Ronai and Ronai
AMERIKAI

A vádak ejtését kéri Wikileaks közlegény 2012. április 25. szerda 11:39 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A vádak ejtését kéri Wikileaks közlegény
Fort Meade, Maryland – A vádak ejtését kérte kedden a katonai bírótól Bradley Manning közlegény, aki a katonai ügyészség szerint segítette az ellenséget, valamint több mint 700 ezer titkos iratot szolgáltatott ki a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak.
.
A 24 éves Manning újabb háromnapos, a katonai bírósági tárgyalást megelőző meghallgatását kedden kedődött a marylandi Fort Meade-ben. Az Egyesült Államok történetének legnagyobb titkosirat-kiszolgáltatási ügyében a Manning elleni vádakat 22 pontban foglalták össze. Az ellenség segítéséért a katona, ha elítélik, életfogytiglanit kaphat (az ügyészség nem kérte a halálbüntetés kiszabását). Ha rábizonyítják a többi vádpontot is, akkor további 150 évi szabadságvesztésre ítélhetik. A közlegényt 2010 májusa óta tartják fogva, Manning kedden mindössze harmadszor jelent meg a bíróság előtt.
.
A közlegény védője szerint az elhúzódó eljárás közben, a bírósági feltárás szakaszában a vád elmulasztotta, hogy kulcsfontosságú iratokat adjon át – mindössze 12 oldalnyi dokumentáció került el az ügyvédhez –, amivel megsértette a haditörvényszéki szabálykönyvet. David Coombs, Manning jogi képviselője a sajtóban megjelent nyilatkozatai szerint azt szeretné elérni, hogy az eljárás újrakezdése helyett ejtsék mind a 22 vádpontot.
.
A bíró, Denise Lind ezredes elrendelte, hogy a vád bocsássa rendelkezésére a védelem által kért iratokat, hogy eldönthesse: azok kiadhatók-e. A bírónő bejelentette, hogy szerdán dönt majd a vádak ejtésére vonatkozó indítvánnyal kapcsolatban.
.
Manning a letartóztatásáig hírszerzési elemzőként szolgált egy bagdadi amerikai bázison. Azzal vádolják, hogy az ottani számítógépekről titkos szöveges és képi információkat töltött le – köztük diplomáciai sürgönyöket –, amelyeket átjátszott a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak.
.
Coombs ügyvéd kérte az ügyészségtől, hogy hozza nyilvánosságra: a szakértők szerint pontosan mekkora kárt okozott az amerikai nemzeti érdekeknek a Manning-féle kiszivárogtatás. Az ügyvéd szerint ennek ismerete alapvető ahhoz, hogy a katona igazságos ítéletet kapjon, ha bűnösnek találják. Coombs gyanúja szerint az okozott kár nem jelentős.
.
Lind bíró bejelentette, hogy ezekre az értékelésekre ő maga is kíváncsi lenne. Victoria Nuland külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kiszivárogtatások kárt és „óriási zavarokat” okoztak az Egyesült Államoknak az egyes országokhoz fűződő viszonyában, de a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva nem bocsátkozott részletekbe.
.
A védelem ugyancsak betekintést kíván kapni annak a virginiai nagyesküdtszéki eljárásnak a dokumentumaiba, amelynek célja, hogy bíróság elé állítsák Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját. A Manninggel rokonszenvezők álláspontja szerint a katonát a fogva tartása alatt azért részesítették különösen rideg elbánásban, hogy az amerikai kormány fő célpontjának tekintett Assange ellen valljon.
.
A vád szerint Manning „segítette” az ellenséget, vagyis az al-Kaidát és a terrorszervezetnek az Arab-félszigeten aktív ágát azzal, hogy „közvetve” – a WikiLeaks portálon keresztül – kommunikált vele. A védelem azt állítja, hogy Manning sohasem lépett közvetlen kapcsolatba az al-Kaidával, nem regisztrált dzsihádista weboldalakra, és nem vitatta meg az amerikai külpolitikai kéréseit egyetlen olyan személlyel sem, aki kapcsolatban áll az al-Kaidával.
.
Coombs ügyvéd szerint a vád annak az állításának az alátámasztására sem mutatott fel semmilyen bizonyítékot, miszerint Manning nem engedélyezett szoftvert töltött fel a számítógépére.
.
A védelem korábban azzal érvelt, hogy Manning zavarodott volt, ezért feletteseinek nem lett volna szabad hozzáférést biztosítaniuk neki titkos anyagokhoz, amelyekhez egyébként, hozzá hasonlóan, mások is hozzáférhettek. A pszichikai instabilitást az ügyvédek részben azzal magyarázták, hogy a homoszexuális katonának az amerikai haderőben titokban kellett tartani nemi irányultságát.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Eddig a WikiLeaks stáb elég jól elkerülte a titkosszolgálatok bosszúját. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Kevergeti, kavargatja. Lényeg: mire tett esküt.
    Mikor észrevették, jobban tették volna, ha egy jól “átszerkesztett”
    iratanyaghoz engedtek volna részére hozzáférést.
    Pótolhatták volna az általa előidézett kárt.
    Különben is ki tudhatja kinek milyen viszonya van az ilyen “..Leaks”-ekhez?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. 700 ezer titkos irat!? Nem pitiben nyomta.
    Bőséggel rászolgált az életfogytra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Bocs, de az szolgál az életfogytiglanira, aki a világot megrázó helikopteres videón lekaszálja az iraki civileket. Ez az ember egy hős, mert lebuktatta a kormányt, amiért az megpróbálta eltussolni saját bűnét. Az meg különösen undorító, hogy még azzal próbálják besározni, hogy a WikiLeaks-en keresztül támogatta az iszlámfasiszta terroristákat, miközben az általa felmutatott titkos iratok sokkal inkább arról tanúskodnak, hogy hogyan cseszte el Afganisztánt és Irakot a megszállás, semmiféle demokratikus rendet nem hozott, előbbi esetben egy korrupt, haduraival osztozkodó senkiházi bábot, utóbbi esetben pedig az etnikai-vallási csoportokat sikerült egymásra uszítani azért, mert nem találtak egyetlen épkézláb embert se, aki mögé beálltak volna az irakiak.

    Ám mielőtt jönne Elrad élvezkedni, leírom, hogy ha valóban olyan információt szivárogtatott ki, amely ténylegesen veszélyezteti az amerikaiak és szövetségeseik életét, akkor jogos büntetést kell kapnia, továbbá a WikiLeaks-sel az a nagy bajom, hogy rögeszmésen gyűlöli Amerikát, miközben számtalan más igazi kőkemény zsarnokság (É-Korea, Irán) van a világon, ahol sokkal durvább dolgok mennek, de azok kormányzati gépeit pusztán ideológiai szimpátiából nem töri fel. Akit érdekel a dolog, az olvassa el Daniel Domscheit-Berg által írt “WikiLeaks – A leleplezés” c. könyvet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Milyen beteg világ az, ahol az igazságért büntetés jár, és milyen beteg emberek azok, akik ezt a büntetést helyeslik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Micsoda aljasság a homoszexualitással takarózni. Ez már olyan Schmittpálos magyarázat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Maeldron
    Szerinted mi az IGAZSÁG? :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. gets: teljesen mindegy, hogy mi az igazság. Nincs abszolút igazság, ha erre célzol.
    .
    Még csak nem is a háborút kritizálom. A katonák nagy része ugyan primitív állatként viselkedik a harcmezőn, de esélyes, hogy én is úgy viselkednék, ha ott lennék. Meglepő módon pont ezért nem megyek oda.
    .
    Az arab országok nagy részét magam is szívesen lebombáznám. Esetleg az tartana vissza, hogy itthon, ha épp nem zsidó étteremben eszem, akkor arabban. (Mindkettő kultúrában az étel, mint a magyaroknál). Szóval az éttermes arabok először kijöhetnének, csak aztán menne a hidrogénbomba.
    .
    Amiről beszéltem, az az, hogy ez az ember mit tett. Adatokat közölt más emberekkel. Hogy lehet ezért börtönbe zárni valakit? Áramlott az információ. Húha. Mégis, mit csináljon? Az információ egyetlen dolga ezen a világon az áramlás.
    .
    Vagy igaz volt, amit feltett a netre, vagy nem. Ha nem volt igaz, akkor azért nem jár érte börtön, ha meg igaz volt, akkor meg azért nem.
    .
    Tudod, nem az információ öl, hanem az ember. Ő meg nem azért ül két éve meztelenül, folyamatos lámpafényben a börtönben, mert lelőtt másokat (ami a dolga lett volna, amiért fizették), hanem mert megnyomta az “upload” gombot, tehát épp nem dolgozott a pénzéért, nem ölt meg senkit.
    .
    Már az abszurd, hogy valakinek magyarázni kell, hogy mennyire beteg az a bolygó, ahol ez így történik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. gets: ha esetleg azért írtad nagy betűvel az igazság szót, és azért tettél oda smiley-t, hogy jelezd, hogy mennyire okos vagy, hogy te tudod, hogy nincs abszolút igazság, akkor gratulálok, hogy ennek a szellemi szintnek örülni tudsz.
    .
    Ennyi ésszel esetleg azon gondolkodj el, hogy orbán viktor szerint mennyit árt az országnak (tehát neki) az az “információ”, amit Bartus László ezen az oldalon közöl, és hogy szíve szerint hogyan reagálna erre.
    .
    Aztán próbálj párhuzamot vonni a két dolog között, teljesen függetlenül attól, hogy egyébként mit gondolsz az arabokról, mert az más lapra tartozik.
    .
    Ha ezt a gondolatot sikeresen lefuttattad a fejedben, legközelebb akkor jelentkezzél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  10. Maeldron, látom, államtitokról még nem hallottál… Mindennek van törvényi szabályozása, az információáramlásnak is. A korlátozás alapját képezi egyebek között pl. az állam- levél, magántitok, üzleti titok, állambiztonság, közbiztonság, mások személyhez fűződő jogai satöbbi. Manning éppen ezekbe a korlátozásokba futott bele… Ráadásul Amerikában tágabb is a szabályozás, mint itthon.
    Példádnál maradva, ha Bartus László Magyarországról irkálna Orbán Viktorról szaftos dolgokat, mondjuk a Népszavában, akkor, ha nem is börtön, rögtön egy kis 25 milliós bírság biztos járna neki és az újságnak, de ha az AN-en kiteregetné a magyar állam titkait, lesittelnék őt is, mert a dolgok így működnek. Bezzeg az USA rá se bajszint az ott bejegyzett kurucinfóra, a fenenagy szólásszabadság miatt (lehet azt se tudják, miről szól az oldal), a magyarok meg isszák a levét a site-on terjesztett fasiszta propagandának. De mivel az oldal készítői kapcsolatban állnak iszlamistákkal, elképzelhetőnek tartom, hogy egyszer az amcsik is megszívják ezt a figyelmetlenséget…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Assange Amerikától fél 2012. június 25. hétfő | AN

Ecuador ma dönt Assange sorsáról 2012. június 21. csütörtök | AN

Szeptemberre tűzték ki Manning tárgyalását 2012. április 26. csütörtök | AN

Stratfor – titokzatos magyar kapcsolatok 2012. február 29. szerda | Lázár György

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos