Ronai and Ronai
AMERIKAI

Még mindig nem független az MNB 2012. június 1. péntek 1:29 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Még mindig nem független az MNB
Budapest – A jegybanktörvényről megfogalmazott EKB-vélemény befolyásolhatja az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének idejét, vagy a tárgyalások hosszát az MTI által megkérdezett elemzők szerint.
.
Az EKB továbbra is aggályait fejezte ki a jegybank függetlenségét illetően. A csütörtökön nyilvánosságra hozott vélemény szerint az EKB fenntartja azt az álláspontját, hogy az MNB-törvény hatályos rendelkezései – a módosított törvénytervezetben szereplő, jó irányba tett elmozdulás ellenére – nem elégségesek a központi bank függetlenségének helyreállításához.
.
Mint ismeretes, Matolcsy György a parlamentnek olyan törvénymódosítást nyújtott be áprilsban, amely teljesen megegyezett azzal a tervezettel, amelyről az EKB úgy vélekedett, hogy az új jegybanktörvény a tervezett módosításokkal is súlyosan sértené a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Matolcsy módosítása ugyanis csupán néhány, elsősorban mellékes változtatásokat hajt végre a jegybanktörvényen, de érintetlenül hagy más lényeges, a jegybank kormányzati befolyásolását lehetővé tevő részeket. Azóta a nemzetgazdasági miniszter törvényjavaslatához érkeztek további kormánypárti módosító javaslatok, de az alapprobléma ezekkel sem változott.
.
Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője úgy véli, hogy az erőviszonyok ismerete nélkül nehéz megmondani, hogy az EU/IMF hitelmegállapodások megkezdését, illetve annak időbeni tartalmát miként befolyásolja az EKB álláspontja. Az viszont látszik, hogy további módosításokra is szükség lehet annak érdekében, hogy elinduljanak a tárgyalások. A folyamatot befolyásolhatja az európai (bank)válság alakulása, miként a forint árfolyamának további gyengülése is.
.
Az MKB Bank vezető elemzője szerint az MNB elnök fizetésének ügyében, mandátumának lejárta előtt nem indokolt változtatni, ha ezt az EKB kifogásolja, akkor az érthető. A monetáris tanács tagjainak bővítése ugyanakkor már valóban vitatható kérdés.
.
Az EU/IMF-tárgyalások megkezdését feltehetően nem, annak hosszát viszont befolyásolhatja az EKB véleménye, mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Bár nem zárható ki, hogy a kormány szóbeli ígéretet tesz az EKB által vitatott passzusok változtatására, lehet, hogy ez nem lesz elegendő, mivel a bizalommal van probléma, fogalmazott Suppan Gergely.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. A csuti szava nem úri becsületszó. Becstelen hazug szószegő politikusnak normális ember nem hisz. Úgy gondolom, az IMF világossá tette. hogy a tárgyalások akkor kezdődhetnek, ha a MNB függetlenségét helyreállították. Az orbáni igéretek, amiket korábban Barosonak tett. nem teljesültek. Arra kölcsönt adni, hogy azt is eltőzsdézzék, mint a magánnyugdíjjárulékokat, botorság lenne. Sajnos az eltolcsi és főnöke makacssága és hazudozásai. nekünk nagyon sokba kerül. Jön a 320-as euró? Egyébként ha végiggondolom a várható folyamatokat, ez tulajdonképen hasznos. Úgy becsülöm hogy a hőkölés népe majd 350 és a fizetésképtelenség után jön rá, hogy nem genetikusan győzelemre itélt nép, hanem genetikusan alattvaló, és legalábbis Mohács óta vesztes. Figyeljetek a számokra, mert azok sokat mondanak! Jön a 600. évforduló. Mohács előtt is a mostanihoz hasonló volt a helyzet. Uraink egymással veszekedtek, mikor a török már a kertek alatt volt. Szapolyai megvárta mig Lajost tönkreverték. Ha szerencsénk van,2016-ig kibírjuk. Addig is gyűjtsetek sok dollárt meg aranyat, de csak külföldön, mert bár a törökök még nincsenek itt a defterdárok már a nyakunkon ülnek, és az utolsó vasatokat is lenyúlják!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  2. “…A jegybanktörvényről megfogalmazott EKB-vélemény befolyásolhatja az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének idejét…”
    .
    - Mégis, mi ez a feltételes mód? Mi az, hogy “befolyásolHATJÁK”?
    .
    Vajon mi a retekért hajtották el ezt a sz…rzsák varga mihályt megint?
    .
    Nem baj, lényeg, hogy ez az orbán- csicska, családja, és kitartotti köre jókat utazik, és kávézik Európában, és a Zusákokban… majd az újabb, “adó” fedőnévvel ellátott tarhálásból ezt is fedezi a maffiaállam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Matolcsy, az őrült Néró 2014. február 4. kedd

Varga a szemfényvesztésért felelős miniszter 2012. december 5. szerda | AN

Matolcsy távozását követeli az MSZP 2012. augusztus 15. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos