Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szélsőjobbos futballhuligánok tomboltak Konyáron 2013. szeptember 12. csütörtök 19:39 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szélsőjobbos futballhuligánok tomboltak Konyáron

Budapest, Konyár, Orbanisztán – Hat emberi jogi szervezet fordult levélben a belügyminiszterhez, az országos rendőr-főkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányhoz azt kérve, hogy vizsgálják ki a rendőrség eljárását a múlt csütörtöki konyári eseményekkel kapcsolatban. A rendőrség szerint sem szabálysértés, sem bűncselekmény nem történt.

Az Amnesty International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), a Háttér Társaság, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a European Roma Rights Centre csütörtöki közös közleményükben emlékeztettek arra, a sajtóban már aznap nyilvánosságra kerültek helyi szemtanúk beszámolói, amelyek “az eseményeket más megvilágításba helyezik”. Azóta a NEKI és a TASZ munkatársai jártak a helyszínen és beszéltek a szemtanúkkal.

Szerintük miután a busz megállt a konyári iskola előtt, a társaság leszállt, és fenyegetően lépett fel az iskola roma származású diákjaival szemben. A magyar és a székely himnusz eléneklése, valamint a Ria-ria-Hungária rigmus skandálása mellett a szurkolók romaellenes kifejezéseket is kiáltoztak és fenyegető mozdulatokat tettek.

E “megbotránkoztató és megfélemlítő eseményeket” az iskola udvarán tartózkodó diákok és tanárok is észlelték, és a tanárok a gyermekeket beterelték az iskola épületébe.

A civil szervezetek hangsúlyozták, a Hajdú-Bihar megyei Konyár nem esik útba Debrecenből Bukarest felé haladva, a település felé ugyanis le kell térni az országútról, és az iskola nem Konyár határában található. E tény, továbbá a szemtanúk panaszai alapján felmerül a gyanúja annak, hogy a településre célzatosan ment a társaság, és “feltehetően az sem véletlen, hogy épp a túlnyomórészt roma diákokat oktató tanintézmény előtt álltak meg”.

Szerintük erre abból is lehet következtetni, hogy a társaság tagja volt az a tanár is, akit országosan ismert romaellenes megnyilvánulásai miatt rendkívüli felmentéssel bocsátott el az iskolából a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) februárban.

A levelet jegyző emberi jogi szervezetek szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a buszról leszállt társaság tagjai közösség tagja elleni csoportos erőszakot, vagyis gyűlölet-bűncselekményt követtek el, ezért az eljárást a rendőrségnek hivatalból meg kellett volna indítania. A civilek aggodalmukat fejezték ki a levélben amiatt, hogy a rendőrség kettős mércét alkalmazva “ismételten nem lépett fel egy romák ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmény gyanúja esetén”.

Az üggyel összefüggésben a megyei rendőr-főkapitányság korábban arról adott tájékoztatást, hogy a rendőrségre szeptember 5-én 10 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy a konyári általános iskola előtti autóbusz megállóban megállt egy busz, arról többen leszálltak, énekelni kezdtek, majd közülük többen rágyújtottak.

A helyszínre érkező járőr és a helyi körzeti megbízott az iskola előtti megállóban igazoltatta az ott várakozó nem magyar honosságú autóbusz körül tartózkodókat. Az igazoltatott 26 ember elmondta, hogy Debrecenből tartanak a Románia-Magyarország válogatott labdarúgó mérkőzésre Bukarestbe, rövid pihenőre álltak meg a tanintézmény előtti megállóban, ahol elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

A rendőrség közlése szerint “a helyszínen sem szabálysértés, sem bűncselekmény nem történt, az autóbusz, utasaival együtt a rendőri igazoltatást követően a településről távozott és az ártándi határátkelőhelyen elhagyta az ország területét”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 5 szavazatból)
Szélsőjobbos futballhuligánok tomboltak Konyáron, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Ellenőrizték, hogy minden rendben van-e az iskolában, a cigány gyerekek megfelelő oktatásban részesülnek-e. Szükségesnek látták a cigány gyerekekkel való összetartozás élmény erősítését, ezért kiosztottak néhány koránt és ószövetségi kiadványt, majd elénekelték a két himnuszt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Ezt tudtuk már az első tudósításból is. Én azóta várom a rendőrség, és az ügyészség fellépését az ügyben. A rendőrség már közölte a tőle elvárt nyilatkozatot, hogy törvénysértés nem volt. Avagy az orbáni törvények törvénysértésekre épültek. Na bumm!
    Nem is vártam mást.
    Most az ügyészség nyilatkozatát várom. Gondolom az nem az lesz mint a rendőrségé.Ha mégis, akkor irány Strasbourg!Ezekkel nem lehet másképp bánni!
    A legfelső szinten mindennaposak a törvénysértések, és a szem behúnyások.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  3. Cigányok,zsidók,melegek,liberálisok,őnálló gondolkodók mit vártok egy fasiszta állam fasiszta miniszterelnökétől?És egyáltalán, kitől lehet bármiféle segítséget várni,kapni az Orbán féle “darutollasok” megfékezésére?Hiszen a világ hatalmasai még a harci gázok bevetésére sem tudnak egyértelmű határozott választ adni.A folyamat csak asztrofizikai jellegű lehet.Addig növekszik a rendszer,mig el nem éri a kritikus pontot és összeomlik ,maga után hagyva egy fekete lyukat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  4. A Közös Összefogás Szövetsége feljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás megindult. Jelenleg a Megyei Főkapitányság vonta saját hatáskörébe az ügyet.
    A feljelentés a demonstráció előtt egy nappal történt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Egy rendes orszagban a rendorok ( akiket mondjuk valogatnak hogy a legjobbak kerulhessenek csak be, rendesen megfizetnek emiatt nem korruptak) ugy vertek szet volna ezt az elfusalt tusko bandat mint tragyat a borona. Teljesenegyertelmu hogy a kirugott tanarral valo “egyutterzes” miatt tortent az eset. A magyar rendor persze kurta bator amikor a motoros megrazza a fejet, de ilyenkor kussolnak. Vannak persze jo magyar rendorok , de az ilyen eset nem a jo hirnevet erositi meg !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Na de hol vannak a rettegő gyerekek, a sörösüveggel támadó náczikok, hol van az iskola körbehugyozása.
    És hol van Nagy Ferencné, aki közelről szemlélte a fasiszták nemi szervét.
    Szerintem ez egy hatalmas öngól volt, csak ezt el kéne ismerni…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Mi volt az amerikai iskolai évnyitón? 2013. szeptember 11. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos