni, kit lehessen kapásból és szemtől szembe letegezni, ki ne jusson ötről hatra, kinek fussa futópadra, Pulára meg Balira, kit vegyenek palira, kinek legyen hobbija a népi magyar hagyomány, kinek jusson másfél bála angolpólya-adomány, kinek bocskor, rámás csizma, cifra mente, kacagány, kinek jusson, mér’ is jutna, szar se jusson, ha cigány, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki rakja ki carrarai márvánnyal a klotyóját, kinek pakoltassák ki a pénztárnál a motyóját, ki zúzzon ki Rómába, hogy láthassa a piétát, ki nyomassa ezerrel a déligyümölcs-diétát, ki merengjen el egy régi, feudális szokáson, kit érjenek állítólag kisebb bolti lopáson, kinek legyen ad absurdum reklamálni mersze, ki merjen a jogaiért kiállni, na persze, kinek legyen dilije a kuszkusz meg a falafel, ki próbálja nem feladni, végül mégis adja fel, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki költözzön proli szagtól fuldokolva Budára, ki költse egy komplett pesti panel árát dudára, ki ápolja klinikán az egészséges körmét, ki válasszon rövid utat, ki pedig a görbét, ki lásson a Hun West Travel-irodával világot, ki álmodjon zöld fű közé piros, fehér virágot, ki ültessen minden kerti törpe mellé tuját is, ki adja az ártatlant, de hogyha kell, a buját is, ki rendeljen ülőbútort magának a neten, kik lakjanak egyetlenegy félszobába’ heten, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki utazzon még a világ végére is kocsival, ki tudjon le minden bajt egy odavetett bocsival, ki vegye a nyakába egy papucsér’ a plázát, kinek vigye el a bank a vakolatlan házát, kinek legyen párnája a hugyos-sáros aszfalt, ki foglaljon négy személyre, ablak mellé asztalt, kinek legyen jelszava a részvét és a szeretet, kinek kelljen beszerezni tüdőszűrőleletet, ki kerüljön révületbe Csaba testvér szent szavától, ki keljen ki magából egy utastársa testszagától, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki járkáljon házastársi javallatra botoxra, kit vigyenek akarata ellenére detoxra, kinek kelljen másnap délig étlen-szomjan kibírni, kit lenne szép most azonnal puszta kézzel kinyírni, kinek hozzon Télapócska sárgarézzel teli zsákot, ki hordja ki lábon hol a tüdőgyuszit, hol a rákot, kinek legyen igénye a könyvre meg a mozira, ki próbáljon belógni egy kulturáltabb slozira, kinek kelljen nap mint nap a Vágóhídig bliccelni, kinek legyen – láthatólag – kedve most is viccelni, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, kinek legyen névre szóló szekrénye a Gelázsban, ki aludjon álmában egy jó kis fűtött garázsban, ki nevezze komenista fertőnek a Dagályt, kinek sértsen már a puszta létezése szabályt, ki akarja hóban-fagyban kivárni a sorát, kinek kelljen tele szájjal dicsérni a borát, ki hurcolja fel-alá az interspáros batyuját, ki átkozza el a saját sose látott anyuját, ki feküdjön hol itt, hol ott, mint a kilőtt állat, ki rándítson haladtában szemlesütve vállat, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki csinálja új kecóját trendire és takarosra, ki próbáljon mindenáron bejutni a fapadosra, ki locsoljon Francois Voyer konyakot a kivire, ki gondoljon tehetetlen haraggal a gyivire, ki tegye le egyik percről másikra a piát, ki próbálja kivenni a lelencből a fiát, ki lomizzon kisbiciklit, dinókat meg törpöket, ki ugassa le az undok, játszótéri kölköket, ki lássa a sajátját a más ölében csicsikálni, ki próbálja magát minden karácsonykor kicsinálni, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, kinek legyen tiszta sor, hogy haladás vagy haza, kinek legyen úgy, hogy többé ne mehessen haza, kit várjon a boldogság kék tengerén egy bárka, kit viszont a vácrátóti köztemető árka, kinek jusson éppen elég hely az isten tenyerén, Budafokon, Budaligeten és Mátraterenyén, Békésbe’ és Hevesbe’, s ki menjen a levesbe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (35 szavazatból)
  14. Raszputyin
    Jó hogy ideraktad, mert sokan nem is ismerik. Pedig nagyon jó!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  15. Erdős Virág példát mutatott arra, miként kell viselkednie egy demokratának, egy a hazájáért felelőséget vállló értelmiséginek. Felelős értelmiségi ugyis nem vállalhat semmilyen közösséget a zenekar és a kitüntetői által képviselt szellemiséggel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  16. *
    Kalous Antal !
    *
    Ez nem újdonság. Gondolj csak a 2010-es választásokon az utólag egyes választási körzet-irodákba vezényelt, és ott, az utcán sorban állókra… Mind egyetemista korú fiatal volt. – A jövő (vagy már a ma?) szellemi nemzedéke.
    *
    Az apolitikus alapokon álló egyén, hiába jó tehetséges gyakorlója a szakmájának, előbb, vagy utóbb – akarva, de akaratlanul is – rossz ügyek szolgálatába áll. A gépszíj hamar elkapja… [ld.:Mephysto]
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  17. Példát a vehetne az értelmiségi társadalom, mert az értelmetlenségiekhez ezek a dolgok nem jutnak el, de az értelmiség, élükön a pedagógusokkal, egészségügyesekkel, stb.
    http://www.hir24.hu/belfold/2013/09/19/megfenyegettek-a-tiltakozo-tanarokat-video/#a3

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  18. Nagyon lényeges réteget kifelejtettem:
    művészeinknek is példa lehet Erdős Virág következetes, demokratikus kiállása!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  19. T. nagy andras !
    Erdős Virágnak én is gratulálok, a komment második fele azonban számomra érthetetlen. Miért ne lehetne kultúrember aki olyan zenéket kedvel aminek a szerzői még élnek? Ettől sokszínű a világ, valamint a tolerancia része, hogy tiszteljük azokat is, akinek más az ízlése. A kárpátia nevezetű neonáci banda viszont számomra is vállalhatatlan, valamint zeneileg is egy nagy nulla. Harmadosztályú, rockzenének nevezett valami. Azért a rockzenének is vannak klasszikusai nem is kevesen. A kárpátia zenéjénél már csak a szövegük a szánalmasabb. Ócska populista, demagóg, soviniszta és náci.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  20. @KORDON BLUED: Én értem, mit mond, és igaza is van, csak számomra az is rémséges, hogy igen számos ma azok csoportja, akik sem észbeli, sem erkölcsi erényekkel nem dicsekedhetnek: se ész, se ízlés?
    Egyszer mutatták nekem a Tirpákiát – én csak így tudom hívni – videomegosztón, azt tudtam csak mondani: “Én még mindig a zenét várom.” Se zene, se szöveg, méltatható legalábbis nem. Förtelmes és buta! Az ember – lehet, túl platonikusan – azt gondolná, hogy ha a messzetekintő Zeusz valakit meg is fosztott józan eszétől, legalább bizonyos morális alapokat meghagyott, és képes megítélni, mi a pocsék. (Vö. Flaubert esztétikai nézeteivel.) DE NEM! A rovinji Tito boys kakofón balkáni punkja például sokat nőtt a szememben a Tirpákia hatására… Sőt, a kínos “leült az ördög az orgonához” ill. a “Metál az ész” (Pokolgép együttes) még mindig minőségi dolog a Tirpákiához képest, a Büdösök, de még a 193. cella is a Wiener Knabenchor hozzájuk képest…
    És a kétségbeejtő az, hogy a tárgyi tudást nem igénylő érzéki felfogás is sérült lehet – ha most meg szenzualista alapokat veszünk az ízlésnek – ha nem veszik észre, mi a förtelmes… (Noha Beethoven siketen és Weöres Sándor hallássérülten is érzékelt ritmust, és a Raszputyin által – köszönjük! – behozott Erdős-versben olvasva is érezni zeneiséget – tehát hol sérült az az ifjúság, amelyik képes azt a förtelmet hallgatni? Az ízlésgyógypedagógiai diszciplína megalpítása vált időszerűvé…)
    Tehát, a lényeg: az, hogy valaki elkötelezett, egy dolog. De hogy még azt se érezze, ha valami minőségmentes…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  21. Csodás nő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  22. Raszputyin 2013. szeptember 20. péntek 06:02
    Köszönöm! Ez egy remekű. Majdnem olyan mint ez:
    http://www.youtube.com/watch?v=gOPQsaW9Isc

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. Kalous Antal
    Talán az a baj, hogy nem veszed észre, hogy ezek a náci zenekarok a 20-as IQ-val rendelkezőknek (höz) szólnak. Betépve ők ezt “sirálynak” mondják. Ezt hallgatva, és erre csápolva eggyé válnak a nagy magyar ősturulemesétmeghágó mindenséggel. Ha a minőséget szóba hoznád nekik, néznének rád, mint borjú az új kapura.
    Ez egy belterjes magyarosch jobberkedés, amit művelnek. Ettől érzik magukat a kultúrában megmerítkezett beavatottaknak, akikhez normálisan gondolkodó fel sem érhet.
    Zeneiség? Ne várj már tőlük többet, mint ami telik tőlük….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  24. Aztmondta tegnap a Klubrádióban a Névtelen Senki hogy csak az nem kap ilyen juttatást aki pl. dilettáns a művészete terén.
    Elhangzott !
    Namost a Bulgárúr becsületére legyen mondva , ma meginterjjúvolta Szentpéteri Csillát , aki kért és NEM kapott lyen támogatást.Momentán elutasította a Névtelen Senki őt.
    Biztos azért mert a rohadtnácikkal szemben ő csak egy dilettáns.
    Mimás lehetne a dolog mögött nemiga?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  25. Uraim és hölgyeim!
    Amikor ezeken az oldalakon arról beszélgetünk, hogy egy diktatúrának nem létezik demokratikus választási törvénye, és emiatt a már előre elcsalt választást bojkottálni kell (hiszen nincs kire szavazni, mert a választáson induló ellenzék, amely részt vesz abban cirkuszban, s emiatt kollaboránssá válik), akkor arról is beszélgetünk, hogy nem csak a választást kell bojkottálni, hanem az egész diktatórikus rendszert, akkor példát vehetünk a költőnőtől, aki ezért a kiállásáért mélységes tiszteletet érdemel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  26. CommonSense 2o13.o9.2o.o1.45.

    ++++++++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. oldster 2o13.ö9.21.8.2o

    ++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos