Ronai and Ronai
AMERIKAI

A populizmus „legtutibb receptje” 2012. szeptember 4. kedd 0:30 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A populizmus „legtutibb receptje”
Budapest – Bajnai Gordon szerint az országnak ma a nemzetet megosztó, haladásellenes, a szolidaritást elvető és Európától elforduló kormánya van. A volt miniszterelnök úgy véli: korszakváltásra van szükség, azoknak, akik az ország gyarapodásában érdekeltek, az elmúlt két és az azt megelőző nyolc év hibáiból tanulva olyan célrendszert kell megalkotniuk, amely a következő negyedszázadban a kormányzati politika alapja lehet.
.
A volt miniszterelnök a Pénzügykutató Zrt. és a XIII. kerületi önkormányzat hétfői budapesti konferenciáján azt mondta: az elérhető gazdasági csodához, egy ország gyors felzárkózáshoz kormányokon átívelő közös társadalmi célok szükségesek, így volt ez a II. világháború utáni Nyugat-Németországban, az elmúlt két évtizedben Finnországban vagy Írországban, és ez áll Szlovákia utóbbi évekbeli sikerének hátterében is.
.
Hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti a demokratikus verseny felfüggesztését, a pártok ilyenkor abban versenyeznek, hogy melyikük kínálja a legrövidebb utat a célok eléréséhez. Véleménye szerint a rendszerváltáskor Magyarországnak is voltak közös céljai: a demokrácia, a piacgazdaság, a szolidaritás és az európai integráció, de ezek mára megkérdőjeleződtek, sőt a gyors sikerrel kecsegtető populizmus „legtutibb receptje” kétségbe vonni őket. Ez politikai bűn, de bűn volt hagyni azt is, hogy a „magyar politika éléskamrájában” csak az ehhez szükséges hozzávalók maradjanak – hangoztatta.
.
Bajnai Gordon szerint a konszenzus felbomlásához hozzájárult, hogy az ország több cikluson keresztül fenntarthatatlan, hitelből finanszírozott politikát folytatott, és ezzel letért a gazdasági növekedés útjáról, ám a közös célok felmondásában a Fidesz volt a leghatékonyabb.
.
A mai kormánypárt kétségbe vonta az ellenoldalhoz tartozók nemzeti elkötelezettségét, híveiből modernizációellenes tábort szervezett, hatalomra jutva felmondta a társadalmi szolidaritást, végül megkérdőjelezte Magyarország húsz éve folytatott szövetségi politikáját, nyugati elkötelezettségét – sorolta.
.
Bírálta a Fideszt, amiért szerinte a társadalmi csoportokat szembeállító, konfliktuskereső politikáját folytat. A nemzeti érzés kisajátítására tett jobboldali kísérletnek minősítette a 2002-es „kokárdás szavazást” és a kettős állampolgárságról szóló népszavazást, amelyen a baloldal „az önzés válaszát adva” pirruszi győzelmet aratott, de hosszú időre elvesztette a társadalom nagy részének támogatását.
.
A volt kormányfő – aki 2009 áprilisa és 2010 májusa között vezette a szocialista kormányt – arról is beszélt, hogy a Fidesz a 2008-as szociális népszavazáskor az ésszerű és szükséges változtatásokkal szemben sorakoztatta fel híveit, ám ezzel saját kormányzati mozgásterét is drámai mértékben korlátozta.
.
Kitért arra is, hogy bár a Fidesz az alul lévők szavazataival szerzett elsöprő többséget, mégis a felső középosztály érdekeit képviseli. A Haza és Haladás Alapítvány létrehozója azt mondta: a társadalmi szolidaritás felmondását jelzi az egykulcsos adó „sajátos magyar modellje”, a rokkantnyugdíjasok és a segélyezettek jövedelmének csökkentése és az oktatási rendszer „esélyromboló” átalakítása.
.
Úgy látja, ennek a politikának a folytatása az a kormányzati elképzelés, hogy előzetes regisztrációhoz kötik a választási részvételt.
.
Bajnai Gordon – akinek alapítványa már többször bírálta a választási szabályok megváltoztatását – azt mondta: az intézkedés azzal a súlyos következménnyel járna, hogy a bizonytalan, kevésbé tudatos választópolgárok, miután alkotmányos jogukat korlátozták, a jogállam határait feszegető módon próbálják meg érvényesíteni érdekeiket.
.
A regisztráció előírása azt üzenné nekik, hogy hatalomra lehet jutni komplett társadalmi csoportok igényeinek figyelembevétele nélkül, hogy vannak, akik nem kellenek a győzelemhez, akiknek a képviseletével nem érdemes foglalkozni, akik „nem részei a politikai hazának”, jelentette ki.
.
Szerinte a regisztráció bevezetése intézményesítené a társadalom mentális és szociális kettészakítottságát, tovább rontva ezzel a közös célok megtalálásának esélyét. Bajnai Gordon úgy látja, a kormány az utóbbi időben megkérdőjelezte Magyarország helyét az európai és transzatlanti szövetségi rendszerben. Az uniós tagságból adódó kötelezettségek ugyanis a kétharmados kormánytöbbség egyetlen korlátját jelentik, olyan ellensúlyt, amely a hazai közjogi rendszer radikális átalakítása ellenére is fennmaradt – mondta.
.
Szerinte ezzel magyarázható, hogy a Fidesz „szűkülő szavazótáborával hosszú menetelésbe kezdett az Európa-ellenes politikai oldalra”.
.
Bajnai Gordon számára mindebből az következik, hogy azoknak, akik az ország normális működésében, gyarapodásában, felzárkózásában érdekeltek, olyan célrendszert kell alkotniuk, amely kijelöli a következő huszonöt év politikájának alapjait. Ehhez – folytatta – okulni kell az elmúlt két év és az azt megelőző nyolc esztendő tanulságaiból, a rendszerváltás sikereiből és kudarcaiból.
.
Mint mondta, bár a választók többsége 2010-ben a változásra szavazott, nem arra a változásra, amit kaptak. „Ezért a jó irányú változás igénye minden korábbinál erősebb. (…) A változást akaróknak és ígérőknek az a történelmi feladatuk, hogy újra összeforrasszák Magyarországot. Ehhez nem egyszerűen kormányváltásra van szükség, korszakváltás kell, a megosztó, a nemzetet kettétörő politika korszakának meghaladása. Ez a modernizáció előfeltétele”, zárta beszédét Bajnai Gordon.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +18 ( 18 szavazatból)
A populizmus „legtutibb receptje”, 4.6 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

16 Reader’s Comments

  1. Én ugyan kedvelem a Gordont de ez mára már csak blabla…..sajnos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  2. Egy félórája, hogy befejeztem Bajnai Gordonnal, a hazával és a haladással kapcsolatos gondolataim leírását hasonló, alias nevű a Nol blogon található blogomban.
    Ettől függetlenül is elmondhatom és el is mondom mindenütt, ahol erre lehetőségem adódik, hogy akármilyen nagy szó, ebből a csávából amiben ma jól belekerült Magyarország, csak Bajnai látszik a leghitelesebbnek, aki ki tudná vezetni minket A fent olvasható cikkben is minden szavával egyet lehet érteni, ráadásul Neki még van hitele, ezt azóta is őrzi. Én csak és kizárólag őt tudom elképzelni a következő miniszterelnöknek (lehetőleg minél előbb9 mert a kellő szakmaisága is meg van hozzá, és amiben nincs ott remekül meg tudja válogatni a csapatát . Most pedig pont erre lenne szükség, valamint arra ahatározott irányra amit ő mint látható útjelet, már a kormányzása idején is felfestett a magyar politika követendő példájaként. Ha ez az ütődött Orbán semmi mást nem csinált volna, csak nem tért volna le teljesen erről az útról, főleg az egykulcsos 16%-os adóztatás okán, már akkor rég beljebb lennénk. Egy viszont tény hiába jártatom “pörös számat” ha teszem azt a Gor5don nem aspirál a miniszterelnökségre, vagy véletlenül megint elcsesszük a választást, akkor dűl-borúl minden egysze s mindenkorra, remélem ezzel a magyarság még Amerikában is tisztában van. Egyelőre az elnökválasztás eredményét még nem prognosztizálhatjuk teljes biztonsággal, én mindenesetre itt is Obamának drukkolok ez csk természetes. Ám ha véletlenül az ellenfele kerülne hatalomra, akkor sem hiszem hogy a történtek után mérvadóan szóba állna Orbánnal. Nekünk az is nagyon fontos, ha nem a legfontosabb, hogy az elnótázott, hogy ne mondjam teljesen elcseszett reputációnkat vissza tudjauk szerezni a nemzetközi politikában is. Ez pedig a jelenlegi kormánnyal teljesen kizárt! Ezért én innen az AN kommentelői közül is kérek minden lelkiismeretes kettős állampolgársággal és így szavazási lehetőséggel élő honfitársunkat, hogy nagyon gondolják meg ezúttal, hogy kire is adják voksukat.!.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  3. Bajnai Gordon a Sólyom Lászlót jelölte be facebook-oldalán, mint egyedülit aki tetszik neki. Számomra Sólyom vigyora az ő oldalán annyira ellenszenves, hogy megkérdőjelezi kitűnő stábjának bármilyen jól megírt beszédét.
    .
    Másrészt nem tudom mit tudna ő tenni a klerikál-fasiszta jobboldallal szemben, amely a rendszerváltás óta a szocialisták és liberálisok kiiktatására tör (a vatikáni Opus Dei és az Európai Néppárt hathatós támogatásával).
    Ne felejtsük el, hogy már az MDF hozta vissza Horthyt és a sírjánál ott tisztelgett az egész jobboldal: Antall József, Boross Péter, Lezsák Sándor, Csurka István, Torgyány József, Für Lajos, Surján László stb.
    .
    Mit tud csinálni Bajnai ilyen erőkkel szemben, ha neki Sólyom tetszik?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  4. Bajnainak egy baja van. Nincsenek szónoki képességei, amivel fel tudná rázni ezzel a tartalommal a zembereket.Ezt a végtelenül megosztott társadalmat nagy truváj lenne összehozni. Azt hiszem ez csak álom marad.
    Valamit azért nem értek.
    Számottevő politikusaink között nem 1,és nem 2 a (finoman akarok fogalmazni) a megalapozott anyagiakkal rendelkező.Lehet hogy butaság mert ezt gondolom, de azért invesztálhatnának a jövőbe!Mondjuk egy kampány ürügyén.Mert a jelenlegi állás szerint úgy néz ki a dolog, hogy fogjuk meg és vigyétek!Megszavazunk ,de Te mit áldozol be a nyerésedért,-gondolhatják sokan. Lehet hogy ezért van a sok passzivitás az emberek részéről, mert nem veszik őket komolyan ilyen meggondolásból?
    Nem látom sehol, hogy szórólapokon, vagy vidékjárás keretében világosítanák fel az egyszerű embereket az összefüggésekről!Lepjék már el az országot ilyen jellegű megmozdulásokkal,mert a média kiesik,és ezzel ők is tisztában vannak.
    Hiába AGY Bajnai, ha az általa képviselt nézetek nem jutnak el csak egy szűk körhöz!!! Kommunikálni, kommunikálni!!!
    Nem mondhatom el senkinek(média)?Elmondom hát mindenkinek (kampány)!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  5. Bajnai végre színre lépett – én ennek nagyon örülök!!! Évek óta a Haza és Haladás Alapítvány az egyetlen, aki valamit mond arról, hogy mit lehetne-kellene tenni.
    Bajnai ebben a beszédben nem gazdasági szakértői képességeit mutatta meg – akinek őt sokan látni szeretnék – hanem politikai vezetői képességeit. Szerintem a tartalmi gazdagság az indulatmentes előadásmóddal bizalmat kelt és hiteles.
    Ha a tisztelt ellenzéki szavazóknak ez sem jó, akkor sajnálhatja!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  6. Santosh-sal értek egyet.
    Ez a beszéd egy kísérlet volt arra, hogy Bajnai milyen “politikus” tudna lenni. (szerintem is jó). Tudjuk, hogy nem akkora szónok, mint Orbán (megjegyzem nekem nem okoz nagy élményt Orbán egyetlen beszéde sem), de ne is legyen.
    Az a lényeg, hogy szakmailag – szerintem – ma Ő az egyik legjobb. Régebben azt írtam Róla, hogy ” a hűvös profi” és ezt tartom is.
    Kellene egy olyan párt, amelyiknek lehetne ME jelöltje Bajnai.
    Ez a párt lehetne akár csak egy választási-párt, amely a megfelelő mértékű (min. 2/3-os) győzelem után visszabonthatná ezt a diktatórikus államot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Tisztelt Bumburi!
    Mélységesen egyetérték kommenteddel! Tökéletes látod te is a helyzetet!
    santosh, igazat kellene adnom Bumburinak is Bajnai Gordonnal kapcsolatban, sajnos tényleg nincsenek szónoki képességei, amivel fel tudná rázni az embereket! Ne felejtsük el, hogy milyen sokáig ment/megy a huzavona, hogy vissztér nem tér vissza! Ugye emlékszünk Oszkó Péter azon kijelentésére, „Nem halogathatja már sokáig a visszatéréséről szóló döntést Bajnai Gordon !” Szép és jó amit megfogalmaz , de legyünk őszinték , ez kevés már! Még mindig nem tesz semmit az MSZP, így hogy akarja elvárni azt, hogy rá szavazzon a nép!? Ezt a “regisztrációs szavazósdit” is réges – régen Brüsszel elé kellett volna vinni , – ha már itthon képtelenek megoldani – de ezügyben is helybetopi van! Nem és nem akar sikerülni e kormányt megbuktatni , bosszantó hibák ellenére sem ! Pedig a kedves Kekec kommentelő társunk mindig olyan szépen megírja ő is a remekebnél – remekebb gondolatait, – nekem nagyon tetszenek az írásai – de abból se tudnak meríteni a politikusaink!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Gordon kiváló szakember, kitűnő szervező-feladatmegosztó, higgadt, szinte soha nem az érzelmei, hanem az esze vezérli (a kiindulási pont természetesen nála is érzelmi: szereti a hazáját és tenni akar érte). Előadónak nagyon meggyőző, volt alkalmam személyesen is ott ülni a hallgatóságában. Azonban másképpen kell kommunikálni 150-200 felkészült szakember előtt, és másképpen cca. 6 millió, részben “lebutított”, részben pedig vele kifejezetten ellenséges (lásd: még ma is megy a “libajnaizás”, holott a senki által nem látott, ám szájhagyomány útján terjedő, és egyre szaporodó létszámú, Bajnai miatt öngyilkosságot elkövető libatenyésztőkről ,már többször bebizonyosodott, hogy nem léteznek). Bajnai – legalábbis a mai magyarországi viszonyok között – tényleg nem alkalmas egy választási kampány levezénylésére. Oda másra van szükség: egy Gyurcsány típusú személyiségre, akit még nem amortizált le a Fidesz. (Sajnos, Gyurcsány jelenleg ezt a szerepet – az ismert okok miatt – nem töltheti be). Ezt a fickót kell megtalálni, aki egyaránt meg tudja szólítani a szocialista, liberális, zöld, sőt, a konzervatív demokrata szavazókat is, méghozzá a “lenti” (az Orbán által kirekesztett) és a “középen található” embereket, akiknek elegük van a felcsuti baromból. De az esetleges győzelem után a kormányt (amelynek – legalábbis kezdetben – válságkezelő, vagy ha jobban tetszik, szakértői kormánynak kell lennie) Bajnai Gordonnak kell(ene) vezetni! Mindezt megvalósítani szűk másfél év alatt emberfeletti vállakozásnak tűnik. De nem lehetetlen…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Mózes dadadog ott. Áron szólt helyette.
    Rákosi pánk elég unalmasan papírlapozott.
    Marosán spontán magávalragadó volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. T. Bajnai Úr!
    .
    Az elemzésével egyetértek.
    Elemzésének 70-80%-ával MI IS TISZTÁBAN VAGYUNK.
    Magyarországnak, a nép NAGY TÖBBSÉGÉNEK már NEM ELEMZÉSEKRE, ÉRTÉKELÉSEKRE van szüksége, hanem AZONNALI CSELEKVÉSRE !!!
    .
    ÖN abban a helyzetben van, hogy ezért TEHET IS tehet valamit.
    HAJRÁ !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. A címhez csak annyit, hogy 2002-ben az elvesztett választásokra válaszul a Fidesz nyolc évig tartó populista frontot nyitott. A Szocialista párt nyiltan azt vallotta, hogy populizmus ellen nem lehet populizmussal váaszolni, ahogy ezt Kökény Mihály egy akkori interjúban kijelentette. Azóta sokszorosan bebizonyosodott, hogy ez az álláspont, mennyire buta és tarthatatlan, lustaságból fakadó nézetet takar és sajnos még ma is keményen nyomja rá bélyegét erre az akkor követett, irodai politizáláson felnövekedett “lagymatag” munkamódszerre… Igenis, már rég át kellett volna venni legalább valamennyit a Fidesz demagóg stílusából, de úgy tűnik, kevés kivételtől eltekintve (Kórózs, Lenvai, Kunhalmi) ez nem akar menni a szociknak. A Hmvásárhelyi választás eredménye is erre vezethető vissza. Itt nem lehet kérem finomkodni, ha kell tessenek blöfföket is elsütögetni, ígéret galambocskákat felröppengetni, és szidni, szidni az ellenfelet ha kell, ha nem…!
    Amit ezek az egykori “fiatal demokraták” jól csináltak és csinálnak az bizony ez.
    Nem szégyen a jobbtól tanulni – legalább azt ami nélkülözhetetlen !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. KORDON BLUED
    Igazad van,. Az ellenfelet a saját módszerével a legcélszerűbb legyőzni.2 év alatt megannyi magas labdát kapott az ellenzék, és nem tudták a maguk javára fordítani.Azért ez elég beszédes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Bajnai tényleg gatyába tudná rázni a hazánk reputációját. Nagyon szegényes a felhozatal viszont, ha Sólyom madarat favorizálja, hiszen a mi madarunk támogatta az amúgy alkotmányellenes népszavazást, engedte az ablaka alatt masírozni a jobbikot, szemet hunyt a kordonbontás alatt, és hagyta meghurcolni, lejáratni a rendőrséget. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogyan lett köztársasági elnök “titkos szavazással”. Mindenben a regnáló kormánnyal szembe ment, és soha nem talált eszközt arra, hogy fékezze a fidesz 8 éven át tartó aknamunkáját, habár látnia kellett, hogy úgy gazdaságilag, mint morálisan folyamatosan amortizálja az országot. Legalább olyan bűnös, mint a csuti. Ha az ország, a demokrácia, a nép érdekeit képviselte volna, ez a gyülevész horda nem szabadulhatott volna rá a hazánkra. Hallgatott egész mostanáig, nem vetette latba a tekintélyét akkor sem, amikor elvették a hazánk nevét, alkotmányát, és csak most szólalt meg nagyon csendesen az alvégen. Méltatlan a tiszteletre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Observer – ja, libajnaiznak és egyre nő az áldozatok száma, pedig több pert megnyert, de ez a tény az amortizálókat nem zavarja!
    Az olajügyekben tarkólövéses öngyilkosságokról nem beszél senki, a télen megfagyott 400 honfitársunkról sem, a napi vonatbalesetekről sem – a libajnais elmeroggyantak nem beszélnek arról, hogy a megsegített devizások ki tudták fizetni a több milliós tartozásukat egy összegben (hogy sajnálom őket!), az igazán bajban lévők pedig mennek a híd alá, mert rajtuk nem segítettek! Ez egy vicc ország, lenne, ha nem lenne ilyen tragikus!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. voisine – Igen, ne felejtkezzünk el korábi cikkekről sem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK szembesíti Bajnai Gordont 2013. szeptember 15. vasárnap | AN

Bajnai megvédte az Orbán-kormányt Berlinben 2013. június 1. szombat | AN

Bajnai nem csalódott az LMP-ben 2012. november 20. kedd | AN

Katolikus hitvallás Bajnai alapítványánál 2012. november 15. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos