Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bergen-Belsen virtuálisan életre kel 2012. október 25. csütörtök 23:00 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bergen-Belsen virtuálisan életre kel
Budapest – A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem három kutatója által kifejlesztett, hordozható virtuális valóságrendszer mutatja be a Hannover melletti bergen-belseni náci megsemmisítő tábort.
.
A két éve elkezdett és félidejéhez érkezett Collective Experience of Empathic Data Systems, CEED’s (a kollektív tapasztalat empatikus adatrendszere) projekt célja a tudat alatti reakciókat és érzelmeket felismerő virtuális valóság rendszer, valamint az ehhez kapcsolódó integrált technológiák kifejlesztése – mondta el Takács Barnabás, a BME VIK kutatócsoportjának tagja.
.
Ennek a rendszernek a hordozható változatát október 28-án, vasárnap a bergen-belseni koncentrációs táborban alkalmazzák, ahol a barakkokat felgyújtották, a hullákat buldózerek tolták tömegsírokba, ezért helyén manapság már csak erdő és pusztaság található. Az emlékhellyé nyilvánítás hatvanadik évfordulójára odaérkező számos látogató és politikus azonban virtuálisan bejárhatja majd a területet, és „beléphetnek” az egykori barakkokba is. A két hete elkezdett munka során – a helyszín érzékeny volta miatt – nagy gondossággal kell eljárnunk – hangsúlyozta Takács Barnabás.
.
A rendszer egy interaktív folyamat során egyidejűleg méri a felhasználó cselekedeteit és tudat alatti reakciót, majd ennek ismeretében változtatja, mit jelenít meg. A kutatócsoport feladata annak a 3D grafikai technikákon alapuló vizualizációs modulnak és integrált érzékelő rendszernek a kifejlesztése volt, amely mindezt részben lehetővé teszi. Mindez hat oldalról vetített képpel, 8 darab Kinect érzékelőből épített speciális 3D 360 fokos kamerával, egy multikamera-ívvel, interaktív szőnyeggel, vezeték nélküli biofeedback inggel és agyhullámokat közvetítő EEG-vel segíti a kutatók munkáját – magyarázta a kutató.
.
A gyakorlatban ezek a technológiák más alkalmazási területeken is hasznosulnak, többek között segítséget nyújtanak a különösen nagyméretű tudományos adathalmazok, mint például az agy neurológiai térképei, csillagászati adathalmazok, régészeti leletek többdimenziós ábrázolásában és gyorsabb elemzésében, a fogyasztói preferenciák mérésben és új típusú ember-gép interakciók feltárásában – tette hozzá Takács Barnabás.
.
A háború végén Bergen-Belsen vált a legismertebb náci haláltáborrá, mivel a felszabadítókkal érkezett forgatócsoport filmje elsőként mutatta be a világnak a lágerek sokkoló képeit. 1944 októberében Auschwitzból több ezer fogolytársával együtt Anne Frankot is ide szállították, aki a felszabadítás előtt néhány héttel tífuszban halt meg.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.8/5 (14 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 13 szavazatból)
Bergen-Belsen virtuálisan életre kel, 3.8 out of 5 based on 14 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  2. *
    Ne fesd az ördögöt a falra, amikor már úgyis megjelent…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  3. Báthory Ödönke

    Soha többé!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  4. Nem felejtek.NEM TUDOK,NEM AKAROK

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  5. Majd Vonatollah és stábja elmagyarázza a híveknek HOGY EZ IS CSAK VALAMI CIONISTA TRÜKK !
    Hogy ismét jó sajnáltathassák magukat a semmi miatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (16 szavazatból)
  6. Ennek a rendszernek a hordozható változatát október 28-án, vasárnap a bergen-belseni koncentrációs táborban alkalmazzák, ahol a barakkokat felgyújtották, a hullákat buldózerek tolták tömegsírokba, ezért helyén manapság már csak erdő és pusztaság található. Az emlékhellyé nyilvánítás hatvanadik évfordulójára odaérkező számos látogató és politikus azonban virtuálisan bejárhatja majd a területet, és “beléphetnek” az egykori barakkokba is. A két hete elkezdett munka során – a helyszín érzékeny volta miatt – nagy gondossággal kell eljárnunk – hangsúlyozta Takács Barnabás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. A STRUCCOT IS OLYANKOR BILLENTIK FENÉKEN…

    Apropó Anne Frank: felfogni nem tudom miért kellett az Anna Frank zsidó gimnázium nevét Scheiber Sándorra átnevezni, amikor annyi lehetőség adódhatott volna más intézmények átnevezésében.
    Anna Frank – történelmi(!) személy esete nem csak aannak kislánynak, de az egész diákseregne, sőt a világ zsidóságának szolgált, szolgál figyelmezetető mementó gyanánt a náci veszélyt illetően, mint a jogos öonvédelem buzdító jelképe.
    Napjaink történései tanúsítják, hogy korai volt a optimizmus, amely minden áron valamiféle optimista célzatosságot szánt az iskolának. Ne neveljünk gyermekeinkből struccmadarat – elég nekünk egy páva is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. ui:
    A Frank családot is a parttalan optimizmus vitte Bergenbesenbe

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Soha el nem feledjük! Soha meg nem bocsátjuk! És soha többé nem engedjük, hogy még egyszer megtörténjen!!!
    Bár sokan vannak Magyarországon akik nem bánnák, élükön a vallási vezetőként tetszelgő, turulon érkezett Nagy Testvérrel!
    Le kell velük számolni, mindörökre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Azt hiszem, műszaki-fejlesztői szempontból még érthető lehet a dolog: ez egy önfejlesztő rendszer – ha jól vettem ki – , amelynek az “önfejlődése” annál intenzivebb, minél erőteljesebb emóciókat képes kiváltani az “alanyból” az élmény. EMBERILEG VISZONT SOHA, ha ilyen “ingergazdag” környezetre van szükségük, miért nem pl. a Szent Inkvizició valamelyik kinzókamrájába látogattak el?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. menjen el a Takacs Barna a JAD-VASEM-be es nem kell mindenfele hokusz-pokuszt csinalni. Engem egyszer #megetettek#, vagyis bevittek a Jad-vasembe es, mint egy orult, orjongve rohantam ki!!! 600000 magyar zsido!!! Ti nem is tujatok, hogy mi az!! A csaladombol 26-an egtek el ott !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

A Jad Vasem kiszáll a Sorsok Házából 2014. március 21. péntek

Lázár János aggódik a zsidók miatt 2014. február 26. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos