Ronai and Ronai
AMERIKAI

Beperelték a hajléktalanok Zuglót 2012. április 4. szerda 7:37 Forrás: AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Beperelték a hajléktalanok Zuglót

Budapest, Zugló – Mintegy hatmillió forintos kártérítési pert indítottak a zuglói önkormányzattal szemben azok a hajléktalanok, akiket tavaly októberben a XIV. kerületi Francia út és Egressy út találkozásánál, a MÁV Zrt. telepén állt hajléktalantelep felszámolásakor lakoltattak ki a területről.

A Város Mindenkié csoport keddi budapesti sajtótájékoztatóján a felperesek jogi képviseletét ellátó Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda ügyvédje azt mondta: március 28-án fordultak beadvánnyal a Fővárosi Törvényszékhez személyiségi jogok és az emberi méltóság, valamint az egyenlő bánásmód megsértése miatt. Kártérítési keresetükben összesen 5,6 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést követelnek hat hajléktalan nevében.

Muhi Erika megjegyezte: azt nem vitatják, hogy engedély nélkül húzták fel kunyhóikat a MÁV tulajdonában lévő telepen a hajléktalanok, akik közül volt aki már 12 éve lakott ott. Álláspontjuk szerint a jogsértést az önkormányzat azzal követte el, hogy birtokvédelmi, vagy köztisztasági eljárást kellett volna lefolytatnia, és előzetesen értesítenie a bontásról az érintetteket.

A NEKI ügyvédje szerint az is jogsértő volt, hogy a zuglói önkormányzat a MÁV Zrt.-vel a bontás előtt egy nappal, mindössze egy napra vonatkozó, 34 ezer forint összegű bérleti szerződést kötött azzal a feltétellel, hogy az önkormányzat a területet “tisztán adja vissza”, így “köztisztasági feladatuk ellátására” hivatkozva dózerolták el a fából és egyéb más anyagokból épített kunyhókat.

A hajléktalantelepet tavaly október 18-án és 19-én számolta fel az önkormányzat, ezzel 15-20 embernek szűnt meg az otthona – idézte fel Udvarhelyi Tesna, A Város Mindenkié csoport aktivistája. Közlése szerint a kitelepítetteknek az önkormányzat mindössze éjjeli menedékhelyt ajánlott fel, de ott csak télen maradhattak, így azóta az érintettek újra az utcán élnek.

Cikkünkre reagálva Budapest Főváros XI. kerület Zugló Önkormányzata Sajtóosztálya az alábbi közleményt jutattta el lapunkhoz: 

A Zuglói Önkormányzat a Város Mindenkié Csoport (a továbbiakban: AVM) valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő iroda (a továbbiakban: NEKI) által 2012. 04. 03-án tartott sajtótájékoztatójára reagálva az alábbi sajtóközleményt adja közzé.

A két szervezet sajtótájékoztatón jelentette be: polgári peres eljárást kezdeményeznek azok a hajléktalan emberek, akiket 2011 októberében állításuk szerint jogtalanul „lakoltatott” ki az Önkormányzat.

Mint ismeretes, Zugló Önkormányzatához az elmúlt években rendszeresen érkeztek lakossági bejelentések, panaszok a környéken élő zuglói lakosoktól a területen tapasztalható rossz közállapotokról. A Polgármesternek ebben a helyzetben kötelessége volt a helyzet mielőbbi megoldása, a kerület nyugodt rendjének megteremtése.

Az Önkormányzat tavaly októberben a jogtalanul felépített kunyhók lebontása után minden egyes érintett elhelyezéséről gondoskodott, egyetlen hajléktalant sem küldtek el a menedékhelyről. Az intézkedés során nem sérültek az hajléktalanok jogai sem. A két szervezet által állítottakkal ellentétben az érintetteket többször értesítették, kilakoltatásuk tudomásulvételről nyilatkozatot írtak alá. Fontos kiemelni: a felelős döntés következtében idén télen egyetlen zuglói hajléktalan sem fagyott meg.

A MÁV Zrt.-vel történt szerződéskötés kapcsán nem igaz az az állítás, miszerint jogsértés történt volna. A bérleti szerződést nem egy napra, hanem határozatlan időtartamra kötötték a felek, a területet az Önkormányzat folyamatosan takarítja. A 2011. október 18-án megkezdett munkálatokban az Önkormányzat közútfenntartási, tereprendezési és köztisztasági, hulladékszállítási munkákat kezdett meg a Francia úton, mint kerületi közúton valamint a bérelt csatlakozó területeken.

A több éve illegálisan felépített építmények zömében az útpályán álltak, egy részük pedig a garázssor mögött helyezkedett el. Ezek, valamint az odahordott sitt, háztartási és veszélyes hulladékok akadályozták az útfelújítási munkákat. A terület rehabilitációja során 452 m3 építési törmeléket és szennyezett földet, mindezeken túl további 250 m3 lomot, vegyes hulladékot, veszélyes hulladékot  szállítottak el. A kézi kisegítő munkálatokat a kerületi Közfoglalkoztatott programban dolgozó fizikai munkások végezték, akik a veszélyes

közegészségügyi viszonyok miatt csak álarcban és védőfelszerelésben tudtak dolgozni. A munkálatok teljes költsége elérte a 10 M Ft-ot.

Zugló Önkormányzata tehát továbbra is hangsúlyozni kívánja, hogy Papcsák Ferenc polgármester korábbi intézkedésével mind az érintett hajléktalanok érdekeit, mind a kerület lakosainak szempontjait figyelembe véve járt el. Ezt igazolja a lakossági konzultációra beérkezett válaszok döntő többsége is: a helyiek egyetértettek azzal, hogy Zugló nem hagyta sorsukra a kerületben élő hajléktalanokat, és szervezett keretek között szállást biztosított számukra, így vállalva felelősséget a kerület nehéz helyzetben lévő lakosaiért.

A kerület vezetése szeretné mindenki figyelmét felhívni arra a tényre, mely szerint a jelenleg aktív két szervezet tavaly októberben semmit nem tett a helyzet rendezése érdekében. Nem álltak elő olyan javaslattal, amely a hajléktalanok elszállásolására, étkeztetésére, egészségügyi ellátására vonatkozóan megoldást jelenthetett volna.

Zugló Önkormányzata továbbra is kiáll azon álláspontja mellett, hogy mindent megtett az alapvető emberi jogok és a jogállamiság megőrzése érdekében, ezért a helyzet mielőbbi megnyugtató tisztázása végett a közeljövőben egyeztetést kezdeményez Szabó Máté ombudsmannal.

2012. április 3.

Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata

Sajtóosztály

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Kívánom, hogy a hajléktalan lét minden”szépségét” éljék meg ezek a szemetek!
    Undorító,embertelen banda!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  2. Senkit nem hagyunk az út szélén!
    Beássuk a föld alá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos