Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem emelnek vádat a Goldman Sachs ellen 2012. augusztus 10. péntek 17:23 | AN Forrás: AN/MTI

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem emelnek vádat a Goldman Sachs ellen
Washington – Az amerikai igazságügyi minisztérium nem emel vádat pénzügyi csalás miatt a Goldman Sachs befektetési bank vagy annak alkalmazottjai ellen. A minisztérium, amely több, mint egy évig vizsgálódott a Goldman Sachs ellen felhozott vádak ügyében, megállapította, hogy azok nem bizonyítottak, de kilátásba helyezte, hogy amennyiben új tények kerülnek nyilvánosságra, felülvizsgálhatja álláspontját.
.
Mint ismeretes, a manhattani központú globális pénzügyi szervezet, amely kiemelkedő szerepet tölt be a befektetések, az értékpapír-kereskedelem és vagyonkezelés területén mind vállalati, mind pedig privát szférában,
.
A befektetési bankról egy a 2007-2008-as pénzügyi válság ügyében vizsgálódó szenátusi albizottság tavaly áprilisában az állapította meg, hogy az négy, bankok és más befektetők számára szánt, komplex jelzálog-értékpapírjával kapcsolatban nem figyelmeztette ügyfeleit az ügylet rendkívüli kockázatára. A Carl Levin szenátor vezette testület szerint a Goldman Sachs titokban a befektetők ellen fogadott, félrevezetve őket a saját pozíciójával kapcsolatban, rájuk hárítva ezzel a kockázatot.
.
.
A Goldman-Sachs torony. Nem rés, hanem erős bástya
.
Az igazságügyi minisztériumhoz hasonlóan csütörtökön az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottság (SEC) is bejelentette, hogy nem indít eljárást a cég ellen egy 1,3 milliárd dolláros másodlagos jelzálogpiaci portfólióval kapcsolatban.
.
A szenátusi vizsgálat során kiderült, hogy a Goldman Sachs alkalmazottai egymás között „szemétként” vagy még súlyosabb kifejezéseket használva emlegették a cég által kínált komplex jelzálog-értékpapírokat. Levin szenátor szerint a pénzintézet vezetői félrevezették a kongresszust és az ügyfeleik rovására, visszaélésszerű magatartást tanúsítva nyerészkedtek.
.
Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs vezérigazgatója ezt cáfolta, és felhívta a szenátusi testület figyelmét, hogy cége 1,2 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a jelzálogpiac összeomlásakor. A Goldman Sachs 2010-ben beleegyezett abba, hogy 550 millió dollárt fizessen ki az ellene csalás ügyében emelt polgári peres vádak rendezésére. Az egyezség csak a szenátus által kifogásolt négy ügylet egyikére vonatkozott.
.
A cég története egészen 1869-ig vezethető vissza, mikor a német származású Marcus Goldman, megalapította a vállalatot, amihez 1882-ben csatlakozott vője, Samuel Sachs. Az 1885-ben Goldman Sachs & Co. néven bejegyzett pénzügyi szolgáltatót 1896-ban már a New York-i értéktőzsdén is jegyezték. A közel másfél évszázados múlt alatt végig befolyásos szereplőnek számított a Wall Streeten, túlélt három recessziót is. Az utóbbi években pedig a Fortune Magazin a 100 legjobb munkahelyek listáján oszlopos tagként szerepelteti a Goldman Sachs csoportot.
.
Jelenleg közel 35 ezer embert foglalkoztat a cégcsoport és banki tevékenységével átlagosan több mint 39 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le éves szinten. Érdekesség, hogy 2011-ben a világ legkedveltebb közösségi oldalába, a Facebookba csaknem félmilliárd dollárnyi összeget invesztált.
.
.
Lloyd C. Blankfein elnök
.
Korábban csalással vádolta meg a pénzintézetet az Egyesült Államok értékpapír felügyelete is. A Securities and Exchange Commission vádja szerint a válság kitörésének okozójául szolgáló, másodrendű jelzálogpiacon értékesített értékpapírokkal kapcsolatban a pénzintézet egyrészt hamis adatokat közölt, másrészt pedig elhallgatta a valós információkat a befektetők elől.
.
A társaság jelenlegi elnöke Lloyd C. Blankfein. Korábbi alkalmazottai közt pedig olyan neves pénzügyi szakemberek szerepelnek, mint Robert Rubin vagy Henry Paulson, akik még Bill Clinton és George W. Bush idején szolgáltak a szövetségi pénzügyminisztériumban.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Nem emelnek vádat a Goldman Sachs ellen, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. ????????????? :( :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. Persze,hiszen a nagytoke,bank,kormany egyutt vannak,csak nem fogjak egmas torkat elvagni,majd ha hulyek lesznek….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Igen, kedves Frige!
    *
    Tudjuk. Meg a biciklisták, a kőfaragók, sőt – ki ne hagyjuk őket – még a balettáncosok is együtt vannak velük…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (7 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Érzi a tőzsde a globális bizonytalanságot 2011. július 11. hétfő | AN

Megszenvedheti a gazdaság a megszorításokat 2011. február 24. csütörtök | AN

Davosban Európának adtak igazat 2011. január 31. hétfő | Népszava online

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos