Ronai and Ronai
AMERIKAI

Búvárok vizsgálják az SMS Ferenc Józsefet 2012. május 25. péntek 1:20 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Búvárok vizsgálják az SMS Ferenc Józsefet
Debrecen – Civil és harci búvárok vizsgálják május végén az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének egykori SMS Ferenc József cirkálóját, amelynek roncsa több mint kilencven éve pihen az Adriai-tenger mélyén, a montenegrói és horvát határon, negyvenöt méter mélységben.
.
A roncs sajátos földrajzi helyzete miatt hosszú éveken keresztül nem sikerült magyar búvároknak engedélyt kapni a felkeresésére, közölte Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni 5. Bocskai lövészdandár parancsnoka és Czakó László, a Czakó Búvár Kft. ügyvezetője közös sajtótájékoztatón csütörtökön.
.
A dandár Kossuth laktanyájának úszómedencéjénél megtartott tájékoztatón és búvárbemutatón a tábornok elmondta: örömmel fogadták a civil búvárok megkeresését, 60 év óta ugyanis először vehetnek részt tengeri merülésben magyar harci búvárok.
.
Az expedíciót a Honvédelmi Minisztérium is támogatja, ugyanis a magyar katonahagyományok ápolása mellett, a jelenlegi kiképzés és a jövőépítés szempontjából is fontos a különleges bevetés, tette hozzá a tábornok megjegyezve, hogy a dandár katonái víz alatti biztosítási feladatokat, megfigyeléseket, és egyéb, a dokumentálást elősegítő feladatokat látnak majd el, így szakmai munkájukkal hozzájárulnak az elsüllyedt cirkáló állapotának részletes felderítéséhez.
.
.
Csónakfedélzet: a rádiófülke és a szellőzőkürtő maradványa
.
A neves debreceni búvár, Czakó László évtizedek óta kutatja az Adriai-tengerben az egykori Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének elsüllyedt hajóit. A legnagyobb csatahajóra, a Szent Istvánra 1994-ben talált rá 70 méteres mélységben, azóta több expedícióval térképezte fel a roncs helyzetét, és számos fotó és filmfelvételt készített róla.
.
Eddig öt monarchiabeli hajóroncsot találtak meg, de már ismerik a hatodik, a Wildfang romboló koordinátáit, a hajóroncsot a következő években szeretnének megtalálni. A kutatás rendkívül lassan megy, mert a horvát hatóságokról évente csak két napra kapnak merülési engedélyt, mondta a búvár.
.
Czakó László hozzátette: pénteken öt harci búvárral kiegészülve indulnak el a Ferenc József cirkálóhoz, amelyet először 2009-ben egy általa vezetett búvárexpedícióval tártak fel.
.
Az I. világháború befejezését követően a cirkálót francia felügyelet alatt munícióraktárként használták, a lefoglalt 26 osztrák-magyar hajó lőszerkészletét halmozták rá. 1919. október 17-én egy heves vihar alkalmával a cirkáló felborult és elsüllyedt a 17 fős francia őrszemélyzettel együtt.
.
Czakó László a 2009-es merülésen látottak alapján azt valószínűsíti, hogy a hanyag, egyoldalú horgonyzás és a nyitva hagyott fedélzeti nyílásokon beömlő víz miatt süllyedt el a Monarchia egykori büszkesége a tengeri viharban.
.
.
A jobb oldali középső, 15 cm-es üteg helye
.
Czakó László most egy újabb, második expedíciót vezet az elsüllyedt hajóra, s az ebben való együttműködésre kérte fel az 5. Bocskai István Lövészdandár harci búvár csoportját. Miklós Bence zászlós, búvárkoordinátor ezzel összefüggésben közölte: az expedíciós merülés a hagyományőrzésen túl kiképzési célokat is szolgál. A roncs mély víz alatti elhelyezkedése miatt ideális extra mélymerülések gyakorlására, végrehajtására, amelyre Magyarországon nem nyílik lehetőség.
.
A hajóroncs terjedelme miatt is tanulságos a merülés kiképzési jellege, mivel a víz alatt felderítési, illetve megközelítési feladatokat is lehet gyakorolni. Az elsüllyedt csatacirkálót körülvevő természeti adottságok (például tengeri áramlás, könnyen felkavarodó üledék miatti rossz látótávolság) szintén egyedülálló kiképzési körülményeket biztosítanak, mivel a katonákat megtanulhatják hogyan reagáljanak és oldjanak meg merülés közben adódó vészhelyzeteket, problémákat – sorolta a búvár zászlós.
.
A katonák speciális búvárruhában merülnek, amelyen a honvédség, a dandár és zászlóaljuk címerét is viselik. Az erre az alkalomra készült pólójuk elején az egykor vízen úszó cirkáló, hátán pedig az elsüllyedt hadihajó látható, tette hozzá.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Búvárok vizsgálják az SMS Ferenc Józsefet, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Erős országok felfegyverzik haderejüket , a gyengék öltöztetik őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  2. Jaj, csak meg ne forduljon a buksijában valamelyik nagyemberünknek, hogy emeljük ki oszt hozassuk ide a balatonra státusszimbólumnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. “mert a horvát hatóságokról évente csak két napra kapnak merülési engedélyt”
    .
    Micsoda?
    Évente két nap?
    És ezek akarnak EU tagország lenni?
    Nincs diplomáciai díszkurzus a két ország között?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  4. Geyza
    2012. május 25. péntek 01:26
    10 pont
    … … … … …
    rakoncátlan
    2012. május 25. péntek 09:20
    Már miért volna baj a két napos merülési engedély? Szépen meg kell köszönni nekik a horvát hatóságoknak a lehetőséget, és addig kutassanak, amíg engedik. Utána sipirc haza! Ne feledkezz meg arról, hogy már régen nem a monarchiában élünk, Horvátország független ország, és nemzeti büszkeségüket érzékenyen érinti, ha a magyarok múltba merengő, nosztalgikus okokból próbálnak kutatgatni a számukra rossz emlékű közös múltat felidéző cirkálón. Egyébként EU ide, EU oda, szerinted a horvátok milyen indokok alapján engedjék egy NATO ország felségjelével, és összes harci rekvizitumával ellátott búvárait gyakorlatozni a felségvizeiken?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  5. Egyébként EU ide, EU oda, szerinted a horvátok milyen indokok alapján engedjék egy NATO ország felségjelével, és összes harci rekvizitumával ellátott búvárait gyakorlatozni a felségvizeiken?

    a fene sem gyakorlatozik.

    ugyanolyan hülyék ott is bársonyszékeken mint itt…

    Inkább szállnának be ők is. Sok volt a Monarchia haditengerészetében a a horvát származású.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  6. Commandante:
    Áááá nem jár nekem.
    A Klubrádióban hallottam , amikor a különféle szép új hazai ” Fegyveres Szolgálatokról ” ment a diskurzus. A sok gittegyletre és azok csicsás öltözékeire elköltött milliárdokról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  7. Rakoncátlan:
    Azért csináltattak a búvároknak ilyen túlméretesen agyon dekorált ruhákat meg pólót hogy zrikálják vele a horvátokat….tipikus húzás a fasizálódó Hendvédség részéről.
    -
    Hiryu :
    És Veled , a Japán Császári Csapásmérő Második Anyahajós Magasabbegység büszkeségével mi lesz ? ( Már elfelejtettem hol sülyedtél el..)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. http://www.adriatica.net/croatia/povijest_hu.htm
    Csak nagyjából, hogy ismerd meg Horvátország történelmét fejezetekben.
    Megjegyzem, aki eltagadja múltját (osztrák-magyar monarchia), annak jövője sem lesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  9. hiryu2,0
    2012. május 25. péntek 10:17
    Az igaz, hogy a Monarchia haditengerészetében sok horvát nemzetiségű szolgált, már csak a tenger közelsége okán is, de a parancsnoki állomány, és a tisztikar túlnyomó része osztrák, és kisebb részben magyar származású volt. A vasfegyelem, és a kegyetlen körülmények között töltött hosszú szolgálat nem a nemzetiségek közötti felhőtlen viszonyt mélyítette.
    … … … … … … … …
    rakoncátlan
    2012. május 25. péntek 10:35
    Nem értem, mit tetszel akarni ezzel a linkkel…
    Úriember módjára igazán feltételezhetnéd, hogy nem szorulunk eme tudásunkat segítő mankóra. Amikor Horvátországról és a Monarchiáról beszélgetünk, még az is előfordulhat, hogy ismerjük valamelyest a saját, és a környező országok múltját és történelmét.
    Abból, hogy a Horvátok nem lelkesednek múltjuk bizonyos történéseiért, még messze nem következik, hogy eltagadnák azt. Viszont joguk van ahhoz, hogy azt a részét szeressék, amelyik közel áll a szívükhöz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos