Ronai and Ronai
AMERIKAI

A nők hajlamosabbak a Facebook-függőségre 2012. május 9. szerda 13:47 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A nők hajlamosabbak a Facebook-függőségre
Oslo – A nők hajlamosabbak arra, hogy Facebook-függővé váljanak, mint a férfiak – ezt állítják a közösségi hálótól való függőséget vizsgáló norvég kutatók.
.
A norvégiai Bergen Egyetem pszichológusai több mint négyszáz diákot kérdeztek ki, hogy kiderítsék, jelentkeznek-e náluk a közösségi hálótól való függőség jelei. A vizsgálódás során néhány megkérdezettnél egyértelműen megállapítottak olyan jellegű Facebook-függőséget, ami a drog- vagy alkoholfüggőséghez hasonlatos, ismertette kedden tanulmányukat a Daily Telegraph online kiadása.
.
A kutatók szerint a fiatalabbak könnyebben válnak a Facebook rabjává, mint az idősebbek, és a nőknél nagyobb a függőség kockázata, mint a férfiaknál.
.
A szorongó, társadalmilag bizonytalan helyzetű emberek jobban ragaszkodnak a közösségi hálóhoz, amit a kutatók annak tudtak be, hogy valószínűleg könnyebb nekik a Facebookot használni, mint szemtől-szemben kommunikálni valakivel.
.
Kiderült, hogy az extrovertált személyiségűek ugyancsak könnyebben válnak Facebook-függővé, míg a jól szervezett, ambiciózus emberek kevésbé vannak kitéve ennek a kockázatnak, ők ugyanis elsősorban a munkához és kapcsolatépítéshez használják a szájtot.
.
.
A Facebook-függőség szimptómái alapján egy skálát is felállítottak a bergeni kutatók. Hat kritériumot osztályoztak egytől ötig terjedő mércével, ahol a legalacsonyabb fokozatot a „nagyon ritkán”, a legmagasabbat pedig a „nagyon gyakran” leírással határozták meg.
.
A megkülönböztető jegyek között szerepelt a késztetés a Facebook túlzott használatára, a sikertelen önkorlátozás a közösségi oldal használatában, és a nyugtalanság, ha valaki nem fér hozzá a Facebook-oldalához.
.
A négy kritériumban begyűjtött „gyakran” vagy „nagyon gyakran” jellemzés már jelezheti a Facebook-függőséget, jelentették ki a Psychological Reports folyóiratban publikált tanulmány szerzői.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
A nők hajlamosabbak a Facebook-függőségre, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Ha az alternatívája ennek csak a depresszió, akkor inkább Facebook! :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  2. Kételkedem a következtetés helytállóságában. Ha diákokat kérdeztek ki, akkor honnan tudják, hogy az idősebbeknek milyen az FB függősége? És ha igaz lenne általában, hogy a nők függőbbek, akkor ugyan ki mosna, főzne, pelenkázna, takarítana, stb? Bár lehet, hogy Norvégiában már fordított világ van, és miközben a nők éjjel-nappal a gépükön, a neten, az FB-n lógnak, addig a család férficselédje (férj, apa, barát, öcs, báty, sógor, stb… – esetleg fizetett férfi-szolga) minden házimunkát elvégez, és a gépfüggő nőnek mindent keze ügyébe tesz: enni, inni valót, majd a mosatlan edényt természetesen kiviszi, stb…. Egy ilyen cikk ebben a formában nagyon felületes, ezt legfeljebb csak a “kutatás” felületessége tudja felülmúlni.
    .
    Utána kéne nézni az eredeti publikációnak, és ilyenkor jó lenne legalább egy forráshivatkozás a cikk alján. De a kép nagyon jó :-) Majdnem annyira, mint az enyém: http://evitae.wordpress.com/2012/03/06/kertesz-akos-a-celtabla/ :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  3. Hülyeség! Sőt inkább elbújni kellene! Rosszak a cikkíró következtetései, vagy rossz anyagot használt fel.
    A felsőfokú és középfokú tanintézmények hallgatói, valamint a titkárnők, ma már úgy hívják szépen, hogy asszisztens, akinek sok ideje van, valamint a cégek követik a facebookot. Aki tudja milyen “káros”, az csak “másképp” közelít.
    Vagy csak úgy nézelődni megy, hogy ki, mit csinál, és az uncsiból felmegyek, nincs mit tennem cicababák teszik-veszik magukat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Hát nemtom , én rühellem.
    Erősen rühellem !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. F..szbuk!!! En elhiszem, hogy sok no tobbet hasznalja. Sokan kiteszik buszken a ujszulott kolkeik kepeit meg tarsadalmi eletet elnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Félni, és félni hagyni 2013. november 3. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos