Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tovább csökken a GDP 2012. augusztus 13. hétfő 16:36 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tovább csökken a GDP
London – Valószínűleg csökkent az idei második negyedévben is Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) értéke. A magyar gazdaság az első negyedévi visszaesés után így technikai értelemben recesszióba kerülhetett, jósolták az előzetes GDP-becslés keddi ismertetése előtt londoni felzárkózópiaci elemzők, akik szerint ugyanakkor az infláció éves üteme jó eséllyel nem sokat változott a múlt hónapban.
.
A nagy citybeli házak mindegyike negatív magyar GDP-adatot vár a második negyedévről, és az idei év egészére is recessziót valószínűsít a magyar gazdaságban.
.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai 0,4 százalékos negyedéves összevetésű GDP-csökkenést jósoltak, éves összehasonlításban 1,3 százalékos visszaesést.
.
A ház elemzői szerint a havi gazdasági aktivitási adatok arra vallanak, hogy az első negyedévhez hasonlóan a másodikban is a nettó export volt a magyar gazdaság egyetlen hajtóereje. A JP Morgan szakértői 2012 egészére 1,2 százalékos GDP-csökkenést várnak Magyarországon.
.
A cég elemzői a szintén kedden esedékes júliusi inflációs adatokkal kapcsolatban azt jósolták, hogy a teljes kosárra számolt tizenkét havi ütem valószínűleg minimálisan, egytized százalékponttal 5,7 százalékra gyorsulhatott. Várakozásuk szerint ugyanis a belépő bázishatások éves összehasonlításban emelhették az élelmiszer-árinflációt a múlt hónapban, amit részben ellentételezhetett az üzemanyagok jelentős – havi összevetésben 3,5 százalékos – áresése.
.
A Goldman Sachs (GS) szakértőinek előzetes becslése 0,1 százalékos negyedéves és 1,2 százalékos éves GDP-mínuszt valószínűsít az előző negyedévről, szezonális és munkanaphatással kiigazított számítás alapján. Úgy vélik, a magyar gazdaság teljesítményéhez egyedül a nettó export adott pozitív hozzájárulást, ám a ház szerint ez biztosan nem volt elég a még mindig csökkenő magánfogyasztás és beruházás, valamint a „nagyon feszes” költségvetési alapállás negatív növekedési hatásainak ellentételezéséhez.
.
A cég szakértői szerint a magyar gazdaság fő kereskedelmi partnerének számító euróövezet jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, valamint a hazai üzleti környezet együtt nagy valószínűséggel a beruházási érték újbóli visszaesését eredményezte a második negyedévben.
.
Ha nem következi be előre nem látott fordulat a külső környezetben, akkor ezek a folyamatok várhatóan folytatódnak a második fél évben is a Goldman Sachs elemzői szerint, akik 2012 egészére 1,0 százalékos GDP-visszaesést várnak a magyar gazdaságban.
.
A ház 5,5 százalékos éves magyarországi inflációt vár a múlt hónapra az 5,6 százalékos júniusi ütem után, de a cég elemzői fenntartották azt a véleményüket, hogy a magyar jegybank következő kamatdöntését elsősorban a pénzügyi stabilitással, valamint a forintárfolyamot és a külső finanszírozást terhelő kockázatokkal kapcsolatos megfontolások határozzák meg. A kockázati felárak hosszabb ideje tartó csökkenése és a forint stabilitása növelte ugyan az MNB-kamatcsökkentés esélyét, de a monetáris tanács tagjainak többségét valószínűleg az IMF/EU-megállapodás aláírásának látótávolságba kerülése győzi majd meg arról, hogy lehetővé vált a pénzügy-politikai enyhítés – jósolták a GS londoni elemzői.
.
A cég 2012 vége felé várja a jelenleg 7,00 százalékos MNB-alapkamat első csökkentését.
.
A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőcége, a Capital Economics közgazdászai közölték: a ház által a magyar gazdasági ciklussal együtt mozgó jelzőszámok (coincident indicators) alapján elvégzett számítás 1,3 százalékos éves összevetésű GDP-visszaesést valószínűsít az idei második negyedévre. E mutatók arra vallanak, hogy a magyar gazdaság éves visszatekintésben számolt teljesítménye gyengült az első negyedévhez képest, akkor ugyanis 0,7 százalékkal csökkent a GDP értéke az egy évvel korábbihoz képest.
.
A cég londoni elemzői szerint az egyetlen kedvező elem az, hogy a várt éves visszaesés a Capital Economics számításai alapján az előző negyedévinél jóval kisebb mértékű, 0,3 százalékos negyedéves összehasonlítású GDP-mínusznak felelne meg.
.
A ház közgazdászai ugyanakkor azt jósolták, hogy az idén a magyar gazdaság teljesít a leggyengébben a felzárkózó európai térségen belül. A Capital Economics jelenlegi várakozása az, hogy 2012 egészében 1,5 százalékkal csökken a magyar GDP-érték.
.
Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piaci elemzői azt emelték ki prognózisukban, hogy a magyar feldolgozószektor termelési jelzőszámai az 50-es határszint felett járó beszerzési menedzserindex tanúsága szerint javultak a második negyedévben, és forintértéken számolva az export is stabil volt. A ház szakértői hangsúlyozták, hogy az új Mercedes autógyár termelésbe állása is lendületet adott az ipari teljesítménynek.
.
Mindezek alapján a Barclays elemzői negyedéves összevetésben az első negyedévinél „sokkal jobb” teljesítményt várnak a magyar gazdaságban a második negyedévre; előrejelzésük szerint így számolva 0,2 százalékkal csökkent a GDP-érték az idei első három hónapban mért, 1 százalékot meghaladó negyedéves visszaesés után.
.
A Barclays londoni elemzői azonban így is 1,3 százalékos éves összevetésű második negyedévi GDP-mínusszal számolnak. A ház a júliusi tizenkét havi inflációra az előző havi ütemmel megegyező, 5,6 százalékos előrejelzést adott.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 7 szavazatból)
Tovább csökken a GDP, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

  1. Eltolcsy és főnöke ezen erőlködnek két év óta – már az aranyerük is kifejlődhetett.
    :((((((((((((
    A feleségem szerint eltolcsy volt az egyik kidolgozója a “Fordulat és reform” c. anyagnak a 80-as években.
    - Ja – mondom – ő főzte a kávét és a “másik kabátjában” lement borért. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. Eltolcsy simán lehetett a Fordulat és reform szerzője. Az nem volt valami forradalmi iromány, csak attól lett ász, hogy egyáltalán ellentmondott az uralkodó széljárásnak. Gyakorlatilag azt ajánlotta, térjenek vissza a hatvanas évekbeli lájtos reformokhoz, nyereségérdekeltté tételhez. A nyolcvanas évek közepén. Amikor én már húszéves fejjel is tudtam, hogy a kommunizmust ki kell takarítani az országból, nem fordulgatni meg reformálgatni. A mai napig nem sikerült! Azért van most vége a történetnek.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  3. Nem tudom mitől nőne a GDP, amikor a mások által megtermelt javakból
    fél munkaidőban kétszer annyi közmunkást foglalkoztatnak értékteremtést
    mellőzve? A vállalkozások nagy része bedől. Aki még talpon van nem juthat
    bankkölcsönhöz. Nagyrészt a kormány hibás adópolitikája miatt. A külföldi
    tulajdon aktivitása csökken. Befektetett javaikat féltve tevékenységüket a
    legszükebbre csökkentik. A munkanélküliség fokozódása az újonnan
    munkanélkülivé váltakkal fokozódva egyre több munkahelykereső támogatást
    kiván.
    Nagy jövő vár az IMF-től várt támogatásra.
    Természetesen előtte még a baráti EU-val is meg kell küzdeni.
    Talán igy nem csökkenhet még nagyobb mértékben a GDP.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  4. Ez tök hidegen hagyja a minidulcsét.
    Ö elvan a kastélyában, idönként hazudik egy jot
    a seggnyaloinak, és magarészéröl az ügy lezárva.
    Orbán nevü elkövetöben kivételesen aljas embert ismerhettünk meg.
    Börtönben a helye , ez nem kétséges.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  5. Mellár: át kellene világítani a KSH-t

    Érdemes lenne egy újabb nemzetközi átvilágítást kezdeményezni a KSH-ban neves külföldi statisztikusok bevonásával, hogy továbbra is töretlenül bízni lehessen az intézmény függetlenségében

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  6. Ezen nincs mit csodálkozni. Annyi pénzt vonnak ki a gazdaság minden szektorából, hogy gyakorlatilag minden beállt. Szinte semmilyen fejlesztés nincs, a közműcégeknél még a szükséges karbantartásokat is elnapolják. Viszont abból a kevésből ami van, rengeteget költenek értelmetlen dolgokra, mint pl. a sikerként dicsőített közmunkára. Azt a rengeteg pénzt, amit mindenféle különadóként meg ilyen-olyan indokokkal beszedtek, inkább égettük volna el egy erőműben, akkor legalább áramot termelt volna, de így elment a semmibe. Illetve jobb esetben a semmibe, de lehet hogy jelentős része egy szűk kör külföldi számláira vándorolt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  7. Túlavasúti:
    .
    - Jó, amiket írtál, de egyvalami kimaradt:
    .
    Mindez a vásárlóerő durva csökkenését is eredményezi, méghozzá hosszútávon. Márpedig, ha a belső fogyasztás nem pörög, sőt, lényegében leáll, akkor amiket leírtál, fokozottabban jelentkeznek. És így tovább, ez ördögi kör, különösen egy ilyen szemét, ganaj, rablóbanda mellett, mint ez az orbánc- féle akasztófáravaló geng.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  8. Amúgy meg, az egész nem így van, a londoniak hazudnak, mert irigyek a kirobbanó magyar sikerekre, míg ők meg már haldokolnak, sőt, már meg is haltak (zombik), és csak irigységből mondanak ilyeneket.
    .
    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  9. “Egy nagy nemzetközi tanácsadó cég energetikai partnere azt mondta nekem, “Magyarország az első homokzsák, amelyet ki kell és ki lehet hajítani a léghajóból. Ma minden beruházásvágás úgy kezdődik, hogy a magyar projekteket törlik.”

    Innen: http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20120803-interju-varro-laszloval-a-nemzetkozi-energiaugynokseg-iea-igazgatojaval.html

    Kell tobbet mondani?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. “A kockázati felárak hosszabb ideje tartó csökkenése és a forint stabilitása növelte ugyan az MNB-kamatcsökkentés esélyét, de a monetáris tanács tagjainak többségét valószínűleg az IMF/EU-megállapodás aláírásának látótávolságba kerülése győzi majd meg arról, hogy lehetővé vált a pénzügy-politikai enyhítés – jósolták a GS londoni elemzői.”
    - A forint csak addig volt valamennyire stabil, míg a mini napóleon feltöltődni volt.
    - Már itt vannak az újabb ötletelései (Ismét értelmetlen levelezés!).
    - Az IMF-el nem akar megegyezni. Nem hiszem, hogy a GS elemzői ezt nem látják.
    - Különben ov szerint dübörög a gazdaság. Minden ország minket fog követni. Hadd ne röhögjem el magam.
    Amit ov, a KSH, vagy a kormánytagok mondanak, szerintem mindent előjel váltással kell értelmezni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. Rosszabbul élünk, mint a válság mélypontján, 2009-ben:
    http://www.portfolio.hu/gazdasag/tortenelmi_melypont_befagyott_a_belfoldi_piac_kopint-tarki.171367.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  12. A GDP növelésére is csak az 1989.12.25 megismétlését, azaz a diktátor likvidálását tartom. Akkor megindulhatna a pezsgés, mert a gazdaságot nem a MI NYERJÜK A LEGTÖBBET elv vezetné.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  13. pulcsi
    Te komolyan elhiszed, hogy egy Orbán nélküli fideszt majd nem a nyerészkedés fogja motiválni? A zsákmányszerzésen kívül nincs más, ami együtt tartaná őket!
    Az országot a Simicska-Nyerges/vontatós társulat igazgatja. Ez Orbán kiesése esetén sem változna. Az ország áttétes rákban szenved – nem elég egy gócot eltávolítani. Radikális műtét kell!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  14. Eldrad 2012. augusztus 14. kedd 02:21
    Egyetértek!
    Itt van bizonyitékuk a kekec által ajánlott link anyaga.
    Valóban egyik következik a másikból, ha az ország rendszerében valamelyik
    alrendszert szándékosan megbontjuk, ki tudja, hogy a többi alrendszerhez
    eddig szorosan illeszkedő kapcsolatok milyen változást okoznak. A jogi
    alrendszer sikeresen összedőlt. melynek folytán egyre inkább előtűnik
    a központi erőtér – szubjektiv alapokra átkerült – kézi irányitása. Hasonló
    helyzet állt elő a többi alrendszerben is. A bizonytalan intézkedések az új
    törvények függönyként történő alkalmazása (Budai dinnyekarter, NA ÉS
    úgysem tudtok semmit csinálni) a gazdasában és több más területen a
    vezetés által teljesen átláthatatlanná teszik az egyébként is bonyolult
    helyzetet.
    Szándékosan nem aktam májusi litániát irni, mivel úgy tűnik az ilyen
    részletkérdésekre kevés az érdeklődés. Pedig ami körülöttünk folyik az
    mindennnek a következménye, hiszen az ország nyitott gazdasága sem
    működhet a globalizáció előnyeinek kihasználása nélkül, mert ha tetszik
    ha nem mi – vagyis az országunk – alrendszerként részei vagyunk a
    globalizált világrendszernek. Rég megszűnt a vasfüggöny, hiába próbálnak
    ideiglenes gazdasági, vagy egyéb “firhangot” tenni az ország köré. Az általa
    megnehezitett kapcsolatok nagyrészt tovább működnek. Nyilvánvaló a
    a kormány vagdalkozó szabadságharca csak kárt okoz. Nemcsak nekünk,
    barátainknak is hiszen látható elefántként mozgunk az EU porcelánboltjában.
    FOLYAMATOSAN A KIHASZNÁLHATÓ ELŐNYÖK ELLEN ERŐLKÖDÜNK!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Csak az MVM-nél most beindult vizsgálatról olvasva, ciprusi offshore cégtől a fideszes körig mindenki mindenkivel…..hányinger hogy csak a megszedésről és lenyúlásokról szól minden!
    Ezért mondtam a gazdagok jóllakásáról, hogy soha nem fogják mondani, hogy jóllaktak, itt azok lopnak egyre többet, akiknek a legtöbbjük van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  16. Robog az úthenger! (Vagy gyorsnaszád? A fene se tudja már…) De hátramenetben… Az országot egy elmebeteg, hatalommániás közgazdasági analfabéta, valamint jobbkeze, egy csökött agyú, mániákus álmodozó vezeti. Hogy merre? Ez jó kérdés. A GDP úgy zsugorodik, mint Balzac regényében a szamárbőr, az infláció rövidesen átlépi a 6(!) %-ot, de az ország kifosztása (Nyerdes-Simicska Művek) zavartalanul folyik. A sok féleszű fidióta meg párás szemmel lelkendezik, hogy lám-lám, Orbán Viktor hogy felvirágoztatta kis hazánkat, elég csak a londoni 8 aranyra gondolni (bezzeg a kommunisták csak hármat tudtak összeverejtékezni Pekingben, mi ez, ha nem a Vezér és Kancellár mindenhatóságának fényes bizonyítéka!). Eltolcsy meg naponta arról igyekszik meggyőzni a sok vadmarhát, hogy Európa a szakadék szélén táncol. Minden bizonnyal, csakhogy mi már egy lépéssel előtte járunk…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  17. Jusef
    2012. augusztus 13. hétfő
    17:33
    Bocsánat, de a börtön kényelem lenne neki. Művelődés, színes tv, egyenek. na nem! A bolondok háza száraz kenyér és víz. Zárt osztály. Láttuk, látjuk, tapasztaljuk, veszélyes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  18. Báthory Ödönke

    Nem csökken, hanem ortodoxul növekszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  19. Báthory Ödönke

    Illetve unortodoxul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. Jó helyzetelemzés.
    Sajnos a pártok nem a növekedésre koncentrált irányzatra koncentrálnak,
    hanem, hogy az egyre csökkenőt miként lehet “igazságosabban” újraosztani.
    Nem tudom, hogy a végén a semmit hogyan akarják felosztani.
    VALÓBAN EL KELL ZAVARNI EZT AZ IMPOTENS BANDÁT, DE NEM LÁTHATÓ
    MELYIK CSOPORTOSULÁSNAK VAN-E MÁS GAZDASÁGPOLITIKAI VIZIÓJA.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. Nincs itt egyik pártnak sem más gazdaságpolitikája, csak annyiban, hogy majd ők akarnak részesedni az ország kifosztásából. Legalább négy évig, aztán meg majd folytatja más = orrvérzésig. Azt kellene csinálni, hogy a pártokat csak a választásokon kell felhasználni, hogy elzavarják az OVisékat. A pártokat rá kellene kényszeríteni, hogy a választásokra becsületes, normális gondolkozású jelölteket állítsanak, aztán a a pártoknak coki, kormányra a Bajnaiékat, tehát csupa pártonkívüli szakembert, akik szakmai alapokon álló gazdaságpolitikát valósítanának meg, az ügyészség, rendőrség, bíróságok élére is kizárólag szakmai alapokon álló emberek kellenek, akik az újonnan kialakított Alkotmány és az új törvények szellemében végeznék munkájukat (az OVisék bezárását). A pártoknak semmi beleszólást, semmi pénzt = tartsák el a tagjaik. Természetesen az egyházak detto!
    Azt mondjátok, hogy ez csak álom? Az hát, tisztában vagyok vele, de legalább álmomban hagy legyek szabad, ha már ébren nem lehetek! Sajna, amíg a pártok megélhetési emberei szabják a politikát, addig minden marad a régiben, még 30 év múlva is itt fogunk írogatni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  22. neroka
    2012. augusztus 18. szombat
    17:33
    Ne haragudj, de ez a hsz-ed elég zavarosra sikerült. :((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos