Ronai and Ronai
AMERIKAI

A DK a Kádár-centenárium alkalmából 2012. május 24. csütörtök 15:49 | AN Forrás: DK

  • Hozzászólások(77)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A DK a Kádár-centenárium alkalmából
Budapest – Száz éve született Kádár János, a huszadik századi magyar történelem egyik legellentmondásosabb politikai szereplője. A nevéhez kötődő társadalmi rendszer és politikai kultúra mélyre hatóan befolyásolta a második világháború utáni Magyarország történelmi és gazdasági fejlődését, az emberek mindennapi életét – állapítja meg közleményében a Demokratikus Koalíció.
.
Kádár hatalma a magyar társadalom egyik legnagyobb tragédiájára, a durva erőszakkal levert 1956-os forradalom romjaira, bírósági ítéleteknek álcázott koncepciós perekre, könyörtelen megtorlásra épült – folytatódik a szöveg. Több mint három évtizedes uralkodása elválaszthatatlan a forradalom vezetőinek aljas meggyilkolásától, résztvevőivel szemben alkalmazott tömeges megtorlástól, a forradalom hagyományainak megcsúfolásától, céljainak meghamisításától, az ország politikai és gazdasági függetlenségének feladásától. Noha nem kevesen vannak, akik hallgatnak a Kádár-rendszer létrejöttének politikai körülményeiről, mi azt valljuk, mindannyiunknak szembe kell néznünk azzal, hogy a Kádár-rendszer az 1956-os forradalom ártatlan áldozatainak vérén, a hosszú éveket börtönben töltött emberek szenvedésein alapult. A Demokratikus Koalíció ez alkalommal is meghajtja fejét az áldozatok emléke, a bebörtönzöttek tragédiája előtt.
.
A Kádár-rendszer ma is megosztja a magyar társadalmat: vannak, akik diktatúrának tartják, míg mások nosztalgiával tekintenek vissza a számukra biztonságot, kiszámíthatóságot és kiegyensúlyozott növekedést biztosító évtizedekre – állapítja meg a DK. Tudjuk, Kádár Magyarországán sokak számára megélt valósággá vált a társadalmi felemelkedés, az anyagi gyarapodás, sokak számára megnyílt a tanulás lehetősége, a kulturális javakhoz, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés. A Kádár-rendszer viszonylagos biztonságot, fejlődést, előrehaladást, esélyeket, igen szűkre szabott szabadságot kínált mindazoknak, akik elfogadták a tabukat, vagy legalábbis tudomásul vették a rendszer által felállított korlátokat, miközben kíméletlenül elnyomta és büntette azokat, akik megkérdőjelezték mindezeket. Mindennek okán ma nem kevesen vannak ebben az országban, akik megértő és elfogadó nosztalgiával tekintenek a kádári évtizedekre.
.
A Demokratikus Koalíció bár megérti, de nem fogadja el a Kádár-rendszernek ezt a felfogását. Azt gondoljuk, hogy a viszonylagos jólét, a nagyobb politikai mozgástér nem Kádár János személyes politikai teljesítményének, hanem az 1956-os forradalomnak és nemzeti szabadságharcnak az eredménye. Kádár politikai és erkölcsi felelősségét egyáltalán nem csökkenti az ország más szocialista országokkal összehasonlítva kiegyensúlyozottabb gazdasági helyzete. A Kádár-rendszer diktatúra volt, amelyben nem volt parlamentáris demokrácia, nem voltak ellenzéki pártok, nem volt szabad sajtó, nem volt független bíróság, de volt civil ellenőrzés nélküli, az állampárt irányítása alatt álló, az egész társadalmat behálózó titkosszolgálat. A Kádár-korszakban olyan Janus-arcú politikai rendszer jött létre, amely máig ható, súlyos erkölcsi dilemmákkal szembesítette a magyar társadalmat. Arra tanított, hogy az anyagi biztonság fontosabb, mint a politikai vélemény szabadsága; arra tanított, hogy az egyéni boldogulás érdekében el lehet feledkezni az áldozatokról, a törvénytelenségekről, meg lehet alkudni az erkölcstelen politikai hatalommal, el lehet fogadni a politikai ellenfelek üldözését; arra tanított, hogy nem kell szembe szállni az elnyomó politikai rendszerrel, célravezetőbb az „alámerülés”, az árral való együtt úszás, a „rejtett ellenállás”.
.
A Kádár-rendszer azáltal, hogy szembe állította a biztonságot a szabadsággal súlyosan károsította a politikai és társadalmi erkölcsöt, hazudozásra, alakoskodásra, hamis azonosulásra kényszerítette az országot.
.
A Demokratikus Koalíció elutasítja a Kádár-rendszer politikai örökségét, s arra szólítja fel a politikai élet szereplőit, a magyar társadalmat, hogy kíméletlen őszinteséggel nézzen szembe a közelmúlttal, az 1945 és 1990 közötti évtizedekkel. A jelenlegi kormány primitív és kritikátlan kommunistázásával, otromba ellenségképeivel, és ostoba vádaskodásaival szemben mi azt hangoztatjuk, hogy a múlttal való kritikus szembenézés, a múltról vallott eltérő felfogások szembesítése, a múltról folytatott, előítéletektől és ideológiáktól mentes, egymás véleményét és méltóságát tiszteletben tartó társadalmi vita elengedhetetlen ahhoz, hogy képesek legyünk megújítani és helyreállítani a magyar társadalom politikai erkölcsét; hogy visszanyerjük a különböző módon megélt, de mégiscsak közösen birtokolt történelmünket – fejeződik be a Gyurcsány Ferenc vezette párt közleménye Kádár János születésének 100. évfordulóján.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 22 szavazatból)
A DK a Kádár-centenárium alkalmából, 4.2 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(77)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

77 Reader’s Comments

  1. Gonoszka!
    Ropogósra sült keszeg jöhet?
    Székek helyett meg jók lesznek a LÁDÁK.
    Ülni lehet rajtuk.
    A feszítővasat még nem kell hoznod!
    Ketten kevesen vagyunk, de az már biztos.
    Azért eszembe jutott, Dániel Péter is egyedül volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Az, hogy milyen a demokráciánk minősége, az bizony nem elsősorban a pártoktól függ, hanem a polgároktól. Mit értenek meg, mit tartanak fontosnak, hogyan szavaznak vagy esetleg el sem mennek szavazni és utána síránkoznak, hogy becsapták.
    Miért most adták ki az elemzést, mert ott van a címben, Kádár 100 éve született. Mikor, ha nem most?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. NEM AKAROK elemezgetni, CSAK tapasztalatból beszélek, mint olyan, aki a Kádár-rendszerben nőtt föl.
    .
    Minden pozitív és negatív tulajdonságait ÖSSZEVETVE A MOSTANI DIKTATÓRIKUS RENSSZERREL, csak azt tudom mondani, hogy SZIVESEBBEN ÉLNÉK INKÁBB ABBAN A Kádár-rendszerben, amit oly sokan szidnak, mint MOSTANIBAN.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  4. En ugyan keveset eltem benne, de azert vitatkoznek a DK-val. Nosztalgiazni nem kell erte, mert ami volt az elmult. Ha ugy vesszuk minden diktatura maga a kiszamithatosag sok tekintetben (ott ugye pl. ha tobb embert meggyilkolsz fel fognak akasztani). Eszerint akkor lehetett volna Rakosi? Akkor nem 404 embert vegeztek volna ki, hanem 4400-at? A kadari jolet elvalaszthatatlan Hruscsovtol. O adta hozza a hiteleket es a zold jelzest(persze propaganda okokbol). Persze mondhatjuk, hogy a Horthy rendszer jobb volt szocialis szempontbol a Monarchianal, a Rakosi rendszer meg a Horthyenal, a Kadar rendszerben meg egyszerubb emberek.is szerezhettek.szemelyautot, de ez ma meg konnyebb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Nosztalgia. Sokan visszasírják Kádárt. A románok meg Chauchesku-t, az oroszok a Szovietunitót. Orszo ismerősöm mondta. addig nemvolt gond sem a fűtéssel sem a melegvízzel, aztán a CCCP után már nem volt mindíg melegvíz.
    Akárhogyan is nézzük Kádár János egy hazaáruló szemétláda volt, aki a magyar emberekre hozta a ruszki hadsereget, akiket aztán mi tarthattunk el. Miért ? Mert Kádárnak fontosabb voltak a Komcsi/Szoci eszmék mint az emberek akarata.
    Gyurcsány Ferenc viszont a szájából segget csinált. Nem régen még a 40 éves követendő tradicíókról beszélt most meg…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (11 szavazatból)
  6. T. Jánostól kérdezném: vajon mi volt hamis ebben a beállításban? Sajnos, a DK által megfogalmazottaknak minden betűje igaz…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  7. CamonSensének:
    Érdekes dolog ez a “visszasírás”.
    Talán azon alapul ma, hogy 22 évvel a rendszerváltásunk után, a DEMOKRATIKUS-KAPITALIZMUSUNKBAN ROSZABUL ÉLÜNK, MINT A KÁDÁR RENDSZERBEN.
    Csak néhány adat Magyarországgal kapcsolatban:
    - húszezer fő körüli hajléktalan
    - 10 % feletti munkanélküliség
    - a Kádár rendszer alatti reálbér jentős csökkenése
    - a népesség 30-40 %-ának a létminimum alatti léte.
    Vagyis: Így vigad a magyar a rendszerváltásunk óta.
    Hogy milyen sírós ez a nép!
    Hiszen ezt akartuk a rendszerváltással.
    Tényleg ezt akartuk???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Bohém, szólj a Dániel Péternek, azt felkerekedhetünk pecázni.
    Ezekért? Émelygek barátom. Émelyítő is.
    Én a magam dolgát megoldottam. Nektek is tanácsolom.
    Innen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  9. CommonSense!
    Már megbocsáss, de nálad van a bölcse4k köve, hogy ilyen bátran kijelents bizonyos dolgokat. Lehet, mégsem GyF csinált a ” szájából segget”. Mert az, hogy te nem fogod fel az egész elemzést, az biztos.
    1.Amúgy Gyurcsány már évekkel ezelőtt, talán még miniszterelnök volt, de MSZP tag, az biztos, amikor Nagy Imre és Kádár történelmi szerepéről írt, és akkor is Nagy Imre mellett állt és nem Kádár mellett.
    2. A DK tiszteletbeli, örökös elnöke az a Vitányi Iván, aki az elmúlt 60 év egyik hiteles túlélője, a szoci párt tagja volt, ma is hiteles elemzéseket ad az elmúlt évtizedekről és a máról is.
    3. A DK elemzése nem egy ember műve szerintem. Benne van Vitányi Iván is meg Niedermüller Péter is, meg Debreceni József is. Ők mégis kicsit hitelesebbek, mint itt bárki más.
    4. Az, hogy sokan, hogy élték meg, az más kérdés, de akkor is egypárti diktatúra volt. Lehet szépítgetni, relativizálni, de a tény tény marad.
    5. A fenti elemzés egyébként szól erről a viszonylagos jólétről, de a negatívumokról is.
    6. És igen, a kádári nosztalgiára és néplélekre építette Orbán a saját teljhatalmát. pontosan bejött neki, hogy a polgárokat nem nagyon zavarja a demokrácia hiánya.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. Gyertek Bohém! Őrültekházában nincs mit tenni.Ahol emlékműre csillagokat mázolnak, ahol egy szarházi pápai prolikölyök Kádárba a lábát törölheti, ahol egy másik, SzH. érdeméremmel egyetemre került a nyilas eszméket terjesztheti,
    ahol ezekután nem mennek az utcára a fiatalok, ott dögöljenek meg. Gyertek, minél előbb!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  11. Igazán bátor tett lenne, ha a mai politikai vezetésben szerepet vállalók, akik a Kádádr rendszer alatt szerezték meg diplomájukat, odaállnának egy tükör elé és megkérdeznék magukat: ugyan miért is kommunistázok, hisz abban a rendszerben kaptam ingyen a diplomámat. Megérzésem szerint erre képtelenek, mert csak hazudnak önnönmaguknak, mint ahogy teszik azt ma is folyamatosan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  12. Niedermüller Péter alelnök a Kádár-közleményéről:

    http://www.youtube.com/watch?v=fZu_oLnZmnc

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  13. ‘Emellett az MSZP politikusai esetében egyébként is számos alkalommal hallottuk a nosztalgiázást, a féloldalas modernizáció elismerését, „a Kádár alatt jobb volt” árnyékolt verziót. Na, ez a maga a cinizmus. A párt dokumentu…maiban számos alkalommal elhatárolódott a bűnöktől – állítólag több kongresszuson bocsánatot is kért –, majd pedig egykori állambiztonsági „munkatársakkal” töltötte fel kormányát, frakcióját, (egykori) párttagjai sajátos legitimációs érveivel magyarázták a történelmet, legutóbb pedig az LMP állambiztonsági múlt feltárása kapcsán kezdeményezett vizsgálóbizottsághoz nem adták aláírásukat. Kreatív felejtés baloldali módra.

    Bajban lesz az MSZP, ha a „szülinapon” a Demokratikus Koalíció állásfoglalásához képest kevesebbel jön ki: „Azt gondoljuk, hogy a viszonylagos jólét, a nagyobb politikai mozgástér nem Kádár János személyes politikai teljesítményének, hanem az 1956-os forradalomnak és nemzeti szabadságharcnak az eredménye. Kádár politikai és erkölcsi felelősségét egyáltalán nem csökkenti az ország más szocialista országokkal összehasonlítva kiegyensúlyozottabb gazdasági helyzete. A Kádár-rendszer diktatúra volt (…) A Kádár-rendszer azáltal, hogy szembe állította a biztonságot a szabadsággal súlyosan károsította a politikai és társadalmi erkölcsöt, hazudozásra, alakoskodásra, hamis azonosulásra kényszerítette az országot.” Így.

    Nincs pardon, nincs is-is, nincs szavazatmaximalizálás, nincs „jajj, a szavazótáborunk mit szól majd”, és nincs, hogy „inkább ne szólaljunk meg az évfordulón, a média napirend máson pörög, lám az is a kezünkre játszik.” Ha innentől mást már nem is csinál a Demokratikus Koalíció, már ezért a közleményért érdemes volt megalakulnia. Ez más baloldali pártban nem születhetett volna meg, és pozitív identitást egy Orbán utáni köztársaságnak pedig csak ilyen alapon lehet adni. Nem javasolt az emlékezni-nem-akarás annak, aki új köztársaságban gondolkodik. ‘ http://www.kapitalizmus.hu/content/nincs-bocsanat-kadarnakBővebben
    Nincs bocsánat Kádárnak!
    http://www.kapitalizmus.hu

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  14. A cikk szerzője: Niedermüller Péter

    DK alelnök

    Etnográfus, kulturális antropológus, egyetemi tanár.

    Kutatásai a modern társadalmak változásaira, azok különböző részterületeire, valamint a politikai folyamatok kulturális elemzésére terjednek ki. Cikkei, tanulmányai külföldi és hazai szakfolyóiratokban jelentek meg. Utolsó magyar nyelvű kötete “Sokféle modernitás” címmel jelent meg 2008-ban. A Magyar Demokratikus Charta több rendezvényén tartott előadást. A galamus.hu című közéleti portál egyik alapítója.

    Azért meggondolandó, hogy kivel vitázunk. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. “Kíméletlen őszinteséggel”?
    .
    Milyen következményei lehettek volna az 56-os forradalomnak?
    – Budapest porig bombázása (2. világháborús modellek vagy az újkori “csecsen modell”);
    – Mo. csatatérré változtatása, harcok házról-házra, falutól-faluig, várostól-városig előbb kicsiben, majd a nyugati “felmentő hadseregek”megérkezése után nagyban;
    – kíméletlen kivégzések és tizedelések (minden egyes szovjet katona életéért 10, 100 vagy 1000 magyar kivégzése – a magyar hadsereg is alkalmazott hasonlót pl. a Vajdaságban!);
    – több millió (1–5–8 millió) ember kitelepítése munkaszolgálatra/rabszolgaságba Szibériába (magyar és szovjet modellek); a magyar lányok és asszonyok elhurcolása szex-rabszolgaként (japán modell);
    – 10 millió orosz betelepítése a magyarok helyére, megvalósítva egy pánszláv folytonosságot a Szovjetunió és Jugoszlávia között.
    .
    15 évvel korábban Magyarország támadta meg a Szovjetuniót és ezért borzalmasan megszenvedett.
    10 évi megtorlások után Hruscsov “kiengedte a gyeplőt”, reformokat kezdeményezett és megbízta Nagy Imrét ezek végrehajtásával. A magyar válasz ismert.
    .
    Kérdés: Ha magyarok lettek volna a szovjetek helyében (és szovjetek a magyarok helyében) mi lett volna a válasz az 56-os forradalomra? Tipp: nézzd meg, hogy bánik/bánt el a magyar többség a kisebbségekkel (legyenek azok zsidók, németek vagy cigányok).
    .
    Magyarország és 10 millió ember élete forgott kockán 56-ban! Ezzel kell szembe nézni kíméletlen őszinteséggel! A DK közleménye csalódás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. Tüske – nem rossz tanácsadói vannak, hanem az inkább az Szdsznek megfelelő szellemiségű társai. És abból csak ilyesmi sülhet ki:
    “A Demokratikus Koalíció bár megérti, de nem fogadja el a Kádár-rendszernek ezt a felfogását. Azt gondoljuk, hogy a viszonylagos jólét, a nagyobb politikai mozgástér nem Kádár János személyes politikai teljesítményének, hanem az 1956-os forradalomnak és nemzeti szabadságharcnak az eredménye”
    Na ja! ezért szárnyalt az életszínvonal 68 után a cseheknél is, mi? Miért kell egy tagadhatatlan teljesítményt tagadni? Ez hiteltelennél tesz minden mást is, amit ezután mondanak! Ezzel balról sokat vesztenek – amit nem ellensúlyoz, amit jobbról megnyerhetnek. Mondom: több mint bűn: HIBA!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. András – Kádár személyes érdemeit tagadni a “viszonylagos” anyagi biztonság megteremtésében – na az tényleg nem a szavazatmaximálás okán történt!
    A “másféle megközelítés” és “differenciálás” módja lenne a stigmatizálás és a pozitív vonások tagadása? A nosztalgia generációs kérdés?! Na ja: a zsidókat is 40 évig vándoroltatták, mire kihalt az a korosztály, amelyik mér emlékezett az egyiptomi időkre – és nem már csak mesékből értesült róla.
    Azonos ár a személyi szabadságjogok korlátozásába történő belenyugvás- csakhogy azonos-e az áru is: a Kádár-korszak növekvő jóléte és létbiztonsága az Orbánjárás nyomorító következményeivel?
    Amikor Niedermüller (és Bayer meg Debreczeni) bekerült a vezetőségbe PONT ERRE lehetett számítani!
    Onnan, ahol én állok, ez nem balközép, hanem a középen (jóval) túl van!
    Nem szerencsés egy alapvetést hazugsággal megalapozni (nem Kádár személyes érdeme) Hát mi másnak? Mitől nem őgy éltünk, mint a románok, Ndk-sok, stb? Isten kegyelméből és az 56-os emigránsokéból?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Bocs: Bauer, és nem Bayer.
    nem ügy helyett nem ÚGY éltünk

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Kedves Dk.és Gy.F.Ezt a nyilatkozatot meg tenni nem volt szép önöktől.Sok csusztatással teli irás sérti a magyar dolgozó emberek önérzetét.Én kacsingattam a DK.felé,de most elbizonytalanodtam.Kár vólt ezért a nyilatkozatért.Meg kellett volna hagyni a Jobbiknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  20. T. hunyadi szombat 10:12! +++++++++++++++++++++
    Nagyon jó, hogy meg szeretné értetni sokakkal, hogy a II. vh-ban való részvételünk miatt jöttek ide az oroszok – miután felosztották Európát a győztesek egymás között, minket Sztálin kapott meg, kikért minket, mint most Orbán a lézerest!))))))))))))))))))
    Ha az oroszok helyében lettünk volna, mi milyen megtorlásokat tettünk volna és milyen de főleg mennyi hadisarcot szedtünk volna tőlük – na erre sem kapunk választ!
    Vesztesei voltunk egy háborúnak, aki így jár, nem jutalmat szokott kapni!
    10 évvel a háború után pedig fellázadtunk, még jó, hogy nem vertek úgy szét bennünket, hogy írmagunk sem maradt volna!
    Most megint sodródunk egy olyan helyzetbe, hogy más nem jöhet, mint az elszigetelődésünk – eddig jóindulattal, elnézően kezeltek bennünket, de egyre rosszabb válaszokat adunk így még rosszabb reakciókat fogunk kapni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. És ki sodorta bele országunkat ebbe a vesztes,országunkat romba taszitó háboruba?HORTY MIKLÓS.Az az ember , akinek most nagy kultuszt csinál a hatalom és itt-ott szobrot emelnek és utcákat neveznek el róla elismerésü.Pedig az oroszok kérték az akkori hatalmat,ne lépjenek be a háboruba.Még gesztust is tettek,azzal,hogy visszaadták a magyar zászlókat.l A hatalom viszont,Hortyval az élen fittyet hányt az oroszok kérésére.Meg is lett a következménye.A magukat hortystának tituláló emberek pl.Boros P.biztosan erre a gyalázatos tettre büszkék

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. gets
    - nem kivel (mivel ez nem valaki, hanem a DK közleménye – tehát mivel vitázunk. És mondhat bárki bármit – ha azzal nem értünk egyet, miért ne vitázzunk?
    Én például Kádár személyes érdemének ilyen egyértelmű tagadását igenis zokon veszem! Innen kezdve a DK EGYÉB közleményeivel szemben is fenntartásokkal fogok élni (eddig is így volt, csak éppen a jövőben még inkább így lesz)
    és hunyadival értek egyet: ez a közlemény csalódást okozott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Azért is visszatetsző a DK közleménye, mert még egy bevallottan jobbos, sőt 56-ban fegyvert fogó is így ír pl a baloldali elfogultsággal nem vádolható Hírszerzőn:
    “Kádárnak érdeme, hogy elérte, amit életszínvonalban lehetett az egymás után kétszer is orosz hadsereg által legyőzött és megszállt Magyarországon.”
    Ezt nehéz másképpen értelmezni, mint “személyes” érdemet: amit a DK kimondottan tagad.

    A DK közleményével KÉT baj van:
    1, Ha tényleg komolyan így gondolják, és ez az alapvetés (azaz a hazugság) határozza meg a jövőbeli politikájukat
    2. Ha nem gondolják komolyan, de így kívánnak szavazatokat, támogatókat szerezni. Mert akkor több, mint bűn: hiba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  24. A DK közleménye olyan mintha a Fidesz, vagy személyesen Witner Mária írta volna!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  25. A múlt helyett inkább a jövővel foglalkozhatnának:
    A fülkeforradalom kitörésekor Magyarországnak és Romániának azonos országkockázati prémiuma volt. Amennyivel Romániához képest romlott a kockázati megítélésünk, az egymagában többet rontott az államadósság fenntarthatóságán, mint amennyit a nyugdíjpénztári vagyon segített.
    http://velemenyvezer.blog.hu/2012/05/26/felboszitesben_vilagrekorderek_voltunk_varro_laszlo_kulonvelemenye?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_05_27&utm_campaign=index
    EZEN hogyan akarnak változtatni, mi a programjuk? Mert ingatag alapokon nehéz lesz valami használhatót létrehozni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. a múlt értékelésével kapcsolatban meg egy figyelemreméltó hsz:

    Tündér_Lala 2012.05.26. 16:37:52
    @takacsb: Több ponton másképpen látom, de ebben is van igazság.

    Kádár nem volt hülye. Pontosan látta, hogy a vérlázító Rákosista uralom nem folytatható. Felkínálták neki a vezetői posztot és elvállalta. Az oroszok rendet akartak, a kínaiak és az NDK vérfürdőt. Ne felejtsük el továbbá, hogy a talonban hosszú évekig ott volt Rákosi fenyegetésképpen.
    Elösször tehát terrorral megszilárdította az uralmát és lassan nyilvánvalóvá tette, hogy aki egy adott keretrendszerben tabukat nem sért, az élhet nyugodtan. Később az “aki nincs ellenünk, az velünk van” -al elismerte, hogy aki az ország sikeréért dolgozik az végsősoron az ő szekerüket tolja, hiszen a siker a rendszer sikere is.
    Azután lassan struktúra építésbe fogott. Az állami gazdaságok és a TSZ-ek rendszerére támaszkodva megengedték a háztáji gazdálkodást és a parasztok elkezdtek termelni.
    Az iparban is nagy beruházásokat hajtottak végre és akkori kornak megfelelő termékekkel árasztották el a KGST-t, persze főleg az oroszokat. Később az iparban is az egyéni érdekeltségre alapozva (GMK-k ) Felturbózták a termelést, az embereknek is több jutott többlet teljasítményért.

    Az nagy hazugság, hogy az adósságok a nép túlfogyasztása miatt következett be. Annak az oka az oroszokkal felmerülő elszámolási vita, amelyben (az olajárrobbanás után) az olajért kemény valutát kértek, ők viszont a mi árúinkért rúbellel fizettek egy az egy értékarányban. (Persze ennek is oka volt: A Brezsnyevi ortodox kommunizmus miatt az orosz gazdaság egyre kevésbé volt teljesítőképes és valahonnan fedezni akarták a világpolitikai kiadásaikat és a fegyverkezési versenyt.) Minden esetre miután a létrehozott gyártőkapacitások által létrehozott árúknak jelentős tőkésimport része is volt, ez rossz üzletet jelentett. Az oroszok így vették ki a pénzt. (A nyugati adósság mellett ott volt a rúbel többlet, az oroszok adóssága.)
    Végsősoron az oroszok katasztrofális gazdasági állapota váltotta ki a világrendszer bukását (Gorbi csak meggyorsította).

    Persze ma mindkét oldanak sokkal kényelmesebb a túlfogyasztásra fogni az akkor keletkezett adósságot.
    Összességében az látható, hogy a nyugati szociális piacgazdaság és a magyar rendszer lassan konvergált egymáshoz.

    Volt tehát teljesítménye a rendszernek (mind gazdasági, mind életszinvonal tekintetében).
    Éppen ezért engem nem érdekel, hogy kit hogyan komcsiznak, mert egyedül az számít, hogy ki gondolkodik és tesz az ország érdekében. Akkor is és ma is.

    A rendszerváltás katasztrófája pedig éppen az, hogy a vezetőréteg jó része (a teljesen elvtelen csak a saját hasznával törődő kollaboránsok, akik pont ezen tulajdonságuk miatt kerültek a fazék mellé ) szétmarcangolták az ország vagyonát. De ez már más történet.
    http://mandiner.blog.hu/2012/05/26/mig_kadar?fullcommentlist=1#comments

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. bozse: nagyon megsértelek ha kimondom amit gondolok, azaz azt hogy nekem a DK-ból még mindig a Gyurcsány a leghitelesebb, pedig nem kedvelem, egyáltalán?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

„Az emberek egyszerűen fel fognak lázadni” 2012. szeptember 15. szombat | AN

Orosz és lengyel lap az azeri kiadatásról 2012. szeptember 4. kedd | AN

Gyurcsány: az erkölcstelenség kormánya Orbáné 2012. szeptember 2. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos