Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bajnai Gordon konzervatív pártot épít 2012. november 14. szerda 21:43 | AN

  • Hozzászólások(105)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bajnai Gordon konzervatív pártot épít

Budapest – Bajnai Gordon volt miniszterelnök az elmúlt két hét alatt elmondott beszédeiben világossá tette, hogy egy mérsékelt konzervatív jobboldali pártot épít. Ez leginkább a vihart kavart angol nyelvű sajtótájékoztatóján derült ki, ahol azt fejtegette, hogy a Fidesz “foglyul ejtette a konzervativizmus fogalmát, miközben egyre több konzervatív, mérsékelt szavazó Magyarországon már nem talál magának pártot, mert a Fidesz – azért, hogy a Jobbik radikális, szélsőséges szavazóinak udvaroljon – olyan pozíciókat vesz fel, hogy elhagyja a közepet. Erre a jobboldali középre készül pártot építeni Bajnai. Nagy kár, hogy ott rajta kívül nincs senki.

Bajnai Gordon – sokak várakozásával és tévhitével ellentétben – nem baloldali vagy liberális pártot épít, hanem olyan mérsékelt konzervatív, jobbközép pártot, amely elfoglalná a szélsőjobboldalra sodródott Fidesz helyét. Az elképzelés logikája nyilván az, hogy az orbáni diktatúra bukása után a Fidesz vagy minimálisra zsugorodik, vagy megszűnik, és helyére kell egy olyan jobboldali párt, amely nem a radikális jobboldali hagyományokra épít, hanem kompatibilius az európai vagy amerikai konzervatív jobboldallal. Részben ez az oka annak is, hogy Bajnai kizárólag ennek a feltételezett konzervatív tábornak beszél, onnan várja a Fideszből kiábrándult szavazókat. Ennek során olyan gesztusokat is tesz, amelyek Orbán retorikájában is megtalálhatók, és – sokak ízlése szerint – egy konzervatív jobboldal felfogásába már nem férnek bele (ilyen például a 2006-os államcsínykísérlet eseményeinek fideszes értékelése).

Ebbe a koncepcióba illeszkedik, hogy Bajnai azzal a Millával és LMP-vel keresi elsősorban az együttműködést, amelyek elzárkóznak a jelenlegi baloldali pártoktól, és száműznék a politikai életből az MSZP-t és a DK-t. Bajnai ugyancsak ennek szellemében igyekszik leválni Gyurcsányról, annak ellenére, hogy a Fidesz propagandája mindent megtesz azért, hogy kettőjüket összemossa. A vélhetően hamarosan párttá alakuló Haza és Haladás Egyesület a baloldal ellen is összefogó Millát, LMP-t, Szolidaritást, esetleg 4K!-t tekinti természetes szövetségesének, míg a közös érdekek alapján hajlandó átmenetileg együttműködni az MSZP-vel és a DK-val, de őket nem tekinti testvérpártjainak. Még az eseti együttműködésre is meg kell majd nyernie jelenlegi partnereit, akik élesen elzárkóznak ettől. Ez nyilván átrendezi majd Bajnai és pártja támogatói körét is, miután az eddigi nyilatkozataikat aláírók többsége nem egy jobbközép párt támogatását vállalta. A jelenlegi támogatók túlnyomó többsége abban a tévhitben él, hogy Bajnai egy balliberális párt élén tér majd vissza a közéletbe. Sokan elfogadnának egy nemzeti liberális pártot, de Bajnai láthatóan a Fidesz után megüresedő jobboldal helyére pályázik, míg a radikális jobboldaliak maradnának egy szélsőjobboldali gyűjtőpárt számára (akiket mellesleg egy igazi konzervatív pártnak be kellene tiltania). Erre utal az is, hogy a Haza és Haladás programja nagy hangsúlyt fektet a határon túli magyarokkal való törődésre is. Az más kérdés, hogy azok a határon túli magyarok, akiket a Fidesz kitermelt, soha nem fognak elfogadni egy nem szélsőséges jobboldali pártot. Ugyanakkor az RMDSZ és a HÍD-Most örülne egy normális jobboldalnak.

Nagy kérdés, hogy létezik-e igazi konzervatív hagyomány a magyar politikában, és leginkább, hogy van-e ennek tábora Magyarországon. A magyar jobboldal csaknem száz éve a politikai katolicizmusra épülő, szentistváni állameszmére és a szentkoronára alapult radikális jobboldallal azonos, amely a két világháború között “keresztény-nemzeti” kurzus nével hol a nácikhoz, hol a fasisztákhoz állt közelebb, de mindenképp fasiszta jellegű, és erősen antiszemita tartalommal rendelkezett. Orbán Viktor is ennek alternatívájaként kezdett egy jobbközép párt építésébe, majd megértette, hogy a katolikus egyház áldása nélkül a jobboldal elfoglalására nincs esélye. Így csúszott bele a horthyzmusba és a fasiszta állam koncepciójába. Az a magyar jobboldaliság, amelynek ma Magyarországon bázisa van, vegytiszta formájában csak a fasizmushoz vezethet. Ezzel szemben álló jobboldali konzervatív értékrend, és azt támogató bázis nem létezik. Ezért Bajnai olyasmire vállalkozott, amely szép küldetés, de a semmiből kell létrehoznia. Ha pedig a továbbiakban a mérsékeltebb jobboldali szavazók megnyerése érdekében további kompromisszumokat köt az orbánizmussal, könnyen egy turul szobor alatt találhatja magát.

Ebből az is következik, hogy a jelenlegi ellenzéki szövetség a baloldal ellen is összefogott. Egyik oldalról jogosan fogalmaznak meg kritikát, mert az MSZP jelenleg csak saját rövidtávú érdekei szerint politizált, amelynek láthatóan az volt a lényege, hogy nem kell csinálni semmit, ezek úgyis maguktól megbuknak, és kizárásos alapon jön vissza az MSZP, mivel nincs is másra szavazni. Ez a taktika eddig működött, de hosszú távon nem szolgálja az ország érdekeit, de most már a pártét sem. Ha az MSZP-ben nem indul meg egy rendszerváltás, amely személycserékkel is jár, de mindenképpen véget vet a Fidesszel közösen kialakított korrupt pártpénztárnoki rendszernek, és a zsarolható, lefizetett, korrupt emberek nem lépnek vissza a párt vezetéséből, akkor az MSZP hatalomra kerülésével semmi nem fog változni, és csak az lehet a következménye, hogy a fideszes fasiszta állam helyett, egy jobbikos náci rémuralom söpri el őket örökre. Vagy magától megváltozik ez a párt, és a régi garnitúrája visszavonul, vagy nagy áldozatok árán tüntetik el őket örökre.

Ez a forgatókönyv most annyiban változhat, hogy egybeesett a Bajnai által vezetett ellenzéki szövetség pártjainak (MILLA, LMP, 4K!) érdeke Orbán érdekével, és helyet kaphat az a várakozás, hogy a rendszerváltás igazi befejezése az utódpártok (ide fogják sorolni az MSZP-ből kivált DK-t is), tűnjenek el. Az Együtt 2014 pártjai kelthetnek olyan hangulatot, amely elősegíti azt, hogy Orbán végrehajtsa az alaptörvénybe már bevett tervét, a volt kommunista pártok utódpártjainak felszámolását, mivel felelőssé teszi őket a kommunizmus bűneiért. Ez azt a veszélyt hordozza, hogy adminisztratív úton eltüntetik az MSZP-t és a DK-t, és ez ellen az addigra megerősödő baloldalellenes ellenzék sem fog túlságosan tiltakozni. Orbán pedig azt mondhatja, hogy csupán befejezte a rendszerváltást, leszámolt a kommunizmussal, és a demokrácia nem sérült, hiszen itt vannak az igazi ellenzéki pártok, csupán a kommunisták tűntek el.  Ennek eredményeként a Milla, a Szolidaritás, az LMP, esetleg a 4K! őfelsége ellenzékeként melegszik a mindenkori fideszes parlamentben, kiegészítva Bajnai Gordonnal, akit akkor már a baloldal hagyományos szavazói nem támogatnak. A Milla, a Szolidaritás, az LMP támogatottsága a baloldal nélkül nem éri el soha  a tíz százalékot. Bajnai a Hit Gyülekezetén kívül nem talál konzervatív jobboldali bázist, amely ne férne el egy nagyobb előadóteremben. Németh Sándor pedig, ha megzsarolják vagy beígérnek neki valamit, egy pillanat alatt döfi őket hátba, és mészárolja le őket, ahogyan az MDF-el is megtette.

Ezért a nagy dilemma az, hogy az Orbán-rendszer igazi kemény ellenfelei a baloldalon vannak, és annak az MSZP-nek a támogatói, amely nem akar megváltozni, nem akar megújulni, csak várja a sültgalambot. Bajnai támogatói leginkább azok az MSZP-szavazók, akik nem hajlandók a pártpénztárnoki, simicskás MSZP-t támogatni, és azt gondolták, hogy Bajnai az MSZP riválisaként jelent meg egy másik balliberális párt élén. Amikor kiderül, hogy egy mérsékelt jobboldali pártot kell támogatniuk, amelyről még nem lehet tudni, hogy a megszerzendő bázisa mennyire húzza jobbra, hamar leválhat Bajnairól. Ezért az új helyzetben az MSZP-nek fel kell hagynia eddigi kivárásos és passzív szerepével: belső reformokat kell végrehajtania, és el kell hitetnie azt, hogy ez a párt már nem az a párt, amelyet 2010-ben leváltottak, és nem kell attól tartani, hogy minden kezdődik elölről, ha őket újra megválasztják. Másrészt fel kell ismerniük, hogy az ellenzék többi része és Orbán érdekei találkoztak, és ha nem erősíti fel a belföldi és  akülföldi aktivitását, akkor felszámolják, mint kommunista maradványt.

Az ideális az lett volna, ha Bajnai józansága és szakértelme találkozik a baloldal elszánt és következetes bázisával, mert az MSZP megint olyan hazárdjátékos ígérgetésbe kezdett, amely a magyar társadalom csődjéhez vezetett. Egyik oldalon a kemény mag, az ellenzéki bázis, de a kapitalizmus tekintetében a teljes analfabétizmus, a másik oldalon a kormányzőképes szakértelem és tisztesség, az emberi alkalmasság, megfelelő bázis nélkül, és azzal a kockázatos vállalkozással, hogy a Vatikánnal, a gátlástalan papsággal, a tömegek zsigereibe oltott antiszemitizmussal, rasszizmussal, barbár pogány identitással és a kádárista nosztalgiákkal szemben egy konzervatív jobboldali pártot épít, amelynek se hagyománya, se értékrendje, se bázisa nincs jelenleg Magyarországon.

Ebből könnyen lehet nevető harmadik a Fidesz, főleg akkor, ha jó szokásukhoz híven a háttérből szervezik saját ellenzéküket, és a háttérből ők manipulálják az alakuló összefogás egyes szereplőit.

Bajnai Gordon elképzelése nem rossz, szükség lenne egy nem fasiszta jobboldalra, de az egy emberöltő, mire kineveli. Viszont ideje lesz rá, mert legalább húsz évig Orbán uralkodik még. Akik abban reménykednek, hogy 2014-ben választást nyernek, és leváltják Orbánt, azok bolondok.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.8/5 (19 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +17 ( 29 szavazatból)
Bajnai Gordon konzervatív pártot épít, 3.8 out of 5 based on 19 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(105)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

105 Reader’s Comments

  1. kekec, mitől lett Bajnai nagy hirtelen jobboldali? Tán csak nem attól, hogy Orbánhoza hasonlóan felfedezte, hogy űr van a jobboldalon, és azt célszerű lenne neki betölteni? Na de akkor mit keres abban a szövetségben, ahol Juhász a fűlegalizáló a másik (ön)jelölt vezér?

    Én úgy látom, hogy a magyar “jobboldal” húsz éves politikai ténykedése során egyetlen dolgot tett: bebizonyította tökéletes alkalmatlanságát az ország irányítására. Én azt nem értem, miért kell ezeket az ideológiai önmeghatározásokat a választás alapjául tenni? Világosan megfogalmazott szakmai célokra lenne szükség, és annak a megfogalmazására, hogy azokat mi módon lehet megvalósítani. Senki nem veszi észre, hogy a mindent elárasztó ideológia az, amitől itt az egy néphez tartozók önpusztításba kezdtek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  2. Az engem nem érdekel, hogy a szavazók melyik 10%-át célozzák meg Bajnaiék.
    Ami sokkal jobban érdekel, hogy nyitott, MINDENKIVEL összefogó politikát akarnak-e csinálni, amelyik most létfontosságú(!) vagy marad ez a “kivel tudok szövetkezni” marháskodás.
    .
    Ami a tény. hogy demokráciában kevesebb a lehetőség a lopásra, hazugságra meg trükközésre.
    Lehet hogy nem tökéletes és tiszta a rendszer, de a sajtószabadság, konkurens politikusok rendszere meg a független hatalmi ágak segítenek egy tisztább rendszert kiépíteni.
    .
    Vagyis nem véletlen, hogy orbán diktatúrát épít.
    Nincs ínyére hogy bárki is utána járjon, hogy merre csatangol az állami pénz, mielőtt megállapodik valahol.
    .
    Vagyis ha az mszp csak annyira jutna (bajnai meg mégannyibbra!), hogy visszaáll a demokrácia, az is hatalmas előrelépés.
    .
    Ha Bajnai mutat jobbat egy gyurcsányi képnél, és eséllyel szavazhatok rájuk, akkor elfogadom az érveit (mert én alapból inkább liberális-konzervatív lennék, nem elfeledett szociális érzékenységgel [*]), de addig amíg a “szövetségük” pártként funkcionál és szigorú elvi alapon csak valamilyen társadalmi réteget akar képviselni, addig az egészet amolyan LMP féle hátramozdítónak látom, amelyik (előlegezzük meg) akaratlanul, de a fidesz érdekében beszél.
    .
    Ez meg nálam nagy szégyenfolt.
    .
    [*] Churchill: aki huszas éveiben nem szocialista, harmincasokban nem liberális, abból a negyvenes éveire nem lesz jó konzervatív. Én hozzátenném: aki nem ezen az úton halad végig, azzal szerintem valami nincs teljesen rendben ;)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  3. Egy baloldali tömörülés MSZP-re és DK-ra alapozva halott.
    Nem véletlenül nyert földomlás szerűen a Fityisz.
    Ezen az alapon kár indulni itt csak vesztett csapatot lehet összehozni.
    A közép bal és jobbközép elfoglalását jelenti.
    Ez ha valaki nagyon ballról nézi akár jobbnak is tűnhet.
    Az igazi veszélyt azok a balosok jelentik akik úgy gondolják a baloldal magában nyerhet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Ez -EGYENLŐRE – egy téves értékelés! Ugyanis jelenleg egy széleskörű, a demokratákat összefogni akaró szövetséget akar gründolni Bajnai! Amely alapvetően szükséges, hogy az Orbán rezsimet le tudjuk váltani! És ez a törekvése, nem BIZALMATLANSÁGOT kellene, hogy kiváltson, mert ez Magyarország érdeke! Hogy aztán azután valóban lehetséges, lesz-e, hogy egy demokratikus alapelveket tisztelő konzervatív párt lesz-e az E 2014-ből, a jövő kérdése! Ugyanis valóban lenne igény ilyen pártra, mert jelenleg nincs ilyen! Ugyanis az MSZP határozottan balra húzódott, a Demokratikus koalíció balközépre határozza meg magát! Nincs egy karakteres és jelentős befolyással rendelkező LIBERÁLIS párt és nincs egy jobbközép, demokratikus politikai erő sem! Azaz, valóban átalakulóban a magyar párt rendszer, amely átalakulásnak még csak az elején tartunk! Sajnos egyenlőre a szélsőjobb felé mozdult el az INGA, amely nemcsak a Jobbik-ot jelenti, hanem a Fi(de)sz politikájára is egyre jellemzőbb! Remélem, hogy csak átmenetileg, mert a magyar társadalom mégiscsak vissza fog térni a normális mederbe, és a demokrácia erői lesznek a meghatározóak! De azért még ne ítéljünk meg, elhamarkodottan progresszív erőket, akik TISZTESSÉGESEN, hazánk érdekit tartják magukra nézve meghatározónak! Még akkor sem, ha ezt nem HIBÁTLANUL teszik! Ugyanis jelenleg CSAKIS valamennyi demokratikus erő összefogásának szükségessége a fő feladat! Baloldali, balközép, és jobbközépen lévő , de DEMOKRATIKUS ÉRTÉKEKET TISZTELŐ emberek összefogása cél! Aztán, ha visszaáll a demokrácia, akkor a versengő pártok majd szabadon versenyezhetnek! nem háborúzásra, hanem versengésre van szükség, a jobb megoldások keresésére!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  5. Ez a cikk teljesen félremagyarázza a valóságot !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos