Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbán önfenntartó felsőoktatást akar 2012. október 16. kedd 23:12 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(39)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbán önfenntartó felsőoktatást akar
Debrecen – Önműködő és önfenntartó pénzügyi rendszerre van szükség a felsőoktatásban a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor ezt kedden mondta a Magyar Rektori Konferencia (MRK) legfőbb döntéshozó szerve, a plénum ülésén a Debreceni Egyetemen. Mezey Barna, az MRK elnöke kijelentette: bár vannak olyan intézmények, amelyek képesek fenntartani magukat, nem létezik olyan felsőoktatás – különösen Európában nem –, amelyből kivonul az állam.
.
Az önfenntartó felsőoktatásról szólva a kormányfő kifejtette: az egyetemi, főiskolai végzettségűeknek a saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a felsőoktatást. Természetesen az állami ösztöndíjakat, a közpénzt nem lehet teljesen kiemelni a rendszerből, de csak ott kell alkalmazni, ahol nem látszik más megoldás – hangsúlyozta. Hozzátette: egy rendkívül kedvezményes diákhitellel elérhető, hogy idővel mindenki vállalni tudja saját tanulmányának költségeit. „Ezt a pénzt az állam garantálni fogja minden olyan magyar fiatal számára, aki egy bizonyos szinten teljesít” – közölte.
.
A kabinet szerint az önfinanszírozó rendszer arra ösztönzi majd a diákokat, hogy olyan képzést válasszanak, amely lehetőséget nyújt nekik a biztos elhelyezkedésre és így tanulmányi költségeik visszafizetésére is – magyarázta Orbán Viktor. Mindez egy egészséges versenyt gerjeszt majd az intézmények között, ugyanis ahová nem jelentkeznek diákok, „oda nem szabad állami pénzt sem helyezni” – mondta.
.
A jelenlegi felsőoktatás a „kínálati struktúrája” miatt a hallgatókkal, az ő szüleikkel és az oktatókkal szemben sem korrekt – mondta, kiemelve: a szülők arra számítanak, hogy egy piacképes képzésért fizetnek, ám gyakran kiderül, hogy a piacon nem sokat ér a megszerzett diploma. A tanárokkal kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a fizetésük messze elmarad a nyugati bérektől, és gyakran tudósként is alig tudnak érvényesülni a több állás és a sok adminisztráció miatt.
.
A rektorok előtt elmondott felszólalását a kormányfő azzal zárta, hogy a kormány nem az „el lehet innen menni”, hanem a „vissza lehet ide térni” pártján áll. Hangsúlyozta, kormánya nem tekint ellenségesen azokra a magyarokra, akik saját boldogulásuk érdekében ideiglenesen elhagyják az országot, az azonban nem fogadható el, hogy a magyar felsőoktatás egyes szakjai a magyar adófizetők pénzén más országoknak képezzenek szakembereket. „Az agyelszívás sajnos ma már mindennapos jelenség” – jegyezte meg.
.
Mezey Barna, az MRK elnöke és az ELTE rektora az egyszerre vállalkozó, költségvetési gazdálkodó és szolgáltató felsőoktatási intézmények jövőbeni finanszírozásáról szólva kifejtette: Európában az állam a történelem során mindvégig kötelezettséget vállalt arra, hogy megteremti a nemzeti értékeket és a nemzeti értelmiséget, ezért a kontinensen a felsőoktatás egyfajta állami feladatvállalásként és kötelezettségként jelenik meg.
.
A felsőoktatás önfenntartó finanszírozásának kérdéséről az MRK elnöke azt mondta, vannak olyan intézmények, amelyek képesek fenntartani magukat, vannak olyan megoldások, amelyek bizonyos mértékig korlátozni tudják a költségvetési terheket, de „nem létezik olyan felsőoktatás (…), amelyből kivonul az állam”, különösen nem Európában.
.
Hangsúlyozta, az értékőrző és nemzetpolitikai szerepet is betöltő stratégiai ágazat, a felsőoktatás a jövő értelmiségének megteremtője, és nemcsak kitűnő szakemberképzőnek, hanem tudósképzőnek is kell lennie. „Azt a szellemi muníciót teremti meg, amely az egész nemzet jövőjének az alapja” – mondta Mezey Barna.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 5 szavazatból)
Orbán önfenntartó felsőoktatást akar, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(39)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

39 Reader’s Comments

  1. Megint egy alkalom az agymenéses prezentációra. :(((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  2. “Az önfenntartó felsőoktatásról szólva a kormányfő kifejtette: az egyetemi, főiskolai végzettségűeknek a saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a felsőoktatást.”
    … meg a nyugdíjasoknak a nyugdíjfolyósítót, és mindenki saját magának az egészségügyet, a nyilvános közlekedést, a Mentőszolgálatot, mert a kormány pénzmosodája, a Századvég kap meg és visz el minden közcélra fordítható tőkét. Másra nem telik.
    .
    “Ötször többet költünk a Századvégre, mint a Mentőszolgálatra
    2012. október 16
    Napi kilenc és fél millió forintért dolgozott a Századvég-csoport idén a fejlesztési minisztériumnak. A tárca közlése szerint a Századvég-csoport az év első felében közel egymilliárd forintért készített közpolitikai tanulmányokat, és a szerződés szerint elszámolható keretösszeg 99,67%-át felhasználta – írta keddi közleményében az Eötvös Károly Intézet. (…)
    :
    Egyoldalnyi leírt tanulmányra 470 ezer forint, egy szerzői ívre 9,5 millió forint jut – írja le jóindulatú számítását az Ekint, amely szerint pontosabb számítás azért nem lehetséges, mert a minisztérium átlagos és körülbelüli terjedelmet adott meg.

    A minisztérium eszerint az első szerződéses periódusban felhasználható keretösszeg 99,37%-át kifizette a Századvég-csoportnak a tanulmányokért, elemzésekért. Az NFM és a Századvég-csoport közötti szerződés szerint utóbbi összesen 2 673 255 425 forint vállalkozási díjért teljesít 2014 végéig állami megbízást, amely többletigények esetén akár 3 121 089 175 forintra is felemelhető – áll az Ekint anyagában.” (…)
    http://hvg.hu/itthon/20121016_A_Szazadveg_az_utolso_fillert_is_elkolti

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  3. Folytatás:
    “Az emelés nélküli összeg is több annál, mint amennyit a 2012-es költségvetés az állam a kormánypártok és az ellenzéki pártok támogatására összesen fordít – állapítja meg az intézet, amely egy másik példával is szemlélteti az összeget: az körülbelül megfelel annak a summának, amelyet idén a kormány összességében szán a költségvetésből a felsőoktatási intézmények hallgatóinak juttatásaira. Az Országos Mentőszolgálatra fordított központi költségvetési támogatás pedig ebből a pénzből ötször jönne ki.” (…)
    http://hvg.hu/itthon/20121016_A_Szazadveg_az_utolso_fillert_is_elkolti

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  4. Szep az onkoltseges tanulas, jo befektetes is lehetne. HA VOLNA EGy MUKODO ORSZAG AHOL UTANA TISZTESSEGESEN IS LEHETNE KERESNI. Addig …..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  5. Egy híres idézet, már nem emlékszem kitől.

    .
    “A tudatlanság okozta károkat nem lehet összehasonlítani az oktatás költségeivel.”

    .
    Szóval így érdemes megvonni a támogatást az oktatástól és a padlóra tenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  6. Érdekes amikor ő és a fattyai végezték és végzik az egyetemet akkor nem volt fontos, hogy önköltséges (tandíj) legyen!
    DÖGÖLJÖN MEG!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  7. Javaslatok az Alföld géniuszának:
    -Feltétlenül tegyék fizetőssé a nemzeti általános iskolát és a közép iskolát is.
    Ez alól mentesüljenek a hamarosan megalakuló NemzetiOrbán Jugend
    tagjai.
    -Fizettesenek utólag a diplomásokkal kamatos kamatot azért mert volt pofájuk
    ingyes egyetemre járni. Ez alól mentesüljenek azok, akik már pelenlkás
    korában tudták, hogy Orbán az Isten és Matolcsy az ő Prófétája.
    -Minden csecsemőnek nyissanak hitelszámlát, mert a pofázni, oda, ahova illik
    szarni, megtanulása is már tanulmányoknak tekinthető. Ez alól legyen az
    kivétel akiről a szülei már most aláírnak egy kötelezvényt, hogy a gyermek
    garantáltan Európa ellenes lesz. Ennek érdekében a Nemzeti Bölcsödébe
    fogják járatni.
    -Javaslom: Élvezzen részbeni tandímentességet az, aki már az első, a
    békemenetre való értesítés óta még részegen is azt énekli, hogy: Orbán Viktor
    azt üzente, elfgyott a……………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  8. Kénytelen vagyok lehülyézni a miniszerelnök urat.

    Már a parlamenti interpellációra adott válaszát sem értettem.
    Arról beszélt:
    Ott a diákhitel, tehát az állam finanszirozza a felsőoktatást.

    A hitelt nem kell visszafizetni?

    Mert akkor jó.

    Az idei évben 250 e-t fizettem vissza lányom diákhiteléből, igy 150 e-vel csökkent a tőke összege.

    Ez a lenne a kedvezményes??

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  9. Diákhitelről egy anya:
    Nem tud törleszteni a gyereke, mert az egyetem után nem tudott még elhelyezkedni, a gyerek apja mostanában halt meg, nem hagyja itt az anyját, hogy külföldön dolgozzon, még lelki támasza itthon az anyjának!
    A hitelét ráterhelte a bank az örökségére – a szülői házra!
    Most már elúszhat a ház, az öröksége is!
    Orbánné a 30 valahány ingatlanával mit tud ilyen helyzetekről, esetleg ilyenebbekről?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  10. „A kabinet szerint az önfinanszírozó rendszer arra ösztönzi majd a diákokat, hogy olyan képzést válasszanak, amely lehetőséget nyújt nekik a biztos elhelyezkedésre és így tanulmányi költségeik visszafizetésére is – magyarázta Orbán Viktor. Mindez egy egészséges versenyt gerjeszt majd az intézmények között, ugyanis ahová nem jelentkeznek diákok, „oda nem szabad állami pénzt sem helyezni” – mondta.”
    .
    Egyszerű mint a faék.
    Javasolnám, hogy a kormány tagjai – példamutatásként – fizessék be (most, így utólag, természetesen a jelenlegi árszinten) az oktatási költségeiket. Ez is több lenne a semminél.
    .
    „ … a kormány nem az „el lehet innen menni”, hanem a „vissza lehet ide térni” pártján áll.”
    .
    Örvendetes. Le kellene ülniük Kövérrel megbeszélni, ha a fiatalok elmentek, momentán nem marad aki gyereket szüljön az ország egészséges lakossági arányának „fenntartása” érdekében. Esetleg valamelyik kutatóval felmérést lehetne készíttetni, hányan akarnak a jövőben visszajönni egy rohamosan romló életszínvonalú országba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  11. Azt nem értem, hogy az ellenzék megint miért hagyja ki ezt a magas labdát?Nincs tandíj, de fizesse mindenki a tanulmányai költségét… Hol vannak a megmozdulások? Hol vannak az egyetemisták, akiknek a jövőjét teszi tönkre a diákhitel?
    Nem elég az ellenzéknek nagyon okosakat írni némely újságba! Emeljék már fel a hátsórészüket! Vagy ahhoz szervezni, meg dolgozni kéne?
    Láthatóan 2 éve bénakacsázik minden ellenzéki párt. Orbán 300 Ft-ért felforgattatta a fővárost, ezek meg jól el vannak a saját beképzelt pöfetegségükkel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  12. Rohadjanak meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  13. Elnézést, de ki gondolta azt, hogy a maffia egy állam, egy ország, egy közösség jólétének megteremtésére szerződött. Leigázás és kifosztás, amit nem tud maga alá gyűrni,amiből nincs konkrét anyagi haszna, az nincs is, mit neki oktatás, közösségi közlekedés, nyugdíj, egészségügy, benyögte már a primitívek feje, hogy mindenki gondoskodjon magáról,” láthassák”, ő is azt teszi. Tényleg dögöljenek meg.
    Egyébként a fiam azt mesélte, hogy pl. egy kéttannyelvű osztályból egy tanuló kivételével mindenki külföldi egyetemre ment tanulni. A károkozás egyszerűen fölmérhetetlen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  14. Hat… Onfenttarto oktatas… szep alom, csak kar, hogy nem eri meg.
    Azzal egyetertek, hogy az agyelszivas ellen tenni kell. Ilyenteren a roghozkotes nem egy rosz elkepzeles ( a kivitelezhetosege mar kerdeses ). Viszont ilyet mondani:

    “A kabinet szerint az önfinanszírozó rendszer arra ösztönzi majd a diákokat, hogy olyan képzést válasszanak, amely lehetőséget nyújt nekik a biztos elhelyezkedésre és így tanulmányi költségeik visszafizetésére is – magyarázta Orbán Viktor. Mindez egy egészséges versenyt gerjeszt majd az intézmények között, ugyanis ahová nem jelentkeznek diákok, „oda nem szabad állami pénzt sem helyezni” – mondta.”

    Aki ezt komolyan gondolja az nem ismerhet tul sok fiatalt… A fiatalok nagyresze nem azt nezi, hogy hogyan tud elhejezkedni majd a kepzesevel, hanem azt, hogy melyik tetszik neki a legjobban.

    A diakhitel nem egy nagy teher egy informatikusnak, programozonak, vagy a mernokok nagy reszenek ( havi netto 200+os fizetessel nem gond, raadasul konnyen lehet kulfodi, 2000eur+ os fizut is talalni, es ez nem a profik berezese), de egy tanarnak, vagy egy bolcsesznek a havi ~100 netto korul, ugy, hogy kulfoldon is max takaritani tud… mar nem olyan konnyu feladat ~1 millio forintot visszafizetni.

    A vissza lehet jonnivel kapcsolatban:
    En sok olyan embert ismerek, aki most kulfoldon el, es tervezi a hazaterest. Viszont ezek az emberek megszoktak mar egy eletszinvonalat, es nem biztos, hogy konnyen visszailleszkednek majd az otthoni fizetesi viszonyok koze… Persze lakast nem olyan nehez most otthon venni ( es szerintem meg par evig megmarad ez a trend ) , de utana ugyanugy meg is kell elni.

    Nem lenne ertelmesebb inkabb csak arra koncentralni, hogy azokrol a szakokrol vonuljon ki az allam, amik amugyis nagyon tulkepeznek ( vagy csak csokkentse a tamogatast ), es azokat meg tamogasa jobban, amik a huzoagazatok?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Forduljon fel az összes fideszes, mindazok, akik taplóországot támogatják!
    Ha nem a legrátermettebbek kapják a diplomát, hanem akik meg tudják fizetni, akkor végünk.
    Volt már olyan kardiológussal dolgom, aki bőrgyógyászhoz küldött, mert szerinte ott kell keresni a szívritmuszavar okát.
    Röviden elbúcsúztunk.
    Na ilyen doki kell az Orbánnak.
    Ha az összes mérnökünk is eléri majd ezt a szintet, az lesz ám a csuda világ.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  16. Nincs semmi meglepő abban, hogy egyre szélesebbé válik az orbáni hatalomgyakorlás biztosítása, mely alapvetően az “egymással összeugrasztás”-ra épül.
    Mari nénéék Pesta bácsiékkal sose becsülték sokra azokat, akik nem a két kezükkel termeltek értéket (a szellemi foglalkozás nagyon sokak szemében ingyenélés), jelentős létszámú tömegeket lehet ámítani azzal, hogy az alapműveltség fölötti taníttatási költségek szétosztása fölösleges teher azokon, akik egyáltalán nem veszik igénybe a továbbtanulást.
    Hazudniképtelen Viktormihály ismét helyesen számol: akiket nem érint ennek a korábban soha el sem képzelt mértékű óriási tandíjnak az elrettentő hatása, azok örülnek, hogy végre egy olyan megszorítás, amiből ők kimaradnak, akiket meg sujtani fog a dolog, azok eleve befogják a szájukat, mert ha kajabálnak, be se fognak jutni semmilyen egyetemre, akiket pedig már most leterhel, azok szintén némaságot fogadnak, mert úgy kivágják őket a felsőoktatásból, mint a macskát, ha belepiszkol a saját tányérjába. Egyelőre senki nem méri fel annak az óriási összegnek a visszafizetési lehetőségeit, mert, ugye, hol van még az a távoli jövő?
    Arra pedig pedig, hogy pár éve egy a mostanihoz képest névleges tandíjra hivatkozva Hazudniképtelen Viktormihály csürhéje tűzbe borította a fővárost, már ki emlékszik?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  17. Báthory Ödönke

    Ez kellett volna már vagy 30 éve. Mostanra OV már korkedvezményes nyugdíjas traktoros lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  18. csatt, 13:26
    Az “Újabb hullámokat ver a Lendvai alkotás” témában “csatt” 18:53 Reader Comment-eddel egyet értek. Kösz a hozzám szólásodat.
    Na most azzal kapcsolatban, hogy Orbán önfenntartó felsőoktatást akar :
    Ha jól tudom (nemsokára még utánajárok a helyszinen), a külhoniak támogatást kapnak, ha Magyarországon tanulnak. Hálaszavazatok reményében, természetesen.
    Ravasz fickó ez az Orbán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  19. Nyilván nincs szükség gondolkodni tudó, értelmes magyar állampolgárokra a következő években, ezért a közoktatásból kivonják a pénzt, és odaadják a felcsúti fociakadémiának, valamint a hasonló üzletekben utazó baráti körnek.
    Kukszisra selézett hajú, kettőig számolni nem tudó labdarúgókra költeni bizonyára jobb befektetés, mint az idejüket romkocsmákban múlató bölcsészekre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  20. Kedves Nikos Galis, ha “csak” ravasz lenne! De gazember is. Szerintem ő még semmit nem hagyott parlagon heverni ott a remény szintjén. Módszeres biztonsággal garantált, hogy csak azok kapnak tőle támogatást, akik alattvalói bizonyosságot igazolnak előtte. Olyan fazon nem maradhat a rablóbandájában, aki akárcsak kételkedne a feltétlen kiszolgálás helyett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  21. Csak emlékeztetőűl:

    Orbán 1990 : Nincs pénz a nyugdíjasok ewltartására, Ők nem ennek a rendszernek fizettek….
    Orbán 1990: Véget kell vetni az ingyenes felsőoktatásnak….

    A fenti mondatokat mostanában váltja valóra ez az akasztanivaló mocsodék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  22. Ne mondja senki, hogy kis hazánkban nem támogatják a „megfelelő” kultúrát.
    Az egyetemeket/főiskolákat gondolom majd akkor, ha „megfelelőek” lesznek.
    .
    http://fn.hir24.hu/itthon/2012/10/17/brutalisan-draga-a-kerenyi-konyvtar/
    .
    Részlet (hírstart)
    A Nemzeti Könyvtár első 14 kötetére szánt összeg 200 millióval több, mint amibe normál piaci körülmények között kerülne. Az állam másfélszer annyit szán a Kerényi-könyvtárra, mint a teljes magyar könyvkiadásra.

    Azt is hozzáteszik, hogy tévesen állította Kerényi Imre, hogy a sorozat nem zavarja, nem befolyásolja a magyar könyvpiacot. A 140 ezer példány felét ingyen osztják ki közkönyvtáraknak, iskolai könyvtáraknak, politikusoknak, iskolaigazgatóknak, s így azok a kiadók, amelyek a sorozatban tervezett szerzők műveit eddig piaci körülmények között, saját üzleti kockázatukra jelentették meg, az ingyenes szétosztás „eredményeként” elveszítik a lehetőségét annak, hogy a könyvtárak rendeljenek tőlük. Arra is felhívja a könyves szervezet az illetékesek figyelmét, hogy a Közlönykiadó olyan szerző művének a megjelentetését is programjába iktathatta, akinek a szerzői joga más kiadónál van (Bánffy Miklós).

    A nemzeti Könyvtár első hét kötete:

    Tormay Cécile: A régi ház

    Jókai Mór: Gróf Benyovszky Móric életrajza

    Dornyay Béla – Vigyázó János: Balaton és környéke részletes kalauza

    P. Ábrahám Ernő: A csudaszarvas

    Gundel Imre: Gasztronómiáról és Gundelekről

    Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról

    Október 23 (szerkesztette: Szigethy Gábor)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  23. Mint látjuk FONTOS alapművekről van szó. Gratulálok azt hittem a festménybizniszt nem lehet felülmúlni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  24. A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ KÖZÉP EURÓPÁBAN MÉG BIZONYOS ÉRTELEMBEN NEM ÉRT VÉGET.
    MEGOLDÁSI ALTERNATÍVA AZ EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLAMOK.
    AZ EU ALAPÍTÓJÁNAK INTELME VÁLTOZATLANUL AKTUÁLIS : AKI EUROSZKEPTIKUS , ANNAK JAVALLT ELLÁTOGATNI BÁRMELY KÖZÉP EURÓPAI II.VILÁGHÁBORÚS KATONATEMETŐBE LELKI GYAKORLAT CÉLJÁBÓL…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  25. AZ EURÓPAI UNIÓ EGYIK ALAPÍTÓJÁNAK INTELME MA IS SÚLYOSAN IGAZ: AKI SZKEPTIKUS AZ EURÓPAI UNIÓ LÉTEZÉSÉVEL ÉS HOSSZÚ TÁVÚ ÉRTELMEZÉSÉVEL KAPCSOLATOSAN, ANNAK JAVASOLT ELLÁTOGATNI BÁRMELY KÖZÉP EURÓPAI II.VH-S KATONATEMETŐBE LELKI GYAKORLAT CÉLJÁBÓL….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  26. orbán tartsa fenn önmagát valahol szibériában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  27. Itthon önfenntartó felsőoktatás.-ov szerint, de Marosvásárhelyen a Sapientia ünnepi rendezvényen a vezér 4 milliárdot ígért 2014 -ig a Sapiantiának a mi adónkból!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  28. “Az önfenntartó felsőoktatásról szólva a kormányfő kifejtette: az egyetemi, főiskolai végzettségűeknek a saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a felsőoktatást.”
    — Ennek teljesen elment az esze.
    Továbbá ilyen alapon:
    - az egészségügyi dolgozók tartsák el az egészségügyet (pl. fusizás külföldieknek, utána vastag adózás)
    - a külügyesek tartsák el a külügyet (erre ötletem sincs)
    - a belügyesek tartsák el a belügyet (nyereséges kémcserék)
    - a hadügyesek tartsák el a hadügyet (megnyert hadjáratok)
    - a rendőrök tartsák el a rendőrséget (már kezdik, előírt büntikvóták vannak)
    - a politikusok tartsák el a parlamentet (ezt fordítva értelmezik)
    … komplett agyrém.
    .
    Másrészt:
    Az oktatás (meg az egészségügyi ellátás és még jó néhány más) HOSSZÚ TÁVÚ befektetés az ország jövőjébe, amelybe igenis vastagon be kell fektetni. Aki ezt vezetőként nem látja, azt súlyos hülyeség miatt ki kell rúgni. Nem lehet egyrészt sírni, hogy a multik a magyarokat csak bérmunkásként használják, és ugyanakkor hazavágni és államosítani az oktatást és elüldözni a fiatalokat.
    Kívülről nézve biztosan röhej, amit itt van.
    Innnen nézve kilátástalan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  29. proaktiv 2012. október 17. szerda 00:55
    Most ha – a tanulmány alapján esetleg – a századnak hamarább vége lesz
    az jó nekünk?
    Nem kellene inkább a szakadékba hátszéllel száguldó gazdaágunkra
    is kockáztatni néhány HUF-ot. Vagy ami nem megy, nem kell erőltetni?
    Hátha, véletlenül valaki rájönne mit kell tenni. Esetleg nekiütközünk
    az EU beleegyezésebe és az IMF hozzánk vág pár százmilliárdot.
    Vagy ez sem jó?
    LASSAN MÁR KEZDJÜK AZT HINNI, HOGY A GAZDASÁG TUDATOS
    FEJLŐDÉSE NEKÜNK ÁRT!
    .
    Távirat az iparkodók sürgetésére:
    Én itt Lökön, ülök a tökön,
    te meg ott Acsádon, maradj a 3,14csádon.
    (de az IMF nem Acsádon van!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. Ego
    a’szem kihagytad a katolikus egyházat.
    Rájuk is kellene egy kis önfenntartás.
    Úgy emlékszem a püspökúr annyi pénzzel
    rendelkezik, hogy békekölcsönt jegyzett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  31. Az uj földesuraknak nincs szüksege tanult emberekre, pornepre, müveletlen
    cseledekre es beresekre. A sok birka aki 2006-ban elment 40000ft-os tandij
    ellen szavazni a csuti baltasnak, hogy megfurjon minden reform törekveset a kormanynak. Most nezenek a szemükbe azoknak az embereknek, akiket nem tudott hülyere venni a csuti baltas es kerjenek bocsanatot tölük. ,,az oktatas ingyenes, az egeszsegügy nem elado.” most dumaljatok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  32. Egyre inkább láthatóvá válik az Orbán-féle “önfenntartás” fogalmának unortodox
    átértelmezése.
    Nagy kár, hogy nem most megy a mozikban a Fennakadva A Fán cimű film,
    melyben látható, hogy egy nagyon törekvő – de semmihez sem értő – vállalkozó,
    miként jut száguldozva nem várt helyzetbe. Főszerplő: LUI DE FUNES.
    A szakadék széléről leesve szerencsére egy olyan bokorra esett mely kocsijával
    fenntartotta, hogy ne zuhanjon a tengerbe. Segitség nélkül nyilván se le, se fel.
    Inkább le, mint fel, hiszen a bokor is csak véletlen, gyenge kapaszkodót nyújt.
    A szakdék felé vezető autóút ugyanis a szakadék szélén véget ért. De ő csak
    rohant tovább. Szerencse, hogy egy “európai bokor” őt is fenntartotta a
    vizbefúlladástól.
    Természetesen a meredek szélén nőtt – rozoga fa sem birta sokáig. Már, már
    majdnem lezuhant.
    Szerencsére találtak egy – IMF-hez hasonló – szervezetet. Igy annak a
    különleges darujával sikerült megmenekülnie.
    .
    Nagyon hasonló a helyzet komikuma Orbán jelenlegi bolondériájához.
    Aki még nem látta – a funesi komikum végigkacagásával – ráismerhet Orbán
    szabadságharcának értelmére is. Hiszen a helyzet adja a megoldást.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  33. Hányan vannak a mostani kormányban, akik az elátkozott Kádár-rendszer ingyenes felsőoktatását élvezték. Most nem szégyenlik magukat. Orbán is ösztöndíjjal tanult Angliában. Ki fizette? A határon-túli magyaroknak jut az adófizetők pénzéből? Fizesse Orbán, Kövér, Semjén meg a többi hasonszőrű.
    A rektorok egy része meg még be is vette ezt a baromságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  34. ja persze, de tandíj az ne legyen. de az egyházakat támogassuk, ha már a hívek nem tudják fenntartani a hitéletüket:

    http://hvg.hu/gazdasag/20121020_Orban_egymilliardot_ad_azonnal_a_piarista

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  35. kovasav: a rektorok egy része sem vette be ezt a baromságot. mindenki retteg, hogy megszűnhetnek a felsőoktatási intézményeik, a vidéki felsőoktatási intézmények elég sok munkaerőt felszívnak, egész régiók ülhetnek fenékre, ha önfinanszírozásra kényszerítenék a főiskolákat-egyetemeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  36. MAGYAR EGYETEMISTÁK ÉS PESTI SRÁCOK !
    *
    E L Ő D E I T E K ‘56-BAN F E L K E L T E K AZ ELLEN A RENDSZER ELLEN, A H O L MUNKÁSOK ÉS PARASZTOK GYEREKEI NEM AZ ÚGYNEVEZETT “ÖNFENNTARTÓ” RENDSZERBEN, HANEM . I N G Y E N SZREZHETTEK EGYETEMI . D I P L O M Á T.
    *
    HÁT . T I . M I K O R . K E L T E K . F E L AZ ELLEN A RENDSZER ELLEN, AMELY VELETEK FIZETTETI MEG A FELSŐOKTATÁS MINDEN KÖLTSÉGÉT ?
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  37. Kedves Ego, sántítanak a példáid.
    Igazatmondaniképtelen Viktormihály miniszterelnöki mivoltában nem azt jelentette ki, hogy a felsőoktatásban dolgozók fedezzék saját befizetéseikből a felsőoktatás működési költségeit (fenntartás, bérek+ járulékaik, működtetés), hanem azok, akik az intézményekbe tanulni jelentkeznek.
    Ennek az analógiának mintájára nem a rendőröknek kell összeadniuk a rendőrség működésének költségeit, hanem azoknak, akiket a rendőrök szolgálnak és védenek. Azaz: ha mindenkit megbüntetnek, akivel találkoznak, egészen biztosan összejön működési fedezetük. Ugyanígy a többiek is.
    Megnyugtatlak, a politikusok már eddig is ráterhelték működésük összes költségeit a választóikra. Ugyanezt hamarosan megvalósítja az egészségügy is: akik nem merik megreszkírozni a egy-másfél éves várólistát (ennyi idő alatt bármelyik rosszindulatú daganat akár ötször is kifejlődhet), már az egészségügytől egyetlen petáknyi olyan ellátást nem kapnak, aminek az árát már rég levonták tőlük a fizetésükből.
    Szóval nyitott kapukat döngetsz, már rég rá van minden terhelve a külföldre járókra, a belföldön röghözkötöttekre, akik betérnek bárhová szolgáltatást igénybe venni, kifizettetik azokkal a működési fedezetüket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  38. A Klubrádióban egy betelefonáló ma azt mondta,hogy akarjon inkább önfenntartó labdarúgást, Puskás Akadémiát és önfenntartó Századvég Intézetet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  39. Az egyetemektől, főiskoláktól éppen mostanában vonnak el sokszázmilliót.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Egyre kevesebben járnak egyetemre 2014. április 4. péntek

Komisszárokat rendeltek ki az egyetemekre 2012. augusztus 10. péntek | AN

Hétfőn folytatják, ha vissza nem vonják a törvényt 2012. február 16. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos