Ronai and Ronai
AMERIKAI

A parlament elfogadta, jön a telefonadó 2012. május 18. péntek 11:43 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A parlament elfogadta, jön a telefonadó
Budapest – Nem törődve az észérvekkel, a Fidesz parlamentnek csúfolt törvénygyára elfogadta az utóbbi hetekben nagy port kavart telefonadót. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatónak minden elküldött üzenet után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól, amelyek, most már nem is titkoltan, átterhelik azt a lakosságra.

Az adó – amelynek alapja az indított hívások időtartama és az elküldött üzenetek száma – havonta magánszemélyeknél legfeljebb hétszáz, a cégeknél kétezer-ötszáz forint lehet.

Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Szintén mentesül az adó alól a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása. A szolgáltatóknak az adót havonta kell megállapítaniuk, valamint az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bevallaniuk és megfizetniük.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvény indoklása szerint az idei hiánycél csak pótlólagos intézkedésekkel – a költségvetési kiadások csökkentésével és az adóbevételek növelésével – érhető el. A kormány az adóból évi 44,4 milliárd forint bevétellel számol.

Az előterjesztést a parlament név szerinti szavazással, a kormányoldal szavazataival és ellenzéki nemek mellett fogadta el. A gazdasági tárca korábban úgy foglalt állást, hogy az új adó ellenére némiképp javul a távközlési szektor adópozíciója a következő évtől, mivel a távközlési szolgáltatóknak nem kell 51 milliárd forint különadót fizetni. Azt is kiemelték, hogy az adó – amely először a Széll Kálmán-terv új változatában szerepelt – forgalmi jellegű, nem a nyereséget terheli.

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös javaslatot nyújtott be, azt kezdeményezve, hogy a magánszemélyek előfizetését hétszáz helyett havonta legfeljebb négyszáz forint terhelje, a vállalati előfizetőkét pedig legfeljebb 1.400 forint. A szolgáltatók számításai szerint a tervezett adóbevétel így is biztosítható volna, álláspontjuk ugyanakkor változatlanul az, hogy az új adó nem szolgálja az ország érdekeit, és aránytalan terhet ró a távközlési szolgáltatásokra.

A Telenor időközben már jelezte, hogy mindaddig érvényesíteni fogja áraiban az új percalapú távközlési adót, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket kivezetik.

A Vodafone Magyarország azt közölte, hogy a társaság a hét elején meghozta “a szükséges döntéseket”, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, Christopher Mattheisen pedig úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy a hazai gazdaság egyik húzóágazataként jelentős munkáltatói és beruházói szerepet betöltő távközlési iparág minden szereplője számíthat arra, hogy az ország versenyképességének érdekében fenntartható megoldás születik a távközlési adóról.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

18 Reader’s Comments

  1. Tessék összefogni mobilszolgáltatók!
    Tiltakozásként együtt lépjenek fel a döntés ellen, akár órákig tartó híváskorlátozással.
    De csak együtt, mert “ezek” királyok az ékverésben.
    A nép nem fog morgolódni, főleg úgy nem, hogy ha tudja, hogy ő érdekében (is) történik mindez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  2. ha a skype túlterhelt:
    http://www.oovoo.com

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Már minden elképzelhető adót bevezetnek, nagyon morbid amit mondok, elnézést érte, de azt hiszem már csak egy adóforma maradt amit még nem vezettek be, a halotti adót.

    Külön adóval megadóztatni a búcsúztatást, hamvasztást és a temetést, vagy elnézheti a család, hogy a végső kegyeletet sem tudja megadni szeretteinek.
    -
    Pontosan látom előre, hogy technikailag, hogyan fogják megvalósítani, biztos megértitek, hogy nem írom ide le.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  4. Remek, már kezdtem aggódni, miből fizetik ki a maffiaállam Shit Plágnak és szájbaterekt lányainak a luxusvilláit, meg a havi több tízmilliós juttatást.
    .
    Nagyon aggódtam ám ezért…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  5. Ha akadna egy kisiparos aki bevállalná a figurák gyártását, szívesen kitenném a kocsi hátsó ablakába a bólogató kutyus helyett a bólogató-gombnyomkodó képviselőt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  6. “Magyarországon van három társaság, amely szolgáltat. (…) Ha az egyik cég azt mondja nekem, hogy rám hárítja a telefonadót, akkor fogom magam, odébb állok, és egy másik társaságnál kötök szerződést” – válaszolta a távközlési adó ügyfelekre hárítását firtató felvetésre Selmeczi Gabriella.
    Nekem meg két év hűségszerződésem…
    A baj az, hogy ezt az elmebeteg primitív szöveget egy csomó ember megeszi…:(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  7. Matricákat kellene gyártani azzal a felirattal, hogy ELÉG VOLT!!!, vagy Orbán vagy bármelyik vezető fideszes képét egy közlekedési táblában behajtani tilos vagy valami másként megjeleníteni, mittudomén. De most már el kel kezdeni tenni valamit, de gyorsan!
    Az én véleményem plagi palival kapcsolatban az, hogy mivel le kellett mondania csalás miatt, egy jóérzésű kormánynak semmilyen járadékot nem lenne szabad adnia neki. Remélem, a következő kormány elvonja az összes járandóságát a nyugdíján kívül, és a lemondása óta felvett járandóságokat visszaköveteli.
    Ha már a végkielégítéseket meg lehetett adóztatni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  8. Szerintem “Én nem a FideSS-re szavaztam” feliratú póló gyártása lenne a sikeres vállalkozás. Nagyon sokan felvennék, olyanok is, akik ezzel nem mondanának igazat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  9. @fmiki
    Én valahogy nem látom ezt a marha nagy bátorságot… Sőt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. Ha már az adófizetési kötelezettség teljesítéséhez úgyis pontosan rögzíteni kell minden hívószámhoz a forgalmat (hiszen csak így lehet tudni a 10 percet és a plafon elérését is), már csak a számlázasi rendszerbe kell beemelni. Nem tudom, mire alapozta Matolcsy azt, hogy ez aztán technikailag kivitelezhetetlen.
    A törvényben nem látok egy szót sem arról, hogy ezt nem számlázhatnák tovább.
    Az viszont igaz, hogy ha ezt tételesen kiszámlázzák, az csak külön soron szerepelhet, mivel az adónak nincs adókulcsa, nem tartozhat az ÁFA adóalapjába. Viszont a vállalkozások adót nem szedhetnek… Kivéve a biztosítókat immár… Érdekes kérdés.
    Én továbbra is azt tarom elképzelhetőbbnek, hogy beépítik majd valahogyan az áraikba, díjaikba ennek a a fedezetét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. Szervusz Grezó

    Nagyon jókat írsz és igazán tetszik, de ebből nem lesz semmi , SAJNOS!
    Itt kétféle választás maradt, vagy elmenni ebből az országból – európa vagy tengerentúl – vagy drasztikus lépésre szánni magunkat!
    (De erre egyelőre semmi esélyt nem látok, így marad az első változat)
    Tessék nézd meg légyszives, mi értelme van a tünteséknek , milyen előnyei vannak/voltak a demonstrációnak?
    SEMMI ÉRTELME!
    Mi van/lett belőle?
    Úgyszintén SEMMI!

    Hisz OV és kiscsapata csak röhög , hogy ennyire bebiztosította magát, mert úgysem csinálunk/teszünk semmit sem!
    “De most már el kel kezdeni tenni valamit, de gyorsan!”
    Már régóta ezt hangoztatom én is, többen magammal, ‘ Miért nem ordítotok?”
    A választ , Kertész Ákos Úr fogalmazta meg , mert birkák vagyunk!
    Nem tudunk semmit sem csinálni, hiába tüntetünk, sztrájkolunk semmit sem ér!
    Az ellenzéki párt olyan gyenge mint a vattacukor!
    Így kétféle választás marad, vagy tűrjük ami ebben az országban folyik vagy fogjuk a sátorfánkat és egy másik országban probálunk szerencsét!
    Ez a szomorú helyzet van , nem érdemes tovább ragozni a dolgokat!!!

    Én mindig azt mondom, hogy nagyon jó , remek hozzászólások vannak , de ugyanakkor le kell szögeznünk, hogy az ellenzék tehetetlen, a NÉP birka módjára semmit csinál, így marad a búslakodás és az elnyomás!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  12. Kuksi
    “mivel az adónak nincs adókulcsa, nem tartozhat az ÁFA adóalapjába.”
    .
    Mekkorát tévedsz! Már kiszámolták, hogy a két forint a valóságban 2,54 forint lesz. Ha 61 mp-ig beszél valaki, az 5 forint fölötti összeggel dobja meg a telefonálás tényleges számláját. A telefonköltségen az adó adója is rajta lesz.
    Vajon a feltöltős mobil intertetre mit találnak ki? Most még a távközlési cégek sem tudják. Szerintem maguk sem, akkora a fejetlenség kormányszinten.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  13. Kell a pénz a mameluk képviselőknek, meg plágium pali villájára, ez már tényleg undorító!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  14. A Telenor már közölte, hogy árat emel. :(
    Meglátjuk, mennyivel esik vissza a telefonálás, mennyi lesz a beszedhető adó.
    *
    A szolgáltatók elnémíthatnák a képviselők telefonját egy időre. Nemcsak telefonálni ne tudjanak, őket se tudják hívni. Ez esetleg használna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Kedves proaktív!
    Ki számolta ki? A 2 27%-át nem nehéz kiszámolni. :)
    .
    Én arról beszélek, hogy adót nem szedhetnek, tehát tételesen nem számlázhatják ki az adót külön soron pl. így:
    42 perc (52-10) beszélgetés: 84 Ft + 27% ÁFA: 23 Ft = 107 Ft
    Amit szerintem megtehetnek, az a díjak emelése, tehát ami eddig 29 Ft volt, az majd 31 Ft lesz, és kész. Ez persze vonatkozik majd mindenre, az első tíz percre is. Ugyanígy az SMS-ek, az adatforgalmi díjak és minden egyéb. (Nem is fontos éppen két forinttal emelniük.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Tisztelt sedona!
    .
    sedona
    2012. május 18. péntek
    19:07
    .
    Ott a pont :-)))!
    Amit hsz-edben leírsz, AMIATT AGGÓDOM ÉN IS :-(((.
    Bárcsak NE ÍGY LENNE, bárcsak FELÉBREDNÉNK MÁR CSIPKERÓZSIKA-ÁLMUNKBÓL !!!
    Felébredne MINDENKI, AKI BÁRMIT IS FÉLT E HAZÁBAN.
    Nemre, fajra, hovatartozásra, politikai beállítottságra TEKINTET NÉLKÜL !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Kiváncsi vagyok hogyan oldják ezt meg a szolgáltatók. pl a Hoppá csomag ingyenes vonalas és mobil esetekre vonatkozóan.
    Nem gondolták végi a dolgot és az ötletelések is teljesen ostoba módosításokon alapulnak. Nagyon kell a pénz a holdudvarnak :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Lehet, hogy technikai okból általány-díjas adózással hidalják át az eszméletlen bonyolult elszámolási helyzetet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos