Ronai and Ronai
AMERIKAI

Pisztollyal a fedélzetre: megfeledkeznek róla? 2012. június 7. csütörtök 15:55 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Pisztollyal a fedélzetre: megfeledkeznek róla?
Washington – „Már majdnem itt a nyár”, tájékoztatja az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal blogbejegyzése az utazókat. És ha itt a nyár, az azt is jelenti, hogy megugrik a biztonsági ellenőrzésen áteső utasok száma. A blog több ötletet is ad az utazóknak, többek között azt, hogy a megnövekedett utasszám miatt időben menjenek ki a repülőtérre. Viszont az a figyelmeztetés, amely akár a nyaralni vágyók kedvencévé válhat, következőképpen hangzik: „Ne viseljenek nagy fémtartalmú öltözetet!”
,
Tréfásra véve a tanácsot úgy is fel lehetne fogni, hogy középkort idéző fesztiválok résztvevői lehetőleg ne páncélban menjenek biztonsági ellenőrzésre, hanem azt rakják el szépen a bőröndjükbe a naptej és az arcvíz mellé…
.
Az viszont kétségkívül hasznos tipp – és nem ártana, ha nagyobb nyilvánosságot kapna –, hogy az utasok ne próbáljanak fegyvert felvinni repülőgépre. Ez a tanács azért született, mert egyre nő azoknak a száma, akik kézipoggyászukban fegyverrel jelennek meg a biztonsági ellenőrzésen.
.
Csőre töltve
.
Öt évvel ezelőtt, amikor az utasforgalom kicsivel nagyobb volt a mostaninál, az ellenőrzésen mintegy ötszáz, kézipoggyászban vitt fegyver akadt fenn. A blogbejegyzés szerint tavaly „több mint 1200 lőfegyvert fedeztek fel a közlekedésbiztonsági hivatal ellenőrei Egyesült Államok-szerte. Sok fegyver csőre volt töltve. A legtöbb utas azt mondta, elfelejtette, hogy fegyver van a csomagjában”.
.
Az idén eddig 513 fegyvert találtak, és azok többsége is töltött volt. Mi az oka annak, hogy ilyen jelentősen megugrott a fegyverek száma?
.
A közlekedésbiztonsági hivatal összesítése szerint a legtöbb utas, akinél fegyvert fedeztek fel, azzal védekezett, hogy állandóan tart magánál fegyvert, és egyszerűen csak megfeledkezett róla, hogy a csomagjában is van egy. Az esetek megszaporodásához ugyanakkor egyértelműen hozzájárult az is, hogy több szövetségi államban liberalizálták a fegyvertartást szabályozó törvényeket, az utóbbi években pedig általában is nőtt a fegyvereladás.
.
Az amerikai fegyvertulajdonosok többsége – sokan közülük tagok a Fegyvertartók Országos Szövetségében (National Rifle Association) – tisztában van a fegyverbiztonságnak azzal az alapvető szabályával, hogy mindig tudnia kell, hol van a fegyvere. Szerintük az, aki egy repülőtéri ellenőrzésnél azt állítja, hogy megfeledkezett a fegyveréről, egyszerűen lökött vagy hazudik.
.
A józan ész azt diktálja, hogy abból a 32 személyből, akinél május utolsó hetében fegyvert találtak repülőtéri biztonsági ellenőrzésen (harmincuknál csőre töltött fegyvert!), nem mindegyik feledkezett meg a fegyveréről. Az ellenőrzést végzők gyakran meglepődnek, hogy mire nem képesek azok, akik a szigorú tilalom ellenére fegyverrel akarnak utazni. Nemrég egy könyvbe vágott üregből bukkant elő fegyver. Januárban egy montanai férfit vettek őrizetbe, mivel négy megtöltött fegyvert akart átvinni az ellenőrzésen.
.
Következményekkel jár
.
Mivel a fegyvertartás kényes, erős érzelmi töltetű kérdés az Egyesült Államokban, a közlekedésbiztonsági hivatal gondosan ügyel arra, hogy ne bocsátkozzon találgatásokba, mi késztet egyeseket arra, hogy szándékosan fegyvert akarjanak felcsempészni egy repülőgépre.
.
Hogy hányan csúsznak át a biztonsági ellenőrzésen, arra vonatkozóan nincs adat, de némileg enyhíti az ezzel kapcsolatos nyugtalanságot, hogy a fegyverrel feltartóztatottak között még nem akadt olyan, akinek terrorista szándékai voltak. Tény azonban, hogy szép számmal vannak olyanok, akik azért sértik meg a szabályokat, mert hiszik, hogy joguk van bárhova fegyverrel menni.
.
Annak, hogy valakinél fegyvert találnak, megvannak a következményei.
.
„Valahányszor fegyvert találunk valakinél, értesítjük a repülőtéren illetékes hatóságokat – mondta David Castelveter, a közlekedésbiztonsági hivatal szóvivője a New York Timesnak. – Ők döntik el, hogy milyen intézkedést tesznek. Néha csak kihallgatják az illetőt, de a körülményektől függően őrizetbe is vehetik.”
.
Kaliforniában a fegyvertartás híveinek csalódást okozott, hogy az állami törvényhozás nemrég olyan törvényt fogadott el, amely előírja a rendőröknek, hogy vegyék őrizetbe azt, aki fegyverrel belép egy repülőtér biztonsági zónájába. Eddig az államban a rendőrség maga döntötte el, hogy előállítja-e a szabályok megszegőit.
.
A közlekedésbiztonsági hivatal blogja részletesen leírja, hogy milyen fegyvereket és tiltott tárgyakat – vadászkéseket, gránátokat, tűzijáték-petárdákat – próbálnak meg felvinni repülőgépek fedélzetére a találékony amerikaiak. És természetesen hetente közli, hogy hány lőfegyvert találtak.
.
„Azért csináljuk, hogy az emberek megértsék: fel kell hagyni a próbálkozással, mert komoly eredményeink vannak, és továbbra is megakadályozzuk a fegyverek felvitelét a repülőgépekre, függetlenül attól, hogy mit szeretnének az utasok”, hangsúlyozta Castelveter.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
Pisztollyal a fedélzetre: megfeledkeznek róla?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. A cikk hatására megnyugodtam, nem csak nálunk “népi játék” : ismerd az előírásokat, hogy kijátszhasd azokat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  2. Csillagszemű Szarvaslány

    gondolkodo
    2012. június 7. csütörtök
    16:04
    .
    Tudnám ki adott mínuszt még erre is?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  3. A repulo uzemeltetoinek kellene gondoskodniuk a fegyverek tarolasarol addig, amig veget nem er az utazas. A fegyvertartas alapveto jog minden demokratikus orszagban(USA, Kanada, Svajc). Persze aki konyvbe rejti a fegyveret felettebb gyanus…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  4. Kanadában a pisztoly tartása nem annyira liberális mint az USA-ban. A pisztolyt minden esetben lezárt páncéldobozban kell tartnai. A pisztoly használata csak a lőtéren engedélyezett, a dobozból csak ott vehető elől. A pisztoly szállitása szintén csak dobozban történhet, és ekkor a tulajdonos köteles a lakástól/tárolás helyétől egyenesen a lőtérre menni, kitérő nélkül. A puskák és a nagyobb fegyverek használata már nem ilyen szigorú, de a gond az hogy a bűnözöknél mindíg ott a fegyver, és nem dobozban tartják. Éljen Texas !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

„Elakadt” az információ 2012. augusztus 3. péntek | AN

„Szerkezetet ültettek belém műtéttel” 2012. május 23. szerda | AN

Két Delta-gép koccant a kifutópályán 2011. július 15. péntek | AN

Ledobták a gépről a kvadriplégiást 2011. június 21. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos