Ronai and Ronai
AMERIKAI

Családi konfliktus az iskolai vérengzés mögött? 2012. december 15. szombat 20:12 | AN

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Családi konfliktus az iskolai vérengzés mögött?

Newtown (Connecticut) – Egyes sajtóhírek szerint az anyjával való hosszan tartó konfliktus állhat a connecticut-i iskolai mészárlás mögött. Az amerikai sajtó egy része tudni véli, hogy a vérengzés elkövetője, a 20 éves Adam Lanza tartósan rossz viszonyban volt az anyjával, és azokat akarta megölni, akiket legjobban szeretett, az iskolai osztályát. A gyilkos először az anyjával végzett, vélhetően azért, mert közölte vele a tervét, és az értesítette volna az iskolát. Ez még nem hivatalos vélemény, a nyomozás zajlik. Amerikát lesújtotta a tragédia, négynapos gyászt rendeltek el az egész országban, az eset után megkerülhetetlen a fegyverviselési szabályok szigorítása, hogy legalább az őrültek és a bekattant ámokfutók ne juthassanak könnyen fegyverhez.

A tegnapi ellentmondó hírek után véglegessé vált, hogy összesen 26 halálos áldozata van a pénteki lövöldözésnek, közülük 20 diák, öt és tíz év közötti kisgyermek. A holttesteket azonosították és elvitték az iskolából. Pszichológusok foglalkoznak a gyermküket elveszített szülőkkel és a túlélő gyerekekkel is. Az elkövető nem a 24 éves Ryan Lanza, hanem 20 éves öccse, Adam Lanza volt. A tévedést az okozta, hogy Ryan jogosítványát találták meg a gyilkosnál, aki még azelőtt végzett magával az iskolában, hogy a rendőrök a helyszínre érkeztek volna.  A szakértők megvizsgálják a gyilkos szervezetét is, nem állt-e valamilyen szer hatása alatt. Adam Lanza nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban és mentálisan sem kezelték. Azt leszámítva, hogy visszahúzódó volt, egyes hírek szerint enyhén autista volt, semmi látható jele nem volt annak, hogy ilyen szörnyűségre képes lenne.

Adam Lanza erőszakkal hatolt be az épületbe. Nem sokkal ezelőtt szerelték le és újították meg az iskola egész biztonsági rendszerét. Még a szülők is csak igazolvány felmutatásával juthattak be az épületbe, amelyet elektronikus zár őrzött. Az iskolában három fegyvert használt az elkövető, két pisztolyt és egy gépkarabélyt. Mindhárom az anyja nevén volt regisztrálva, aki kisegítő (és nem állandó) tanárként dolgozott az iskolában. Kérdés, hogyan lehet egy pedagógus nevén három fegyver regisztrálva, mi szüksége van rá, milyen indoka lehetett, hogy a fegyveres erőknél rendszeresített gépfegyvert tartson otthonában. Ez arra utalhat, hogy a családban sem lehetett nagy békesség, miután Newtown békés és biztonságos hely. A Lanza szülők három éve váltak el, az apa azóta újranősült és Manhattan-nel szemben, a New Jersey-i oldalon, Hobokenben lakott.

Az első halálos áldozat maga az anya volt, akit arcon lőtt a fia. Ezután ment az iskolába. Tettére készült, mert fekete gyakorlót, golyóálló mellényt és maszkot is viselt. Először az anyja osztályába ment, és szisztematikusan sorban végezte ki a gyerekeket, majd másik osztályba is bement (itt elsőosztályosok voltak) és válogatás nélkül lőtt. Az első lövések hangjára figyelt fel az iskola igazgatónője és néhány munkatársa, akik értekezletet tartottak. Négyen mentek ki az iskola halljába, de már csak egy nő tudott visszamenni, aki egy szülő volt, ő lebukott az asztal alá, és hívta a 911-en a rendőrséget. Az igazgatónő a testével állta útját a lövöldözőnek, hogy ne tudjon a tanáriba jutni, így a tanárok megmenekültek. Az iskolának hatszáz tanulója van, valamennyien óvodás kortól (kindergarten) tízévesig, miután a Sandy Hook Elementary School alsótagozatosokat tanító állami iskola. A tanárok bújtatták és menekítették ki a többi gyereket a szekrényekbe és a WC-kbe. Reggel fél tízkor kezdődött a lövöldözés, a tettes mintegy száz lövést adott le. A támadásnak egyetlen sebesült túlélője van, két kisgyerek a kórházban halt meg. Az áldozatok nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Az egyik osztályt bezárta a tanárnő, és olvasott a gyerekeknek, amíg megjöttek a rendőrök. A gyerekek szemét be kellett fogni, hogy ne lássák a meggyilkolt társaikat. Három kisfiú az egyik lemészárolt tanteremből kiszaladt, ők életben maradtak.

Korábban elterjedt a hír, Adam Lanza megölte Hobokenben (New Jersey) a házában az apját is. Ez azonban nem igaz, a rendőrség kihallgatta az apát is. Ryan Lanzát, a tettes bátyját, akinek jogosítványát megtalálták az öccsénél, megbilincselve vitte el a rendőrség, mert feltételezték, hogy tudott öccse tervéről. A híradások szerint tanúként hallgatták ki, de nem tudott érdemi információval szolgálni. Az FBI vizsgálja a gyilkos kapcsolatrendszerét, begyűjtötték valamennyi barátját, közelebbi ismerősét, elvitték a számítógépét. Búcsúlevelet nem hagyott, a mészárlás indítéka nem ismert. A kisváros kifejezetten jómódú környék, erdős részen fekszik, körülbelöl 245 ezer lakosa van, a legtöbben New Yorkba vagy a környező városokba jártak dolgozni. A szülők hamar odaértek az iskolába, mert Amerikában minden szülővel közvetlen kapcsolatot tart az iskola telefonon és emailben. Ilyen helyeken nagyon alacsony a bűnözés.

Hivatalos szakértői vélemény nincs, a legvalószínűbbnek látszó feltételezés szerint súlyos konfliktus volt az anya és a fia között. Adam Lanza valamiért gyűlölte az anyját, és azért ölte meg az osztályába járó óvodáskorú (előkészítős) gyerekeket, hogy azokon álljon bosszút, akiket az anyja legjobban szeretett. Ennek ellentmondani látszik, hogy először az anyját gyilkolta le, akinek így már nem tudott fájdalmat okozni. Feltételezések szerint anyjával közölte a tervét, aki értesítette volna a rendőrséget, ha először nem vele végez. Nem sokkal az iskolakezdés után érkezett meg, és a vérfürdő nem tartott sokkal tovább negyedóránál. Szörnyű éjszakát élhettek át azok a szülők, akiknek kisgyermekük nem ment haza az iskolából, hanem egész éjjel holtan feküdt az iskolában.

Amerikát minden eddiginél jobban megrázta a tragédia. Óvodáskorú kisgyerekeket mészároltak le. Obama elnök könnybelábadt szemmel nyilatkozott a történtek után, és a fegyverviselési szabályok szigorításának szükségességéről beszélt. Michael Bloomberg, New York főpolgármestere is a fegyverviselés ellen emelt szót. New Yorkban éppen egy-két hete volt az első olyan nap, amikor nem lőttek le senkit. Nemrégiben moziban történt lövöldözés, és szinte nincs olyan év, hogy egy-két iskolában ne lenne mészárlás. Az iskolák már így is úgy néznek ki, mint az erődítmények, de egy felfegyverzett gyilkossal szemben az áldozatok védtelenek. A connecticut-i mészárlás fordulópont lehet a fegyvervitában, mert most először kicsi gyerekeket mészároltak le. A fegyverpártiak érve nem áll meg, miszerint a bűnözők úgyis hozzájutnak fegyverekhez, mert ezeket vérengzéseket nem bűnözők követik el, hanem elmebetegek, vagy bekattant emberek, akik túl könnyen jutnak fegyverhez, hogy indulataikat levezessék, vagy extrém vágyaikat kiéljék. Obama megállt a fegyverviselés szigorításánál, de a Fehér Ház később megerősítette, hogy továbbra is támogatnák a támadó fegyverek szövetségi szintű betiltását.

Egy magyar származású tanár, Raymond “Ray” Horvath is tanít az iskolában, ahol a tragédia történt. Horvath a kora reggeli órája után hazafelé vezetett, és azt vette észre, hogy rengeteg rendőrautó halad vele szemben az iskola irányába. “Először nem tudtuk mi történt, csak azt hallottuk, hogy páran megsebesültek, késbőbb azonban megtudtuk a szomorú híreket, és tudtam, hogy ismerem őket. Egyik tanítványom is az áldozatok között van. Úgy gondolom, hogy ezt nem lehet ép ésszel felfogni. Ez a második legborzasztóbb mészárlás az Egyesült Államokban történetében. Az igazgatóval minden nap beszéltünk, egyszerűen felfoghatatlan, hogy nincs többé” – mondta az iskolában tanító férfi.

Rónai Péter magyar származású ügyvéd találkozott a magyar tanárral, és a sajtónak elmondta: “Nagyon meg vagyok rendülve, az elhunytak, köztük a legtöbben gyerekek, ártatlan angyalok voltak. Ennek az országnak fel kell ébrednie, ez nem egy elszigetelt eset, hanem lassan ismétlődő mintává válik. Meg kell változtatnunk a fegyverviselésről szóló törvényt, mielőtt még több ártatlan ember fog meghalni” – mondta az  ügyvéd.

Peter Ronai ügyvéd a vérengzés napján tartott virrasztáson Newtownban (Connecticut)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
Családi konfliktus az iskolai vérengzés mögött?, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(28)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

28 Reader’s Comments

  1. Meg kell változtatnunk a fegyverviselésről szóló törvényt- mondta Rónai Péter.
    Ha tényleg belefog akkor érdemes volt megemlíteni a nevét a cikkben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. Kedves Tánó,
    értem én, de ez nem bújtatott reklám volt, a magyar származású tanár és az ügyvéd tegnap nyilatkozott amerikai csatornáknak, is kiadtak a magyar sajtónak is egy közleményt. Ez az eset magyar vonatkozású része, általában megemlítik a magyar lapok, ha egy ügynek vannak magyar szereplői vagy magyar vonatkozású részei. Ennyi történt. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  3. Rendben.Nem tudtam a nyilatkozatairól, sok sikert a változáshoz hogy ésszerűen változtassák meg a törvényt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. *
    Nem csak a szabad fegyvertartás az egyetlen gyökere a beteg fának, de valamit tenni kéne azzal filmművészettel is amely képes elferdíteni egy egész nép világszemléletét, ahol vagy túl vad mintát kínál az embereknek, vagy – és ez a kisebb hányad – annyira érzelgős mézesmázos, geil nektárt csepegtet a néző szemébe amelytől normális ember már megémelyedik.
    A mozinak – ami . n á l u k . az első-számú kultúrforrás – ez a vagy fehér, vagy fekete d i k t á t u m a . hat ki leginkább amerikai ember pszichéjére,illetve énjére és válik a vagy túlzott magabiztosság, vagy a teljes elbizonytalanodás forrásává… amely aztán néha olyan emberek fantáziáját is megtermékenyíti, akiknek jó esetben az elmeosztályon lenne a helyük, legalább megelőző orvosi ellátás céljából.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  5. Nem a fegyver öl, hanem az ember – ilyet is olvastam tegnap a reakciókból, de azért kérdem én, hogy lehet az, hogy golyószóróval lehet flangálni az USA – ban. A válasz: a fegyvergyárak biznisze , ami egyelőre erősebbnek bizonyul az alapvető emberi jogoknál.Mindenesetre az írás is rávilágít arra, hogy ez a helyzet tarthatatlan, valami gyökeres változásnak kell történnie. Nagy a felzúdulás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  6. Az eszem megáll mikor történik valami hasonló lövöldözés és sok hülye (moderálva) elkezdi ordítani hogy mindennek oka a fegyvertartás!
    Mintha késsel nem lehetne leszúrni húsz embert. A bekattant elmebetegnek a gyilkolás pusztán technikai részletkérdés, stukkerrel vagy nélküle, de ölni fog.
    A bűnözök meg megveszik a feketepiacon, ahogy eddig is.
    De ezt persze teljesen hiába magyaráznám a habzó szájú, álszent, hirtelen békeharcos hülyéknek, akik dalolva lemondanának az önvédelmi jogaikról, miközben célkeresztet rajzolnak a hátukra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (21 szavazatból)
  7. Semmi köze a törvényeknek a gyilkosságokhoz. Régen nem volt ilyen, pedig kevesebb volt a törvény. Ezt a múltkori Colorado mészárlásnál megtárgyaltuk.
    .
    A közös nevező ezeknél mindig az, hogy tudatmódosító szereket szed a gyilkos. És félrekezelik. Általában az van, hogy éppen túladagolja magának a szereket vagy hirtelen leáll velük.
    Tessék utánanézni és találni egy olyan tömeggyilkost, amelyikre ez nem igaz. Nincs ilyen, az összes, amiről olvasunk, mind Columbine, Virginia Tech, Colorado, stb. stb.
    .
    Szóval a megoldás a szerek helyes adminisztrációja, vagy teljes megszüntetése. Csak megszüntetéshez kell megfelelő alternatív kezelés az őrülteknek, különben értelmetlen.
    Mit csináltak 80 évvel ezelőtt? Talán tanulhatnánk valamit a régiektől…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  8. Huckabee: Schools ‘A Place Of Carnage’ Because We ‘Systematically Removed God’.
    Mike Huckabee republikanus volt elnokjelolt szerint,azert tortent a gyilkossag,mert az amerikai iskolakbol szisztematikusan eltavolitottak Istent.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (10 szavazatból)
  9. Azért érdekes volna, ha esetleg kiderülne, hogy a tettes anyját és annak szeretteit csak kegyes halálba akarta segíteni, hogy megkímélje őket is a világvégével járó mindennél borzasztóbb kínhaláltól, amivel elvetemült szélhámosok riogatták az elmúlt hetekben. A hiszékeny és beteg lelkeket megzavaró kuruzslók, csalók és szenzációhajhászok ellen határozottabban kellene fellépni egyébként is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  10. Galak 2012. december 15. szombat 23:35
    Vendégségben – itt – viselkedjél, mert nem tahó-blogon kommentelsz. Másnak is sikerül, neked is fog. Kösz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (14 szavazatból)
  11. Galak,
    késsel nem indult volna el ez az ember leszúrni húsz kisgyereket, és késsel nem is tduná megtenni, mert egy tanárnő is leszereli egy székkel. Ez demagógia. Az védhetetlen, hogy bekattant őrültek, akik ilyen tettekre képesek, minden nehézség nélkül golyószórókkal járhatnak, hogy egy tanárnőnek három támadó fegyvere van, ebből az egyik olyan géppisztoly, amilyet a rendőrség használ. Bekattant elmebetegnek nem technikai részletkédés, hogy mivel ölnek, mert ha ennek az embernek nincs géppisztolya, akkor nem tud megölni tíz perc alatt 26 ártatlan embert, mert neki baja van a világgal, nem engedelmeskedik neki a világ. Ez a logika lehetővé tenné, hogy elmebetegek rakétákhoz is juthassanak. Mi a különbség? Ha rakétákhoz juthatnának, már néhány országot eltöröltek volna. De nem juthatnak hozzá. Ha ez az idióta gyerek nem fér hozzá három ilyen veszedelmes fegyverhez, soha nem tudta volna kiirtani az óvodás osztályt, aztán egy hét múlva lehiggad, ha nem, akkor valaki felpofozza, vagy orvoshoz viszi. Az önvédelem joga nemcsak fegyvert jelent, önvédelemre pedig nemcsak kommandós támadásban bevethető fegyverek alkalmasak, hanem önvédelmi fegyverek is, az önvédelem joga pedig nemcsak a fegyvert jelenti. Nem lehet hallani, hogy olyan sokan megvédték magukat ezeket a fegyverekkel, annál többet hallani a balesetekről és a bekattant idióták mészárlásairól. Döbbenet, hogy nem tudhatod, kinek mi lapul a zsebében vagy az autójában, és nem tudhatod, hogy képes-e uralkodni az indulatain. Akinek nincs fegyver a kezében, az még nem jelenti azt, hogy célkeresztet rajzolt a hátára. Ez a süket demagógia. A fegyverek hasznáról egyelőre annyit látok, hogy arrogáns bunkók jobban érzik magukat tőle, és déli redneckek lövöldözhetnek vele sörös dobozokra. Akinek habzik a szája, az Te vagy. Itt most éppen 20 kisgyereket mészárolt le egy idióta olyan fegyverekkel, amelyekre semmi szükség nem volt, hogy egy magánember magánál tartsa őket. Még egyszer mondom: ha ez az idióta gyerek nem fér hozzá ilyen fegyverekhez, soha nem tudott volna lemészárolni húsz gyereket. Verhette volna a fenekét a földhöz, mert ő dühös, legfeljebb leöntötték volna egy kanna hideg vízzel. Így pedig akit elkap az indulat Rambónak képzeli magát. A fegyver nem játék, csak az erőszakszervezetek jogosultak a viselésére, a fegyverhasználat különleges mentális és szakmai képességeket igényel. Minden ilyen eset ezt bizonyítja.
    Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  12. http://drmandler.wordpress.com/2012/12/16/on-the-newton-massacre-why/
    Itt leirom a velemenyem (angolul).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  13. Galak: késsel is megvédheted magad…Amúgy a gépkarabélynak mi más funkciója van még az ölésen kívül ? Mert a késnek azért van.Azért ilyen mészárlás gépfegyver nélkül nehezen elképzelhető, de az tény, hogy gyilkosságok mindig is lesznek !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  14. Részvétem a szülőknek, hozzátartozóknak, barátaiknak. Kis barátomat még a háborús bombázások idején vesztettem el, máig az emlékeimben él. Ilyen csapást mint a cikkben leírtak, szinte elviselhetetlen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. Nagyon súlyos dolog történt !
    Még most is és valószínűleg örökké felfoghatatlan !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. tisztelhölgyeimésuraim

    .
    .
    A “te vagy a győző” – sőt győztes – avagy “te vagy a sikeres” stb amerikai módszer szerinti, önszuggesztiós, afféle imapótló mantrák időszakosan megoldhatják az egyes ember napi eligazodását. Azonban, amikor valaki egyszercsak . r á d ö b b e n . arra, hogy ez a . m ó d s z e r . mégsem tette őt sikereessé, de méginkább vesztessé, hogy Ővele valójában . s e n k i . s e m . törődik, jóformán senki nem . b e s z é l g e t . e l, hanem ilyen és hasonló hamis illúziókkal akarják az ő énjét pusztán a “l e n y u g t a t á s” irányába . t e r e l n i, akkor a lefojtott láva erejével törhet ki belőle a nyers, akkora már betegessé fajult . d ü h …
    .
    Az ember – ahogy mondani szokás – csakis a valódi, igaz szeretet légkörében tud a társadalom kiegyensúlyozott polgárává érni, vagyis a hétköznapok forgatagában eligazodni és megmaradni.
    .
    Az emberek közötti verseny “szelleme” viszont nem kedvez az igazi, szívből jövő szeretet [a nem bemesélt] légkörének, s a fent említett “formában tartás” csak ideig óráig hat.
    .
    Nélkülözhetetlen a kötetlenebb társadalmi, baráti, de különösen a családi és párkapcsolat . ő s z i n t e[!] f e l o l d ó . l é g k ö r e.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  17. Most lehet, hogy kapok 500 millió mínuszt: miért van az, hogy ezek mindig az iskolában történnek? És nem mondjuk egy bevásárló központban?
    .
    Nem lehet, hogy valami baj van az iskolarendszerrel is?
    .
    Szerintem ezek az emberek bosszút állni mennek vissza a tanárokon, illetve a – szerintünk, hozzájuk képest – gondtalan diákokon.
    .
    Moralizálástól mentes, pszichilógiai értelemben mondom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  18. “szerintünk” – azt akartam írni, hogy “szerintük”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Maeldron
    “ezek az emberek bosszút állni mennek vissza a tanárokon, illetve a – szerintünk, hozzájuk képest – gondtalan diákokon.”
    .
    Így van
    A gyerekként és fiatal korban megélt, talán sorozatos frusztrácó miatt az iskola a gyűlöletük tárgya, benne a tanári kar a”bűnbak”, és a tetteseknél látszólag gondtalanabb, boldogabb gyerekek, fiatalok a bosszújuk célpontjai.
    Koruknál fogva az iskolán kívüli társadalmi környezetet még nem ismerik, így azon és ott állnak bosszút, amit a világból addig megismertek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  20. Nem azzal van baj, hogy bárkinek lehet fegyvere.
    A világ egyik legjobban felfegyverezett népe a svájci (szinte minden családban van lőfegyver), és Svájc egyúttal az egyik legbiztonságosabb ország is.

    A statisztika csak arról szól, hogy hány alkalommal történik gyilkosság. Arról nem szól, hogy hány alkalommal nem történik gyilkosság, mert a kiszemelt áldozatnak is van lőfegyvere. Nem kése, mert lőfegyver ellen a kés nem ér semmit, kivéve, ha valaki kommandós tudással kezeli a kést, és még szerencséje is van.

    A megoldást csak a tanítás/nevelés adhatja, továbbá a megfelelő védekezés, ami lehetetlenné tenné, hogy valaki lőfegyverrel bejuthasson egy iskolába.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  21. A híradások szerint az anyja tanította lőni a mentális problémákkal kűzdő fiát. Ez elég betegnek hangzik, és így feltételezni merem, hogy már az anyja is terhelt lehetett valamilyen formában.

    Magyarországon felnőve, fegyvert én csak filmeken láttam. Elérhetetlen “álom” volt, hogy egyszer én is elsüthessek egyet. Egészen addig, amíg ki nem költöztünk az USA-ba. A legelső (!) hétvégén elvitt egy helyi barátom lőni az apja és annak néhány barátja saját (!) lőterére egy erdő közepén.

    Nem számoltam meg pontosan, de tucatnyi különbőző fegyverből több mint félezer lövés adtam le néhány óra alatt, és onnantól már nem volt “álom” többé a fegyverhasználat.

    Évekkel később egy hálaadási vacsora alatt mesélte el ez a barátom, aki egyébként az egyik legszeretőbb, leggondoskodóbb ember, akit valaha ismertem, hogy korábban két alkalommal is volt gondja a törvénnyel, mert konfliktushelyzetben fegyverrel fenyegetőzőtt a mondanivalóját nyomatékosítandó, egyszerűen azért, mert mindig ott volt nála.

    Ha nem lett volna ott, nem kapott volna a második alkalommal félév letöltendő börtönbüntetést.

    Szóval, persze, hogy nem a fegyver süti el önmagát, hanem az azt fogó kéz, de ha nincs benne, akkor közel sem akkora a kísértés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. Mielőtt olyan magyarok, akik soha nem jártak Amerikában, megint megigazulnának, hogy náluk jobb senki nincs, és lám az amerikaiak milyen hülyék, és sorolnák az amerikaiakra a legostobább előítéleteket, szeretném leszögezni, hogy a legszeretőbb emberekkel Amerikában találkoztam. Sehol annyi együttérzést, segítőkészséget, őszinte szeretet, önzetlenséget nem tapasztaltam, miont Amerikában. Itt láttam a legtöbb kedves és normális embert, még az sem igaz, hogy csak horror és nyálas filmeket csinálnak, mindenféle filmeket csinálnak, és minden műfajban nagyon jókat. Ez egy kontinensnyi ország, nagyobb, mint egész Európa, ha itt történik valami ezen a területen, ez mind egy országban történik. Nagyon sokféle ember van, Amerika olyan, mint a világ, sokféle. Nincs olyan általánosítás, amely egész Amerikára valaha érvényes lehetne. Két állam sem ugyanolyan, két város sem. Két ember sem. Ez még mindig a legélhetőbb és legnormálisabb ország a világon, talán nem éppen a magyaroknak kellene fikázni, mert az eredményjelző táblán az ő nevüknél jelenleg egy nagy csődtömeg és egy működésképtelen ország áll, amely közös produkció. Ez a nép ezt tudta húsz év alatt kitermelni magából. Lefogadok, hogy hasonló esetben egy amerikaiból csak a döbbenet, a részvét és az együttérzés áradna, biztosan nem fikázná a magyarokat fordított esetben, nem akarna náluk okosabb lenni, hanem azt mondaná, hogy biztosan találnak megoldást a problémáikra, hogy megelőzzék a hasonló eseteket. Ez egy amerikai mentalitása, akit a jó magyar lehülyéz, látatlanban elítél, felelőssé tesz, de a magyar az klassz gyerek, az a világ legokosabb embere, mindent tud, mindenkinél okosabb, mindenkit leszól, azonnal tudja, hogy másoknak hogyan kéne, csak jó lenne, ha valaki eltartaná, mert anélkül éhenhal. De azt nem veszi észre, hogy akkor másoknak van valamijük, ami neki nincs. Ezért aki nem élt tartósan Amerikában, és nem tudja, mit beszél, az inkább ne szóljon, mert hamisak és igazságtalanok ezek az általánosítások. Valamitől ezek az emberek mégiscsak felmentek a Holdra, egy magyarnak gondot okoz eljutni Pécsről Nyíregyházára. Tanuljunk meg végre egyszer alázatosak, együttérzőek lenni, és nem leszólni másokat, ráadásul igaztalanul. Nehogy azt higyje valaki, hogy a magyar családokban több szeretet van, mint az amerikai családokban, ellenkezőleg, én itt sokkal szebb családokat látok. De nem mondom, nem akarok megbántani senkit. Ám azt nem szívesen olvasom, hogy ottaniak fikázzák az itteni embereket, azokkal a családszociológiai statisztikai adatokkal. De egyáltalán: nincs helye semmiféle összehasonlításnak, és senkinek nincs joga leszólni másokat, akiket nem ismer. És azt már mondani sem akarom, mi lenne Magyarországon, ha az emberek kezében csak fele annyi fegyver lenne, mint az amerikaiak kezében. Csak a közúti közlekedésnél vérbe borulnának az utcák, mert egy kereszteződésben szitává lőnék egymást. Nem kell igazságtalanul vádaskodni, elítélni a lehglaposabb közhelyek alapján egy országat, ráadásul igazságtalanul, különösen olyankor, amikor még el sem temették a legyilkolt kisgyerekeket. Az amerikai emberek nem ilyenek. Még a sajtó sem vádaskodik, hanem kérdez, kutat, együttérez és gyászol. Egész Amerika gyászol. És ez az eset majd nyilván kikényszeríti, hogy a fegyverviselést szigorítsák. BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  23. Galak:

    Persze ha neked kellene most eltemedned a kisgyereked, akkor nyilván más lenne a véleményed.

    A fegyverviselés dilemmája összetett probléma. Nyilvánvaló lőfegyverrel több embert és gyorsabban lehet elpusztitani mint késsel. Ehhez hozzájön az hogy a fejlett világban mindenütt leépitették az intézmény rendszert és mentális betegségekkel küszködők tömege él a nagyközösségben, mindenféle ellenőrzés nélkül. Persze van terápia, meg gyógyszer, csak éppen nem kötelező. Az, hogy mentális problémákkal vagy fejlődési rendellenességekkel küzdő emberek lőfegyverhez juthatnak, kész katasztrófa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  24. BL hozzászólása is általánosítás a magyar családokat és embereket illetően. Vannak dolgok, amik az USA-ban jobban mennek és tanulhatnánk, viszont azt speciel jobbnak gondolom, hogy nálunk nem elterjedt a fegyverviselés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  25. admin. Minden szavával eggyetértek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. Nem általánosítok. Azt mondtam, Amerikában én szebb családokat látok. Saját érzékelésemről beszélek. Azt érzékelem, hogy itt a család sokkal többet jelent. Ezt is csak azért közöltem, nehogy valaki eltévedjen és a filmek alapján ítéljen. BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  27. Kedves “b”, Adam Lanza a hírek szerint semmilyen tudatmódosító szert nem szedett. Vissza kellene kanyarodni mégis a fegyvertartási törvényekhez. És egy-egy nép tudatállapotához.
    Az izraeli katonák géppisztollyal a vállukon ülnek az egyetem padjaiban, minden férfinek, minden tartalékos katonának van lőfegyvere. Soha semmilyen iskolai mészárlás nem történt.
    Izrael kicsi, és viszonylag egységes ország. Viszont Amerika egy böhöm nagy ország, ahol minden van és mindennek az ellenkezője is. Piszok nehéz ám helyettük ítélkezni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  28. Gyerekoromban ahol eltem (Borsod Megyeben) rengeteg ugynevezett “munkasor” volt. Termeszetesen gyerekek mindent megakartunk tudni igy idonkent kis pancelladakban a ruhasszekreneyek aljan tobbszor talaltunk otthon tartott pisztojt es sok loszert az ilyen “munkasor” lakasokban . Soha meg csak hozza sem nyultunk ha kinyitottuk visszazartuk ezzel kielegitettuk a kivancsisagunkat.
    A masik dolog ezek a fegyverrel rendelkezo emberek alltalaban egyszeru munkasok voltak akik ugyan ugy veszekedtek felesegukkel osszeverekedtek a kocsmaban stb mint a nem fegyverrel rendelkezo mas ember , de soha nem vettek elo az otthon tartot fegyveruket es azzal inteztek volna el a problemaikat.
    Ezen csak az utan gondolkodtam el , hogy itt az US-ban az emberek nagyon konnyen intezik a problemas dolgaikat kezifegyver hasznalataval.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Hoffmann meséi 2013. december 27. péntek

Orbán kormánya nehezíti a nyelvoktatást 2013. december 14. szombat

Totális káosz az iskolákban 2013. november 7. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos