Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megcsonkított hullákkal pózoltak a katonák 2012. április 19. csütörtök 10:01 | AN Forrás: Los Angeles Times

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megcsonkított hullákkal pózoltak a katonák
Brüsszel/Washington – Szerdán nyilvánosságra hozott fotókon likvidált afgán terroristák megcsonkított holttestével pózolnak amerikai katonák. Az eset, amely nem az első, újabb fagypontra viheti az amerikai-afgán kapcsolatokat. Az Egyesült Államok bocsánatkérésre kényszerült a magukról megfeledkezett frontkatonák barbár viselkedése miatt.
.
A felvételek egyikén ejtőernyős katona látható a halott mellett elhelyezett „Zombivadász” felirattal, egy másikon pedig afgán katonákkal közösen láthatók amerikaiak, kezükben az ellenség levágott lábával. Egy harmadikon a katonák durva gesztust gyakorolva feltartják egy halott kezének középső ujját – derül ki a Los Angeles Times beszámolójából. A lap tizennyolc ilyen képet kapott, valamennyi 2010-ben készült. Eleddig nem hozták az összeset nyilvánosságra.
.
Mint emlékezetes, nemrégiben olyan videó került fel a netre, amelyen tengerészgyalogosok hugyozták le elesett tálibok hulláját, valamint lázadásokhoz vezetett egy olyan Korán elégetése, amit egy börtönben használtak – nem csak imádkozásra, de arra is, hogy a lapszéleken egymásnak üzengessenek a terroristák. A harmadik, legnagyobb felháborodást kiváltó incidens során egy amerikai katona körletét elhagyva tizenhét afgán polgári személyt mészárolt le.
.


A katonai hatóságok arra kérték a Los Angeles Timest, több képet egyelőre ne tegyen közzé, legalábbis amíg tart a nyomozás a 82. légi hadosztály soraiban. A lap a vizsgálatot végzők számára rendelkezésre bocsátotta az összes felvételt, amelyek eredetiségét a Reuters erősítette meg. A lapnál azt mondják, az egység egy katonája juttatta el hozzájuk a fotókat, akinek nevét nem adhatják ki.
.
A beszámoló szerint a képeken szereplő valamennyi katonának halt meg barátja pokolgépes vagy öngyilkos merényletben. A katonák feladata eredetileg az volt, hogy olyan bizonyítékokat gyűjtsenek, amelynek segítségével azonosítható egy öngyilkos merénylő, aki 2010 februárjában öngyilkos bombamerényletet követett el Zabol tartomány egy rendőrőrsénél. Később három másik tálib azonosításánál kellett segédkezniük, akik pokolgép barkácsolása közben bekövetkezett robbanásba haltak bele.
.
John Kirby, a haditengerészet kapitánya, a Pentagon szóvivője bírálta a Los Angeles Times eljárását, mondván, a két éve készült képek közzétételének a botránykeltésen kívül semmi értelme nem volt, sztori is csak azért lett belőlük, mert a képek kellően grafikusak.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 4 szavazatból)
Megcsonkított hullákkal pózoltak a katonák , 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

27 Reader’s Comments

  1. Ezek a felvételek azért minősítik az amerikai hadsereg szellemét. Ilyenkor arra gondolok, hogy ez hasonló, sőt súlyosabb annál, mint amikor a “felszabadító szovjet hősök” erőszakoltak meg nőket. Voltam katona, és a Magyar Néphadseregben arra tanítottak bennünket, hogy a velünk szemben harcoló ellenséget is tisztelni kell, mert mint ahogy mi,ö is ember, aki parancsot hajt végre, a sebesült vagy halott katona pedig már nem ellenség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (22 szavazatból)
  2. Ezen nem lehet csodálkozni. A katonákat ölésre képezik ki. Gyűlölik az ellenséget. Tele van a hócipőjük azzal, hogy ott kell lenniük egy idegen országban, még ha megfizetik is.Fásultak, állandó stresszben vannak és félnek, ha nem is vallják be maguknak, mert az olyan férfiatlan.A félelem pedig agressziót szül. kihal belőlük minden emberi együttérzés.Ergo, sajnos természetesek ezek a reakciók. A pszichiáterek ezt jól tudják. Az álszent, mimóza, otthon békében fotelben hamburgert zabáló, a tv-n háborút néző polgárok gondolják ezt csúnya dolognak. Ők, ott lehet, hogy ugyanezt tennék. Ez a háború kérem szépen, minden korban ilyen volt, ilyen lesz. Amit írtam, úgy gondolom minden katonára igaz. Legyen, amerikai, német, tálib, orosz, stb, mert egyszerűen emberek. A “honvédőket” pedig más dolgok is motiválnak az erőszakra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  3. A háború az ott ahol folyik ŐRÜLET!
    Otthon – mindkét félnél – a “gyilkos ellenség” vagy a “mi hőseink”
    Kérdés:
    -Kinek az otthonában folyik, esetleg a családja ellen, vagy
    -Miről is beszélsz és hol vagy akkor?
    .
    Ilyenkor mindig eszembe jut a régi biharkeresztesi temető egyik
    kopjafájának felirata:
    Itt nyugszom én
    Olvasod te
    Olvasnám én
    Nyugodnál itt te!
    .
    Nem mindegy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  4. Bravo, LA Times! Az uj halas elofizetoi listat majd kuldjek el az FBI-nak, mert valoszinuleg az osszes USA-ban elo moszlem terrorista neve es cime rajta lesz.
    .
    A kepeken lathato egyseg harmincot tagjabol huszonnegy amerikai katona valt korabban a rogtonzott robbanoszerek aldozatava. A kepeken lathato testereszeket nem az amerikai katonak, hanem az onmagat felrobbanto terrorista szolgaltatta a fotozashoz, ami kozvetlen a sikertelen terrortamadas utan keszult, az amerikai es az afgan katonak igy unnepeltek, hogy eletben maradtak.
    .
    Kar volt, de az oket sulyos szavakkal elitelo magas katonai vezetes es Leon Panetta emlekezhetnenek, hogy ok szemely szerint ne csak a katonai sikerek baberjait igenyeljek. Oket terheli a felelosseg minden egyes katonajuk minden egyes akciojaert a hadmuveleti teruleten. Amikor itelkeznek, maguk felett tornek palcat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  5. AN, a cikk onmagaban, a kepek lekozlese nelkul is sokatmondo lett volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  6. Értelmetlen az LA Times eljárása. Ezzel csak muníciót ad a terroristák kezébe. Persze a hullagyalázás undorító dolog de a háború kihozza az emberből az undorítót.
    Nyul Györggyel nem értek egyet, a nemi erőszak a hullagyalázásnál jóval súlyosabb dolog. A nőkkel szembeni empátia és tisztelet hiánya ha valaki nem így látja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  7. Úgy gyűjtötték össze a testrészeket, melyeket az öngyilkos merénylők elhagytak? Na !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  8. Érdekes, amikor iszlámnácik hentelnek fel másokat, kamera előtt, marhaságokat ordibálva, na, abból soha nincs sajtóbalhé.

    ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  9. Nyul György
    2012. április 19. csütörtök
    10:47
    voltál te a túrót katona, ha ilyen hülyeségeket írsz. Soha sem tanítottak ilyet, de én nem mesze az Osztrák határhz voltam katona, és ott az volt, ha fegyveres konfliktusra kerül a sor, nekünk (magyaroknak) le kell rohanni Ausztriát, és bevonulásunkal párhuzamosan felperzselni mindent.
    Na akkor mit is tanítottak nektek? Hogy fogd meg a lapátot, és tologasd.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. Na ezekért utálom az USA-át!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (13 szavazatból)
  11. pucuska!
    Akkor szeresd az iszlámnácikat mert azok még elevenen meg is nyúznak.
    Egyébként a LAT-t betiltanám mert okot ad a terroristáknak a merényletekre. Hazaárulás ez a javából egy kis többlet példány eladásért.
    Egy kis sz@ros Korán égetés miatt mennyi ember halt meg mert valaki a 15 perces hírnév miatt telehányta az ujságokat ezzel a hírrel?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  12. Eldrad:

    Amerikától civilizáltabb viselkedést várnak el a nyugati országok, a civileket lemészárló terroristákat pedig szó nélkül kell hagyni, őket meg kell ölni, bárhol is vannak. Ezeket a katonákat nem sajnálom, a halottgyalázás még akkor is etikai bűn, ha egy terroristáról is van szó, propagandaértéke pedig amúgy sincs azokkal szemben, akik saját életüket se féltik öngyilkos merényletekbe eldobni. A II. világháborúban pedig tudták a nyugati erők, hogy hogyan kell elvenni a harci kedvet a németektől, pár százezer koporsó után már nem volt ellenállás. (A szovjeteket hagyjuk, ők maguk is vadállatként bántak a civil lakossággal, ami minden civilizált országban súlyos háborús bűnnek számít).

    Itt is ezt kéne tenni, nem bebörtönözni, meg emberként kezelni, pff…ugyan. Ha ők is lesz@rják az ártatlanok életét, mi mégis miért ne sz@rjuk le az övékét?

    pucuska:

    Lehet kritizálni az USA-t, én leginkább az arab diktatúrák támogatása miatt teszem, de a katonaságot azért csak módjával, a kedves Talibán vagy más afgán földön ténykedő terrorista sejthez képes nagyon messze vannak a képen látható elmebajosok. Tudtad például, hogy az idei Pulizter-díjas képet pont egy síita ünnepségen önmagát felrobbantó merénylőnek “köszönhető”. Nézz utána, és gondolkodj el, még akkor is, ha az elmúlt hónapokban a jenkinek sincs miért büszkének lenni, főleg nem arra a bizonyos mesterlövészre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Néhány katona rémtettei nem minősítik az egész hadsereget!
    Minden hadseregbe vannak jó és rossz katonák!
    Azokat a katonákat, viszont aki viselkedésével lejáratja saját országát és alapot ad az országa elleni agresszióra kíméletlenül el, kell ítélni és tájékoztatni a közvéleményt, hogy megkapták méltó büntetésüket! Ők saját katonatársai és országa polgárainak biztonságát veszélyeztetik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  14. Egy rohadt terrorista, egy golyó.A többi meg nem érdekes…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Íróasztal mögött ülve, sörrel a kezünkben, könnyű frontkatonákról ítélkezni.
    Amikor háborúban vagy, csak a bajtársadra számíthatsz. Ha azt látod, hogy elevenen megnyúzzák, akkor mit érzel? Ha a barátod meghal azért, hogy ott is demokrácia legyen, ahol meg sem érdemlik, és egy orgyilkos terrorista ölte meg, akkor te kit védenél? Ha egy katonának kínozzák a bajtársát, nem tud tárgyilagos maradni, nem tud normális maradni, nem tudja ép ésszel feldolgozni a történteket. Mert nem tudja feldolgozni, hogy nem tudta megvédeni a bajtársát. Mert meg akarja védeni a másik bajtársát a hasonló tragédiától. Mert azt akarja, hogy a bajtársa is védje meg őt.
    Aki ezt nem gondolta át, az ítélkezhet, persze. Az ilyen bíróktól, újságíróktól, és pucuskától azt kérdezem: milyen katona védjen meg téged? Olyan, aki mindig, minden szabályzatot, előírást, stb. betart?
    Nem gondolkozol, csak ítélkezel? Ha meg egy katona ilyen, akkor fel vagy háborodva?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  16. Ki allitja hogy a hullakat az amik csonkitottak meg. Ha meg ongyikos merenylok voltak miert ne lehetne a hullakat lefenykepezni ? A terrorista ugyis lemondott a testerol ( a 70 szuzhoz koltozott allah paradicsomaba). Talan ha nem lett volna robbantas,… ja hogy az kell.. akkor meg mi ez a hirveres ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Rakerdezo:

    Amerikában tudtommal nincs hadkötelezettség, semmi vagy senki se kényszerítette, hogy beálljanak bakának, maguk dönthetnek. Mindenki tudja, hogy Hollywood és az amerikai hadsereg között milyen szép kapcsolat van, ezt maguk az amerikaiak se tagadják, amikor propagandát terjesztenek a háborúról a filmjeikben és a toborzóirodák falain, és aki alaposan bekapja a horgot, majd nézhet, ahogy szembesül a véres valósággal. Ezután pedig azzal mentegetni őket, hogy “jaj milyen szegények, hogy megviselhette őket” egyszerű bűnpártolás, aki nem bírja a frontot, az menjen haza, amíg megvan testileg-lelkileg egészben, különben jó eséllyel saját társai vagy ártatlan lakosság bánja meg megbomlott tudatának következményeit. Ugyanakkor ez mélyebben is benne van a hadseregben, mert jól példázza a harci morál, az etika és a helyzetértékelés között feszülő hatalmas távolságokat, azt, hogy ha igazi célok helyett marhaságokkal traktálják odahaza a potenciális kiskatonákat, azokat a valódi harctéren sokkal jobban meg fogja viselni saját és társai sebezhetősége, a halál mindennapi árnyéka. Igaz, ha a valóságot mutatnák be, ahogy azt nagyon-nagyon kevés filmrendezőnek hála megadatott, máris sokkal kevesebb katonát lehetne a frontra zavarni, és ezzel a demokratikus Amerika se tehetne mást, mint lejjebb venné a harciasságát azokkal szemben, akiket diplomáciai úton és szankcionálással is meg lehet változtatni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  18. Animebj, a leirasodbol ugy tunik, masok voltak a korulmenyek, amikor te szolgaltal az amerikai fegyveres erokben. Amit gondolsz, ugy rossz ahogy van es tavol all a valosagtol, de nem akarok eltevedni a reszletekben. Nem tudom, milyen alkalmad volt oda meno es onnan visszatero onkentesekkel talalkozni, ezek a kivetelesen jol kepzett, intelligens es magasan motivalt hazafiak peldat mutathatnak hadviselesbol az egesz vilagnak, az onfelaldozasuk egyedulallo. Hala a sajtonak, a vilag csak a sajnalatos esemenyekrol es a szegyenteljes incidensekrol ertesul, te szamold ossze, hanyrol tudsz. Azt meg elfelejtik, hogy amellett kb. masfel millio onkentes fordult meg Irakban es Afganisztanban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  19. A háború érzéketlen vadállatot csinál mindenkiből.
    De a háború üzlet is.
    Méghozzá nagyon piszkos és piszkosul nagy üzlet.
    Ezért mindig ki fog törni. Hol itt, hol ott.
    Aki belekeveredik, aki nem tud elmenekülni előle, annak annyi.
    Ha erkölcsös, humánus maradsz, meghalsz.
    Ha vadállattá válsz és van némi mázlid is, akkor van egy csepp esélyed arra, hogy ha kerekes székben, vagy hónaljmankókon is, de eltengetheted a következő háború kitöréséig az életedből vissza lévő kis időt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. “…Animebj, a leirasodbol ugy tunik, masok voltak a korulmenyek, amikor te szolgaltal az amerikai fegyveres erokben…”

    - Micsoda, animalbj. az USForce- ban? Vagy bármilyen haderőben?

    Hahaha…!!!

    A puszta feltételezés is paródiaszerű, a tragikus témakör ellenére is…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  21. “…De a háború üzlet is…Ezért mindig ki fog törni. Hol itt, hol ott…”

    - Na, azért az egész világ ellen tömeggyilkos merényleteket végrehajtó, ezeket nagy pofával, nyíltan felvállaló, emberi civilizációra (keletire, nyugatira egyaránt) nyíltan rárontó iszlámnácizmusnak is talán van némi köze ehhez a mostani háborúhoz, nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  22. pucuska

    “…Na ezekért utálom az USA-át!!!!!!!!!…”

    1, Nem, te önmagában a puszta létezéséért utálod a zusákokat

    2, Azt sem tudod, mi az az USA. Annyit sejtesz, hogy valami nagy és erős, ezért aztán gyűlölni kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  23. Ezek a katonák nem valódi amerikai katonák voltak!
    Az igazi katona gyorsan és kíméletesen öl, ha szükséges és nem ér rá fényképezkedni áldozatával!
    A ragadozó állatok is így cselekszenek. Hiszen saját biztonságuk is veszélybe kerül, ha a zsákmány nem pusztul el azonnal.
    Ezek frontszolgálatra alkalmatlan rendészeti feladatokra kijelölt személyek. Akik csak sima járőr szolgálatot láttak el!
    Negyed annyi kockázatot se vállalnak mind az igazi katonák!
    Ilyen szarháziak őrizték a náci haláltáborokat is, mert harcolni nem tudtak ezért fegyvertelen civilek ellen, vetették be őket! Ahol kiélhették szadista halaimat!
    Az egész világnak el kell határolódni az ilyen emberektől. Vétsenek bármilyen nézetű emberek ellen is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  24. Mindenben, még a USA katonaságában is van selejt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. Mate, Ivan Tibor:

    Valóban nem voltam az amerikai hadseregben, de elnézve a morált, nem is maradtam ki semmiből igazán. Képzeld, attól hogy lejátsszák hússzor a nemzeti himnuszt, nem teszi önfeláldozóvá az embert, ha csak ténylegesen nem az ország jövője a tét! A II. világháborúban “a” katonák tudták, ha nem sikerül megállítani Hitlert Európa és Oroszország bekebelezésében, az USA anyaföldön fog háborúzni, és abban nem lesz kegyelem. De a mostaniak videojátékokon és propagandának való filmeken nőttek fel, azt hiszik, hogy a háború CoD (Call of Duty, a legnépszerűbb FPS virtuális lövölde) és Rambo, de arra senkit se lehet felkészíteni, hogy az egész három dologról szól; Halál, halál és halál.

    Az USA-nak ha már ennyire nagyon szereti kihasználni máig tartó katonai fölényét, jobban is kiképezhetné a katonáit, mert egy dolog reflexből lőni, de egészen más dolog ép ésszel túlélni több hónapnyi élet-halál helyzetet. Nem véletlen, hogy annyira irigylik az egykori náci német hadsereg teljesítményét, a legendás porosz módszerrel engedelmes, mégis hatékony hadsereget tudtak létrehozni, amely a többszörös túlerő ellenére nem fél évig, hanem 4-5 évig képes volt katonáinak normálisan parancsolni és győzni, mielőtt a keleti front borzalmai és a gerillák szabotázsainak, merényleteinek kegyetlen megtorlásai ki nem kezdték egyes alakulatok tagjainak józan eszét (a halálbrigádokat nem lehet a katonaság közé sorolni, ők a front mögött külön haladva vadásztak a náci ideológia ellenségeire).

    Ugyanakkor igaz ami igaz, Amerika katonáinak hírnevén csak azért tud súlyos mocskot véteni az ilyen esetek (legyen az Korán-égetés, halottgyalázás vagy akár tömeggyilkosság), mert egy demokratikus országról van szó, amely nem mehet el szó nélkül ezen bűnök mellett. Gondoljunk csak bele, végül is mi mikor fogjuk megtudni, hogy az oroszok mit műveltek a maguk afganisztáni kalandjuk, vagy akár a csecsen-háborúk idején, valamint hogy a kínaiak mit tettek a tibetiek, majd később az ujgurok ellen? Valószínűleg csak akkor, ha ezen áldemokratikus avagy diktatórikus rezsimek helyét igazi képviseleti demokráciák veszik át, de még akkor se biztos, hogy szembe fognak nézni vele, a nyilvánosság elé fogják tárni. Hiszen még nekünk, magyaroknak is van miért törlesztenünk több évtizednyi bűnök miatt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. Animebj,
    Tevedsz, a moral magasabb az amerikai fegyveres erokon belul, mint barmikor volt. Ennek alapja az onkentesek idealizmusa es a mindenkorinal magasabb szintu kikepzes. Ennek kapcsan, a Call of Duty-n felnovo vidiota fiatalok eleve alkalmatlanok a katonai karrierre.
    A kovetkezo husz ev feltehetoen alkalmat ad majd az iraki es afganisztani tapasztalatok irodalmi es muveszi megorokitesere, a visszatero katonak beszamoloi az amerikai onkentesek onfelaldozasarol, emberiessegerol es feltetlen husegerol adnak szivszaggato beszamolokat.
    Az osszehasonlitas a porosz katonasaggal alaptalan, a porosz modell ket evszazad haboruskodasainak a szulotte, ahol az egyetlen biztos palyat az egyenruha jelentette, es a viseloi amugy alacsony iskolazottsaggal es muveltseggel csak a parancs lancolatanak vedelmeben ereztek magukat biztonsagban.
    Az amerikai katonak – tobbsegukben huszonevesek – hatra hagytak a kenyelmes amerikai eletformat, gyonyoru ifju felesegeket, jarni alig tudo kisgyerekeiket, es hazafias indittatasbol elmentek a vilag legnyomorusagosabb orszagaba ahol harci feladatok mellett kozossegi problemakat kell megoldaniuk, vizellatas, csatornazas, elelmezes, hogy a helyi lakossag eletszinvonalat emelve a lakossag ne lehessen kiszolgaltatva a terroristak akaratanak. Ilyen komplikalt, elore nem ismert feladatokkal kell szembenezniuk, az eletuk es testi epseguk folyamatos veszelyeztetettsege mellett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  27. Mate, Ivan Tibor:

    Az elit, a zsoldos, és a katonacsaládokból származó bakák kivételével minden egyes országban a hadsereget nemhogy a felső réteg, de még a középréteg sem képviseli igazán, az alsó középosztályt vagy az alatti réteget lehet erre a célra felhasználni. Ami pedig az életkort illeti, nem lenne azzal baj, hogy huszonévesek, de azzal annál inkább, hogy téves képzetekkel indulnak a frontra, és nincs igazi követendő példa nemhogy ott, de még saját hazájuk mindennapi életében sem, ezért fordulhat elő, hogy a társadalmi gyökérvesztés, az értékrend megbomlása miatt nincs igazi kötőerő, amely rákényszerítené a harcoló katonákat arra, hogy visszafogják magukat.

    Példának már korábban is felhoztam a II. világháborút, ahol érdekes módon nem nagyon lehet arról találni igazi bizonyítékot arra, hogy igazi háborús bűnöket (pl: civilek kifosztása, lemészárlása) követtek el volna a szövetséges jenkik, de amit odahaza súlyos társadalmi feszültségek és kulturális változások álltak be, az ifjú generáció már egyáltalán nem volt képes tartást erőltetni magára, így következhetett be az, hogy az amúgy kicsi, de nagyon elhúzódó háborúik (ismertebb példa Vietnam) alatt annyi bomlott elméjű lépet színre. Persze az is igaz, hogy a környezet is döntő szempont, elképzelhető, hogy jobban magukénak érezhették nagyapáik Európát, mint a maiak a messzi Közel-Keletet, így Irakot és Afganisztánt, ahol már egészen másfajta emberekkel, kultúrákkal kerültek kapcsolatba, és persze az ellenség milyensége is megváltozott, a német nácik kitartó ellenállását nem lehet egy lapon említeni az iraki síita-szunnita terroristák vagy a Talibán gerillaakcióikkal és merényleteikkel.

    Ami pedig a videojátékokat illeti, ezt nagyon komolyan kell venni, olyannyira, hogy már maga a jenki hadsereg is rég elkezdett átállni a virtuális kiképzésre, ahol lehet, ott bivalyerős gépekre telepített ultra-realisztikus világot hoznak létre, ahol a lehető legtöbb valós élet- és harci körülményt szimulálni lehet, mert olcsóbb és mert igen, sokkal könnyebb beadni a bakáknak, mint a kiképzőterep megterhelő céllövészetét és egyéb valódi fizikai gyakorlatát. Én ezt a kiképzési módszert fél szívvel ugyan, de támogatom, feltéve, ha cserébe azért figyelik a kikerülő katonák értelmi- és érzelmi szintjét, nehogy az legyen a vége, hogy az éles harcok alatt elveszítsék a fejüket vagy valamilyen oknál fogva ne vegyék komolyan a civil lakosság megkímélését. Immorális, minden erkölcsi gátját feltörő katona mindig is létezett a világon, de ahol mesterségesen oktatják a háborút, mert fantáziával keverik fel azt, ott ennek valószínűsége sokkal nagyobb lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Az internet forradalmasítja a dzsihádot 2012. június 5. kedd | AN

Pakisztánt is meghívták a NATO-csúcsra 2012. május 16. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos