Ronai and Ronai
AMERIKAI

A felsőoktatás orbáni átalakítása elszegényedéshez vezet 2012. August 14. Tuesday 18:02 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A felsőoktatás orbáni átalakítása elszegényedéshez vezet
Budapest – Az MSZP szerint az ország elszegényedéséhez vezet az, ha a miniszterelnök által elmondottak szerint alakítják át a felsőoktatást. Orbán Viktor kormányfő a policity.hu-n hétfőn megjelent interjújában azt mondta: néhány év alatt úgy alakítaná át a felsőoktatás rendszerét, hogy abban minden diák maga tudja állni a tanulás költségét.
.
Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja ezzel kapcsolatban kedden azt közölte: az elképzelés tömegeket rekeszt ki a magas értékű, speciális tudások világából, a felsőoktatásból, ezzel alacsony jövedelemre, rossz minőségű életre ítélve őket. Az alacsony jövedelmek következménye az alacsony adóbevétel lesz, az egyre rosszabb minőségű, majd leálló állami szolgáltatások, ezáltal még durvábban elhúzódó válság .
.
Kifogásolta, hogy a kormány egyik tanulmánya szerint a Diákhitel 2 konstrukció hosszabb távon egy költségvetési időzített bomba, egy évtized alatt akár az összeomlás szélére is sodorhatja a magyar államháztartást. Közölte azt is: a magyar vállalatok nem lesznek képesek a pályakezdők helyett visszafizetni az adósságukat.
.
Kunhalmi Ágnes szerint a felsőoktatás az államnak és az egyénnek is hasznot hajt, így fenntartása is közös érdek. Mint írta, olyan felsőoktatást kell teremteni, amelynek költségeit méltányosan osztják meg egymás közt a felek. Úgy véli, ennek megteremtése csak a szakmával, a hallgatókkal és a parlamenti pártokkal együtt lehetséges.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
A felsőoktatás orbáni átalakítása elszegényedéshez vezet, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék: ,

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. Ha igaz a szónoki emelvényen szereplő jelszó, akkor Áginak nem kellene fikázni az egyetlen, még szövetségesnek látszó pártot a fészbuk oldalán. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  2. Hiába szidta Orbán Bokros Lajos elképzelését.
    Ma már láthatóan túlszárnyalta mindenben.
    .
    Igaz, hogy az elszegényedéshez vezethet Orbán egész politikája,
    de ki tudja ezt – a jelenlegi választékból – megakadályozni?
    Nemcsak költői kérdés!
    Azért kérdem, mert nem látunk ilyen szervezetet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  3. Ez ismét csak A LEAMORTIZÁLÁS EGY FORMÁJA :-(((.
    És ez a csuti gyökér céljainak nagyon is megfelel. Lebutítani a nép nagy százalékát, nehogy már még gondolkozzanak is a rabszolgák:-(, még mit nem.
    Tanulmányok, ismeretek, diploma CSAK AZ Ő TALP (SEGG) NYALÓINAK ÉS ÉRDEKKÖREINEK JÁR.
    ALJASUL DETERMINÁLJA a szegényebb sorból származókat, akárcsak a középkorban :-((( !!!
    Jobbágy gyermeke csak jobbágy lehetett, ha beledöglött is :-(.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  4. Nem lesz tandíj, de mindenki fizesse tanulásának költségét. Ezt hogyan kell érteni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  5. Ez az MSZP nyilatkozata,de azért nagykoalícióban nem gondolkodik! A világnézetük ugyan teljesen ellentétes! Szociális “érzékenységük”, ég és föld! Nem veszik észre a szocik,hogy egyre hiteltelenebbek? Nem veszik észre a nyilatkozó fiatalabbak,azzal,hogy nem határolódtak el, egy-két MSZP-és potentát,nagykoalíciós nyilatkozatától,minden megnyilatkozásuk hiteltelenné,ezáltal ők is hiteltelenné válnak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  6. Helyesbítés!A nagy koalícióban nem gondolkodik helyett,a helyes mondat: nagy koalícióban gondolkodik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  7. Szundi,
    Úgy kell érteni, hogy a tandíj a képzés költségéhez való hozzájárulás, az elképzelés szerint a hallgatónak a teljes költséget kellene fizetni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  8. Egészen véletlenül ez a téma került szóba ma egy kollégámmal való beszélgetésünk közben . A reakciója olyan igazán élethűen magyaros ! Azt mondta régen is csak az urak engedhették meg maguknak hogy tanítsák kölkeiket ! Amúgy az emberke tök normálisnak néz ki , csak igen buta ! Még megjegyezte hogy a kormány nagyon okos mert apránként tol le mindent a NÉP torkán , így nem olyan feltűnő (neki) !! Így állunk ma Uraim és Hölgyeim !! Lehet azon leszek hogy gyermekem nehogy meggondolja magát és fél év múlva véletlenül sem maradjon itthon a friss diplomájával !! -Úgy tűnik nem nagyon kell “zavarni” mert nyitott szemmel , füllel jár a világban !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  9. kata234 2012. augusztus 14. kedd 20:59
    “az elképzelés szerint a hallgatónak a teljes költséget kellene fizetni”
    Csak az a kérdés ilyenkor, hogy állapitható meg ennek a számszerű értéke?
    Hiszen egyes szakoknál – elméletben – eltarthat a +végtelenig is.
    Azaz annyit kérhetnek, amennyit akarnak, hiszen a jövőszázadbeli várható
    inflációval korrigált fejlesztési költséghányad is felszámolható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  10. gets
    Kunhalmi Ági oldalán nem találtam “fikázást”, csupán az LMP vonatkozásában, amely párt ugyebár nem tekinthető szövetségesnek látszónak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  11. Orbán Viktor, Syma csarnok, 2008. február 13.: „A tandíj ugyanis nemcsak az egyetemekről szorítja ki az okos, de szegény családba született gyerekeket, hanem előbb-utóbb a gimnáziumból is. Mert minek járjon gimnáziumba a gyerek, ha úgysem tudjuk majd utána fizetni az egyetemet? Az út vége belátható, nem a tudás alapú iparágakba, nem az igazi európai jövőbe kapcsolódunk be, még csak nem is az idetelepített gumigyárakban fogunk dolgozni, hanem a végén majd szemetet fogunk égetni, mint ahogy a harmadik világ országaiban teszik.”
    .
    Na hát erről van szó! Nem az igazi európai jövőbe akarunk kapcsolódni (úgyis hanyatlik, és esik szét Európa), hanem a csodálatos Ázsiához. Ehhez minden szükséges lépést meg kell tenni, hogy igazi harmadik világ béli ország lehessünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  12. Egy Sztálin nevű közismert bűnöző gyakorlatilag kiirtotta Oroszország értelmiségét. A következményeket látjuk.
    Egy biztos, semmiből nem tanulunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  13. Ez a diakhitel 2 egy katasztrofa. Ennel keves nyilvanvaloan karos dontesuk volt. Nyilvan a mostani ciklusukban meg nem lesz erzekelheto, es mivel joeselyuk van a 2014es valasztasok utan is kormanyon maradni, ezert kijelenthetjuk, hogy a kovetkezo ciklusukban se lesz gond. ( asszem kb 10 ev kell, hogy az idozitett bomba robbanjon ) Viszont utana? a 2018as valasztasokat mar jo eselyel elbukhatjak, de addigra mar komoly karok lesznek a koltsegvetesben.

    Szerintem itt is ugyanaz lesz, mint a diakhitel 1.0-nal volt. Amikor azt en felvettem, akkor meg maximum 6% kamatot kellett fizetnem… Aztan atirtak a torvenyt, es hiretelen elszabadulhattak a kamatok. Most asszem 8.5%on all.
    Valoszinuleg elegge pofaraesnek majd azok, akik most felveszik annak remenyeben, hogy jo lesz, mert nem lesz nagy a kamat, aztan hirtelen felugrik 6-10%ra. Masik lehetoseg persze az lenne, hogy a kesobbi kormany is fizeti a tamogatast, de oszintenszolva nem hiszem, hogy ez be fog kovetkezni.

    Viszont azt is hozza kell tenni a cikkhez, hogy a legjobb fizetest a mernokok viszik manapsag haza, es a mernoki karokon egy minimalis emelkedett az allami helyek szama, raadasul ha jol tudom (pontosan nem neztem meg, mert nem erint ) ezeken a karokon nagyon alacsony lett a ponthatar, ugyhogy ide kb mindenki bekerulhet aki akar.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  14. janos82,
    Majdnem kaptál tőlem egy plusszot, de aztán mégsem.
    Vitatnám, hogy a mérnöki karokra mindenki bekerülhet, aki akar, és azt is, hogy a mérnökök viszik haza a legjobb fizetéseket. Az én időmben sem volt egyszerű bekerülni a mérnöki karokra sem, bentmaradni meg már megint egy másik történet volt. Szóval ehhez is kell valamivel több, mint a ráérő idő… A kiemelkedő fizetéseket meg hagyjuk! 22 év mérnöki szakmai tapasztalattal netto 105 eFt nem egyedi eset, amit azért nem mondanék világbajnok fizetésnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. Kedves Kunhalmi Ágnes!
    Ezért támadják az MSZP-t, mert önök ilyeneket nyilatkoznak, “elszegényedéshez vezet “.
    Hol élnek önök? Már az ország több mint fele, mély szegénységbe él, és önök csak ott tartanak, hogy “elszegényedéshez vezet ”
    Önök is megérik a pénzüket, mert nem képesek az embereket össze fogni, csak a belső hatalmi viszályaikkal vannak elfoglalva.
    Ezeket a népnyúzó, hazaáruló, senkiházi fityiszeseket, ha önök az élre állnak, és összefogják az embereket, már régen le lehetett volna váltani, ha lenne alternatívájuk, de önök is csak a lóvét veszik fel a parlamentbe.
    Hogy a túróba szavazzunk önökre, ha lesz@rnak mindent, és csak látszat felháborodásokra képes az MSZP?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  16. George Orwell: Állatfarm
    “Mert azt ugye nem akarjátok, elvtársak, hogy Jones visszajöjjön?”
    .
    Úgy látom, Jones gazda visszajött, megegyezett a disznókkal, mi birkák meg csak bégetünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  17. Tibor
    Szent meggyőződésem, hogy ha valaki komolyabban elemzi Orbán EM 8 év alatti szövegeit, az rájöhet a jelenben folytatott ámokfutásának részleteire is. Ugyanis nem tudta magát függetleníteni a tudatalattijától. Tehát az a TERVE, hogy a szegény gyerekek ne járjanak gimnáziumba SE.
    hamond
    Nem a szegényekről szólt, hanem a középosztályról. Akikről Orbán azt állította, hogy eleget hagytak náluk az egykulcsos adóval és a családkedvezményekkel, hogy a gyerekeik oktatását finanszírozni tudják. A többiek meg nem számítanak, mert hiszen akinek semmije sincs, az annyit is ér.
    egyébként meg némi spéttel azéért csak megszólalt Mesterházy a nagykoalícióról – és kizárta:
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=576785
    “Az MSZP a Fidesz-Jobbik-koalíció eltökélt és következetes ellenfele, ezért sem az Orbán Viktor vezette Fidesszel, sem partnerpártjával, a szélsőjobboldali Jobbikkal nem lép koalícióra. Sem 2014-ben, sem előtte vagy utána” – írta közleményében Mesterházy Attila.
    ..
    csak azt a pár nap lapítást, visszajelzés-figyelést tudnám feledni – de nem megy!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. A hitelből önmaga fizette tandíjat élete végéig fizetheti majd. Saját lakás, családalapítás kizárva. Leváltása után teljes vagyon elkobzás neki és a saját gyerekeit is így taníttassa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. TIBOR–szinte úgyanezt irtam volna mint Te,kiegészitve azzal hogy a szakmunkásképzökben a történelmetét és a magyart csökkentett óra számban tanitják.Had butuljon a “nép” nehogy gondolkodjon esetleg kérdéseket tegyen fel,ne legyen véleménye,majd a vezér gondolkodik és él helyette,csak hajtsa végre a parancsokat-oszt jónapot-.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Egyre kevesebben járnak egyetemre 2014. April 4. Friday

Orbán önfenntartó felsőoktatást akar 2012. October 16. Tuesday | AN

Komisszárokat rendeltek ki az egyetemekre 2012. August 10. Friday | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos