Ronai and Ronai
AMERIKAI

A kelet-európai romák helyzetét értékelték Brüsszelben 2012. szeptember 5. szerda 20:08 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A kelet-európai romák helyzetét értékelték Brüsszelben
Brüsszel – A mikrohitel-programok folytatását és elterjesztését szorgalmazta az Európai Bizottság, a Világbank és a szegények vállalkozását segítő, magyarországi Kiútprogram által szervezett, a kelet-európai romák társadalmi és gazdasági helyzetét értékelő konferencián kedden Brüsszelben Andor László társadalmi ügyekért felelős európai biztos.
.
Göncz Kinga szocialista EP-képviselő arról beszélt, hogy meg kell szüntetni a roma és a nem roma közösségek közti társadalmi különbségeket, Polgár András a Kiútprogram vezetője pedig sikeresnek ítélte a kísérleti programot, egyúttal az Európai Unió és a magyar kormány segítségét kérte a romák felzárkóztatásában.
.
Andor László jó példának nevezte a programot arra, hogy miként lehet együtt dolgozni a változtatás érdekében. A biztos kifejtette, hogy a Bizottságnak sikerült napirendre tűznie a romák helyzetét, nemcsak uniós, hanem tagállami szinten is, és romastratégiák kidolgozására szólította fel a tagállamokat. A szegénységben élők helyzetét rögzíteni kell a köztudatban, napirenden kell tartani és a megsegítésükre kidolgozott programokat diszkrimináció nélkül kell végrehajtani. Andor László elmondta, hogy Magyarországgal együtt 11 tagállamban indult mikrohitel-program mélyszegénységben élők számára, és ezeknek az országoknak a szóban forgó programokat folytatniuk kell. Elmondta, hogy a Bizottság pozitív példaként tartja számon Magyarországot, ahol politikai lépések születtek a romák integrációjának érdekében, a kormány pedig a többi között a foglalkoztatás szisztematikus növelését tűzte ki célul. A mikrohitel Andor László szerint sikeres eszköz lehet a munkahelyteremtésre. Az EB folytatni kívánja a mikrohitel-programokat az Európai Szociális Alap bevonásával.
.
Polgár András hangsúlyozta, hogy a „szegények bankjának” is nevezett Kiútprogram  egyidejűleg praktikus tudást ad, és tartós kapcsolatot alakít ki üzleti szereplők között. „Az út hosszú, tele van kereszteződésekkel, és nem mindenki tartja be a közlekedési szabályokat”, jelentette ki. A kísérleti program elsődleges célja a romák társadalmi mobilitásának és integrációjának elősegítése. A program információkat, pénzügyi segítséget nyújt a mélyszegénységben élők számára abból a célból, hogy elősegítse önfoglalkoztatásukat. A program forrásainak nagy részét az Európai Unió Páneurópai Roma Integrációs Módok Koordinációjának Roma befogadás: Önfoglalkoztatás és mikrohitel elnevezésű projektje biztosította csaknem másfélmillió euró értékben.
.
A Kiútprogram a bangladesi, Nobel-békedíjas Muhammad Junusz által létrehozott Grameen-modellre épül, amelynek keretében mélyszegénységben élő embereknek viszonylag kis összegű kölcsönöket, úgynevezett mikrohiteleket nyújtottak, hogy önálló jövedelemtermelő tevékenységbe tudjanak kezdeni.
.
Polgár András szerint a program működőképességéhez minden szereplő közreműködésére szükség van. A legnagyobb akadályt a civil szféra gyöngeségében látja, aminek szerinte súlyos gazdasági következményei vannak. A program vezetője leszögezte, hogy az adófizetők pénzébe kerülő közmunkaprogramok nem oldanak meg semmit. Úgy vélte a hasonló mikrohitel-programok hasznosságáról a politikusokat is nagyon nehéz meggyőzni, ezért sokszor az is siker, ha nem segítenek, csak nem akadályozzák a projektet.
.
Göncz Kinga szocialista EP-képviselő kifejtette, hogy a rendszerváltás előtt asszimilálni próbálták a romákat, kisebbek voltak a társadalmi különbségek, és a szocialista teljes foglalkoztatás miatt nem volt munkanélküliség. A szocialista képviselő úgy vélte, a romák később nem tudtak alkalmazkodni a körülményekhez, és megállapította, hogy a leszakadó, mélyszegénységben élők között nagy többségben vannak a romák.
.
„Ezt a szakadékot meg kell szüntetni”, mondta a korábbi külügyminiszter. A Kiútprogramról szólva kiemelte: nem csak arra tanítják a mélyszegénységben élő romákat, hogy miként kell vállalkozni, hanem arra is, hogyan küzdjék le a reménytelenséget és az őket sújtó előítéleteket.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
A kelet-európai romák helyzetét értékelték Brüsszelben, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. Azt is deklarálni kellene, hogy nevezettek tűzzel-vassal szemben állnak a felzárkóztatással.

    Ameddig segély és pénz áll a házhoz, addig OK, de amikor ezért valamit tenni kell, ahogy van meghal a dolog és olyan irásokat szül, mint most az enyém is.

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (18 szavazatból)
  2. A kép a Lunik IX nevű szlovák roma lakótelepen készült. A szemét amit az ablakból dobálnak ki a lakók (mivel nincs biztosítva lerakóhely…) az első emeleti erkélyekig ér, éjjel pedig patkányok ezrei lepik el a környéket. Ha vmi jól példázza a mélyszegénységben élő romák helyzetét az a Lunik IX.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  3. Göncz Kinga rosszul fogalmazott, ha helyesen idézték, mert a négymilliós mélyszegénységben élők többsége magyar etnikumú. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  4. Jó, elvben egyetértek. A gyakorlati kivitelezésben több problémát is látok.
    1. A pénz egy részét lenyúlják majd a fideszesek.
    2 A pénz egy részét lenyúlják a roma szervezetek
    3 A pénz egy részét lenyúlják az önkormányzatok.
    4 A pénz egy részét lenyúlják az ezekhez közel álló vállalkozók.
    5 A pénz egy részét lenyúlják az uzsorások, meg a cigány keresztapák.
    6 A pénz egy részét csak felveszik a dolgozni nem akarók.
    -
    Demonstratíve marad tíz cigány család, akiket mutogatunk majd az uniónak, íme eredményt értünk el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (20 szavazatból)
  5. Magyar Gárda kontra Roma Gárda, ez a jövőkép.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (11 szavazatból)
  6. Nikolas Galis!
    *
    Magyarul; ! ÉHSÉGLÁZADÁS !
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  7. Valaki magyarázza már meg, ha a munka – és jövedelem nélküli, képzetlen,
    mihaszna személy a ” roma ” , akkor a képzett, diplomás, dolgozó lenne a
    cigány ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  8. Véleményem szerint, azok akik, a mindennapi betevőjükért lopnak azok a romák, azok akik sokkal többet lopnak (mondjuk az emberek szemét is), mint amennyi kell a mindannapi betevőjükre, azok lennének a politikusok.
    “Először a gazdagokat kell jóllakatni, hogy majd a szegényeknek is tudjunk adni”. Minő szép gondolat….csak nem ezt ígérte!!!!!!!!!!
    Szerintem az is lopás, hogy több állása van egy igen elfoglalt, de jól megfizetett embernek, melyet úgy old meg, hogy egyik helyre sem jár be! Tiborc panasza:
    “Aki száz meg százezeret rabol, Bírája lészen annak, Akit a szükség garast rabolni kényszerít.”
    A rendszerváltást a romák szenvedték meg a leginkább. Azelőtt az építkezéseken, útépítéseknél dolgoztak, volt a fekete vonat – aki nem túl fiatal, tudja miről beszélek.
    Amikor adták a pénzt, akkor nem volt számonkérés, márpedig járjon a gyereked iskolába, így aztán ment a pénz és lassan kiürült a kassza. Ha odafigyeltek volna arra, hogy a pénzért valamit követelni is kell, akkor nem itt tartanánk….
    Gyesből és gyedből, hogy lehet húsz év alatt 36 db ingatlant összespórolni?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  9. Most olvastam:
    Rubovszky Gy. lánya Latorczainál dolgozik, Latorczai neje Rubovszkynál – na ezeknél már megvalósult a NER és az Együtt-Egymásért!
    Romákat nem foglalkoztatnak nem foglalkoztatnak….
    Ez az előzőeknél biztosan nem volt, mert akkor Budapestet szétverették volna az “i-gazság bajnokai”!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  10. Katona József: Bánk bán
    Minuszolva! Köszi! Anyám! Borogass!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  11. “Káromkodók, csúszók-mászók, hizelgők,
    lágyselymü, kék-sötét a hajzatuk.
    Lustán pipáznak, vájva ócska teknőt,
    mind éles ész, tolvaj, csaló, hazug.
    Nyűtt ködmönükbe furcsa, régi kártya.
    Lakóhelyük szennyes, dohos vacok,
    az agg a vályogot könnyezve gyártja
    s arany-hegyek regéin andalog.
    Álmuk hizott malac, kövér csibe
    s pokoltüzű szemük vad mélyibe
    vér, bűvölet, arany-, ezüst-mese.
    S a hold világos, kékes éjszakáján
    az útra bámul az őrült cigánylány
    és nézi, jő-e herceg-kedvese.”

    Kosztolányi Dezső

    Nikos Galis:
    Egyebkent a roma garda majd felvonul az utcakon ha egy nem sotet boru magyar koveti el az oregasszony halalravereset 2kg almaert?
    Vagy ha a nem sotetboru magyar nem kezd el bandazni, lopkodni, akkor tuntetloeg felvonulnak? Ha http://www.youtube.com/watch?v=jprLvrlV-40 ezek valojaban romak, akkor tenyleg konnyu lesz megvalositani ezt a roma gardat, es ez utokpes is lesz, nem ugy mint a lerobbant nyugdijjas cigarettazo uj magyar garda….

    Pinter maffiafonok meg nevet a hatterben, jo nagy feszultsegek vannak akkor nagyobb penzekhez tud majd hozzajutni… meg tobb penz ilyen olyan TEK tik-takk birgadokra. Kar, hogy az nem a nepet vedi, csak a “kiraly”-t.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Bayer most éppen szereti a cigányokat 2013. szeptember 25. szerda

Szélsőjobbos futballhuligánok tomboltak Konyáron 2013. szeptember 12. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos