Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megvédi forrásait az olasz újságíró 2012. június 2. szombat 22:45 | AN Forrás: Yahoo News

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megvédi forrásait az olasz újságíró
Vatikánváros/Róma – Tagadja, hogy bűnöző lenne Gianluigi Nuzzi olasz újságíró, aki vatikáni forrásokra támaszkodva írta meg a napokban megjelent botránykönyvét a mindent átitató vatikáni korrupcióról és a bíborosok között dúló hatalmi harcról. Nuzzi kikéri magának, hogy bűnöző lenne, szerinte ő csak a kötelességét teljesíti, amikor mindent elkövet annak érdekében, hogy az igazság napvilágra kerüljön.
,
A fülledt atmoszférájú pápai mikroállamban jelenleg szabályszerű inkvizíciós hajtóvadászat folyik Nuzzi informátorai után, és egy ember már a vatikáni fogdán ül: mint arról beszámoltunk, a pápa komornyikja került rács mögé, jóllehet valószínűtlennek tűnik, hogy a saját szakállára lopkodott volna dokumentumokat XVI. Benedek lakosztályából, ahová bejárása volt.
.
„Az én munkám az, hogy felleljem, majd megosszam a híreket, ez erkölcsi kötelességem”, mondta Nuzzi. „Ezek a dokumentumok felfedik a Vatikán titkait, ellenben semmi olyan nincs bennük, ami veszélyeztetné annak az államnak a biztonságát”.
.
.
XVI. Benedek maga ítélte el a szerinte hamis vádakon alapuló beszámolókat, amelyeket számos munkatársa az egyházfő elleni brutális és személyes támadásnak tart. Nuzzi könyve – amelynek címe: Őszentsége. XVI. Benedek titkos iratai – sokatmondó mélymerítés a vatikáni belső levelezésből, amely igazolja, hogy az urambátyám viszonyok, a kéz-kezet-mos szemlélet, a nepotizmus és a korrupció kiirthatatlanul bevette magát a pápai államba, a bíborosok különféle összeesküvéseket tervelnek ki, és a Vatikán magánbankjának vezetésében is áldozatokat szed immár a hatalmi harc.
.
Nuzzi szerint a könyv, amely számos tekintetben egy hidegháborús kémregényre emlékeztet, tíz vatikáni bennfentes beszámolóján alapul, akiknek a kilétét természetesen nem hajlandó felfedni. Az olasz sajtó ezt a tíz embert hívja „hollóknak”, ami az olasz nyelvben pejoratív kifejezés az informátorra, olyan emberre, aki a sajtónak rendszeresen „köp”. Nuzzi szerint nem hollókról, sokkal inkább galambokról van szó, akik végre tiszta levegőt és fényt akarnak a Szentszéken, és az sem igaz, hogy ezek az emberek folyamatosan szivárogtatnának, de most valóban megszólaltak, mert olyannyira felgyülemlett a szemét a Vatikánban, hogy azt már nem lehet szőnyeg alá söpörni.
.
A 42 éves olasz újságíró nem volt hajlandó megmondani, hogy a vatikáni zsandárok által tömlöcbe vetett komornyik, Paolo Gabriele is egyike-e a tíz embernek. „Sok embertől kaptam dokumentumot, néha éppen azok szerzői adták át azokat nekem. Valamennyi forrásom teljesen tisztában volt azzal, mi következhet ebből.”
.
.
Az oknyomozó újságíró Nuzzi, aki már 2009-ben is könyvet jelentetett meg Vatikán Kft. címmel a teokráciában folyó korrupcióról, azt állítja, nem fizetett egyetlen dokumentumért sem (amelyek valódiságát a pápai állam egyébként nem cáfolta). Forrásai kifejezetten azzal a feltétellel működtek vele együtt, hogy munkájukért nem jár fizetség.
.
Sajtótalálgatások szerint az egyik informátor alighanem Carlo Maria Vigano jelenlegi washingtoni nagykövet lehetett, akit azért küldtek az óceán túlpartjára, mert kikelt a Vatikánban folyó korrupció ellen, és ezzel többek érdekét sértette. A pápai államban bevett gyakorlat, hogy a különféle munkákra felbérelt cégek a piaci ár háromszorosáért szolgáltatnak, és az extraprofit egy részét visszaadják a munkát számukra kijáró vatikáni hatalmasságnak.
.
Egy másik informátor lehet a vatikáni bank éléről kirúgott Ettore Gotti Tedeschi, aki azt követően került 2010-ben egy római vizsgálóbíró érdeklődésének körébe, hogy nem tudott magyarázatot adni annak a 23 millió eurónak az eredetére, amit a Vatikán két másik, külső bankjában lévő számlák közt utaztatott.
.
Nuzzi Maria névvel illeti egyik fontos informátorát, akivel többszörös ellenőrzés után találkozhatott egy üres lakásban, ahová bekötött szemmel vitték, hogy később ne találjon oda vissza. „Maria” szerinte odaadó katolikus, aki már húsz éve dolgozik a Vatikánban, és 2005-től, II. János-Pál halála után kezdett dokumentumokat félretenni.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Megvédi forrásait az olasz újságíró, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , , , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Ebben mi az újdonság? 2OOO éve szédítik a világot és szedik a pénzt leginkább a szegényektől. Pl. latin-amerika, stb. Beszélnek a puritánságról, közben meg a vén Hitlerjugend rendeli az új mercedeseket meg maseratikat. A többiek meg isszák a régi borokat, szívják a szivarokat és használják az apácákat meg a hivatásos prostikat. És amikor pl Haitin földrengés pusztított a pápa közölte, hogy imádkozik értük. Pénzt kellett volna küldeni, meg élelmet. Nem imádkozni. A világon a legnagyobb maffia.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  2. Én mindig is azt vallottam, hogy ahol vagyon van, könnyű pénzszerzés, oda gyűlnek a keselyűk. Jézus nem hiába mondta amit, a normális egyházak, szerzetesrendek nem hiába mondanak le a vagyonról.
    Ma a Vatikán egy politikai párt, hatalmas vagyonnal, ahol tisztelet a kivételnek, rengeteg a keselyű. Nap mind nap, a Vatikán teljes 2000 éves történelme egyértelműen ezt mutatja.
    Itt is azt kéne csinálni, mint az USA-ban teszik a nagyméretű, piaci súllyal bíró vállalatokkal, felosztják őket, hogy nem telepedjenek rá az országra, a gazdaságra, ne lehessenpolitikai befolyásuk. A Vatikán régen megérett erre.
    Teljes adóbevallás, az adókedvezmények megvonása stb. kell.
    Soha nem fognak megtisztulni, mert a szervezet léte, ideológiája és alapjai megkötik a kezüket. Egy nem demokratikus szervezet soha nem lesz tiszta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. Egy kis “játék”
    http://konteo.blogrepublik.eu/2011/03/25/a-roberto-calvi-ugy/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Nem biztos, hogy jön a pápa Magyarországra 2013. szeptember 25. szerda

Orbán megvásárolja az amerikai sajtót 2012. december 6. csütörtök | AN

Orbánnal tör Európa ellen a Vatikán 2012. november 19. hétfő | AN-álláspont

Katolikus hitvallás Bajnai alapítványánál 2012. november 15. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos