Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nosztalgiavillamosok New Orleansben 2012. október 27. szombat 23:07 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nosztalgiavillamosok New Orleansben
New Orleans – A villamosvonalakkal valaha rendkívül sűrűn átszőtt város utcáin újra döcögnek a történelmi járgányok. Januárban a turisták által leginkább látogatott Francia Negyed és az Amtrak pályaudvar között nyílt meg egy egymérföldes vonal. Ez a város negyedik villamosa; a tervek szerint 2014-ig további két vonal létesül.
.
A Kathrina hurrikán hét évvel ezelőtt gyakorlatilag elpusztította a várost; New Orleans azóta is elsodort múltját keresgéli, és ebben jó szolgálatot tesznek az újra felfedezett villamosok. Itt található a világ legrégebb ideje folyamatosan üzemelő, immár százötven éves vonala a St. Charles Avenue-n. A másik két vonal sokkal fiatalabb,1988-ban, illetve 2004-ben adták át őket.
.
New Orleans nincs egyedül „villamosítási” törekvéseiben. A valaha az egész Egyesült Államokban közkedvelt közlekedési forma egy időben évtizedekre mindenünnen kiveszett, hogy újabban reneszánszát élje. 2013-ban új vonalat adnak át Atlantában, Dallasban, Salt Lake Cityben, az arizonai Tucsonban és Washington D.C.-ben is, de tervezik a villamos újjáélesztését Cincinnatiben, a texasi El Pasóban, Honoluluban, Kansas Cityben, Milwaukee-ban, Minneapolisban és Sacramentóban is.
.
New Orleansen kívül jelenleg csak x amerikai városban jár tuja, ezek: Boston, Denver, az arkanasas-i Little Rock, a tennessee-i Memphis, az oregoni Portland, a floridai Tampa, a georgiai Savannah, valamint San Franciscóban a világhírű cable car.
.
A villamosok visszatérése nem csak annak köszönhető, hogy nosztalgiát ébresztenek és javítják a városképet, de a huszonegyedik századi tömegközlekedésben konkrétan számolni is kell velük, szükség van rájuk. A szövetségi Közlekedési Minisztérium támogatja a villamosfejlesztéseket, így New Orleans 45 millió dollárt kapott az új vonalra ajándékba, és a következő, 98 millió dolláros vonalhoz is támogatásra számít. A harmadikra a város adókötvényeket adott ki 75 millió dollár értékben.
.
Az épülő vonalak zöme arra fut majd, ahol a hatvanas évek dúlása közepette a történelmi villamosvonalakat felszámolták.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
Nosztalgiavillamosok New Orleansben, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Az egymast koveto kormanyok az Egyesult Allamok minden nagyvarosaban elturtek a megbizhato tomegkozlekedes lezulleszteset es kihalasat. Ennek fo oka az auto ipar es az olajipar egyoldalu tamogatasa volt. Ma a tomegkozlekedest legtobb varosban a buszjaratok jelentik, de a varosok nagy kiterjedese es a menetrendek hezagossaga miatt ez egy nagyon keserves kozlekedesi mod. Aki nem ismeri a menetrendet, negyven percet, olykor egy orat varhat a buszmegalloban, negyven fokos melegben vagy minusz tizenot fok hidegben, az evszak es a varos fekvese szerint. Gyakran ket atszallasra van szukseg a varos tulodalara jutni, ami auto nelkul egy felnapos program.
    Amellett, hogy nem effektiv, a legtobb varosban a nyugdijasok reszere ingyenes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. Az emelkedő energiaárak a tömegközlekedés reneszánszát sürgeti. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. A New Orleans-ben szót kötőjellel kell írni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

New Orleans jól megúszta Lee-t 2011. szeptember 4. vasárnap | RR

Kisiklott a 3-as villamos 2011. április 3. vasárnap | MTI

Egykori rabszolgák adatai interneten 2011. február 1. kedd

A New Orleans Saints nyerte a forduló rangadóját 2010. december 30. csütörtök | GZ

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos